Це блюдо готується легко і має неймовірний смак. Ми розповімо, як правильно готується запіканка з картоплі і фаршу. Представимо вашій увазі безліч варіацій.
З курячим фаршем і картоплею (з додаванням сиру)
Інгредієнти:
- картопля – 1 кг;
- сіль і перець – за смаком;
- сир твердих сортів – 0,2 кг;
- куряче філе – 0,6 кг;
- рослинне масло – для смаження і для змазування дека;
- молоко – 0,1 л;
- яйце – 2 штуки;
- цибуля – 1 головка;
- масло (вершкове) – 1 ст. ложка;
- часник – 1 зубчик.
Приготування:
- Першим ділом потрібно включити духовку на 200 градусів.
- Очистіть картопля від шкірки і складіть його в холодну воду.
- Поріжте її невеликими кубиками.
- Візьміть об’ємну посуд і складіть в неї нарізані овочі. Залийте водою і варіть картоплю до м’якості. У процесі готування, не забудьте все посолити.
- Нагрійте молоко. Кип’ятити його не потрібно.
- Коли картопля звариться, злити воду, але не повністю. Товкачкою перетворите її в пюре, в процесі підливаючи молоко.
- Коли картопля буде мати однорідну консистенцію, додайте до нього шматочок масла і трохи поперчіть. Все змішайте.
- Куряче філе промийте і зріжте з нього шкіру і жир.
- Наріжте м’ясо невеликими кубиками і прокрутіть через м’ясорубку. Посоліть, поперчіть куряче філе за смаком.
- Змастіть сковороду рослинною олією і поставте її на середній газ.
- На гарячу сковороду висипте фарш. Відразу розбивайте грудочки вилкою або дерев’яною лопаткою.
- Цибуля нарубайте невеликими кубиками.
- Часник натріть на дрібній тертці.
- Додайте овочі в кінці смаження м’яса. Смажте суміш до м’якості цибулі.
- Сир твердих сортів натріть на тертці.
- Приготуйте деко і тонко змажте її рослинною олією.
- Візьміть пюре і викладіть лише половину в підготовлену форму.
- Розрівняйте.
- Тепер викладіть шар курячого фаршу.
- Посипте його сиром.
- Викладіть на деко залишився картоплю.
- У невелику миску розбийте 2 яйця. Додайте трохи солі і збийте до однорідної консистенції.
- Залийте запіканку яєчної сумішшю.
- Надсилайте деко в гарячу духову шафу.
- Враховуючи те, що в запіканці всі компоненти готові, випікатися вона буде швидко, близько 20 хвилин. Головне, щоб з’явилася апетитна скориночка.
- Запіканка з фаршем і картоплею в духовці готова. Її можна нарізати на порційні шматочки і викладати на тарілки. Перед подачею притрусіть всі свіжою зеленню.
Для фаршу може бути використане будь-яке м’ясо, навіть печінка, легені, серце.
Рецепт приготування в мультиварці
Склад компонентів:
- картопля – 0,5 кг;
- борошно – 2 ст. ложки;
- свинячий фарш (готовий) – 0,5 кг;
- сіль приправа «до м’яса» — за смаком;
- сметана – 0,1 кг;
- цибуля – 2 головки;
- майонез – 0,1 кг;
- рослинне масло – для змазування чаші мультиварки;
- яйця – 4 шт.
Приготування:
- Цибулю дрібно нарубаєте, додайте його до свинячого фаршу. Посоліть його трохи, додайте спеції, перемішайте.
- Очистіть картоплю. Наріжте його тонкими пластинами.
- Тепер зробимо заливку: 1) Промийте яйця содою. 2) Підготуйте глибоку тарілку і розбийте в неї яйця. 3) Додайте 100 г майонезу. 4) Киньте 2 ложки борошна. 5) Додайте 100 г сметани. 6) Присолите. 7) Тепер візьміть віночок і все збийте до однорідної консистенції. Якщо є міксер, то використовуйте його. Це прискорить процес.
- Дістаньте з мультиварки форму і промажте її маслом. Не забудьте змастити стінки чаші.
- Викладіть перший шар картоплі. Посипте його сіллю.
- Візьміть заливку і полийте нею картоплю. Але не израсходуйте все, частина залиште! Заздалегідь продумайте, як її використовувати, щоб вистачило на всі шари. Для цього, умовно розділіть яєчну масу на 3 частини.
- Візьміть фарш і викладіть його повністю на картоплю. Розрівняйте м’ясну поверхню.
- Полийте свинячий фарш заливкою.
- Викладіть залишився картоплю. Присолите його і полийте заливанням.
- Поставте чашу назад у каструлю, закрийте її.
- Увімкніть прилад у розетку і виставте на ньому режим «випічка» на 70 хвилин.
- По закінченню часу електроприлад сповістить про завершення процесу. Запіканка в мультиварці готова! Переверніть форму над плоским стравою і викладіть на нього запіканку. Ось і все, можна ставити страву на стіл і пригощати свою сім’ю.
Запіканка з картоплі, фаршу і овочів
Завдяки овочів, блюдо вийде дуже яскравим та корисним.
Інгредієнти:
- морква – 1 штука;
- картопля – 0,9 кг;
- вершкове масло – 1 ст. ложка;
- готовий фарш (яловичий) – 0,5 кг;
- сіль – за смаком;
- молоко – 0,1 л;
- томатна паста – 2 ст. ложки;
- болгарський перець – 1 штука;
- часник – 2 зубчики;
- борошно – 2 ст. ложки;
- лавровий лист – 2 штуки;
- рослинне масло – для смаження овочів;
- м’ясний бульйон – 0,2 л;
- твердий сир – 0,1 кг;
- ріпчаста цибуля – 2 головки.
Приготування:
- Дрібно наріжте цибулю.
- Часник подрібніть за допомогою преса.
- Моркву очистіть, наріжте невеликими кубиками.
- Виріжте з перцю насіння. Наріжте його тонкими кільцями або середніми кубиками.
- Змастіть сковороду маслом, обсмажте на ній овочі, близько 5 хвилин.
- Додайте до них яловичий фарш, трохи його присолите. Постійно помішуйте, щоб м’ясо не злипалося.
- Смажте м’ясо з овочами до рум’яного кольору.
- Тепер покладіть в сковороду борошно і томатну пасту. Все змішайте. Смажте цю суміш близько 5 хвилин.
- Влийте до м’яса бульйон. Зменшіть вогонь.
- Зверху покладіть лаврові листочки. Тушкуйте суміш близько 10-15 хвилин.
- По закінченню вказаного часу, приберіть лавровий лист і вимкніть газ.
- Увімкніть духовку на 180-200 градусів.
- Почистіть і відваріть картоплю. Подрібніть в пюре. Додайте до нього тепле молоко, масло і сіль.
- Змастіть деко маслом і покладіть у нього смажену томатну суміш. Акуратно розрівняйте її.
- Зверху викладіть шар пюре.
- Натріть сир на крупній тертці або наріжте його тонкими пластинами.
- Покладіть сир на картоплю.
- Надсилайте деко в духовку на 20-25 хвилин.
- По закінченню вказаного часу, діставайте форму з духовки. Якщо у вас гарний лист, то ставте запіканку на стіл прямо в ньому. Потім візьміть лопатку і нею розкладайте страву по тарілках.
З грибами
Інгредієнти:
- цибуля – 3 головки;
- свинячий фарш – 0,7 кг;
- сметана – 0,1 кг;
- соняшникова олія – для смаження;
- сир твердих сортів – 0,4 кг;
- картопля – 0,7 кг;
- яйце – 1 штука;
- майонез – 0,1 кг;
- шампіньйони – 0,5 кг;
- сіль і перець – за смаком.
Приготування:
- Спочатку займемося грибами: 1) печериці Промийте кілька разів. 2) Відріжте всі темні частини і відріжте нижні частини ніжок. 3) Поріжте гриби пластинами. 4) Розігрійте на сковороді олію і покладіть в неї гриби. 5) Вони відразу пустять сік, посоліть печериці і накрийте їх кришкою, нехай вони гасяться у своєму соку. 6) Дрібно наріжте всі 3 цибулини. 2 з них підуть у фарш, і лише одна – до грибів. 7) Коли вода з грибів випарується, додайте до них один подрібнену цибулю. 8) Смажте гриби з цибулею до рум’яного відтінку.
- Змішати в глибокій мисці свинячий фарш, перець, цибулю і сіль.
- Обсмажте фарш на сковорідці до золотистого кольору.
- Картопля очистіть від шкірки.
- Наріжте тонкими кружечками.
- В окремій мисці змішайте яйце, сметану, сіль і майонез. Це буде заливка.
- Сир твердих сортів натріть на крупній тертці.
- Змастіть деко маслом і викладайте запіканку кулями: 1) Картопля. Трохи присолите його. 2) Смажений фарш. 3) Гриби з цибулею. 4) Залийте запіканку майонезній сумішшю. 5) Останній шар – натертий сир.
- Надсилайте форму з запіканкою в гарячу духовку (її температура повинна бути 200 градусів).
- Готуйте страву до м’якості картоплі. Якщо він буде легко проколюватися виделкою – страва готова.
- Подавайте грибну запіканку в теплому вигляді, разом з салатом.
Картопляна запіканка з фаршем і помідорами
Інгредієнти:
- картопля – 1 кг;
- помідор – 1 штука;
- майонез або сметана – 0,1 кг;
- сіль і приправи – за смаком;
- маргарин – 1 ст. ложка;
- свинячий фарш – 0,5 кг;
- сир – 0,1 кг;
- ріпчаста цибуля – 1 головка.
Приготування:
- Дрібно наріжте цибулю і додайте його до фаршу.
- Крім цибулі, туди необхідно додати сіль і приправи до м’яса. Все перемішайте.
- Візьміть харчову плівку і затягніть нею ємність з фаршем. Відправте в холодильник на 30-40 хвилин, щоб фарш промариновался.
- Картоплю очистіть, наріжте тонкими кружечками. Змішайте з сіллю і приправами. Залиште картопля маринуватися на 20-30 хвилин.
- Візьміть маргарин і змастіть їм деко для випічки.
- Умовно поділіть картоплю на 2 частини. Викладіть 1 порцію в форму.
- Зверху викладіть весь промаринований свинячий фарш.
- На нього помістіть залишився картоплю.
- У невелику мисочку покласти майонез, змішайте його з водою. Додайте в цю суміш трохи солі.
- Залийте запіканку майонезній сумішшю.
- Почекайте, коли духовка нагріється до 180 градусів. Тільки тепер туди можна ставити форму з запіканкою. Готуватися вона має близько години. Все залежить від потужності духовки.
- Весь сир натріть на крупній тертці.
- Помідор промийте і наріжте його тонкими кільцями.
- Через 40-50 хвилин з моменту початку готування, дістаньте деко з духовки.
- Викладіть на картоплю колечка помідора.
- Зверху присипте натертим сиром.
- Надішліть запіканку в духовку ще на 10 хвилин.
- Через це час дістаньте деко і перевірте готовність картоплі і фаршу. Якщо ці компоненти м’які – страва готова. Розкладайте запіканку по тарілках, з допомогою дерев’яної лопатки. Якщо хочете, можете притрусити її зверху, свіжою зеленню. Приємного вам апетиту!
Готуйте і не бійтеся експериментувати зі складовими. Це доповнить смак страви і додасть йому якусь родзинку.