Запіканка з картопляного пюре – 7 смачних рецептів приготування

Запіканка з картопляного пюре може бути різноманітною. Готується з додаванням грибів, яєць, фаршу, м’яса, сиру та всіляких продуктів, які є у кожного кулінара в холодильнику. Завдяки нейтрального смаку, картоплю можна поєднувати з різними інгредієнтами.

Класична запіканка з картопляного пюре з фаршем

Це блюдо готується шарами. Всередині виходить соковита начинка. Запіканка в духовці готується швидко, і виходить з красивою скоринкою. Щоб готове блюдо було легко витягувати, і під час цього процесу не зіпсувався вигляд, необхідно форму перед приготуванням добре обсипати подрібненими сухарями.

Інгредієнти:

  • масло – 1 ст. ложка соняшникова;
  • картопля – 950 г;
  • перець чорний мелений;
  • сіль;
  • молоко – 130 мл;
  • яйце – 3 шт.;
  • сухарі панірувальні – 3 ст. ложки;
  • фарш – 270 г;
  • масло вершкове – 25 г;
  • сир – 55 г;
  • цибуля – 2 шт. ріпчаста.

Приготування:

  • Нашаткувати цибулю. Повинні вийде кубики.
  • Розжарити сковорідку. Промазати маслом.
  • Помістити фарш.
  • Підсолити.
  • Додати цибулю. Обсмажити. Потрібно приблизно чверть години.
  • Присипати перцем.
  • Розмішати.
  • Очищену картоплю залити водою. Підсолити. Проварити.
  • Рідину злити.
  • Помістити масло (вершкове).
  • Розім’яти.
  • В отримане пюре залити яйця. Перемішати.
  • Встановити духову піч на 180 гр.
  • Промазати маслом форму.
  • Присипати з усіх боків сухарями. Частину картопляної маси помістити у форму. Розрівняти.
  • Викласти обжарку.
  • Накрити залишилися пюре.
  • Натерти сир.
  • Присипати поверхню заготовки.
  • Запікати близько години.

Запіканка з картопляного пюре з яйцями

Запіканка з пюре з яйцями – недороге страву. Хороший варіант для сніданку. Для приготування краще використовувати сорт картоплі жовтого кольору. Вона краще розварюється.

Інгредієнти:

  • яйце – 6 шт.;
  • картопля – 8 шт.;
  • зелень – 35 г;
  • цибуля – 3 шт.;
  • сіль;
  • молоко – 120 мл;
  • масло – 60 г вершкове.
Дивіться також:  Рисова запіканка – 9 рецептів солодких і ситних

Приготування:

  • Закинути у воду картоплю. Присолити. Проварити.
  • Злити рідину.
  • Бульби нарізати. Повинні вийти невеликі часточки.
  • Нашаткувати цибулю.
  • Отримані півкільця перемішати з картопляними часточками.
  • В молоко влити яйця. Збити.
  • Розтопити вершкове масло. Змішати з молочною сумішшю.
  • Промазати Маслом форму. Розмістити картоплю.
  • Залити соус.
  • Прибрати в розігріту духову піч. Режим 180 гр.
  • Коли з’явиться гарна золота скоринка, дістати.
  • Нашаткувати зелень. Присипати блюдо.

Рецепт приготування з грибами в духовці

Запіканка з грибами виходить смачною і ніжною. Ця страва завжди актуально і допоможе нагодувати сім’ю на вечерю.

Інгредієнти:

  • яйце – 3 шт.;
  • картопля – 1100 м;
  • чорний перець – 0,5 ч. ложки;
  • олія соняшникова – 2 ст. ложки;
  • сіль – 2 ч. ложки;
  • молоко – 220 мл;
  • гриби – 320 г;
  • цибуля – 3 шт.;
  • сметана – 3 ст. ложки;
  • масло вершкове – 3 ст. ложки.

Приготування:

  • У воду закинути почищену картоплю. Проварити.
  • Гриби потрібно порізати пластинками.
  • Цибулю подрібнити. Необхідні кубики.
  • Масло влити у сковорідку.
  • Прогріти.
  • Помістити цибулю. Смажити до прозорості.
  • Засипати половину солі.
  • Додати перець.
  • Розмішати.
  • Засипати гриби.
  • Загасити. Всі інгредієнти повинні бути повністю готові.
  • Злити рідину з картоплі.
  • Закип’ятити молоко.
  • Залити картоплю.
  • Розім’яти. Підсолити.
  • У пюре влити яйця.
  • Помістити вершкове масло. Розмішати.
  • Частина отриманої маси помістити у форму.
  • Вкрити начинкою.
  • Розмістити пюре. Розрівняти.
  • Промазати сметаною.
  • Запекти.
  • Духова шафа знадобиться 200 гр.
  • Час – півгодини.

В мультиварці

Запіканка в мультиварці – це чудове рішення для приготування смачної страви, на яке не витрачається багато часу.

Інгредієнти:

  • картопля – 550 г;
  • часник – 3 зубки;
  • сіль;
  • куряче філе – 420 г;
  • майонез;
  • сир – 170 г;
  • майоран;
  • сметана – 230 мл

Приготування:

  • Подрібнити філе.
  • Присипати майораном.
  • Нарізати зубки часникові.
  • Надіслати до м’яса.
  • Полити майонезом. Перемішати. Настояти чверть години.
  • Цибулю і картоплю подрібнити кубиками.
  • За допомогою великої терки подрібнити сир.
  • У сметану засипати спеції. Розмішати.
  • У чашу помістити цибулю.
  • Викласти частину картоплі.
  • Розмістити курку. Викласти картоплю. Підсолити.
  • Залити сметанним соусом.
  • Присипати сиром.
  • Встановити режим. Добре підійде «Випічка».
  • Таймер включити на 2/3 години.
Дивіться також:  Запіканка з гарбуза – 7 смачних рецептів приготування

Варіант на швидку руку з сиром і ковбасою

Страва виходить дивним на смак, простим у приготуванні.

Інгредієнти:

  • картопля – 4 бульби;
  • ковбаса – 230 г;
  • сметана – 220 мл;
  • петрушка – 15 г;
  • перець;
  • часник – 2 зубки;
  • цибуля – 1 шт.;
  • сіль;
  • сухарі (панірувальні);
  • яйце – 3 шт.;
  • сир – 120 г;
  • вершки – 3 ст. ложки;
  • масло – 2 ст. ложки оливкова.

Приготування:

  • Прогріти духовку. Потрібно 180 гр.
  • Нарізати часник.
  • Подрібнити до кубиків цибулю.
  • Разом з олією покласти на сковорідку.
  • Засмажити.
  • В яйця влити сметану. Залити вершками.
  • Підсолити.
  • Присипати перцем.
  • Натерти сир.
  • Змішати з сметанною масою.
  • Ковбасу нарізати.
  • Зелень порубати.
  • Картоплю проварити. Шкірку не знімати.
  • Очистити.
  • Порізати. Потрібні гуртки.
  • Промазати маслом форму.
  • Посипати сухарями.
  • Розмістити картоплю (половину).
  • Вкрити ковбасою (половиною).
  • Розкласти засмажку.
  • Знову шар ковбаси.
  • Вкрити картоплею.
  • Присипати зеленню.
  • Залити соусом.
  • Запікати півгодини.

Як приготувати з курячим філе?

Ніжне куряче м’ясо ідеально поєднується з картоплею. Тому варто приготувати запіканку на основі цих продуктів. Страва буде не тільки смачним, але і красивим, завдяки золотистої скоринки з сиру.

Інгредієнти:

  • сіль;
  • пюре – 570 р картопляне;
  • спеції;
  • філе – 320 г куряче;
  • олія оливкова;
  • лисички – 220 г;
  • борошно – 2 ст. ложки;
  • вершки – 110 г;
  • цибуля – 1 шт.

Приготування:

  • Дрібно нарізати філе.
  • Обсмажити.
  • Форму застелити картопляним пюре. Викладати таким чином, щоб по краях утворилися бортики.
  • Розмістити філе.
  • Гриби порізати.
  • Нашаткувати цибулю.
  • Залити вершками.
  • Насипати борошно. Перемішати.
  • Додати спеції. Підсолити.
  • Залити курку.
  • Сир перетерти.
  • Присипати заготовку.
  • Запікати півгодини.
  • Режим знадобиться 200 гр.

З сиром і помідорами

Завдяки овочів страва виходить соковитим.

Інгредієнти:

  • картопля – 560 г;
  • приправа;
  • цибуля – 2 шт.;
  • фарш – 560 г;
  • сіль;
  • пармезан – 210 г;
  • помідор – 320 р.
Дивіться також:  Запіканка з печінки – 8 рецептів приготування в духовці і в мультиварці

Приготування:

  • Відварити картоплю.
  • Перетворити в пюре.
  • Нашаткувати цибулю.
  • Томати потрібні кубиками.
  • Смажити цибулю.
  • Помістити томати. Пару хвилин згасити.
  • Додати фарш. Прожарити.
  • Подрібнити сир. Потрібна дрібна терка.
  • У форму помістити пюре.
  • Вкрити фаршем.
  • Присипати сиром.
  • Готувати півгодини.
  • Режим 180 гр.

Поради

  • Щоб пюре не вийшло водянистим, не варто перетримувати картоплю у воді. Від цього крохмаль вимивається і робить картоплю не смачною.
  • Картоплю мало перетовкти. Краще її збити, щоб вийшов кремоподібний вигляд. Від цього консистенція страви покращиться і не буде грудочок.
  • Щоб запіканка не розвалилася, не слід додавати багато йогурту.
  • Якщо бажаєте отримати більш корисне блюдо, то у пюре можна додати сир. Смаку ви не відчуєте, а користь буде очевидною.
  • Вершкове або топлене масло треба обов’язково використовувати. Якщо не додасте, то основа не вийде щільною.
  • До картоплі можна додавати будь-які перетерті овочі, від цього смак стане насиченим. Часникові часточки і лавровий лист ефектно підкреслять смак овоча.
Прокрутка до верху