Запіканка з кольорової капусти — просте, смачне, ситне блюдо. Воно прекрасно підійде вегетаріанцям і тим, хто стежить за своєю вагою.
Проявивши фантазію, страви можна зробити справжній шедевр.
Запіканка з кольорової капусти в духовці
Вам знадобиться:
- щіпка солі;
- п’ять курячих яєць;
- цвітна капуста — 0,5 кг;
- шинка — 0,15 кг;
- щіпка перцю;
- молоко — 0,3 л;
- пучок кропу.
Алгоритм дій:
- Перебрати цвітну капусту на суцвіття, перекласти в каструлю і варити 4 хвилини.
- Заздалегідь приготувати прямокутну форму для запіканки разом з капустою.
- Нашаткувати шинку кубиками і покласти на дно форми.
- Промитий кріп дрібно порубати і посипати зверху шинки.
- Окремо в чашку вилити яйця і збити їх вручну.
- Налити до них молоко, насипати перець і сіль, розмішати.
- Полити цією рідиною все, що знаходиться у формі.
- Розігріти духовку до температури 190 градусів.
- Запікати страву півгодини.
- Дістати з духовки ніжне смачне ласощі і порізати на шматочки. Смакота! Приємного апетиту!
Рецепт запікання з сиром
Сир утворює на запіканці смачну, золотисту скоринку, а всередині блюдо виявиться надзвичайно ніжним на смак.
Список продуктів:
- сіль за смаком;
- яйце — 3 шт.;
- цвітна капуста — 0,4 кг;
- сметана — 100 гр;
- Молочний сир — 150 гр.
Поетапне приготування:
- Поставити воду в каструлі на вогонь, посолити, опустити в неї кольорову капусту.
- Відварюємо до м’якості, але не переваріть! Капуста не повинна розвалюватися на шматки.
- Як тільки вона приготується, викладаємо його у форму для запікання.
- Розбиваємо курячі яйця, додаємо трохи солі і збиваємо.
- Викладаємо до яєчної маси сметану і доводимо суміш до однорідної консистенції.
- Цією масою заливаємо капусту.
- На тертці обробляємо шматок сиру і засипаємо їм всю поверхню майбутньої запіканки.
- Духовку ставимо на температурний режим 200 градусів.
- Запікаємо страва 20 хвилин.
- Форму можна закрити кришкою після 5 хвилин готування, якщо хочете отримати рум’яну скоринку. Запіканка з кольорової капусти з сиром готова!
В мультиварці
Склад рецепта:
- один цибуля ріпчаста;
- сметана — 60 г;
- капуста цвітна — 400 гр;
- одне яйце;
- одна морквина;
- молоко — 0,2 л;
- сир молочний — 100 гр.
Як готується запіканка з кольорової капусти в мультиварці:
- Капусту обробити, розібравши по суцвіттям і перекласти в чашу для мультиварки.
- Очищену цибулину шаткуємо кільцями і викладаємо зверху на капусту.
- Моркву очищаємо від бруду, проводимо через тертку і насипаємо третім шаром.
- Сир також подрібнюємо на тертці і насипаємо на моркву.
- В окрему чашку викладаємо сметану.
- У неї наливаємо молоко і розбиваємо яйце.
- Насипаємо сіль і вподобані вам спеції.
- Отриману суміш виливаємо в каструлю.
- Готуємо при включеній програмі «Випічка» 35 хвилин.
- Готове димляче блюдо ділимо на шматочки дерев’яною лопаткою.
- Розкладаємо по тарілочках і насолоджуємося чудовим смаком.
З додаванням брокколі
Список компонентів рецепту:
- одна морквина;
- яйце — 4 шт.;
- брокколі — 0,4 кг;
- один болгарський перець;
- сир — 0,2 кг;
- цвітна капуста — 0,4 кг;
- селера — 4 шт.;
- молоко — 0,3 л.
Як готується запіканка з брокколі:
- Закип’ятити воду, покласти в неї капусту і брокколі. Готувати 3 хвилини, поки рідина не закипить.
- Викладаємо масу на друшляк і промиваємо.
- Позбавляємо солодкий перець від перегородок і насіння, ріжемо шматочками. Таким же чином поступаємо з стеблами селери.
- Почищену моркву обробляємо на тертці.
- У чашу блендера розбити яйця і збити.
- Налити туди ж молоко, насипати сіль і мелений чорний перець за смаком.
- Шматок сиру подрібнюємо на тертці і засипаємо в молочну масу.
- Прогріваємо духовку до температури 180 градусів.
- Приготуємо форму для запіканки, змастимо її стінки маслом.
- Складаємо в неї овочі в довільному порядку, заливаємо яєчної сумішшю.
- Час запікання — 45 хвилин.
З фаршем
Самий ситний і живильний варіант запіканки. Чоловіки оцінять по достоїнству.
Вам знадобиться:
- вершки — 100 мл;
- качан цвітної капусти;
- дві часточки часнику;
- яйце — 1 шт.;
- шість помідор черрі;
- щіпка солі;
- фарш яловичий — 0,25 кг;
- чорний перець за смаком;
- одна цибулина;
- половина пучка петрушки;
- сир — 70 гр.
Як готується запіканка з фаршем:
- Суцвіття капусти ріжемо на шматочки, викладаємо в каструлю і варимо у воді, попередньо посоливши її 5 хвилин.
- Цибулину рубаємо кубиками і перекладаємо в миску з фаршем.
- Розбиваємо в м’ясну масу яйце, насипаємо перець і сіль. Перемішуємо.
- Маленькі помідори розрізаємо на дві частини кожну.
- В друшляк завантажуємо капусту і ллємо на неї холодну воду.
- У спеціальну прямокутну форму викладаємо спочатку шар фаршу, вирівнюючи його ложкою, потім йде капуста. Все це заливаємо вершками і відправляємо в духовку.
- Блюдо запікається при 200 градусах 25 хвилин.
- Коли страва прогріється, відкриваємо духовку і викладаємо у форму половинки помідорів.
- Протираємо сир на тертці, петрушку дрібно ріжемо.
- Знову дістаємо запіканку, присипаємо її сиром із зеленню і закриваємо в духовці до появи золотистої скоринки.
Заливний спосіб з яйцем
Список інгредієнтів:
- яйце — 3 шт.;
- молоко — 75 мл;
- качан капусти цвітної;
- олія соняшникова — 40 гр;
- сіль за смаком;
- сир твердий — 150 гр.
Варіант приготування:
- Промити, розділену на суцвіття, капусту відварити в підсоленій воді протягом 10 хвилин.
- Твердий сир проведіть через тертку.
- Налийте в миску яйця і перетворіть їх в пишну масу.
- Налийте молоко, насипте сир і сіль. Все перемішати.
- Вилийте масло у форму для випічки, розмажте її по всі поверхні.
- Розкладіть по дну форми капусту і залийте її молочною сумішшю.
- Готувати запіканку 20 хвилин при 180 градусах духовки.
Кольорова капуста, запечена з грибами
Набір інгредієнтів:
- сметана — 20 гр;
- часточка часнику;
- печериці — 400 гр;
- яйце — 3 шт.;
- одна цибулина;
- оливкова олія;
- один помідор;
- качан цвітної капусти;
- сіль і перець, мелений за смаком.
Особливості приготування:
- Прибираємо з капустяного вилка непотрібні листя, перебираємо на суцвіття і промиваємо.
- Позбавити від лушпиння цибулі та часнику, помити помідор.
- Подрібнюємо почищені гриби і цибулю, кидаємо їх в сковороду, наливаємо масло і підсмажити.
- Через 5 хвилин додаємо порізану капусту і смажимо ще 5 хвилин.
- Після чого кришимо шматочки помідорів, часник.
- Додаємо сіль з перцем, перемішуємо і перекладаємо вміст сковороди в форму, змащену маслом.
- Розбиваємо яйця, виливаємо на них сметану і насипаємо тертий сир, змішуємо масу і заливаємо овочі та гриби у формі для запікання.
- Заздалегідь прогріваємо духовку. Встановлюємо температуру 180 градусів.
- Готуємо страву 30 хвилин, і подаємо на стіл. Приємного апетиту!
Ситне блюдо з картоплею
Необхідні інгредієнти:
- два яйця;
- цвітна капуста — 300 гр;
- одна цибулина;
- рослинна олія — 30 мл;
- картопля — 200 гр;
- половина болгарського перцю;
- сіль за смаком;
- морква — 1 шт.;
- сметана — 40 гр.
Покрокове приготування:
- Розібрати капусту, покласти в каструлю з водою, додати трохи солі і поварити 5 хвилин.
- В іншій каструлі відварити до напівготовності порізаний на шматочки картоплю.
- Промиту моркву натерти на тертці.
- Цибулину порізати півкільцями.
- Очищений від насіння солодкий перець нашаткувати соломкою.
- Скласти овочі в сковороду і обсмажити, додавши солі.
- Напівфабрикат картоплі і капусти першим шаром викладаємо у форму для запіканки. Не забудьте обробити її маслом.
- Зверху висипаємо пасеровані овочі.
- Окремо збити зі сметаною і сіллю сирі яйця. Залити сумішшю майбутню запіканку.
- Довести температуру духовки до 200 градусів і запікати страву протягом 20 хвилин. Приємного апетиту!