Запіканка з макаронів у духовці – 10 рецептів приготування

Запіканка з макаронів у духовці – проста та бюджетна страва для буденного обіднього меню. Готувати її можна як із сирих, так і варених макаронів. Крім основного інгредієнта, запіканку можна доповнювати фаршем, сосисками, грибами, овочами і, звичайно ж, сиром. Готується страва без складних маніпуляцій: просто всі продукти змішуються в певному порядку в жароміцній формі і запікаються.

Запіканка з макаронів з сиром та фаршем у духовці

Запіканка з макаронів з сиром і фаршем у духовці – оригінальна страва, в якій звичайнісінькі продукти постають у новому світлі. Також запіканка трохи може нагадувати макарони по-флотськи, але загалом буде менш жирною.

Інгредієнти:

на – 5 порції

  • Макарони – ½ кг
  • Фарш – ½ кг
  • Сіль морська – 1 ч.л.
  • Олія – ​​2 ст.л.
  • Томатна паста – 1 ст.л.
  • Томати в соку – 300 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Сир Пармезан (або інший твердий сир) – 70 гр.
  • Часник – 2 зуб.
  • Базилік свіжий – 2 гілки
  • Перець чорний мелений – 1 щіпка
  • Сир Моцарелла – 2 шт.

Процес приготування:

Запіканка з макаронів у духовці готується швидко та просто. Попередньо увімкніть духовку та встановіть температуру на 190 градусів. Макарони висипте в киплячу воду і варіть їх менше 4 хвилин, ніж зазначено в інструкції на упаковці.

Обидві головки цибулі очистіть і дрібно наріжте.

З зубчиків часнику також зніміть лушпиння і наріжте їх тонкими пластинками.

Просушіть на вогні сковороду, влийте на розігріту поверхню олію. Спочатку обсмажте цибулю і часник до м’якості, посоліть і приправте засмажку. Додайте томатну пасту та консервовані помідори, перемішайте. Потім додайте фарш до овочів і продовжуйте готувати все разом ще 10 хвилин. Фарш у результаті має бути напівготовим.

Макарони відкиньте на друшляк, хай із них стіче рідина. Викладіть макарони у сковороду, перемішайте. Потім усю обсмажену масу перекладіть у жароміцну форму, розподіліть рівномірним шаром. Поверх макаронів і фаршу розподіліть шматочки моцарелли.

Твердий сир натріть на дрібній тертці та посипте стружкою заготовку.

Форму помістіть у духовку та запікайте протягом 15 хвилин. Запіканка з макаронів у духовці готова! Готову запіканку прикрасьте листи базиліка і подавайте в теплому вигляді на стіл. Смачного!

Запіканка з макаронів з яйцями в духовці

Запіканка з макаронів з яйцями в духовці – універсальна страва, яку можна приготувати і подати на сніданок, обід або вечерю. Хоча макаронна запіканка є повністю самодостатньою стравою, не зайвими будуть будь-які овочі та зелень, які можна підібрати за власними уподобаннями.

Час приготування – 30 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Макарони – 250 гр.
  • Молоко – 100мл.
  • Яйця курячі – 2 шт.
  • Цукор – до смаку.
  • Олія вершкове – 20 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Макарони найкраще брати із твердих сортів пшениці, вони краще тримають форму та корисніші для організму. Вид макаронів може бути будь-яким: ріжки, спіралі, спагетті та інші.

Крок 2. У каструлі закип’ятіть воду, трохи підсоліть її. Потім висипте в киплячу воду макарони. Варіть до готовності протягом 10 хвилин, потім промийте холодною водою. Щоб варені макарони не склеїлися, можна збризкати їх олією.

Крок 3. Яйця заздалегідь дістаньте з холодильника, щоб прогрілися до кімнатної температури. Розбийте їх у миску та збийте ручним віночком. Потім в однорідну масу влийте молоко і висипте цукор, ще раз добре перемішайте.

Крок 4. Форму для запікання змастіть вершковим маслом. У жароміцну форму викладіть макарони і залийте їх яєчно-молочною сумішшю.

Крок 5. Запікайте страву в духовці за 175-180 градусів протягом 10-15 хвилин. Яйця повинні повністю пропікатися.

Крок 6. Запіканку розділіть на порції та подавайте на стіл у теплому вигляді. Смачного!

Запіканка з макаронів з куркою

Запіканка з макаронів з куркою – це оптимальне рішення для обіду чи вечері на всю родину. Цей рецепт обов’язково допоможе вам жодного разу в умовах нестачі часу, адже всю основну роботу зробить духовка. Для запіканки можна брати будь-які частини курячої тушки.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Макарони – 250 гр.
  • Вода – 250 мл.
  • Сіль кухонна – за смаком.
  • Філе куряче – 300 гр.
  • Олія – ​​для змащування форми.
  • Помідори – 150 гр.
  • Сир твердих сортів – 100 грн.
  • Сметана – 150 грн.
  • Приправа для курки – 1 ст.
  • Зелень для прикраси.

Процес приготування:

Крок 1. Усі продукти, які знадобляться для запіканки, вказані у списку інгредієнтів. Куряче філе, якщо воно було заморожене, розморозьте повністю, помийте помідори.

Крок 2. Наріжте його середніми за величиною шматочками, складіть нарізку в миску, посоліть і приправте до смаку.

Дивіться також:  Грудинка в цибулинні — найсмачніші 5 рецептів

Крок 3. Придатну жароміцну форму змастіть олією. Викладіть у неї сухі макарони.

Крок 4. Нарізане куряче філе розкладіть поверх шару макаронів.

Крок 5. Наріжте помідори невеликими кубиками і розподіліть рівномірним шаром по м’ясу.

Крок 6. В окремій мисці розведіть сметану із водою. Отриману суміш посоліть до смаку.

Крок 7. Шматок твердого сиру натріть на тертці.

Крок 8. Заготівлю полийте сметанною заливкою та посипте тертим сиром.

Крок 9. Накрийте форму фольгою та запікайте блюдо в духовці при 180 градусах протягом 30-35 хвилин.

Крок 10. Після цього приберіть фольгу і поверніть форму в духовку ще на 15 хвилин, щоб сирна скоринка злегка зарум’янилася. Перед подачею прикрасьте запіканку рубаною зеленню. Смачного!

Макаронна запіканка з ковбасою

Макаронна запіканка з ковбасою – оригінальна страва із найпростіших продуктів, які знайдуться на будь-якій кухні. Ми розповімо, як приготувати смачну запіканку так, щоб макарони не перетворилися на борошняне місиво, але при цьому запіканка добре тримала форму.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 35 хв.

Порції – 6-8.

Інгредієнти:

  • Макарони – 350 гр.
  • Вода – 800 мл.
  • Молоко – 350мл. для соусу + 100 мл. для заливання
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Ковбаса копчена – 150 гр.
  • Сіль кухонна – 1 щіпка.
  • Олія вершкове – 60 гр.
  • Яйця курячі – 2 шт.
  • Сир твердих сортів – 120 грн.
  • Борошно пшеничне – 40 гр.
  • Олія – ​​для змащування форми.
  • Петрушка для подачі.

Процес приготування:

Крок 1. Ознайомтеся зі списком та відміряйте усі необхідні продукти. Пшеничне борошно просійте через дрібне сито. Увімкніть духовку, щоб вона встигла прогрітися до 180 градусів.

Крок 2. У каструлю влийте приблизно 800 мл води, трохи посоліть її. У киплячу воду викладіть макарони і варіть при невеликому кипінні протягом 5-7 хвилин. Після цього воду злийте, а макарони остудіть.

Крок 3. На невеликій сковороді розтопіть вершкове масло. Далі всипте пшеничне борошно і смажте його протягом 10-15 хвилин, постійно помішуючи ложкою.

Крок 4. Заберіть сковороду з вогню. Влийте 100 мл молока, перемішайте, щоб не залишилося грудок.

Крок 5. Потім додайте ще 250 мл молока, перемішайте масу і поверніть сковороду на вогонь. Варіть соус на помірному вогні, поки він не загусне.

Крок 6. Натріть твердий сир на тертці. Сковороду з соусом приберіть із плити та додайте сирну стружку, перемішайте. Соус для запіканки готовий.

Крок 7. В окремій мисці збовтайте два курячі яйця зі 100 мл молока, суміш поперчіть і посоліть за смаком.

Крок 8. Наріжте ковбасу кубиками або соломкою. Змішайте в мисці варені макарони з ковбасою.

Крок 9. Додайте|добавляйте| сирний соус, перемішайте.

Крок 10. Форму для запікання змастіть олією. Викладіть у неї суміш макаронів та ковбаси, розрівняйте масу ложкою.

Крок 11. Залийте заготовку яєчною заливкою та відправте в духовку. Запікайте блюдо протягом 25 хвилин.

Крок 12. Перед тим як подати макаронну запіканку з ковбасою на стіл, посипте рубаною петрушкою. Смачного!

Сирна запіканка з макаронами в духовці

Сирна запіканка з макаронами в духовці – не звичайнісінька страва, проте знаходить багато шанувальників. Добре вона ще й тим, що запіканку можна приготувати з вечора і подавати на сніданок у охолодженому вигляді зі сметаною, наприклад.

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 8.

Інгредієнти:

  • Ріжки – 500 гр.
  • Сир – 250 гр.
  • Олія вершкове – 70 гр.
  • Яйця курячі – 2 шт.
  • Цукор – 3 ст.
  • Сіль кухонна – 1 щіпка.
  • Ванілін – 1 щіпка.

Для сметанного шару:

  • Цукор – 3 ст.
  • Сметана жирна – 7 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Макарони відваріть за інструкцією, вказаною на упаковці. Варені макарони відкиньте на друшляк, щоб стекла вода та виріб охололо до кімнатної температури.

Крок 2. В окремій мисці змішайте сир, курячі яйця, ванілін, сіль та цукор. Збийте продукти до однорідного стану.

Крок 3. Сирну масу викладіть до макаронів і все добре перемішайте.

Крок 4. Жароміцну форму змастіть вершковим маслом по всій площі.

Крок 5. Потім викладіть у форму сирно-макаронну суміш, розрівняйте її ложкою. Вершкове масло, що залишилося, розріжте на дрібні шматочки і розкладіть поверх заготовки.

Крок 6. Полийте заготовку сметаною.

Крок 7. Сметану розрівняйте ложкою та посипте цукром. Форму помістіть у духовку, розігріту до 180 градусів на 20-25 хвилин.

Крок 8. Сирна запіканка з макаронами готова, аромат у неї просто чарівний. Подавайте страву зі сметаною чи будь-якими солодкими добавками. Смачного!

Запіканка з макаронів з сиром та помідорами

Запіканка з макаронів з сиром та помідорами – смачна основна страва для легкої вечері або цікавий гарнір до м’яса на обід. Поєднання продуктів дуже гармонійне, всі вони доповнюють один одного і створюють чудовий смак. І як апетитно тягнеться розплавлений сир, поки запіканка ще тепла.

Дивіться також:  Риба під маринадом з моркви і цибулі – 6 рецептів приготування в духовці і мультиварці

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Сир чеддер – 180 гр.
  • Сир грюєр – 50 гр.
  • Сир пармезан – 50 грн.
  • Сіль кухонна – за смаком.
  • Олія вершкове – 50 гр. + для змащування форми
  • М’якуш пшеничного хліба – 50 гр.
  • Помідори – 3 шт.
  • Пенне/ригатоні – 280 гр.
  • Молоко – 700мл.
  • Борошно пшеничне – 50 гр.
  • Гірчиця дижонська – 1 год.
  • Перець чорний свіжомелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Кожен вид твердого сиру натріть окремо на дрібній тертці. Хлібний м’якуш підсушіть на сковороді без олії та подрібніть у блендері до крихти. Крихту змішайте з 25 грамами чеддера та 15 грамами пармезану. Сир, що залишився, змішайте. Помидори промийте і наріжте кухлями.

Крок 2. Зваріть пасту за інструкцією, вказаною на упаковці, і відкиньте на друшляк. Для соусу підігрійте в каструлі чи сковороді молоко.

Крок 3. В іншій сковорідці з високими бортами розтопіть вершкове масло. Додайте до топленої олії пшеничне борошно, перемішайте і обсмажте протягом хвилини помішуючи. Потім приберіть ємність з вогню і в три підходи влийте 550 мл теплого молока, щоразу добре вимішуйте масу. Якщо залишилися грудки, протріть соус через сито.

Крок 4. Поверніть сковороду з соусом на вогонь, нагрівайте, поки соус не загусне. Заберіть ємність з вогню і додайте в соус гірчицю, 5 столових ложок молока та суміш сирів. Соус повинен мати рідку консистенцію, посоліть та приправте його до смаку.

Крок 5. Змішайте соус та пасту. Якщо консистенція буде дуже густою, розбавте її гарячим молоком.

Крок 6. Форму для запікання промажте вершковим маслом, посипте сумішшю крихт і сиру, викладіть раніше підготовлену масу. Зверху на пасту покладіть кухлі помідорів. Запікайте блюдо в духовці за 190 градусів 12-15 хвилин. Потім увімкніть гриль та запікайте ще 3-5 хвилин.

Крок 7. Перед подачею трохи остудити запіканку. Смачного!

Ніжна запіканка з макаронів як у дитячому садку

Ніжна запіканка з макаронів як у дитячому садку, нагадає вам про приємні моменти давно минулих днів. Є її і дорослі, і діти з великим задоволенням. Макарони для страви підійдуть будь-які, а якщо візьмете, щось на кшталт локшини або спагетті, то вийде соковитіше.

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Макарони сухі – 250 гр.
  • Молоко – 350мл.
  • Цукор – 50 гр.
  • Олія вершкове – 15 гр.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Сіль кухонна – ½ ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Макарони висипте в підсолену киплячу воду, варіть до готовності, відкиньте на друшляк. Потім додайте до макаронів більшу частину вершкового масла, перемішайте, поки вони гарячі, щоб олія розтанула.

Крок 2. У миску розбийте куряче яйце, всипте цукор та сіль, збийте продукти вилочкою.

Крок 3. В яєчну масу влийте молоко і змішайте до однорідності.

Крок 4. Далі яєчно-молочну суміш перелийте в ємність до варених макаронів.

Крок 5. Форму для запікання змастіть залишками вершкового масла. Викладіть у неї макарони з яєчною заливкою.

Крок 6. Покладіть форму в духовку, розігріту до 220 градусів на 10-20 хвилин.

Крок 7. Запіканку з макаронів остудіть до теплого стану, розділіть на порції та подавайте до столу. Смачного!

Солодка запіканка з макаронів у духовці

Солодка запіканка з макаронів у духовці – страва, яка найкраще вписується у дитяче меню. Але іноді таку запіканку можна приготувати для всієї родини як десерт і подати з чаєм чи молоком. Раніше, до речі, цей рецепт був простішим, без шоколаду.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Макарони-бантики – 250 гр.
  • Шоколад – 100 грн.
  • Яйця курячі – 4 шт.
  • Цукор демерара/цукор-пісок – 200 гр.
  • Молоко – 300мл.
  • Цукор ванільний – 1 пакетик.
  • Олія вершкове – 60 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Ми для рецепту вибрали макарони-бантики, але підійдуть будь-які інші короткі види макаронів, крім вермішелі. Також підготуйте решту продуктів зі списку.

Крок 2. Макарони зваріть за інструкцією, вказаною на упаковці. Потім відкиньте їх на друшляк. Зручно використовувати для запікання силіконову форму, викладіть гарячі варені макарони і додайте до них вершкове масло, перемішайте. Декілька макаронів відкладіть для прикраси. Духовку розігрійте до 180 градусів.

Крок 3. В окремій мисці збийте віночком курячі яйця з ванільним та тростинним цукром демерара. Також для рецепту підійде звичайний білий цукор. Коли цукор повністю розчиниться у збитій масі, влийте тепле молоко, ще раз добре перемішайте масу.

Дивіться також:  Лениві вареники - 10 простих і смачних рецептів приготування

Крок 4. Макарони у формі залийте отриманою яєчно-молочною сумішшю і відправте в духовку. Запікати запіканку протягом 35-40 хвилин.

Крок 5. Щоб перевірити, чи готова вона, потрясіть форму, маса не повинна коливатися. Трохи остудіть запіканку.

Крок 6 Тепер можна переходити до прикраси страви. Укладіть на поверхню запіканки варені макарони та часточки шоколаду. Помістіть форму із запіканкою знову в духовку на 5-7 хвилин, щоб|аби| шоколад розтопився.

Крок 7. Готову солодку макаронну запіканку трохи остудіть і можна подавати на стіл. Смачного!

Макаронна запіканка з овочами

Макаронна запіканка з овочами – цікава на вигляд і до смаку страва. Щоб макарони та овочі тримали форму, їх заливають яєчною заливкою. Насправді все дуже просто: зваріть макарони, підберіть овочі до смаку та відправте форму в добре розігріту духовку.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 20-30 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Макарони – 250 гр.
  • Молоко – 500мл.
  • Сіль кухонна – за смаком.
  • Олія вершкове – 40 гр. + для змащування форми.
  • Асорті із морожених овочів – 400 гр.
  • Борошно пшеничне – 40 гр.
  • Кмин – ½ ч.л.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Сир твердий – 50 гр.
  • Олія оливкова – 1 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Кмин розітріть у ступці або подрібніть іншим зручним способом.

Крок 2. Твердий сир натріть на тертці із середніми чи великими отворами.

Крок 3. Макарони викладіть в киплячу воду і варіть після повторного закипання менше на 3-4 хвилини, ніж зазначено в інструкції. Відкиньте макарони на друшляк, але воду не виливайте. Макарони збризкайте оливковою олією, щоб вони не злиплися.

Крок 4. Воду, яка залишилася після варіння макаронів, знову закип’ятіть. Викладіть в неї заморожені овочі та проваріть їх протягом 2-3 хвилин. Відкиньте їх на друшляк.

Крок 5. На сковороді розтопіть 40 г вершкового масла|мастила|, далі висипте муку|борошно|, обсмажте її на олії до золотистого кольору. поступово тонким цівком введіть в борошно молоко, перемішайте і томіть соус приблизно 5 хвилин до загусання.

Крок 6. До вершкового соусу додайте тертий сир, сіль, мелений перець і кмин. Якщо в соусі залишилися грудки, протріть його через ситечко. Змішайте варені макарони, овочі та соус.

Крок 7. Увімкніть духовку, прогрійте до 200 градусів. Форму для запікання змастіть вершковим маслом, викладіть у неї макарони та овочі. Готуйте запіканку приблизно 20-30 хвилин до утворення зверху золотистої скоринки.

Крок 8. Макаронну запіканку з овочами подавайте у теплому вигляді на сніданок, обід чи вечерю. Смачного!

Запіканка з макаронами та грибами

Запіканка з макаронами та грибами – дуже смачне поєднання. Макарони можна зварити прямо перед запіканням або використати вчорашні, смак запіканки від цього не стане гіршим. Гриби вибирайте на свій смак, ми пропонуємо використовувати печериці, наприклад.

Час приготування – 55 хв.

Час приготування – 20-30 хв.

Порції – 2.

Інгредієнти:

  • Макарони – 1,5 ст.
  • Оливкова олія – 2 ст.л.
  • Гриби печериці/гливки – 400 гр.
  • Сіль кухонна – за смаком.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Яйця курячі – 3 шт.
  • Сметана – 1 ст.
  • Сирок плавлений – 1 шт.
  • Олія – ​​для змащування форми.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Макарони зваріть у підсоленій воді, для цього використовуйте інструкцію, вказану на упаковці. Варені макарони відкиньте на друшляк, щоб стекла вода.

Крок 2. Форму для запікання застелите харчовою фольгою і змастіть її олією.

Крок 3. Коли з макаронів стіче вода, викладіть їх у промаслену форму.

Крок 4. З цибулі зніміть лушпиння і наріжте його тонкими півкільцями.

Крок 5. Гриби помийте та наріжте дрібними шматочками.

Крок 6. На сковороду влийте столову ложку оливкової олії, викладіть цибулю, обсмажте її золотистого кольору.

Крок 7. Після цього додайте ще столову ложку олії та нарізані гриби. Продовжуйте смажити всі разом кілька хвилин, посоліть і приправте перцем меленим.

Крок 8. До засмаження з цибулі та грибів додайте ? склянки сметани, перемішайте, томіть доки соус злегка не загусне.

Крок 9. Плавлений сир наріжте дрібними кубиками.

Крок 10. Цибуля та гриби у вершковому соусі викладіть поверх макаронів, розрівняйте шар.

Крок 11. Поверх засмаження розкладіть кубики плавленого сиру.

Крок 12. В окремій мисці збийте віночком або виделкою яйця з сметаною, що залишилася. Отриманою сумішшю залийте заготовку.

Крок 13. Покладіть форму в духовку, розігріту до 180 градусів на 20-25 хвилин. Запіканку з макаронами та грибами подавайте на обід чи вечерю у теплому вигляді. Можна прикрасити блюдо листочками свіжої петрушки чи кропу. Смачного!

Прокрутка до верху