Запіканка з макаронів з фаршем в духовці

Постійно мучитеся питанням «що ж приготувати на сніданок, щоб було швидко, легко і смачно»?

Тоді запіканка з макаронів з фаршем в духовці однозначно вам підійде. Особливо це блюдо полюбиться студентам і людям, що звикли харчуватися економно. Незважаючи на це, запіканка з макаронами і м’ясним фаршем дуже ситна, і такого сніданку вистачить до полудня.

Класична запіканка з макаронів з фаршем в духовці

Традиційний варіант макаронно-м’ясної запіканки досить простий у приготуванні і не забере у вас багато часу.

Для цього знадобиться:

  • М’ясний фарш – 0,5 кг
  • Макарони – 400 р.
  • Цибуля репч. – 2 шт.
  • Молоко – 2 склянки.
  • Сир (твердий, будь-який) – 100 р.
  • Яйце куряче – 2 шт.
  • Сіль.
  • Спеції за смаком.

Макарони варяться в трохи присоленной воді до повної готовності. Паралельно нарізається кубиками цибулю, протирається на середній тертці сир. Яйця розбиваються і змішуються разом з молоком. З макаронів зливається вода.

Цибулю трохи обсмажується на сковорідці до золотистого кольору, потім до нього додається фарш. Все це добре перемішується. У заздалегідь підготовлену форму для духовки першим шаром вниз укладаються макарони, потім шар м’яса і знову макаронів. Зверху все посипається натертим сиром і акуратно заливається молоком. Запікати в розігрітій духовій печі приблизно близько півгодини.

З додаванням грибів

М’ясна запіканка з макаронами і додаванням грибів – це чудове і ситне блюдо, яке не вимагає особливих зусиль на приготування.


Що знадобиться:

  • Макарони – 300 р.
  • М’ясний фарш 0,5 кг.
  • Гриби (бажано печериці) – 250 р.
  • Помідор невеликого розміру – 2 шт.
  • Твердий сир – 100 р.
  • Раст. масло – 3 ст. ложки.
  • Цибуля репч. – 1 шт.
  • Часник – 2 зубчики.
  • Зелень.
  • Для заливки: молоко – 0,7 л, борошно – 2 ст. ложки, слив. масло – 40-50 р.

Макарони варяться в киплячій підсоленій воді. Слідкуйте за тим, щоб вони не переварилися, інакше страва піде нанівець. Після того, як макарони зваряться, їх треба відкинути на друшляк і залишити в ньому остигати.

Паралельно займаємося фаршем. Можна купити готовий, а можна зробити його самостійно. Додаємо в нього сирий або смажену цибулю. Останній переважніше.

Дивіться також:  Макаронна запіканка – 10 смачних рецептів приготування

Лук ріжеться кубиками і обсмажується на сковороді до тих пір, поки не набуде золотистий колір. Потім до нього кладуть фарш. Все це солиться, перчится і обсмажується на протязі 10-15 хв на середньому вогні.

В окремій сковороді дрібними пластинками смажиться часник. Нарізати гриби і обсмажуються разом з цибулею також на середньому вогні до тих пір, поки з них не випарується вся рідина. Суміш солиться, і додаються спеції за смаком.

Гриби перемішуються з фаршем. Обов’язково потрібно спробувати на сіль. Окремо готуємо соус для запіканки. Вершкове масло розтоплюється в спеціальній мисці з антипригарним покриттям, додається борошно. Все швидко і ретельно мішається. Стежимо за тим, щоб не утворювалися грудочки. В процесі помішування вливається молоко. Ставимо на вогонь і помішуємо, поки суміш не стане по консистенції схожа на кисіль.

Форму для випічки змащуємо олією, викладаємо макаронний шар, поливаємо його зверху соусом. Потім йде шар грибів, нарізаних помідорів, соусу і тертого сиру зверху. Запіканка ставиться в духову піч на півгодини до появи підрум’яненою скоринки.

З курячим фаршем

Рецепт з курячим фаршем мало чим відрізняється від класичного. Є лише відмінність у деяких інгредієнтах.

Що знадобиться:

  • Макарони – 0,5 кг.
  • Курячий фарш – 400 р.
  • Молоко – 100 мл
  • Яйце куряче – 3 шт.
  • Твердий сир – 100 р.
  • Слив. масло – 40 р.
  • Сіль.

Фарш солиться, перчится і обсмажується до готовності. Відварені макарони змішуються разом з ним. Яйця збиваються разом з молоком, і цією сумішшю заливається фарш з макаронами, заздалегідь викладений у форму таким чином, щоб заливка повністю покрила його. Зверху запіканка посипається твердим сиром і смажиться в духовці 20 хвилин при температурі 180 градусів.

Під соусом бешамель

Традиційний рецепт запіканки з макаронами і фаршем в духовці з додаванням соусу бешамель.

Що знадобиться:

  • Змішаний фарш – 0,6 кг.
  • Макарони – 400 р.
  • Цибуля репч. – 3 шт.
  • Раст. масло – 3 ст. ложки.
  • Твердий сир.
  • Соус бешамель.
Дивіться також:  Запіканка з печінки – 8 рецептів приготування в духовці і в мультиварці

Макарони варяться до стану напівготовності. Після цього їх відкидають на друшляк без промивання. Одночасно готується фарш, який змішується з цибулею, солиться і перчится. Він готується на сковороді з рослинним маслом не більше 7 хвилин.

У форму, змащену маслом, укладаються макарони, зверху фарш. Все це рівномірно поливається соусом бешамель. На запіканку сир натирається, і ставиться на півгодини в духовку до появи підрум’яненою скоринки.

До набору компонентів у вишуканому соусі бешамель відноситься півлітра молока, 50 г борошна і вершкового масла 82,5%, сіль, перець. На повільному вогні обсмажується борошно, додається масло, вливається невеликими порціями молоко, приправи. Всі складові змішуються. Процес триває при постійному помішуванні хвилин 5-6.

З додаванням помідорів

Що знадобиться:

  • Фарш – 0,6 кг.
  • Макарони – 400 р.
  • Помідор– 3 шт.
  • Цибуля репч. – 2 шт.
  • Часник – 2 зубчики.
  • Морква – 1 шт.
  • Раст. масло – 3 ст. ложки.
  • Твердий сир – 100 р.
  • Сметана.
  • Сіль.
  • Спеції за смаком.

Макарони варяться до стану напівготовності, а потім відкидаються на друшляк. Фарш солиться, перчится і гаситься на сковорідці у власному соку. Нарізану цибулю, часник і морква, натерта на крупній тертці, перемішуються з фаршем. Гасіння відбувається до тих пір, поки морква не розм’якшиться. Обдати окропом томати і очистити від шкірки. Нарізати невеликими шматочками, додати до фаршу і овочів. Все це гаситься на повільному вогні 2-5 хвилин.

Макарони розподіляються по змащеній заздалегідь формі рівним шаром. Потім вони посипаються сиром. Зверху кладуть фарш разом з овочами. Його потрібно трохи змастити сметаною, щоб він не був сухим. Після викладається ще один макаронний шар, який повністю повинен бути покритий сиром. Запіканка готується 15 хвилин в духовці, розігрітій до 200 градусів.

Рецепт запіканки з сиром

Це дуже просте у приготуванні блюдо. З ним впорається навіть той, хто нічого не розуміє в кулінарії.

Що знадобиться:

  • Макарони – 0,5 кг.
  • Твердий сир – 200 р.
  • Яйце куряче – 3 шт.
  • Раст. масло – 2 ст. ложки.
  • Сметана – 1 стакан.
  • Сіль – 2 ч. ложки.
Дивіться також:  Запіканка з курячої печінки, рецепт з фото

Макарони варяться 5 хвилин в киплячій підсоленій воді, потім відкидається на друшляк, щоб з них стекла рідина, і поливаються рослинним маслом, ретельно перемішуючись. Жовтки, відокремлені від білків, змішуються зі сметаною і сіллю. До них додається натертий сир. Все це ставиться до макаронів і знову перемішується.

Білки збиваються, після чого вводяться в макарони і вкрай акуратно з’єднуються. Все це викладається в змащену форму для випічки. Запіканка готується 20 хвилин у духовці на 180 градусах.

Смачна запіканка із сухих макаронів з фаршем

Щоб зробити запіканку, не обов’язково відварювати макарони заздалегідь. Адже існує рецептура, яка передбачає використання сухих макаронних виробів.

Що знадобиться:

  • Макарони-трубочки– 400 р.
  • М’ясний фарш – 0,5 кг
  • Молоко (замість нього можна використовувати нежирні вершки) – 400 мл
  • Борошно – 2-3 ст. ложки.
  • Твердий сир – 100 р.
  • Цибуля репч. – 1 шт.
  • Слив. масло – 50 р.
  • Спеції за смаком.

Нарізану цибулю змішується з фаршем, все це солиться і перчится. Трубочки начинюються фаршем і укладаються рівномірно у форму для запікання. Зверху вони рясно і рівномірно поливається соусом і посипаються натертим сиром. Готування триває 40 хвилин в розігрітій на 170 градусів духовці.

З рисом і куркою для дитячого раціону

Маленьким діткам можна і навіть потрібно їсти запіканку. Важливо правильно підбирати продукти, з яких вона буде готуватися.

  • Курячий фарш – 200 р.
  • Варений рис – 100 р.
  • Макарони – 150 р.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Сметана – 1 ст. ложка.
  • Цибуля репч. – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.

Окремо відварюють макарони і рис. Натирається На тертці моркву, кубиками нарізати цибулю. Все перемішується і злегка обсмажується на сковороді. Одночасно разом з яйцями збивається сметана. Це можна зробити як вручну, так і за допомогою блендера. Всі частини інгредієнтів акуратно перемішуються між собою і укладаються в заздалегідь змащену маслом форму для випічки. Готування триває близько півгодини в духовці 180 градусах.

Прокрутка до верху