Запіканка з печінки – поживна і ситне блюдо, багата великою кількістю вітамінів і мінералів. Завдяки великій кількості рецептів страву можна включити в дитяче меню, подати до святкового столу або просто потішити родину апетитним вечерею, приготування якого не забере у господині багато часу.
Запіканка з курячої печінки в духовці
Смачна і корисна запіканка, яка завдяки використанню цибульно-морквяних кубиків має красивий розріз і смакові достоїнства.
Для приготування використовуються наступний продуктовий набір:
- 600 г субпродукту;
- 2 цибулини;
- велика морква;
- 2 яйця;
- 120 г манної крупи;
- 30 мл соняшникової олії;
- сіль, приправа.
В процесі приготування:
- Цибулю і моркву очищаються, нарізати невеликими кубиками, які відправляються в сковороду пассероваться протягом 7 хвилин.
- У глибокому посуді змішуються всі інгредієнти для запіканки, включаючи злегка остигнула засмажку.
- Печінкова маса переливається у вогнетривку форму для випікання.
- Випікання здійснюється в розігрітому до 180°C духовій шафі близько 50-60 хвилин.
Як приготувати в мультиварці
Приготовлена в мультиварці запіканка з печінки є чудовим блюдом для дієтичного і дитячого харчування.
Для виконання рецепта необхідні:
- печінка яловича – 800 г;
- картопля – 200 г;
- цвітна капуста – 200 г;
- морква – 100 г;
- трохи масла і сіль.
Спосіб підготовки полягає в наступному:
- Овочі промиваються, очищаються і нарізати кубиками.
- Попередньо підготовлений субпродукт також нарізати невеликими шматочками.
- Всі інгредієнти змішуються і пропускаються через м’ясорубку, щоб залишалася структура.
- Суміш солиться і викладається в змащену маслом чашу мультиварки.
- Випікання здійснюється протягом 40 хвилин на програмі «Випічка».
З яловичої печінки
Рецепт смачного і ніжного страви, для приготування якого слід підготувати:
- 500 г субпродукту;
- 2 цибулини;
- велику моркву;
- 2 яйця;
- 100 мл вершків;
- 100 г борошна;
- сіль, приправу.
Основні етапи приготування апетитною запіканки полягають у виконанні наступних кроків:
- Овочі очищаються, печінка промивається і звільняється від плівки і прожилок.
- Цибулю, моркву і печінку нарізати невеликими шматочками, які пропускаються через м’ясорубку.
- Яйця злегка збиваються і додаються до печінково-овочевої маси.
- Туди ж вводяться вершки, борошно, сіль і приправи.
- Коли суміш буде готова, вона переливається в вогнетривку форму для випікання.
- Готується блюдо в духовці при температурі 180°C близько 45 хвилин.
Печінкова запіканка з рисом
Простий і ситний обід або вечерю можна приготувати з:
- 800 г яловичої печінки;
- 2 цибулин;
- великої моркви;
- 150 г рису;
- 15 мл соняшникової олії;
- солі, приправ і 2 зубчиків часнику.
Спосіб приготування:
- З промитого субпродукту видаляються жовчні протоки, а також він звільняється від плівки.
- Печінка нарізати шматочками, які перемелюють за допомогою блендера.
- Рис промивається, заливається водою і відварюється до готовності.
- Морква натирається.
- Часник товчеться.
- Цибуля подрібнюється і пассеруется до золотистого кольору.
- Всі інгредієнти змішуються, солятся, приправляється, викладаються у форму для випікання.
- Випікається страву при 180°C близько півгодини.
Картопляна запіканка з печінкою
Красиве листкове блюдо з чудовим смаком готується з:
- 300 г печінки;
- такої ж кількості картоплі;
- цибулини;
- моркви;
- 2 яєць;
- 80 мл молока;
- 30 г борошна;
- зубчики часнику;
- 15 г сметани;
- невеликої кількості зелені і солі.
При підготовці запіканки:
- Картопля очищається, відварюється, пюрируется і змішується з 1 яйцем і сметаною.
- Інші овочі і печінка ріжуться шматочками, а потім подрібнюються за допомогою блендера.
- Печінково-овочева маса в окремому посуді змішується з рештою яйцем, борошном, молоком, сіллю і подрібненою зеленню.
- У форму викладаються шарами картоплю і печінкова маса.
- Випікається блюдо 50 хвилин при 180°C.
Готуємо запіканку в духовці з гречаною крупою
Оскільки гречана крупа, як і печінку, багата поживними елементами, необхідними для розвитку і функціонування організму, страва має подвійною користю.
Щоб приготувати смачну запіканку з гречки і печінки, необхідні:
- 250 г гречаної крупи;
- в 2 рази більше печінки;
- 3 цибулини;
- 2 яйця;
- 30 г манної крупи;
- зелень, сіль і масло рослинне.
Покрокова інструкція приготування:
- У каструлю висипається гречана крупа і залити підсоленою водою.
- Гречка відварюється до готовності.
- ½ Лука подрібнюється і обсмажується до золотистого кольору.
- Печінка очищається від плівки і ріжеться невеликими шматками.
- Субпродукт, що залишився лук і гречка пропускаються через м’ясорубку.
- Зелень дрібно рубається.
- Печінкова маса змішується з яйцями, смаженою цибулею, манною крупою і зеленню.
- Майбутня запіканка виливається в форму для запікання і випікається 40 хвилин при температурі 180°C.
Запіканка з печінки з грибами
Поживна, корисна і дуже ароматна запіканка з грибами при красивому оформленні з легкістю може стати прикрасою святкового столу.
Для виконання варіації на тему печінкового торта необхідні:
- печінка яловича – 800 г;
- яйця – 3 шт.;
- молоко – 200 мл;
- цибулина – 1 шт.;
- морква – 1 шт.;
- манка – 30 г;
- печериці – 200 г;
- сметана – 30 мл;
- трохи масла і сіль.
Щоб прикрасити стіл печінкової закускою:
- Печінка замочується на кілька годин у молоці, після чого з субпродукту знімається плівка.
- Очищені печінку і коренеплід пропускаються через м’ясорубку, а потім змішують зі збитими яйцями, манкою, сіллю і спеціями за смаком.
- У вогнетривку форму виливається половина печінкової маси, яка запікається близько 7 хвилин при 180°C.
- У цей час на сковороді разом з сіллю, обсмажують подрібнені цибулю та печериці, які після придбання рум’яного кольору змішуються зі сметаною.
- На схопився печінковий шар викладається підготовлена начинка, яка заливається залишилася печінкової масою.
- Форма повертається в духовку, де протягом 15 хвилин триває випікання страви.
- Перед подаванням страву прикрашається майонезній сіточкою і гілочками зелені.
Печінково-кабачковий рецепт
Для виконання рецепта запіканки з печінки і кабачків потрібні такі інгредієнти:
- 300 г печінки;
- 1 кабачок;
- 200 мл молока;
- 50 г борошна;
- яйце;
- 15 г манної крупи;
- сіль, перець олія рослинна.
Процес підготовки легкого вечері досить простий:
- Промита і очищена печінка відварюється і пропускається через м’ясорубку, а потім змішується з сіллю, перцем і ¾ молока.
- Овоч натирається на тертці і змішують з рештою молоком, яйцем і борошном.
- Форма змащується маслом і присипається манною крупою.
- У форму викладається ⅔ кабачкової маси, яка покривається печінкою.
- За печінковому шару розподіляються залишки кабачків.
- Блюдо притрушивается манкою і відправляється в розігріту до 180°C духовку на 25 хвилин.
Таким чином, запіканка з печінки – просте і швидке в приготуванні блюдо, яке відрізняється поживністю і прекрасним смаком.