Запіканка з сиру в духовці — 11 рецептів

Для приготування цього десерту важливий правильний вибір сиру. Продукт повинен бути свіжим, однорідним і мати високу жирність — тоді запіканка з сиру в духовці вийде пишною навіть у початківця кулінара.

Запіканка з сиру — класичний рецепт в духовці

Запіканка, зроблена традиційним способом, апетитно виглядає, виходить в міру солодким, а готується дуже швидко і легко.

Необхідні інгредієнти:

  • 0,25 кг сиру;
  • 40 г цукру;
  • 40 р пшеничного борошна вищого сорту;
  • 1 яйце;
  • 4 г ванільного цукру;
  • 15 г вершкового масла.

Кроки приготування.

  • Сир розминають виделкою, щоб позбутися від великих грудок.
  • У сир вбивають яйце, насипають обидва види цукру, борошно. Старанно перемішують.
  • Вершкове масло трохи розм’якшують і змащують ним форму для випічки. Потім переміщають у неї сирну заготовку.
  • Ласощі готують при 180-190 градусах близько півгодини.

Рецепт приготування з яблуками

Яблучна запіканка має особливий аромат і незабутній смак. Поєднання яблук і сирного тіста сподобається як дорослим, так і молодшого покоління.

Необхідні продукти:

  • 270 г сиру;
  • 1 яйце;
  • 20 мл рідкого меду;
  • 20 г манки;
  • 30 г сметани 10% жирності;
  • 100 г яблучних часточок;
  • 20 г вершкового масла;
  • 1 г ванілі;
  • 2 р коричного порошку.

Спосіб випічки.

  • Розмішують мед зі сметаною, вбивають яйце.
  • Повільно вводять манну крупу, постійно помішуючи. Залишають на 40 хвилин, щоб розійшлися крупинки.
  • В основний склад додають протертий сир і ароматні спеції.
  • Частина яблук нарізають дрібною фракцією і пересипають в тісто.
  • Сирно-яблучну масу заливають у обмазаний маслом деко і випікати при 180°С приблизно 35 хвилин.
  • Готову страву прикрашають залишилися яблучними часточками.

Пишна сирна запіканка з манкою

Якщо ви ніколи не готували запіканку з сиру — почніть з цього рецепту. Вас здивує, наскільки ніжним і пишним вийде десерт.

Інгредієнти:

  • 0,6 кг сиру пожирніше;
  • 90 г цукру;
  • 1 г ванілі;
  • 80 г манної крупи;
  • 200 г будь сметани;
  • 5 г пекарського розпушувача;
  • 2 р солі;
  • 3 добірних яйця;
  • 20 г вершкового масла;
  • 20 г панірувальних сухарів.

Рецепт приготування.

  • Сир збивають заглибним блендером або пропускають через м’ясорубку.
  • Додають цукор, ваніль, сіль і розпушувач.
  • У сирну основу вбивають яйця. Вводять сметану. Всі компоненти знову розмішують блендером. У тесті не повинно залишитися крупинок цукру або сирних грудочок.
  • Засипають манку, старанно перемішують і залишають при звичайній температурі на 25 хвилин.
  • Форму промаслівают, потім присипають паніровкою.
  • Викладають тісто, розрівнюючи його поверхню.
  • Форму з запіканкою поміщають в духовку, встановлену на 180°С на 40 хвилин.
Дивіться також:  Сирна запіканка в мультиварці – 7 приголомшливих рецептів!

Як запекти десерт, як у дитячому садку?

Смак ласощів, яке, виходить, за цим рецептом, багатьом знайомий з раннього дитинства. Виявляється, готується запіканка з сиру, як у дитячому садку, зовсім не складно.

Необхідні продукти:

  • 0,3 кг сиру;
  • 100 г манки;
  • 0,3 кг свіжої моркви;
  • 0,4 л молока;
  • 2 яйця;
  • 50 г сухарів для панірування;
  • 120 г цукру;
  • 2 г солі.

Рецепт приготування.

  • Вимиту й очищену моркву нарізають брусочками, кладуть у каструлю з водою і тушкують на слабкому вогні 30 хвилин. Зварений овоч товчуть в пюре.
  • В окремій каструлі варять густу манну кашу на молоці.
  • До готової манці додають морквяне пюре, збиті яйця, сир, цукор, сіль. Все перемішують до однорідності.
  • У форму з високими бортами, присипаними сухарями, поміщають сирно-морквяну масу.
  • У духовку, розігріту до 190°С, поміщають форму і готують 50 хвилин.
  • Після приготування запіканку виймають, зверху кладуть плоску тарілку і різким рухом перевертають на неї випічку.

З додаванням родзинок

Запіканка з родзинками виходить дуже ситним і корисною для організму. Її смак подобається навіть малюкам, які зазвичай відмовляються від сирка і сухофруктів.

Інгредієнти:

  • 0,7 кг сиру;
  • 125 г цукрового піску;
  • 4 яйця;
  • 120 г манної крупи;
  • 50 г родзинок;
  • 1 г ваніліну;
  • 5 г висушеної цедри лимона.

Кроки приготування.

  • Яйця збовтують з піском протягом 5 хвилин. Додають ванілін і цитрусову цедру.
  • Манку замочують у невеликому обсязі теплої води на 30 хвилин. Додають до яєць.
  • Сир розтирають до однорідної консистенції. З’єднують із загальним складом.
  • Родзинки промивають, просушують паперовими серветками, додають в тісто, ретельно розмішують.
  • Форму, застелену папером, заповнюють сирною масою. Поміщають в розігріту до 100°С духовку, поступово підвищуючи температуру до 180°С. Випікають близько 50 хвилин.

Корисний рада: изюмную сирну запіканку краще подавати в охолодженому вигляді: її смак розкривається більше.

Запечена з бананами

Завдяки додаванню бананів в сир запіканка виходить ще смачніше і ніжніше. Якщо ви плануєте нарізати фрукти гуртками, потрібно вибирати недоспевшие плоди. Переспілі банани краще вводити в запіканку у вигляді пюре.

Необхідні продукти:

  • 0,6 кг сиру 5% жирності;
  • 40 г манки;
  • 80 г цукрового піску;
  • 3 яйця;
  • 2 банана;
  • 50 г вершкового масла;
  • 0,12 л молока 2,5% жирності;
  • 100 г сметани 20% жирності;
  • 2 г ваніліну;
  • 3 г солі.
Дивіться також:  Сирна запіканка з мукою – 8 рецептів, як приготувати в духовці і в мультиварці

Спосіб приготування.

  • Сир протирають через сито, змішують з ваніліном і сіллю.
  • У підігрітому молоці розмішують манку так, щоб не було грудочок. Склад залишають для набухання крупи на 10 хвилин.
  • Жовтки двох яєць відокремлюють від білків і додають в сир. Далі вводять набряклу манку і 2/3 частини цукру.
  • Банани подрібнюють до пюре або нарізають кружальцями. Половину додають в сирну масу.
  • Окремо збивають 2 білка, і поки вони не осіли, додають в основний склад. Тісто перемішують дерев’яною лопаткою знизу вгору.
  • На дні форми шматочками розкладають вершкове масло. Наливають сирний складу.
  • Заливку готують для запіканки: сметану з’єднують з цукром і яйцем.
  • Запіканку покривають заливкою і відправляють у встановлену на 180° С духовку на 15 хвилин.

Без манки і борошна

Випечений по цьому рецепту десерт виходить повітряним, як суфле, а його смак не залишає байдужим навіть вибагливого в їжі дитини.

Інгредієнти:

  • 0,5 кг свіжого (краще домашнього сиру;
  • 100 г цукру;
  • 4 яйця;
  • 50 г кукурудзяного крохмалю;
  • 50 г жирної сметани;
  • 1 г ваніліну.

Рецепт приготування.

  • Сир розминають з допомогою виделки, додають до нього яєчні жовтки, цукровий пісок, крохмаль, сметану і ванілін. Все збивають міксером на повільному режимі.
  • В окремій чашці збивають білки.
  • З’єднують білкову і сирну маси.
  • Форму застеляють папером для випічки і вилити в неї тісто. Готують при 180°С 35 хвилин.

Порада: щоб запіканка не виявилася плоскою, її треба витримати в духовці деякий час після приготування.

Шоколадно-сирна запіканка в духовці

Цей десерт випікається з роздільно приготованого білого і шоколадного тіста, тому має красивий «мармуровий» ефект.

Компоненти для світлого тіста:

  • 500 г сиру;
  • 2 яйця;
  • 80 г цукру;
  • 120 г жирної сметани;
  • 20 г борошна;
  • 20 г кукурудзяного крохмалю;
  • 0,5 г ваніліну.

Продукти для темної половини тіста:

  • 5 яєць;
  • 100 г борошна;
  • 100 г цукру;
  • 200 г темного (горького) шоколаду;
  • 200 г вершкового масла;
  • 0,5 г ваніліну.

Спосіб приготування.

  • Щоб приготувати біле тісто, у блендері або міксером збивають сир, цукор, сметану, яйця і ванілін. З’єднують крохмаль і борошно просіюють, насипають у перший склад.
  • Для шоколадного тіста: шоколад разом з 150 г масла розтоплюють на водяній бані, охолоджують. Яйця збовтують з ваніллю і цукром. Обидві суміші з’єднують. Засипають просіяне борошно і розмішують міксером.
  • На дно форми кладуть шматочки вершкового масла. Акуратно наливають спочатку шоколадну масу, потім білу, зубочисткою малюють.
  • Красивий десерт випікають при 180°С 40-50 хвилин.
Дивіться також:  Сирна запіканка в духовці без манки – 6 рецептів

Легкий дієтичний покроковий рецепт

Калорійність обговорюваної випічки мінімальна, тому нею можуть поласувати навіть ті, хто піклується про свою фігуру.

Інгредієнти:

  • 2 яйця;
  • 0,25 кг сиру 5% жирності;
  • 40 мл знежиреного кефіру;
  • 40 г цукру;
  • 30 г чорносливу.

Кроки приготування.

  • Яйця збивають вінчиком.
  • Сир заливають кефіром, з’єднують із цукром, дрібно нарізаним чорносливом і яйцями.
  • У форму, покриту пергаментом, виливають сирну масу.
  • Десерт готують при 180°С протягом 35 хвилин.

Запіканка з сиру «Неженка»

Свою назву ласощі отримало завдяки надзвичайної ніжності й легкості. Тісто для цієї запіканки краще робити ввечері, а її приготування відкласти на ранок.

Необхідні продукти:

  • 500 г сиру;
  • 120 мл нежирного кефіру;
  • 4 яйця;
  • 100 г якісного маргарину;
  • 120 г манної крупи;
  • 120 г цукру;
  • 4 г соди;
  • 2 р солі;
  • 1 г ваніліну.

Кроки приготування.

  • Розтоплюють Маргарин в мікрохвильовці до рідкої консистенції.
  • Всі компоненти з’єднують в наступному порядку: розтоплений маргарин, яйця, цукор, кефір, манка, сода, сіль, ванілін і сир. Склад заважають спочатку ложкою, потім міксером.
  • Тісто залишають при кімнатній температурі на 40 хвилин для набухання манної крупи.
  • Тісто переливають у форму з пергаментом і поміщають в холодну духовку.
  • «Нєженку» готують протягом 30-40 хвилин при 180° С.

Без додавання манки і яєць

Цей рецепт дозволить дуже швидко приготувати десерт-смакота, який навіть без додавання манної крупи виявиться повітряним. Щоб блюдо стало більш корисним, пшеничне борошно тут замінюють кукурудзяним.

Інгредієнти:

  • 0,5 кг сиру пожирніше;
  • 20 г вершкового масла;
  • 200 г цукру;
  • 60 г кукурудзяного борошна;
  • 100 г напіврідкої сметани;
  • 3 г солі.

Спосіб випічки.

  • Протертий через сито сир солять, сахарят, змішують з борошном.
  • Дно форми обмазують шматочком масла. Рівномірно розподіляють сирну основу.
  • Поверхню запіканки заливають рідкою сметаною.
  • Блюдо запікають при 180 градусах 40 хвилин.

Порада: якщо за 10 хвилин до готовності обсипати десерт цукровою пудрою, він придбає апетитний золотистий відтінок.

Готову запіканку подають зі згущеним молоком, подрібненими горіхами, тертим шоколадом, свіжими ягодами, часточками фруктів. Ідеально доповнюють смак страви кисло-солодкі соуси, зроблені в домашніх умовах.