Улюблений усіма зимовий овочевий салат зробить більш смачним і цікавим оригінальна заправка для вінегрету. Заправляти таку закуску можна не тільки рослинною олією. Досвідчені кухарі готують для неї соуси з гірчицею, томатною пастою, оцтом та іншими компонентами.
Класична заправка для вінегрету з гірчицею
Інгредієнти:
- 1,5 ст. л. натурального яблучного оцту;
- 5 ст. л. рафінованої соняшникової олії;
- 2 щіпки кам’яної солі;
- щіпка меленого гострого перцю;
- половина ч. л. солодкої гірчиці.
Приготування:
- Влити в чашу блендера все заявлене кількість масла. Розчинити в ньому сіль і солодку гірчицю.
- Додати яблучний оцет. Обов’язково потрібно використовувати саме натуральний продукт, а не звичайний столовий з фруктовим ароматизатором.
- Всипати сіль і перець.
- Перебити компоненти заправки блендером до однорідності.
Такий класичний рецепт соусу підходить для вінегрету, приготованого за будь-яким рецептом.
Додаємо в основну рецептуру часник
Інгредієнти:
- 2 зубчики свіжого часнику;
- 3 ст. л. червоного винного оцту;
- 5 ст. л. оливкової олії;
- сіль і суміш мелених перців.
Приготування:
- Змішати в одній посуді винний оцет і оливкове масло. Можна робити це вручну або за допомогою міксера/блендера.
- Додати в основу дрібну сіль за смаком і кольорові мелені перці.
- Останнім доповнити соус размятым часником без темної серединки.
Охолодити заправку і використовувати для свіжоприготованого вінегрету.
З томатною пастою
Інгредієнти:
- 3 десертні ложки будь-якого рослинного масла;
- стільки ж густої пасти з помідорів;
- 1,5 десертні ложки негострої гірчиці;
- 4 десертні ложки кип’яченої води;
- сіль і цукор.
Приготування:
- У чашу блендера насамперед відправити рослинне масло і пасту з томатів. Перебити інгредієнти до однорідного стану. Це буде основа майбутньої заправки.
- Додати до неї негостру гірчицю, влити кип’ячену воду і знову перебити компоненти до однорідності.
- Посолити заправку. За смаком додати цукровий пісок.
Такий соус для салату вінегрет добре поєднується з варіантами закуски, в яку додані мариновані огірки і немає квашеної капусти.
Заправка для вінегрету а-ля «Песто»
Інгредієнти:
- 1 пучок світлого базиліка;
- 50 р заздалегідь дрібно тертого Пармезану;
- 2 – 3 часникових зубки;
- 1 жменя очищених кедрових горішків;
- 2/3 ст. якісного оливкової олії.
Приготування:
- Листя базиліка зняти з стеблинок. Промити і просушити.
- Подрібнити зелень в блендері разом з шматочками свіжого часнику.
- Залити отриману масу оливковою олією.
- Всипати подрібнений Пармезан і добре перемішати соус.
- Останніми додати в заправку кедрові горішки і знову перебити масу блендером.
Добре остудити соус перед додаванням в салат.
З гірчицею та оцтом
Інгредієнти:
- ¼ Ст. негострої гірчиці;
- ¼ Склянки натурального яблучного оцту;
- ¼ Ст. нежирної сметани;
- 1 ч. л. цукрової пудри;
- дрібна сіль за смаком.
Приготування:
- До сметані влити яблучний оцет і додати негостру гірчицю. Кількість останньої можна зменшувати за власним смаком.
- Добре перемішати компоненти.
- Додати в соус цукрову пудру і сіль за смаком.
- Дати суміші настоятися не менше 10 хвилин. При цьому бажано прибрати її в холодильник.
Заправка для вінегрету з гірчицею та оцтом поєднується з будь-яким варіантом салату. За смаком у неї також можна додавати різні подрібнені горішки. Наприклад, волоські або кедрові.
Рецепт від Лазерсона
Інгредієнти:
- 4 десертні ложки оливкової олії;
- 1 десертна ложка винного оцту;
- 1 мал. ложка гострої гірчиці;
- 1 мал. ложка лаймового/лимонного соку;
- ¼ Малий. ложки кухонної солі;
- ¼ Малий. ложки цукрового піску;
- ¼ Малий. ложки меленого чорного перцю.
Приготування:
- Влити в скляну ємність оливкова олія і винний оцет.
- Перемішати рідкі компоненти соусу і додати до неї сіль, цукор і перець.
- Коли великі крупинки добавок розчиняться в майбутній заправці, можна надсилати до них гірчицю.
- Після чергового перемішування потрібно влити в склад лимонний/лаймовий сік.
Ілля Лазерсон зазначає, що заправка для вінегрету повинна бути кислуватою. Тому сік цитрусового стає для неї обов’язковим компонентом.
Винегретная заправка з бальзамічним оцтом
Інгредієнти:
- ¾ Склянки кукурудзяної олії;
- ¼ Ст. лаймового/лимонного соку;
- ¾ Малий. ложки солі;
- 1 мал. ложка бальзамічного оцту;
- 2 варених яєчних жовтки;
- чорний перець.
Приготування:
- Така смачна заправка для вінегрету готується швидко і просто. Першим ділом потрібно розтерти виделкою варені жовтки яєць, потім відразу додати до нього сіль і мелений перець.
- Кукурудзяна олія змішати з бальзамічним оцтом і отриману суміш тонкою цівкою влити в основу для соусу.
- Добре розтерти всі компоненти і додати лимонний сік.
Збивати масу міксером до тих пір, поки вона не придбає ніжну кремову консистенцію.
Готуємо по-французьки
Інгредієнти:
- 1,5 десертні ложки діжонської гірчиці;
- ½ Лайма;
- 1 мал. ложка цукрової пудри;
- кухонна сіль за смаком;
- 30 мл оливкової олії, 100 мл соняшникової.
Приготування:
- У миску покласти діжонську гірчицю. З лайма віджати сік і відразу вилити його до гірчичним зернам. Добре розтерти компоненти.
- Додати в соус цукрову пудру, отриману суміш посолити за смаком.
- Оливкову і соняшникову олії змішати разом і охолодити їх.
- Влити масляну суміш в основу соусу і ретельно перемішати всі складові заправки.
Слід одразу ж використовувати такий соус для заправки вінегрету. До речі, він підійде і для салату зі стручковою квасолею.
Будь приготований соус перед додаванням в салат потрібно добре охолодити.
Заправка повинна настоятися не менше чверті години, щоб її компоненти добре з’єдналися. Особливо ця рекомендація актуальна, якщо до складу соусу входить велика кількість різних спецій.