Заправка для вінегрету – 8 смачних і оригінальних рецептів

Улюблений усіма зимовий овочевий салат зробить більш смачним і цікавим оригінальна заправка для вінегрету. Заправляти таку закуску можна не тільки рослинною олією. Досвідчені кухарі готують для неї соуси з гірчицею, томатною пастою, оцтом та іншими компонентами.

Класична заправка для вінегрету з гірчицею

Інгредієнти:

  • 1,5 ст. л. натурального яблучного оцту;
  • 5 ст. л. рафінованої соняшникової олії;
  • 2 щіпки кам’яної солі;
  • щіпка меленого гострого перцю;
  • половина ч. л. солодкої гірчиці.

Приготування:

  • Влити в чашу блендера все заявлене кількість масла. Розчинити в ньому сіль і солодку гірчицю.
  • Додати яблучний оцет. Обов’язково потрібно використовувати саме натуральний продукт, а не звичайний столовий з фруктовим ароматизатором.
  • Всипати сіль і перець.
  • Перебити компоненти заправки блендером до однорідності.

Такий класичний рецепт соусу підходить для вінегрету, приготованого за будь-яким рецептом.

Додаємо в основну рецептуру часник

Інгредієнти:

  • 2 зубчики свіжого часнику;
  • 3 ст. л. червоного винного оцту;
  • 5 ст. л. оливкової олії;
  • сіль і суміш мелених перців.

Приготування:

  • Змішати в одній посуді винний оцет і оливкове масло. Можна робити це вручну або за допомогою міксера/блендера.
  • Додати в основу дрібну сіль за смаком і кольорові мелені перці.
  • Останнім доповнити соус размятым часником без темної серединки.

Охолодити заправку і використовувати для свіжоприготованого вінегрету.

З томатною пастою

Інгредієнти:

  • 3 десертні ложки будь-якого рослинного масла;
  • стільки ж густої пасти з помідорів;
  • 1,5 десертні ложки негострої гірчиці;
  • 4 десертні ложки кип’яченої води;
  • сіль і цукор.

Приготування:

  • У чашу блендера насамперед відправити рослинне масло і пасту з томатів. Перебити інгредієнти до однорідного стану. Це буде основа майбутньої заправки.
  • Додати до неї негостру гірчицю, влити кип’ячену воду і знову перебити компоненти до однорідності.
  • Посолити заправку. За смаком додати цукровий пісок.

Такий соус для салату вінегрет добре поєднується з варіантами закуски, в яку додані мариновані огірки і немає квашеної капусти.

Заправка для вінегрету а-ля «Песто»

Інгредієнти:

  • 1 пучок світлого базиліка;
  • 50 р заздалегідь дрібно тертого Пармезану;
  • 2 – 3 часникових зубки;
  • 1 жменя очищених кедрових горішків;
  • 2/3 ст. якісного оливкової олії.

Приготування:

  • Листя базиліка зняти з стеблинок. Промити і просушити.
  • Подрібнити зелень в блендері разом з шматочками свіжого часнику.
  • Залити отриману масу оливковою олією.
  • Всипати подрібнений Пармезан і добре перемішати соус.
  • Останніми додати в заправку кедрові горішки і знову перебити масу блендером.

Добре остудити соус перед додаванням в салат.

З гірчицею та оцтом

Інгредієнти:

  • ¼ Ст. негострої гірчиці;
  • ¼ Склянки натурального яблучного оцту;
  • ¼ Ст. нежирної сметани;
  • 1 ч. л. цукрової пудри;
  • дрібна сіль за смаком.

Приготування:

  • До сметані влити яблучний оцет і додати негостру гірчицю. Кількість останньої можна зменшувати за власним смаком.
  • Добре перемішати компоненти.
  • Додати в соус цукрову пудру і сіль за смаком.
  • Дати суміші настоятися не менше 10 хвилин. При цьому бажано прибрати її в холодильник.

Заправка для вінегрету з гірчицею та оцтом поєднується з будь-яким варіантом салату. За смаком у неї також можна додавати різні подрібнені горішки. Наприклад, волоські або кедрові.

Рецепт від Лазерсона

Інгредієнти:

  • 4 десертні ложки оливкової олії;
  • 1 десертна ложка винного оцту;
  • 1 мал. ложка гострої гірчиці;
  • 1 мал. ложка лаймового/лимонного соку;
  • ¼ Малий. ложки кухонної солі;
  • ¼ Малий. ложки цукрового піску;
  • ¼ Малий. ложки меленого чорного перцю.

Приготування:

  • Влити в скляну ємність оливкова олія і винний оцет.
  • Перемішати рідкі компоненти соусу і додати до неї сіль, цукор і перець.
  • Коли великі крупинки добавок розчиняться в майбутній заправці, можна надсилати до них гірчицю.
  • Після чергового перемішування потрібно влити в склад лимонний/лаймовий сік.

Ілля Лазерсон зазначає, що заправка для вінегрету повинна бути кислуватою. Тому сік цитрусового стає для неї обов’язковим компонентом.

Винегретная заправка з бальзамічним оцтом

Інгредієнти:

  • ¾ Склянки кукурудзяної олії;
  • ¼ Ст. лаймового/лимонного соку;
  • ¾ Малий. ложки солі;
  • 1 мал. ложка бальзамічного оцту;
  • 2 варених яєчних жовтки;
  • чорний перець.

Приготування:

  • Така смачна заправка для вінегрету готується швидко і просто. Першим ділом потрібно розтерти виделкою варені жовтки яєць, потім відразу додати до нього сіль і мелений перець.
  • Кукурудзяна олія змішати з бальзамічним оцтом і отриману суміш тонкою цівкою влити в основу для соусу.
  • Добре розтерти всі компоненти і додати лимонний сік.

Збивати масу міксером до тих пір, поки вона не придбає ніжну кремову консистенцію.

Готуємо по-французьки

Інгредієнти:

  • 1,5 десертні ложки діжонської гірчиці;
  • ½ Лайма;
  • 1 мал. ложка цукрової пудри;
  • кухонна сіль за смаком;
  • 30 мл оливкової олії, 100 мл соняшникової.

Приготування:

  • У миску покласти діжонську гірчицю. З лайма віджати сік і відразу вилити його до гірчичним зернам. Добре розтерти компоненти.
  • Додати в соус цукрову пудру, отриману суміш посолити за смаком.
  • Оливкову і соняшникову олії змішати разом і охолодити їх.
  • Влити масляну суміш в основу соусу і ретельно перемішати всі складові заправки.

Слід одразу ж використовувати такий соус для заправки вінегрету. До речі, він підійде і для салату зі стручковою квасолею.

Будь приготований соус перед додаванням в салат потрібно добре охолодити.

Заправка повинна настоятися не менше чверті години, щоб її компоненти добре з’єдналися. Особливо ця рекомендація актуальна, якщо до складу соусу входить велика кількість різних спецій.

Прокрутка до верху