Засолювання ікри горбуші – 10 швидких та смачних рецептів із замороженої риби в домашніх умовах

Засолювання ікри горбуші із замороженої риби дозволяє господині просто і швидко приготувати цей чудовий делікатес у домашніх умовах. Найбільш популярні методи засолювання ікри в тузлуку, в яких, залежно від відсотка солі, можна приготувати малосолену ікру, середньої солоності і солоний продукт.

Як засолити заморожену ікру горбуші в домашніх умовах

Горбуша найчастіше продається у замороженому вигляді і, якщо вам попалася тушка самки з ікрою, то ікру можна дуже просто засолити. Важливо заздалегідь правильно розморозити горбушу та краще на нижній полиці холодильника. Солимо ікру в теплому сольовому розчині для засолювання досить п’яти хвилин.

Інгредієнти:

на – 4 порції

  • Ікра горбуші – 120 г.
  • Сіль кам’яна – 2 ч.л.
  • Вода – 300 мл.
  • Олія – ​​1 ч.л.

Процес приготування:

Як швидко та смачно засолити ікру горбуші в домашніх умовах? Правильно розморожену тушку горбуші промиваємо та робимо поздовжній розріз черевця.

Акуратно витягаємо ікру. А її із середньої тушки горбуші виходить у середньому 120 гр.

У каструлі доводимо до кипіння чисту воду, переливаємо в посуд для засолювання ікри, охолоджуємо до 50 ° С і розчиняємо в ній вказану в рецепті кількість солі.

У охолоджений сольовий розсіл перекладаємо ікру горбуші.

Віночком ікру акуратно перемішуємо і в теплому розсолі плівка добре відокремлюється і залишається на віночку. Залишаємо ікру для засолювання на 5 хвилин.

Потім просолену ікру відкидаємо на друшляк. Знімаємо пробу і, якщо потрібно, додаємо трохи солі.

Приготовлену в домашніх умовах засолену ікру горбуші перекладаємо в чисту банку, поливаємо олією і на 2 години ставимо в холодильник. Після цього часу ікру можна подавати до столу. Смачного!

Швидка слабосолона ікра горбуші «П’ятихвилинка»

Швидка слабосолона ікра горбуші «П’ятихвилинка» просто готується, способом соління ікри протягом п’яти хвилин у тузлуку. Сольовий розчин (тузлук) готуємо з розрахунку: 1 ст. ложка солі на 1 склянку води. У цьому рецепті ікру заливаємо тузлуком двічі, на 4 хвилини та 30 секунд. Таку ікру можна одразу їсти.

Час приготування: 20 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порцій: 8.

Інгредієнти:

  • Ікра горбуші – 2 ястики.
  • Сіль кам’яна – 1 ст.
  • Вода – 1 ст.

Процес приготування:

1) З тушок двох горбуш акуратно витягти ястики з ікрою.

2) Закип’ятити склянку чистої води, перелити в посуд для соління ікри та розчинити в ній столову ложку солі.

3) У тузлук рівно на 4 хвилини перекласти ікру. Потім ікру відкинути на сито, а тузлук залишити.

4) Руками акуратно відокремити ікринки від плівки.

5) Повторно на 30 секунд залити ікру тузлуком і відкинути на сито.

6) Приготовлену швидку слабосолону ікру горбуші «П’ятихвилинка» можна відразу сервірувати до столу. Смачного!

Як засолити ікру горбуші сухим способом

Засолювання ікри горбуші сухим способом є найпростішим варіантом приготування делікатесу. Ікра руками акуратно звільняється від ястика, промивається і просто змішується із сіллю в розрахунку: 1 чайна ложка на 100 гр. ікри. Витримується ікра кілька годин, але можна їсти і через 30 хвилин. Зберігати ікру можна в холодильнику протягом 3-4 діб.

Час приготування: 40 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порцій: 4.

Інгредієнти:

  • Горбуша з ікрою – 1 шт.
  • Сіль кам’яна – 1 ч.л.

Процес приготування:

1) Заздалегідь розморожену чи охолоджену тушку горбуші промити і надрізати черевце.

2) Акуратно витягти ястики з ікрою.

3) Потім їх швидко промити на ситі під холодною проточною водою.

4) Руками акуратно, щоб не пошкодити ікринки, відокремити їхню плівку.

Дивіться також:  Тарталетки – 10 простих та смачних рецептів начинок для тарталеток на святковий стіл

5) Ще раз промити ікру на ситі, щоб віддалилися дрібні залишки плівки.

6) Підготовлену ікру зважити для правильного розрахунку солі, перекласти в чисту піалу та акуратно перемішати із сіллю.

7) Потім ікру на півгодини, а краще на кілька годин. Поставити в холодильник для засолювання.

Після цього засолену ікру горбуші сухим способом можна використовувати для бутербродів. Смачного!

Як правильно посолити ікру горбуші в розсолі

Щоб правильно посолити ікру горбуші в розсолі або тузлуку, важливо підготувати ікру і суворо дотримуватися пропорцій води та солі. Ікра промивається гарячою водою для кращого видалення плівки та витримується в розсолі 10-15 хвилин. Після цього її можна одразу їсти, а зберігати можна протягом тижня.

Час приготування: 30 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порцій: 10.

Інгредієнти:

  • Ікра горбуші – 500 г.
  • Окріп – 1.3 л.
  • Сіль кам’яна – 110 гр.
  • Цукор-пісок – 10 гр.

Процес приготування:

1) Відразу зваріть розсіл для засолювання ікри. Закип’ятіть 1 літр чистої води та розчиніть у ній 100 гр. солі із цукром. Тузлук залиште для охолодження.

2) Ікру акуратно витягніть з тушки горбуші і перекладіть в окремий посуд. Залийте її гарячою водою, розчинивши в ній решту сіль. Дайте ікрі постояти 5-7 хвилин.

3) Руками усі ікринки відокремте від плівки.

4) Потім ікру промийте холодною водою і перекладіть на застелений марлею друшляк для видалення всієї рідини.

5) Підготовлену ікру на 10–15 хвилин перекладіть у трохи остуджений розсіл.

6) Після цього розсіл злийте, а ікру просушіть на рушник.

7) Частину правильно приготовленої посоленої ікри горбуші в розсолі одразу використовуйте для бутербродів, а решту ікру перекладіть у чисту банку та поставте в холодильник. Смачного!

Як засолити ікру горбуші за допомогою віночка

При засолюванні ікри горбуші найскладнішим є очищення її від ястика і варіант за допомогою віночка вам цей процес спростить. Ікра заливається тузлуком і одразу активно перемішується. Ікринки при цьому не ушкоджуються, а плівка залишається на віночку. Одночасно ікра і засолюється.

Час приготування: 20 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порцій: 10.

Інгредієнти:

  • Ікра горбуші – 150 г.
  • Вода – 0.5 л.
  • Сіль кам’яна – 4 ч. л.
  • Олія – ​​1 ч.л.

Процес приготування:

1) Заздалегідь і в природних умовах розморозьте тушку горбуші і обережно витягніть ястики з ікрою.

2) Воду підігрійте до 50 ° С, перелийте в посуд для засолювання ікри і розчиніть сіль.

3) У цей розсіл перекладіть ястики з ікрою.

4) Звичайним віночком почніть перемішувати ікру активними круговими рухами.

5) Перемішуйте ікру, поки всі ікринки не відокремляться, а плівка залишиться на віночку. Ікру залиште в розсолі ще на 3 хвилини.

6) Потім ікру відкиньте на друшляк для повного видалення рідини.

7) Приготовану засолену ікру горбуші за допомогою віночка перекладіть у чисту банку, змішайте з олією та можете сервірувати до столу. Смачного!

Слабосолона ікра горбуші з олією

Слабосолона ікра горбуші з олією виходить до смаку подібній сьомзі, а ще й просто готується. Олія покриває ікру і надає їй апетитного блиску, та й до того ж збільшує термін зберігання до 7 днів, оберігаючи від «завітрювання». У цьому рецепті ікру змішуємо з сіллю та олією та залишаємо для засолювання на 6 годин.

Час приготування: 6 годин 15 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Дивіться також:  Рулет з лаваша з крабовими паличками – 10 смачних рецептів

Порцій: 3.

Інгредієнти:

  • Ікра горбуші – 150 г.
  • Сіль – 7 гр.
  • Олія – ​​1 ч.л.

Процес приготування:

1) З тушки горбуші витягти ястики з ікрою через поздовжній розріз черевця.

2) Потім промити ікру, а ікринки руками акуратно відокремити від плівки. Посипати ікру вказаною в рецепті кількістю солі, додати чайну ложку олії та перемішати.

3) Потім ікру перекласти в чисту суху банку, прикрити кришкою і на 6 годин поставити в холодильник для засолювання.

4) Після цього слабосолону ікру горбуші з рослинним маслом можна використовувати для приготування бутербродів. Смачного!

Слабосолона ікра горбуші в ястиках

Ікра горбуші в ястиках нерідко буває у продажу, а для її засолювання береться насичений розчин солі, що робить її дуже солоною, а для слабосоленого варіанта ікру потрібно звільняти від плівки. Ястична ікра дещо відрізняється від зернистої, тому що в ястиках вона незріла і зі слабким зерном, але при правильній обробці виходить смачною.

Час приготування: 30 хвилин.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 1.

Інгредієнти:

  • Ікра горбуші у ястиках – 500 гр.
  • Сіль – 100 гр.
  • Вода – 2 л.

Процес приготування:

1) Ікру горбуші в ястиках заздалегідь розморозити лише на нижній полиці холодильника. Для засолювання ікри потрібні два види тузлука: гарячий та холодний.

2) В окремій ємності приготувати холодну тузлук з 1 літра води та 50 гр. солі.

3) У холодну тузлук перекласти ястики та руками акуратно відокремити ікринки від плівки. Потім ікру відкинути на сито.

4) Для гарячого тузлука в каструлі нагріти до 50-60 ° С літр води і розчинити в ній решту сіль.

5) У гарячу тузлук перекласти ікру, що буде способом її пастеризації.

6) Руками, одягнувши рукавички, «розкрити» ястики.

7) Потім відкинути ікру на сито і пересипати рівним шаром на складену кілька шарів марлю.

Ікру на марлі акуратно прокатати і пінцетом прибрати порожні зерна та залишки плівки.

9) Потім ікру акуратно пересипати в чисту суху банку, змастивши її стінки олією.

10) Приготовлену слабосолену ікру горбуші в ястиках повністю остудити та модно сервірувати до столу. Смачного!

Як швидко та смачно засолити ікру горбуші у тузлуці

Засолювання ікри горбуші в тузлуку є класичним, швидким та смачним варіантом приготування цього домашнього делікатесу. У цьому рецепті на п’ять ястиків горбуші беремо три склянки води, п’ять столових ложок солі і додаємо олію. Ікра виходить зернистою, малосоленою, хоча ступінь солоності можна збільшити, і зберігається в холодильнику кілька діб.

Час приготування: 30 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 1.

Інгредієнти :

  • Ікра горбуші в ястиках – 5 шт.
  • Соль – 5 ст.л.
  • Вода – 3 ст.
  • Олія – ​​1 ст.л.

Процес приготування:

1) Насамперед для засолювання ікри приготуйте тузлук. У каструлю налийте воду, доведіть до кипіння, повністю розчиніть сіль і залиште для остигання до 40-50°С. На меншу кількість ікри пропорційно зменшіть об’єм води та солі, тільки тузлук ікру має покрити повністю.

2) За цей час ястики горбуші промийте під проточною водою і будь-яким способом акуратно відокремте ікринки від плівки. Перекладіть ікру в окремий посуд, залийте охолодженим тузлуком і залиште на 12-16 хвилин для засолювання. Для більшої солоності цей час можна збільшити.

3) Після цього часу ікру відкиньте на сито і залиште на пару хвилин, щоб тузлук стек повністю.

4) Потім до ікри налийте столову ложку олії та акуратно перемішайте.

Дивіться також:  Смажений сир халумі на сковороді – 5 рецептів з покроковими фото

5) Приготовану швидко і смачно засолену ікру горбуші в тузлуку перекладіть у чисту суху банку та поставте в холодильник. Смачного!

Солона ікра горбуші для тривалого зберігання

Ікра є продуктом, що швидко псується і для її тривалого зберігання в домашніх умовах важливі: пропорція ікри з сіллю 1:1, витримування в тузлуку не менше 20 хвилин, обсушування на рушник, додавання рослинної олії, зберігання в стерильному посуді і при низькій температурі. За дотримання цих умов у герметично закупорених скляних банках ікру можна зберігати до 12 місяців, а у пластиковому посуді не більше 3 тижнів. Ікру для заготівлі вибирати свіжу.

Час приготування: 1 година 15 хвилин.

Час приготування: 1 год.

Порція: 1 кг.

Інгредієнти:

  • Ікра горбуші – 1 кг
  • Сіль – 1 кг
  • Вода – 3 л.
  • Олія – ​​3 ст.л.

Процес приготування:

1) З тушок свіжого горбуша акуратно витягніть ікру.

2) У каструлі доведіть до кипіння три літри води, повністю розчиніть у ній сіль, а потім тузлук остудіть.

3) У остиглий тузлук перекладіть ікру і залиште на 25 хвилин. За цей час акуратно ікринки відокремте від плівки.

4) Потім ікру відкиньте на друшляк застелений марлею і залиште на пару хвилин для повного стікання розсолу.

5) На столі розстеліть рушник та марлю, пересипте на нього ікру та підсушіть.

6) Підсушену ікру перекладіть у контейнер, налийте три столові ложки олії та обережно перемішайте.

7) Наперед підготуйте невеликі стерильні банки. Приготовлену ікру розкладіть по банках, герметично закупоріть і для тривалого зберігання поставте в холодильник. Таку ікру можна заморозити. Вдалих заготовок!

Посол ікри горбуші з цукром та сіллю

Невелика кількість цукру, додана разом із сіллю в розсіл для ікри горбуші, покращує смак цього делікатесу і робить м’якшим і ніжнішим. У цьому рецепті ікру спочатку заливаємо теплим сольовим розчином та очищаємо від плівки. Потім готуємо розсіл із сіллю та цукром, витримуємо в ньому ікру 12 годин, промиваємо і змішуємо з олією.

Час приготування: 12 годин 20 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 1.

Інгредієнти:

  • Ікра горбуші – 100 г.
  • Сіль – 1,5 ч.л.
  • Цукор-пісок – 0,5 ч.л.
  • Вода – 500 мл.
  • Олія – ​​1 ч.л.

Процес приготування:

1) Акуратно витягніть ястики з ікрою з тушки горбуші.

2) Відміряйте, відповідно до пропорції рецепту, всі інгредієнти для посолу.

3) Воду підігрійте до 50 ° С і розчиніть у ній 1 чайну ложку солі.

4) Ікру повністю залийте теплим розсолом.

5) Будь-яким способом очистіть ікру від плівки, зручно це зробити вилками, однією підчепивши за краї ястика, а іншою акуратно зняти ікру.

6) Видалені плівки від ікри викиньте.

7) Потім ікру відкиньте на сито.

Промийте ікру теплою проточною водою та руками видаліть залишки плівок.

9) В окремий посуд для посолу ікри насипте по пів чайної ложки солі та цукру.

10) Додайте 100 мл холодної води та перемішайте, щоб сіль із цукром повністю розчинилися.

11) У цей розсіл перекладіть підготовлену ікру, накрийте кришкою і на 12 годин поставте в холодильник.

12) Після цього часу посолену ікру відкиньте на сито і назад перекладіть у цей посуд.

13) Додайте до ікри чайну ложку рослинної олії та акуратно перемішайте.

14) Приготовлену посолену ікру горбуші з цукром та сіллю можете відразу використовувати для бутербродів. Смачного!

Прокрутка до верху