Засолювання ікри горбуші – 10 швидких та смачних рецептів із замороженої риби в домашніх умовах

Засолювання ікри горбуші із замороженої риби дозволяє господині просто і швидко приготувати цей чудовий делікатес у домашніх умовах. Найбільш популярні методи засолювання ікри в тузлуку, в яких, залежно від відсотка солі, можна приготувати малосолену ікру, середньої солоності і солоний продукт.

Як засолити заморожену ікру горбуші в домашніх умовах

Горбуша найчастіше продається у замороженому вигляді і, якщо вам попалася тушка самки з ікрою, то ікру можна дуже просто засолити. Важливо заздалегідь правильно розморозити горбушу та краще на нижній полиці холодильника. Солимо ікру в теплому сольовому розчині для засолювання досить п’яти хвилин.

Інгредієнти:

на – 4 порції

  • Ікра горбуші – 120 г.
  • Сіль кам’яна – 2 ч.л.
  • Вода – 300 мл.
  • Олія – ​​1 ч.л.

Процес приготування:

Як швидко та смачно засолити ікру горбуші в домашніх умовах? Правильно розморожену тушку горбуші промиваємо та робимо поздовжній розріз черевця.

Акуратно витягаємо ікру. А її із середньої тушки горбуші виходить у середньому 120 гр.

У каструлі доводимо до кипіння чисту воду, переливаємо в посуд для засолювання ікри, охолоджуємо до 50 ° С і розчиняємо в ній вказану в рецепті кількість солі.

У охолоджений сольовий розсіл перекладаємо ікру горбуші.

Віночком ікру акуратно перемішуємо і в теплому розсолі плівка добре відокремлюється і залишається на віночку. Залишаємо ікру для засолювання на 5 хвилин.

Потім просолену ікру відкидаємо на друшляк. Знімаємо пробу і, якщо потрібно, додаємо трохи солі.

Приготовлену в домашніх умовах засолену ікру горбуші перекладаємо в чисту банку, поливаємо олією і на 2 години ставимо в холодильник. Після цього часу ікру можна подавати до столу. Смачного!

Швидка слабосолона ікра горбуші «П’ятихвилинка»

Швидка слабосолона ікра горбуші «П’ятихвилинка» просто готується, способом соління ікри протягом п’яти хвилин у тузлуку. Сольовий розчин (тузлук) готуємо з розрахунку: 1 ст. ложка солі на 1 склянку води. У цьому рецепті ікру заливаємо тузлуком двічі, на 4 хвилини та 30 секунд. Таку ікру можна одразу їсти.

Час приготування: 20 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порцій: 8.

Інгредієнти:

  • Ікра горбуші – 2 ястики.
  • Сіль кам’яна – 1 ст.
  • Вода – 1 ст.

Процес приготування:

1) З тушок двох горбуш акуратно витягти ястики з ікрою.

2) Закип’ятити склянку чистої води, перелити в посуд для соління ікри та розчинити в ній столову ложку солі.

3) У тузлук рівно на 4 хвилини перекласти ікру. Потім ікру відкинути на сито, а тузлук залишити.

4) Руками акуратно відокремити ікринки від плівки.

5) Повторно на 30 секунд залити ікру тузлуком і відкинути на сито.

6) Приготовлену швидку слабосолону ікру горбуші «П’ятихвилинка» можна відразу сервірувати до столу. Смачного!

Як засолити ікру горбуші сухим способом

Засолювання ікри горбуші сухим способом є найпростішим варіантом приготування делікатесу. Ікра руками акуратно звільняється від ястика, промивається і просто змішується із сіллю в розрахунку: 1 чайна ложка на 100 гр. ікри. Витримується ікра кілька годин, але можна їсти і через 30 хвилин. Зберігати ікру можна в холодильнику протягом 3-4 діб.

Час приготування: 40 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порцій: 4.

Інгредієнти:

  • Горбуша з ікрою – 1 шт.
  • Сіль кам’яна – 1 ч.л.

Процес приготування:

1) Заздалегідь розморожену чи охолоджену тушку горбуші промити і надрізати черевце.

2) Акуратно витягти ястики з ікрою.

3) Потім їх швидко промити на ситі під холодною проточною водою.

4) Руками акуратно, щоб не пошкодити ікринки, відокремити їхню плівку.

Дивіться також:  Слабосолона сьомга - 10 рецептів у домашніх умовах

5) Ще раз промити ікру на ситі, щоб віддалилися дрібні залишки плівки.

6) Підготовлену ікру зважити для правильного розрахунку солі, перекласти в чисту піалу та акуратно перемішати із сіллю.

7) Потім ікру на півгодини, а краще на кілька годин. Поставити в холодильник для засолювання.

Після цього засолену ікру горбуші сухим способом можна використовувати для бутербродів. Смачного!

Як правильно посолити ікру горбуші в розсолі

Щоб правильно посолити ікру горбуші в розсолі або тузлуку, важливо підготувати ікру і суворо дотримуватися пропорцій води та солі. Ікра промивається гарячою водою для кращого видалення плівки та витримується в розсолі 10-15 хвилин. Після цього її можна одразу їсти, а зберігати можна протягом тижня.

Час приготування: 30 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порцій: 10.

Інгредієнти:

  • Ікра горбуші – 500 г.
  • Окріп – 1.3 л.
  • Сіль кам’яна – 110 гр.
  • Цукор-пісок – 10 гр.

Процес приготування:

1) Відразу зваріть розсіл для засолювання ікри. Закип’ятіть 1 літр чистої води та розчиніть у ній 100 гр. солі із цукром. Тузлук залиште для охолодження.

2) Ікру акуратно витягніть з тушки горбуші і перекладіть в окремий посуд. Залийте її гарячою водою, розчинивши в ній решту сіль. Дайте ікрі постояти 5-7 хвилин.

3) Руками усі ікринки відокремте від плівки.

4) Потім ікру промийте холодною водою і перекладіть на застелений марлею друшляк для видалення всієї рідини.

5) Підготовлену ікру на 10–15 хвилин перекладіть у трохи остуджений розсіл.

6) Після цього розсіл злийте, а ікру просушіть на рушник.

7) Частину правильно приготовленої посоленої ікри горбуші в розсолі одразу використовуйте для бутербродів, а решту ікру перекладіть у чисту банку та поставте в холодильник. Смачного!

Як засолити ікру горбуші за допомогою віночка

При засолюванні ікри горбуші найскладнішим є очищення її від ястика і варіант за допомогою віночка вам цей процес спростить. Ікра заливається тузлуком і одразу активно перемішується. Ікринки при цьому не ушкоджуються, а плівка залишається на віночку. Одночасно ікра і засолюється.

Час приготування: 20 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порцій: 10.

Інгредієнти:

  • Ікра горбуші – 150 г.
  • Вода – 0.5 л.
  • Сіль кам’яна – 4 ч. л.
  • Олія – ​​1 ч.л.

Процес приготування:

1) Заздалегідь і в природних умовах розморозьте тушку горбуші і обережно витягніть ястики з ікрою.

2) Воду підігрійте до 50 ° С, перелийте в посуд для засолювання ікри і розчиніть сіль.

3) У цей розсіл перекладіть ястики з ікрою.

4) Звичайним віночком почніть перемішувати ікру активними круговими рухами.

5) Перемішуйте ікру, поки всі ікринки не відокремляться, а плівка залишиться на віночку. Ікру залиште в розсолі ще на 3 хвилини.

6) Потім ікру відкиньте на друшляк для повного видалення рідини.

7) Приготовану засолену ікру горбуші за допомогою віночка перекладіть у чисту банку, змішайте з олією та можете сервірувати до столу. Смачного!

Слабосолона ікра горбуші з олією

Слабосолона ікра горбуші з олією виходить до смаку подібній сьомзі, а ще й просто готується. Олія покриває ікру і надає їй апетитного блиску, та й до того ж збільшує термін зберігання до 7 днів, оберігаючи від «завітрювання». У цьому рецепті ікру змішуємо з сіллю та олією та залишаємо для засолювання на 6 годин.

Час приготування: 6 годин 15 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Дивіться також:  Тарталетки – 10 простих та смачних рецептів начинок для тарталеток на святковий стіл

Порцій: 3.

Інгредієнти:

  • Ікра горбуші – 150 г.
  • Сіль – 7 гр.
  • Олія – ​​1 ч.л.

Процес приготування:

1) З тушки горбуші витягти ястики з ікрою через поздовжній розріз черевця.

2) Потім промити ікру, а ікринки руками акуратно відокремити від плівки. Посипати ікру вказаною в рецепті кількістю солі, додати чайну ложку олії та перемішати.

3) Потім ікру перекласти в чисту суху банку, прикрити кришкою і на 6 годин поставити в холодильник для засолювання.

4) Після цього слабосолону ікру горбуші з рослинним маслом можна використовувати для приготування бутербродів. Смачного!

Слабосолона ікра горбуші в ястиках

Ікра горбуші в ястиках нерідко буває у продажу, а для її засолювання береться насичений розчин солі, що робить її дуже солоною, а для слабосоленого варіанта ікру потрібно звільняти від плівки. Ястична ікра дещо відрізняється від зернистої, тому що в ястиках вона незріла і зі слабким зерном, але при правильній обробці виходить смачною.

Час приготування: 30 хвилин.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 1.

Інгредієнти:

  • Ікра горбуші у ястиках – 500 гр.
  • Сіль – 100 гр.
  • Вода – 2 л.

Процес приготування:

1) Ікру горбуші в ястиках заздалегідь розморозити лише на нижній полиці холодильника. Для засолювання ікри потрібні два види тузлука: гарячий та холодний.

2) В окремій ємності приготувати холодну тузлук з 1 літра води та 50 гр. солі.

3) У холодну тузлук перекласти ястики та руками акуратно відокремити ікринки від плівки. Потім ікру відкинути на сито.

4) Для гарячого тузлука в каструлі нагріти до 50-60 ° С літр води і розчинити в ній решту сіль.

5) У гарячу тузлук перекласти ікру, що буде способом її пастеризації.

6) Руками, одягнувши рукавички, «розкрити» ястики.

7) Потім відкинути ікру на сито і пересипати рівним шаром на складену кілька шарів марлю.

Ікру на марлі акуратно прокатати і пінцетом прибрати порожні зерна та залишки плівки.

9) Потім ікру акуратно пересипати в чисту суху банку, змастивши її стінки олією.

10) Приготовлену слабосолену ікру горбуші в ястиках повністю остудити та модно сервірувати до столу. Смачного!

Як швидко та смачно засолити ікру горбуші у тузлуці

Засолювання ікри горбуші в тузлуку є класичним, швидким та смачним варіантом приготування цього домашнього делікатесу. У цьому рецепті на п’ять ястиків горбуші беремо три склянки води, п’ять столових ложок солі і додаємо олію. Ікра виходить зернистою, малосоленою, хоча ступінь солоності можна збільшити, і зберігається в холодильнику кілька діб.

Час приготування: 30 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 1.

Інгредієнти :

  • Ікра горбуші в ястиках – 5 шт.
  • Соль – 5 ст.л.
  • Вода – 3 ст.
  • Олія – ​​1 ст.л.

Процес приготування:

1) Насамперед для засолювання ікри приготуйте тузлук. У каструлю налийте воду, доведіть до кипіння, повністю розчиніть сіль і залиште для остигання до 40-50°С. На меншу кількість ікри пропорційно зменшіть об’єм води та солі, тільки тузлук ікру має покрити повністю.

2) За цей час ястики горбуші промийте під проточною водою і будь-яким способом акуратно відокремте ікринки від плівки. Перекладіть ікру в окремий посуд, залийте охолодженим тузлуком і залиште на 12-16 хвилин для засолювання. Для більшої солоності цей час можна збільшити.

3) Після цього часу ікру відкиньте на сито і залиште на пару хвилин, щоб тузлук стек повністю.

4) Потім до ікри налийте столову ложку олії та акуратно перемішайте.

Дивіться також:  Гарячі бутерброди – 10 смачних рецептів

5) Приготовану швидко і смачно засолену ікру горбуші в тузлуку перекладіть у чисту суху банку та поставте в холодильник. Смачного!

Солона ікра горбуші для тривалого зберігання

Ікра є продуктом, що швидко псується і для її тривалого зберігання в домашніх умовах важливі: пропорція ікри з сіллю 1:1, витримування в тузлуку не менше 20 хвилин, обсушування на рушник, додавання рослинної олії, зберігання в стерильному посуді і при низькій температурі. За дотримання цих умов у герметично закупорених скляних банках ікру можна зберігати до 12 місяців, а у пластиковому посуді не більше 3 тижнів. Ікру для заготівлі вибирати свіжу.

Час приготування: 1 година 15 хвилин.

Час приготування: 1 год.

Порція: 1 кг.

Інгредієнти:

  • Ікра горбуші – 1 кг
  • Сіль – 1 кг
  • Вода – 3 л.
  • Олія – ​​3 ст.л.

Процес приготування:

1) З тушок свіжого горбуша акуратно витягніть ікру.

2) У каструлі доведіть до кипіння три літри води, повністю розчиніть у ній сіль, а потім тузлук остудіть.

3) У остиглий тузлук перекладіть ікру і залиште на 25 хвилин. За цей час акуратно ікринки відокремте від плівки.

4) Потім ікру відкиньте на друшляк застелений марлею і залиште на пару хвилин для повного стікання розсолу.

5) На столі розстеліть рушник та марлю, пересипте на нього ікру та підсушіть.

6) Підсушену ікру перекладіть у контейнер, налийте три столові ложки олії та обережно перемішайте.

7) Наперед підготуйте невеликі стерильні банки. Приготовлену ікру розкладіть по банках, герметично закупоріть і для тривалого зберігання поставте в холодильник. Таку ікру можна заморозити. Вдалих заготовок!

Посол ікри горбуші з цукром та сіллю

Невелика кількість цукру, додана разом із сіллю в розсіл для ікри горбуші, покращує смак цього делікатесу і робить м’якшим і ніжнішим. У цьому рецепті ікру спочатку заливаємо теплим сольовим розчином та очищаємо від плівки. Потім готуємо розсіл із сіллю та цукром, витримуємо в ньому ікру 12 годин, промиваємо і змішуємо з олією.

Час приготування: 12 годин 20 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 1.

Інгредієнти:

  • Ікра горбуші – 100 г.
  • Сіль – 1,5 ч.л.
  • Цукор-пісок – 0,5 ч.л.
  • Вода – 500 мл.
  • Олія – ​​1 ч.л.

Процес приготування:

1) Акуратно витягніть ястики з ікрою з тушки горбуші.

2) Відміряйте, відповідно до пропорції рецепту, всі інгредієнти для посолу.

3) Воду підігрійте до 50 ° С і розчиніть у ній 1 чайну ложку солі.

4) Ікру повністю залийте теплим розсолом.

5) Будь-яким способом очистіть ікру від плівки, зручно це зробити вилками, однією підчепивши за краї ястика, а іншою акуратно зняти ікру.

6) Видалені плівки від ікри викиньте.

7) Потім ікру відкиньте на сито.

Промийте ікру теплою проточною водою та руками видаліть залишки плівок.

9) В окремий посуд для посолу ікри насипте по пів чайної ложки солі та цукру.

10) Додайте 100 мл холодної води та перемішайте, щоб сіль із цукром повністю розчинилися.

11) У цей розсіл перекладіть підготовлену ікру, накрийте кришкою і на 12 годин поставте в холодильник.

12) Після цього часу посолену ікру відкиньте на сито і назад перекладіть у цей посуд.

13) Додайте до ікри чайну ложку рослинної олії та акуратно перемішайте.

14) Приготовлену посолену ікру горбуші з цукром та сіллю можете відразу використовувати для бутербродів. Смачного!

Прокрутка до верху