Риба – джерело корисних речовин для людини. Серед доступних різновидів лідером є скумбрія. Її можна закоптити, приготувати на грилі, запекти і навіть посолити. Засолювання скумбрії в домашніх умовах – проста і доступна кожному процедура.
Як вибрати скумбрію для соління
Вибір скумбрії для соління – найважливіший крок, від якого залежить успіх приготування.
Ідеально підходить скумбрія:
- вагою 0,3-0,35 кг: у невеликих рибок багато кісток і мало жиру;
- свіжа;
- світло-сірого кольору;
- зі світлими очима;
- без жовтого відтінку (він говорить про кількох разморозках – заморозках або старості риби);
- з легким запахом риби: різкі аромати можуть бути ознакою псування продукту;
- мокроватая і пружна на дотик.
При відсутності свіжої скумбрії, можна використовувати заморожену. При цьому перевагу краще віддати тій, що виловили восени, так як вони більш жирні.
Загальні принципи приготування: підготовка продуктів та посуду
Для засолу скумбрії підбирають посуд, що не окислюється: вона може бути зроблена з емалі, пластику та скла. У разі відсутності такої можна використовувати широку пляшку з пластику, попередньо зрізавши у неї горлечко.
Для процедури підійде звичайна сіль, краще велика: йодована не змінить смак готового продукту, але зіпсує його зовнішній вигляд.
Солять цілі рибини, м’ясо або скибочки – від розміру залежить час приготування.
Якщо рибка має неприємний запах, то потрібно замочити її на півгодини в холодній воді, щоб позбутися від нього.
Цілу скумбрію готують три доби, а шматочки – 1 день. Процедура проводиться в прохолодних умовах, так як при високій температурі продукт може зіпсуватися. Для повного розкриття смаку продукту й аромату використовують різні спеції та приправи.
Після завершення засолу скумбрію зберігають у холодильнику, попередньо заливши рослинним маслом, максимум 5 днів. В морозилку не варто прибирати, так як після розморожування рибне м’ясо буде м’яким і водянистим.
Солимо скумбрію в домашніх умовах – рецепти
Перед тим, як приступати до способу соління риби, потрібно визначитися зі способом засолу. Правильність дій – ось на що потрібно звернути увагу перед тим, як смачно засолити скумбрію в домашніх умовах. Адже від них залежать не тільки смакові, але також зовнішні характеристики і аромат продукту.
Солона шматочками
Для засолу рибних шматочків потрібно приготувати наступні продукти:
- пара скумбрій;
- 0,3 л води;
- гвоздика – 3 бутона;
- 70 г солі;
- коріандр мелений чайна ложка;
- лавровий лист;
- 25 г цукру;
- щіпка базиліка (за бажанням).
Посол проводиться в 4 етапи:
Повністю просолится скумбрія через два дні. Перед подаванням страву посипають цибульними кільцями і злегка поливають рослинним маслом.
Шматочками скумбрію можна засолити і за класичним рецептом. Для цього на одну скумбрію знадобиться 100 грам солі, 50г цукру, 3 горошинки чорного і запашного перцю, 3 лаврових листки, 2 ст. л. 9%-ного оцту і літр води.
Готується аналогічно попереднім рецептом, тільки в охолоджену рідину спочатку вводять оцет, ретельно розмішують, а потім вже заливають підготовлені скибочки. Просолюється рибне м’ясо протягом доби в прохолодному місці.
Солона скумбрія цілком
Без теплової обробки можна отримати підкопчену на вигляд рибу. На 3 скумбрії потрібно 90г солі, 40 г цукрового піску, 1,3 л води 3 повні жменьки лушпиння від цибулі і 2 ст. л. чаю.
Покроковий рецепт засолки скумбрії:
Скумбрія в розсолі
На 2 середніх рибки знадобиться велика луковичка, 2-4 гвоздички, 5 зерен запашного і чорного перцю, кілька лаврових листків. Для розсолу на півлітра окропу потрібно 70г солі, 40г цукрового піску і 2-3 ложки рослинної олії.
Як приготувати:
На наступний день рибу можна подавати на стіл.
Солимо без води
Соління скумбрії може проводитися навіть без води. Для цього підготовлені скибочки викладають у тару, пересипаючи сіллю. Таким способом можна посолити навіть цілу рибину. У підсумку виходить дуже корисний продукт, ось тільки перед вживанням його потрібно буде добре вимити.
Поліпшити смак допоможе суміш, яку готують так: нарізану кільцями цибулю змішують з приправами, рослинним маслом і соком одного лимона. Отриману суміш виливають на посолену скумбрію і залишають на 20 хвилин.
Ще один рецепт приготування без рідини:
При засолюванні можна до спецій додати пару чайних ложечок гірчиці для отримання пряного аромату.
Без розсолу можна також приготувати філе для бутербродів. На півкілограма основного продукту знадобиться 2 щіпки солі, трохи перцю. Філе добре натирають приправами, туго згортають в пергаментний папір і прибирають в холодильник на три доби.
Солона з рідким димом
Тим, хто любить експериментувати на кухні, можна зробити «підкопчену» рибку.
Для створення кулінарного шедевру знадобиться:
- 3 риби;
- по 4 ст. л. чайної заварки, солі, рідкого диму (один з основних інгредієнтів);
- 2 ст. л. цукрового піску.
Рибу потрошать, прибирають голову, миють і кладуть в ємність хвостом вгору.
Після цього приступають до приготування розсолу:
Холодний відвар заливають в банку, щільно її закривають і прибирають на три доби в холодильну камеру, періодично збовтуючи помутневшую суміш.
Солимо скумбрію без оцту
На одну рибку знадобиться 2 ст. л. спеціальної приправи для соління риби, 5 лаврових листків, 90г солі.
Як приготувати:
Подати можна з малосольними огірочками або корейської капустою.
Пряної засолювання
Таким методом можна засолити будь-яку рибу. Готується ароматний продукт протягом 12 годин.
Для засолу знадобляться:
- 2 риби;
- 70 г солі;
- 50 мл харчового 9%-ного оцту;
- приправи: запашний і чорний перець, лавр, гвоздика – 2-3 шт.
- 2 цибулини;
- 1 ч. л. рослинного масла.
Що потрібно робити:
За таким рецептом можна отримати рибу ароматну і дуже приємну на смак.
В цибулинні з розсолом
Для засолу трьох рибок знадобиться 70г солі, 2 ст. л. чорного чаю, 1,5 л води, 40г цукру і 3 жменьки лушпиння від цибулі.
Як приготувати:
Перед подачею на стіл розрізають і декорують кружечками лимона і гілочками зелені.
Маринована в чайному розсолі
На 2 скумбрії знадобиться по 4 ст. л. чорного листового чаю, солі, цукру, літр води.
Як посолити:
Двогодинна солона скумбрія
Малосольну рибу можна зробити всього за пару годин.
Для цього знадобляться:
- скумбрія;
- цибулина;
- кілька зерен чорного перцю;
- 45г. солі;
- 2 лаврових листки;
- стакан води.
Спочатку готують розсіл для засолювання скумбрії:
Потім потрошать рибину, прибирають хвіст, голову, миють, підсушують і ріжуть невеликими шматочками.
Скибочки складають у банки, заливають постигла сумішшю і прибирають в прохолодне місце на пару-трійку годин.
Перед подачею можна красиво декорувати кільцями цибулі. Єдиний недолік такої страви – невеликий термін зберігання, тому заготовлювати про запас таким способом краще не варто.
Скумбрія «на ранок»
Посолити рубку можна ввечері, а вранці вже насолоджуватися її ніжним смаком. На одну рибину знадобиться столова ложка солі і половина ложки цукру, а також спеції, оцет і рослинне масло за смаком.
Як готувати:
Через 2 години рибку вже можна буде спробувати.
Рецепт мурманських рибалок
Для засолювання бажано використовувати свіжу скумбрію, так як вона більш щільна. В крайньому випадку – морожену рибу осіннього вилову (вона більш жирна порівняно з весняною).
Як готувати:
Зберігається солона скумбрія довго, їсти її можна вже через день прямо в замороженому вигляді! Перед подачею на стіл потрібно порізати скибочками, видалити приправи і шкірку, яка з мороженої риби знімається дуже легко.