Засолювання скумбрії в домашніх умовах – 15 рецептів

Риба – джерело корисних речовин для людини. Серед доступних різновидів лідером є скумбрія. Її можна закоптити, приготувати на грилі, запекти і навіть посолити. Засолювання скумбрії в домашніх умовах – проста і доступна кожному процедура.

Як вибрати скумбрію для соління

Вибір скумбрії для соління – найважливіший крок, від якого залежить успіх приготування.

Ідеально підходить скумбрія:

  • вагою 0,3-0,35 кг: у невеликих рибок багато кісток і мало жиру;
  • свіжа;
  • світло-сірого кольору;
  • зі світлими очима;
  • без жовтого відтінку (він говорить про кількох разморозках – заморозках або старості риби);
  • з легким запахом риби: різкі аромати можуть бути ознакою псування продукту;
  • мокроватая і пружна на дотик.

При відсутності свіжої скумбрії, можна використовувати заморожену. При цьому перевагу краще віддати тій, що виловили восени, так як вони більш жирні.

Загальні принципи приготування: підготовка продуктів та посуду

Для засолу скумбрії підбирають посуд, що не окислюється: вона може бути зроблена з емалі, пластику та скла. У разі відсутності такої можна використовувати широку пляшку з пластику, попередньо зрізавши у неї горлечко.

Для процедури підійде звичайна сіль, краще велика: йодована не змінить смак готового продукту, але зіпсує його зовнішній вигляд.

Солять цілі рибини, м’ясо або скибочки – від розміру залежить час приготування.

Якщо рибка має неприємний запах, то потрібно замочити її на півгодини в холодній воді, щоб позбутися від нього.

Цілу скумбрію готують три доби, а шматочки – 1 день. Процедура проводиться в прохолодних умовах, так як при високій температурі продукт може зіпсуватися. Для повного розкриття смаку продукту й аромату використовують різні спеції та приправи.

Після завершення засолу скумбрію зберігають у холодильнику, попередньо заливши рослинним маслом, максимум 5 днів. В морозилку не варто прибирати, так як після розморожування рибне м’ясо буде м’яким і водянистим.

Солимо скумбрію в домашніх умовах – рецепти

Перед тим, як приступати до способу соління риби, потрібно визначитися зі способом засолу. Правильність дій – ось на що потрібно звернути увагу перед тим, як смачно засолити скумбрію в домашніх умовах. Адже від них залежать не тільки смакові, але також зовнішні характеристики і аромат продукту.

Солона шматочками

Для засолу рибних шматочків потрібно приготувати наступні продукти:

  • пара скумбрій;
  • 0,3 л води;
  • гвоздика – 3 бутона;
  • 70 г солі;
  • коріандр мелений чайна ложка;
  • лавровий лист;
  • 25 г цукру;
  • щіпка базиліка (за бажанням).

Посол проводиться в 4 етапи:

  • Приготування маринаду: у киплячу воду додати всі приправи і варити 4 хвилини. Потім прибрати з плити, накрити.
  • Підготовка риби: почистити, прибрати хвіст, голову, помити, просушити і порізати на скибочки шириною близько 4 див.
  • Посол: рибні скибочки викласти в баночки, влити охолоджений маринад, закупорити і залишити на пару годин в кімнаті.
  • Прибрати в холодильник для просолювання як мінімум на добу.
  • Повністю просолится скумбрія через два дні. Перед подаванням страву посипають цибульними кільцями і злегка поливають рослинним маслом.

    Дивіться також:  Бутерброди з ковбасою – 6 рецептів

    Шматочками скумбрію можна засолити і за класичним рецептом. Для цього на одну скумбрію знадобиться 100 грам солі, 50г цукру, 3 горошинки чорного і запашного перцю, 3 лаврових листки, 2 ст. л. 9%-ного оцту і літр води.

    Готується аналогічно попереднім рецептом, тільки в охолоджену рідину спочатку вводять оцет, ретельно розмішують, а потім вже заливають підготовлені скибочки. Просолюється рибне м’ясо протягом доби в прохолодному місці.

    Солона скумбрія цілком

    Без теплової обробки можна отримати підкопчену на вигляд рибу. На 3 скумбрії потрібно 90г солі, 40 г цукрового піску, 1,3 л води 3 повні жменьки лушпиння від цибулі і 2 ст. л. чаю.

    Покроковий рецепт засолки скумбрії:

  • У окріп висипаємо всі інгредієнти (крім скумбрії), прикриваємо і на невеликому вогні проварюємо 5 хвилин, потім знімаємо з плити, охолодити і проціджуємо.
  • Скумбрію очистити, видаляємо голову і хвіст, моєму і підсушуємо паперовими серветками або рушниками.
  • Складаємо її в банки і заливаємо сумішшю доверху.
  • Накриваємо і залишаємо на 12 годин.
  • Після цього прибираємо в холодильник на 3-4 доби, не забуваючи перевертати двічі в день.
  • Скумбрія в розсолі

     

    На 2 середніх рибки знадобиться велика луковичка, 2-4 гвоздички, 5 зерен запашного і чорного перцю, кілька лаврових листків. Для розсолу на півлітра окропу потрібно 70г солі, 40г цукрового піску і 2-3 ложки рослинної олії.

    Як приготувати:

  • Очистити рибу від нутрощів, промити, порізати скибочками.
  • Цибулю порізати кільцями або півкільцями.
  • Рибні скибочки викласти в контейнер, чергуючи їх з цибульним шаром, і пересипаючи спеціями.
  • Залити розсолом.
  • Накрити і прибрати в холодильну камеру.
  • На наступний день рибу можна подавати на стіл.

    Солимо без води

    Соління скумбрії може проводитися навіть без води. Для цього підготовлені скибочки викладають у тару, пересипаючи сіллю. Таким способом можна посолити навіть цілу рибину. У підсумку виходить дуже корисний продукт, ось тільки перед вживанням його потрібно буде добре вимити.

    Поліпшити смак допоможе суміш, яку готують так: нарізану кільцями цибулю змішують з приправами, рослинним маслом і соком одного лимона. Отриману суміш виливають на посолену скумбрію і залишають на 20 хвилин.

    Ще один рецепт приготування без рідини:

  • У двох рибок видалити нутрощі, помити і просушити.
  • Порізати їх невеликими скибочками.
  • Перемішати 30г солі і 5 г цукрового піску, додати лавр, трохи чорного перцю і овочеву приправу (за смаком).
  • В отриманому асорті обваляти шматочки і щільно викласти в ємність.
  • Накрити і прибрати на пару днів в холодильнику.
  • При засолюванні можна до спецій додати пару чайних ложечок гірчиці для отримання пряного аромату.

    Без розсолу можна також приготувати філе для бутербродів. На півкілограма основного продукту знадобиться 2 щіпки солі, трохи перцю. Філе добре натирають приправами, туго згортають в пергаментний папір і прибирають в холодильник на три доби.

    Дивіться також:  Ледачі пиріжки – 7 простих рецептів

    Солона з рідким димом

     

    Тим, хто любить експериментувати на кухні, можна зробити «підкопчену» рибку.

    Для створення кулінарного шедевру знадобиться:

    • 3 риби;
    • по 4 ст. л. чайної заварки, солі, рідкого диму (один з основних інгредієнтів);
    • 2 ст. л. цукрового піску.

    Рибу потрошать, прибирають голову, миють і кладуть в ємність хвостом вгору.

    Після цього приступають до приготування розсолу:

  • Змішують воду з іншими продуктами (крім диму), доводять до кипіння.
  • Наполягають третину години, проціджують.
  • У остиглий відвар додають дим.
  • Холодний відвар заливають в банку, щільно її закривають і прибирають на три доби в холодильну камеру, періодично збовтуючи помутневшую суміш.

    Солимо скумбрію без оцту

    На одну рибку знадобиться 2 ст. л. спеціальної приправи для соління риби, 5 лаврових листків, 90г солі.

    Як приготувати:

  • Рибу почистити, помити, підсушити, викласти у ємність.
  • Інші інгредієнти висипати в літр окропу і варити кілька хвилин.
  • Остиглий розчин влити в ємності.
  • Закупорити банки і потримати в холодильнику 2-3 доби.
  • Подати можна з малосольними огірочками або корейської капустою.

    Пряної засолювання

     

    Таким методом можна засолити будь-яку рибу. Готується ароматний продукт протягом 12 годин.

    Для засолу знадобляться:

    • 2 риби;
    • 70 г солі;
    • 50 мл харчового 9%-ного оцту;
    • приправи: запашний і чорний перець, лавр, гвоздика – 2-3 шт.
    • 2 цибулини;
    • 1 ч. л. рослинного масла.

    Що потрібно робити:

  • Скумбрія: зняти шкіру, прибрати кістки. Філе порізати на невеликі шматочки, натерти сіллю і залишити на 10 хвилин.
  • Цибулю: порізати кільцями.
  • Маринад: змішати олію, оцет, приправи.
  • Засолювання: рибу поперчити, викласти в тару і залити маринадом. Залишити в кімнаті на 10 годин, після цього прибрати ще на пару годин в холодильну камеру.
  • За таким рецептом можна отримати рибу ароматну і дуже приємну на смак.

    В цибулинні з розсолом

    Для засолу трьох рибок знадобиться 70г солі, 2 ст. л. чорного чаю, 1,5 л води, 40г цукру і 3 жменьки лушпиння від цибулі.

    Як приготувати:

  • Цибульне лушпиння ретельно промити.
  • Всі інгредієнти, крім скумбрії, змішати, прокип’ятити, потім остудити і процідити.
  • Рибу почистити, промити і викласти в тару.
  • Доверху залити постигла сумішшю.
  • Накрити і відправити маринуватися в холодильник на три доби.
  • Щоб скумбрія однаково забарвилася з усіх боків і рівномірно просолились, її потрібно щодня перевертати.
  • Перед подачею на стіл розрізають і декорують кружечками лимона і гілочками зелені.

    Маринована в чайному розсолі

     

    На 2 скумбрії знадобиться по 4 ст. л. чорного листового чаю, солі, цукру, літр води.

    Як посолити:

  • Тушку почистити, помити і просушити.
  • Заварити чай окропом, коли він охолоне, додати в нього інші складові рецепту і ретельно перемішати.
  • В рідину опустити скумбрію і прибрати в холодильну камеру на 4 дні. Після дістати рибини з рідини і підвісити над раковиною на ніч.
  • Двогодинна солона скумбрія

    Малосольну рибу можна зробити всього за пару годин.

    Дивіться також:  Як варити гречку в мультиварці – 6 рецептів

    Для цього знадобляться:

    • скумбрія;
    • цибулина;
    • кілька зерен чорного перцю;
    • 45г. солі;
    • 2 лаврових листки;
    • стакан води.

    Спочатку готують розсіл для засолювання скумбрії:

  • У окріп покласти порізаний на 4 частини цибулину і приправи.
  • Накрити кришкою і варити на невеликому вогні близько 10 хвилин.
  • Вимкнувши газ і відкривши кришку, залишають до повного охолодження.
  • Потім потрошать рибину, прибирають хвіст, голову, миють, підсушують і ріжуть невеликими шматочками.

    Скибочки складають у банки, заливають постигла сумішшю і прибирають в прохолодне місце на пару-трійку годин.

    Перед подачею можна красиво декорувати кільцями цибулі. Єдиний недолік такої страви – невеликий термін зберігання, тому заготовлювати про запас таким способом краще не варто.

    Скумбрія «на ранок»

     

    Посолити рубку можна ввечері, а вранці вже насолоджуватися її ніжним смаком. На одну рибину знадобиться столова ложка солі і половина ложки цукру, а також спеції, оцет і рослинне масло за смаком.

    Як готувати:

  • Невеликі шматочки скумбрії виваляти в суміші спецій і щільно викласти в банку.
  • Заповнені ємності прибрати в холодильник на ніч.
  • Вранці змити залишки солі, просушити, перекласти в чисту ємність і залити олійно-оцтової сумішшю.
  • Через 2 години рибку вже можна буде спробувати.

    Рецепт мурманських рибалок

    Для засолювання бажано використовувати свіжу скумбрію, так як вона більш щільна. В крайньому випадку – морожену рибу осіннього вилову (вона більш жирна порівняно з весняною).

    Як готувати:

  • Купити тушку риби. Розпотрошити, прибрати голову, плавники, хвіст. Зробити надріз уздовж спини так, щоб видалити хребет, не пошкодивши черевця. Виходить цілісний шматочок філе, схожий на метелика – так простіше скласти буде, на відміну від розділеного навпіл. Після прибирають ребра і великі кісточки, промивають і видаляють чорну плівку на черевці.
  • Засолити. Крупною сіллю рівномірно обсипають одну внутрішню половину філе, накривають другою частиною і натирають верхню частину. Після цього викладають в ємність чергуючи солоні і рибні шари. Через 2-3 години все перекладають у друшляк і підвішують в прохолодному місці на 8-12 годин (чим довше риба буде висіти, тим соленее вона буде). Після цього добре промивають, всередину засипають спеції (зерна коріандру, порізаний часточками часник, перець білий мелений або зерна чорного (їх можна прибрати потім), пара лаврових листа на одну «метелика» і гвоздика за бажанням). Можна також фарширувати сушеної зеленню. Головне – не перестаратися і не переборщити з кількістю. Адже малосольна скумбрія повинна мати розпізнати смак спецій. Після цього половинки знову складають і залишають на 2-3 години.
  • Заморожують. Щільно закручують і обертають пергаментом. Можна для міцності перев’язати ниткою. Потім укладають в поліетиленовий пакетик і відправляють в морозилку.
  • Зберігається солона скумбрія довго, їсти її можна вже через день прямо в замороженому вигляді! Перед подачею на стіл потрібно порізати скибочками, видалити приправи і шкірку, яка з мороженої риби знімається дуже легко.

    Прокрутка до верху