Заварні млинці на кефірі – просте і бюджетне блюдо, яке можна нескінченно вдосконалювати. Такі млинці смачно їсти просто зі сметаною і маслом, але можна загортати в них і різні начинки. Готуються вони швидко і просто.
Тонкі заварні млинці на кефірі з окропом
Такі млинці виходять дуже тонкими з численними отворами. В результаті на тарілці виявиться близько 12-14 млинчиків. Для їх приготування потрібно взяти: 420 г. борошна, 4 яйця, по 450 мл нежирного кефіру і окропу, 80 р. цукру, 1,5 ч. л. дрібної солі і соди, масло.
- Яйця за допомогою міксера збиваються в пишну піну. Для цього буде потрібно близько 2 хвилин.
- Далі найголовніший пункт – у збиті яйця тонкою цівкою вливається крутий окріп. При цьому потрібно продовжувати працювати міксером.
- В отриману масу вливається кефір.
- Залишилося додати просіяне з содою борошно, цукор-пісок, сіль і ретельно перемішати всі складові.
- Тісто знову збивається міксером до тих пір, поки в ньому не залишиться жодної грудки.
- Випікаються млинці з двох сторін на будь-якому вибраному олії.
Не потрібно хвилюватися, що яйця згорнуться від окропу. Якщо вливати воду дуже тонкою цівкою, то це точно не станеться.
Рецепт з додаванням сиру
Дуже смачними і м’якими виходять млинці, у складі яких є сир. Із зазначеної кількості продуктів їх вдасться приготувати 10 штук: 250 мл жирного кефіру, 170 р. м’якого сиру, пара яєць, 220 г борошна, 170 мл окропу, 70 р. цукру, по щіпці солі і соди, масло.
- Сир викладає у миску, до нього додається сода, цукор і сіль. Оцет для гасіння не потрібно.
- Всі інгредієнти заливаються кефіром і добре перемішуються.
- За допомогою віночка вбивається в тісто 2 яйця, а потім поступово (малими порціями) всипається борошно. Маса повинна бути схожим за консистенцією на домашню сметану.
- Далі в тісто тонким струменем вливається окріп. При цьому всі інгредієнти потрібно помішувати, не припиняючи. Якщо маса здасться господині дуже густий, можна збільшити кількість води.
- Соняшникова олія краще додати в тісто (близько 50-80 мл), після чого всі інгредієнти перемішуються за допомогою міксера або віночка.
- Смажаться млинці на розпеченій сковороді, що змазується салом тільки перед першою порцією.
Блюдо виходить досить пишним. Тому, для завертання начинки, такі млинці не підходять. Краще подавати їх до столу зі сметаною або варенням.
Шоколадні заварні млинці на кефірі
Такі млинці представляють собою повноцінний вишуканий десерт. При бажанні можна доповнити його ще й густий шоколадною глазур’ю. Для приготування страви потрібно взяти: 450 мл кефіру, 80 р. цукру, 2 яйця, 280 г борошна, 40 г какао, 220 мл нежирного молока, 2 яйця, щіпку солі, 60 мл рослинного масла, 1 ч. л соди.
- Кефір, яйця, сода, цукор і сіль ретельно перемішуються і збиваються за допомогою віночка.
- У тісто поступово вводиться какао і борошно. Воно має вийти густим.
- Молоко доводять до кипіння і акуратно вливається в тісто. При цьому масу потрібно постійно помішувати.
- Тісто має настоятися не менше 30 хвилин, після чого можна додавати в нього рослинне масло і випікати млинці.
Подавати страву варто з розтопленої плиткою або готової шоколадною пастою.
Випікаємо ажурні млинці на кефірі з окропом
Щоб зробити млинці тонкими і ажурними, потрібно всього лише додати в тісто окріп.
Але вливати його потрібно правильно – повільно і дуже тонкою цівкою. В іншому випадку яйця згорнутися, і продукти будуть зіпсовані. Для таких млинців потрібно взяти: 230 мл нежирного кефіру, 2 яйця, 220 г борошна, 230 мл окропу, по дрібці харчової соди і солі, 70 р. цукру, олія.
- Курячі яйця добре збиваються з цукром. Краще всього використовувати для цього міксер на середній швидкості.
- Кефір змішується з содою і вливається в солодку яєчну масу.
- Інгредієнти ще раз збиваються до появи на поверхні густий пінної шапочки.
- Залишилося мінімальними порціями ввести борошно в тісто. Бажано попередньо просіяти її з содою.
- Рослинним маслом можна постійно змащувати сковороду при випіканні млинців, а краще – влити його відразу в тісто. Достатньо буде 2 ст. л. В такому випадку сковорідка змащується маслом лише один раз – перед першим млинцем.
- В отриману масу опускається міксер і включається на максимальну швидкість. Поки інгредієнти збиваються, до них потрібно тонкою цівкою влити окріп. Міксер при цьому виключати не можна.
- Далі можна випікати млинці стандартним чином.
Щоб частування не покрилося сухий скоринкою, заварні млинці на кефірі і на окропі ще гарячими з обох сторін змащуються маслом.
На кефірі без яєць
Навіть якщо господиня забула купити яйця, їй все одно вдасться порадувати домашніх смачними млинцями на кефірі.
Для них потрібно використовувати: 130 р. просіяного пшеничного борошна, 230 мл кефіру, 0,5 ч. л. соди, 30 г цукру, щіпку солі, 120 мл води, масло.
- Кефір змішується з борошном, цукром, сіллю і содою. Коли маса стане однорідною, в неї можна влити гарячу воду і швидко замісити тісто.
- Отримана суміш повинна настоятися не менше 15 хвилин.
- Після повторного перемішування можна змащувати сковорідку олією і випікати млинці.
Смажити такі млинці можна на рослинному або вершковому маслі, а також на несоленом свинячому салі.
Як приготувати заварні млинці на кефірі з молоком?
Дуже смачно в одному блюді змішати відразу і кефір, молоко. У результаті вийдуть ніжні тонкі і солодкі млинці. Крім кефіру (450 мл) та молока (230 мл), потрібно також взяти: 1 яйце, 270 р. борошна, 1 ч. л. соди, 40 г цукру, щіпку солі, 60 г вершкового масла. Далі опублікований докладний рецепт заварних млинці на кефірі і молоці.
- Кефір на водяній бані нагрівається приблизно до 50 градусів. Дуже важливо постійно перемішувати його не перетримати на вогні.
- У кефір додається сода, яйце, цукор і сіль.
- Борошно всипається в тісто мінімальними порціями за допомогою сита.
- Молоко з вершковим маслом доводиться до кипіння, відразу ж знімається з вогню і додається до основі тесту.
- Всі інгредієнти ретельно перемішуються.
- Млинці випікаються на добре розігрітій сковороді з обох сторін.
Такі млинці смажаться без масла. Щоб вони не прилипали до сковороді, не можна мити посуд безпосередньо перед готуванням. Сковорода повинна встигнути добре просохнути.
Дріжджові млинці
Щоб приготувати апетитні ситні товсті млинці на кефірі, в тісто потрібно додати сухі швидкодіючі дріжджі. Досить буде використовувати 20 р. такого продукту. Крім дріжджів, потрібно використовувати: 230 мл кефіру, 2 яйця, 280 р. просіяного пшеничного борошна, 150 мл окропу, 40 г цукру, щіпку солі.
- Щоб дріжджі швидше почали діяти, кефір потрібно злегка підігріти. Також в молочних продукт додається цукор і борошно.
- На час підйому тесту ємність покривається харчовою плівкою. Через 20 хвилин маса повинна збільшитися в розмірі в 2 рази.
- В отриману опару забиваються яйця, після чого всі інгредієнти вимішуються до однорідності.
- Залишилося влити в тісто окріп, і можна випікати млинці.
Найзручніше на першому етапі змастити сковороду маслом, а потім замінити його половинкою цибулини, наколотой на ніж або вилку.