Заварні тістечка – 5 рецептів в домашніх умовах

Легкий, смачний, багатьом знайомий з дитинства десерт — заварні тістечка у вигляді еклерів і профітролей. Таке ласощі з легкістю можна приготувати вдома. Нижче наведено кілька варіантів тіста для заварних тістечок і крему для їх наповнення.

Заварні тістечка з білковим кремом

Класичний крем для заварних тістечок — на основі яєчного білка.

  • 100 гр вершкового масла;
  • 250 гр борошна;
  • пара дрібок солі;
  • 4 яйця;
  • 35 гр води;
  • 140 гр цукру;
  • 2 яєчних білка;
  • 2-3 щіпки лимонної кислоти;
  • 50 гр темного шоколаду.

Першим ділом в каструльці потрібно прогріти воду з маслом і сіль. Як тільки почне закипати, знімаємо з вогню і додаємо борошно, дуже швидко перемішуємо ложкою, щоб утворилося тісто.

Коли тісто буде добре відлипати від посуду, залишаємо його на кілька хвилин охолонути. Після вводимо по черзі яйця, постійно вимішуючи тісто міксером.

За допомогою кондитерського мішка викладаємо на деко довгасті смужки тіста так, щоб між ними залишалося місце — еклери піднімуться і при тісному розташуванні можуть злипнутися. Якщо планується випікати профітролі, то тісто викладаємо кулькою за допомогою змащених маслом чайних ложок.

Випікаємо при 200-ах град. протягом 10-ти хвилин. Потім зменшуємо вогонь до 180 град. і печемо ще 15 хвилин. Даємо охолонути і після цього або наповнюємо кремом, або складаємо в щільно закривається контейнер, в якому можна зберігати випічку кілька днів.

Крем готуємо так — змішуємо цукор з водою і повільно кип’ятимо. Тим часом гарненько збиваємо білки і кислоту. Цукровий сироп повинен добре розчинитися і стати трохи густим. Білкова маса при збиванні збільшується в кілька разів, стає пишною і білосніжною. Тоненькою цівкою вливаємо сироп до білкової маси, постійно збиваючи міксером. За допомогою кондитерського шприца наповнюємо кремом профітролі або еклери через невеликий надріз у випічці.

Дивіться також:  Тісто для пиріжків в хлібопічці – 7 рецептів

Шоколад розтоплюємо на плиті і силіконовій пензликом наносимо на випічку.

Солодке печиво готове до чаювання.

Важливо! Тісто потрібно відразу замішувати в гарячій воді, не даючи рідини охолонути. Тоді воно точно вийде.

З сирною начинкою

Тісто готується з наступних складових:

  • 150 гр борошна;
  • 125 гр молока;
  • 125 мг води;
  • 100 гр злив. масла;
  • 3 яйця;
  • щіпка солі;
  • ½ Чайн. л. цукру.

Начинка складається з наступних продуктів:

  • 200 гр сиру середньої жирності;
  • 140 гр сах. пудри;
  • 200 гр сметани;
  • 1 чайн. л. ванільного цукру.

Процес приготування заварного тіста подібний до попереднього варіанту приготування десерту. Далі тестом наповнюємо кондитерський мішок і висаджуємо круглі профітролі на деко. Кульки повинні бути за розміром дорівнюють волоському горіху — під час випікання вони збільшуються мінімум удвічі. Відстань між ними повинна становити 4-5 див. Випікаємо при 190 град. у прочиненими духовий печі протягом півгодини — профітролі повинні зарум’янитися.

Що стосується начинки, вона готується наступним чином:

  • Сир викласти в миску і опрацювати заглибним блендером, щоб маса стала більш гладкою і однорідною.
  • Додати пудру з цукром, знову гарненько опрацювати блендером.
  • В кінці додається сметана. Разом з нею все знову збивається в протягом декількох хвилин — крем вийде дуже ніжним і легким.
  • Як тільки профітролі охолонуть, робимо знизу невеликі отвори і через них наповнюємо кремом за допомогою кондитерського шприца.

    В якості прикраси тістечка можна присипати пудрою.

    Зі згущеним молоком

    Тісто для заварних тістечок підготувати заздалегідь, потім випекти з нього тістечка.

    Крем на основі згущеного молока пропонуємо наступний:

    • слив. масло — 250 гр;
    • згущене молоко з цукром або варений продукт — 360 гр;
    • ваніль — 2 гр.
    Дивіться також:  Торт Прага – класичний рецепт в домашніх умовах і 8 варіантів

    Крем готується дуже швидко — всі складові досить гарненько збити за допомогою міксера. Потім його переливають в кондитерський шприц, наповнюють готові тістечка і відправляють в холодильну камеру — тісто злегка просочиться начинкою. Крем в холоді трохи подстынет і загусне завдяки маслу.

    На замітку. Щоб перевірити готовність булочки, злегка постукайте дерев’яною паличкою по выпекающемуся эклеру/профитролю: готова випічка порожня всередині, має затверділу рум’яну скоринку, при постукуванні буде легкий порожній звук.

    З масляним кремом

    Для приготування масляного крему знадобиться трохи продуктів.

    Брати рекомендується в рівній кількості:

    • упаковка вершкового масла;
    • банку згущеного молока.

    Заздалегідь випікаємо порожні еклери з заварного тіста з будь-якого рецепту.

    Масло за годину до приготування крему виймаємо з холодильної камери, щоб воно стало м’яким при кімнатній температурі — так з ним буде зручніше працювати. Далі збиваємо міксером масло зі згущеним молоком до однорідності і за допомогою кондитерського шприца наповнюємо формочки. Викладаємо на широке плоске блюдо і даємо настоятися в холодильній камері 40-60 хвилин.

    На замітку. Для одержання рум’яної скоринки на виробах перед випіканням змастіть їх тонким шаром топленого масла.

    Варіант приготування з вершками

    Для вершкового крему знадобляться наступні продукти:

    • вершки від 33 % — 200 гр;
    • цукор — 2,5 стіл. л.;
    • ванілін — чверть чайн. л.

    Вершки збиваємо до стійкої піни, поступово збільшуючи швидкість. Потім додаємо цукор з ваніллю і збиваємо на середній швидкості. Простий, повітряний і смачний крем готовий до застосування. Начинені вершковим кремом булочки можна відразу подавати до столу, при бажанні змастити топленим шоколадом або присипавши цукровою пудрою.

    На замітку. Незвичайним, оригінальним смак вершкового крему можна зробити, якщо замість ванілі додати трохи солодкого запашного лікеру.

    Дивіться також:  Вершкова помада — 5 рецептів приготування в домашніх умовах

    Тісто для заварних тістечок — варіанти

    Тісто для заварних тістечок в основному складається з борошна, яєць, води, солі і масла. Кожна господиня підбирає для себе найбільш підходящі пропорції даних продуктів. Нижче представлені кілька варіацій, з якого тіста можна приготувати тістечко з кремом усередині.

    Варіант перший:

    • вода — 200 гр;
    • маргарин — 200 гр;
    • борошно — 200 гр;
    • яйця — 2 одиниці;
    • сіль — пара пучок.

    Варіант другий:

    • 1 скл. борошна;
    • 125 гр злив. масла;
    • 5 яєць;
    • 1 скл. вод;
    • чверть чайн. л. солі.

    Варіант третій (за Гостом):

    • 200 гр борошна;
    • 100 гр злив. масла;
    • 300 гр яєчної маси (орієнтовно 6 одиниць 1-ї категорії або 5 одиниць 2-ї);
    • 180 гр води;
    • щіпка солі.

    Першим ділом доводять до кипіння вода з олією/маргарином, сіллю. У киплячу рідину висипається борошно і швидко розмішується — каструлька в цей момент, відповідно, не повинна стояти на плиті. Отриманий згусток трохи остуджується, щоб він став теплим.

    Окремо збиваються яйця, потім потроху вливається в тісто. Маса постійно розтирається віночком, потім можна скористатися міксером, щоб у тесті точно не було грудок.

    Столовою ложкою, змоченою у воді, або кондитерським рукавом, викладаємо профітролі/еклери. Випікаємо до готовності — при 190 град. протягом півгодини.

    Прокрутка до верху