Заварний крем – 9 рецептів як смачно приготувати заварний крем в домашніх умовах
Правильно приготовлений заварний крем варто віднести в список універсальних ласощів. Він відмінно поєднується з різноманітними десертами. Смачно подавати такий крем навіть із звичайними тонкими млинцями або оладки.
Щоб зварити заварний крем для торта «Наполеон», потрібно використовувати нержавіючу посуд з товстим дном. У ємність відразу висипається цукровий пісок і високосортна борошно.
Після перемішування до сухих компонентів забиваються курячі яйця. Туди ж всипається ванільний цукор. Вилочкою маса вимішується до однорідності.
До компонентів вливається молоко. Знову складові перемішуються.
Крем відправляється варитися на слабкому вогні. Його потрібно постійно помішувати. Мука повинна заваритися, але при цьому не підгоріти.
Після появи перших бульбашок маса забирається з вогню.
Остуджується крем в посуді, наповненою холодною водою.
Для бісквітних коржів
Інгредієнти: половина пачки жирного масла, літр молока, 5 столових яєць, повний стакан цукрового піску, 2,5 склянки високосортного борошна, ванілін за смаком.
У глибокій мисці з піском і борошном яйця збиваються до однорідності.
Молоко в окремому посуді доводиться до кипіння, остуджується приблизно до 80 градусів, після чого тонким струменем вливається до продуктів з першого кроку.
Отримана суміш кип’ятять 2-3 хвилини при помішуванні до загусання.
Залишилося додати в крем ванілін і розтоплене вершкове масло, а потім гарненько збити його.
Заварний крем з маслом, без яєць для Медовика
Інгредієнти: повний склянку жирного молока, половина склянки цукрового піску, половина стандартної пачки вершкового масла, 2 ст. ложки пшеничного борошна.
Половина молока і весь цукор на повільному вогні добре прогріваються. Всі солодкі крупинки в рідини повинні повністю розчинитися. Після цього маса знімається з плити.
У чистій мисці молоко, що залишилося змішується з борошном.
Продукти з перших двох кроків з’єднуються. Маса знову вирушає на плиту і доводиться до загустіння при частому помішуванні.
Основа для крему залишають остигати, після чого в неї невеликими порціями вводиться збите вершкове масло.
Готовою сумішшю можна відразу ж промащувати медові коржі.
Як приготувати для еклерів?
Інгредієнти: півлітра жирного молока, 170 г цукру-піску, 5 яєчних жовтків, 70 м якісного вершкового масла, 40 г кукурудзяного крохмалю, 2 г ваніліну.
У невеликій сотейник відразу вливається коров’яче молоко. В рідина додається ванілін і цукровий пісок, який повинен повністю розчинитися в молоці в процесі прогрівання. Суміш нудиться на мінімальному вогні пару хвилин.
У сотейник вливаються злегка збиті жовтки. Маса доводиться до кипіння, але не кип’ятити.
Єдиною порцією в сотейник всипається крохмаль. Замість кукурудзяного допускається використовувати і звичний картопляний. Підійде навіть звичайна пшеничне борошно. Інгредієнти потрібно проварити разом пару хвилин.
У знятий з вогню сотейник додається вершкове масло. Якщо в масі після остигання виявилися грудочки, достатньо буде протерти її через найдрібніше сито.
Якщо вирішено приготувати заварний крем з борошном замість крохмалю, то суміш потрібно не просто проварити кілька хвилин, а довести до кипіння.
Класичний заварний крем на молоці
Інгредієнти: літр жирного молока, 8 курячих жовтків, цілий лимон,170 г цукрової пудри, 80 г високосортного борошна.
У невеликому сотейнику злегка підігрівається молоко. В нього відразу ж відправляється цедра цілого лимона. Вона зчищається з фрукта за допомогою самої дрібної терки. Рідину потрібно довести до кипіння, після чого процідити через кілька шарів марлі.
В окремому посуді з’єднуються курячі жовтки з цукровим піском. Разом компоненти збиваються до пінистої маси.
До інгредієнтів з другого кроку борошно просіюється. Замішувати компоненти потрібно дуже акуратно широкої ложкою зверху вниз.
В отриману масу тонким струменем вливається гаряче молоко. Після перемішування суміш на мінімальному вогні тримається до загустіння. На це буде потрібно 6-8 хвилин.
Готовий крем знімається з вогню, перемішується лопаткою, накривається плівкою і залишають остигати при кімнатній температурі.
Білковий заварний крем в домашніх умовах
Інгредієнти: 3 сирих курячих білка, 320 г цукрового піску, 120 мл фільтрованої води, половина пакетика ваніліну, 1 ч. ложка свіжовичавленого лимонного соку або «лимонки» (лимонної кислоти»). Як правильно приготувати білковий заварний крем самостійно в домашніх умовах, розповідається далі.
Першим ділом готується цукровий сироп для заварювання. Він вариться з води і цукрового піску. Визначити готовність маси допоможе миска з крижаною водою. У неї потрібно капнути краплю сиропу і спробувати зліпити з неї м’який кульку. Якщо вдалося, значить, маса повністю готова.
Білки будь кухонних машиною збиваються до пишної піни. Необхідно вгадати таким чином, щоб яйця вдалося збити до потрібного стану до повної готовності сиропу.
Відразу ж до підготовленим білків тонким струменем можна вливати гарячий цукровий сироп. В процесі потрібно збивати компоненти на максимальній швидкості міксера або блендера.
Не треба лякатися, що білок спочатку помітно осяде. У подальшому в процесі збивання він знову набуде густоту і пишність.
Після введення сиропу в суміш додається ванілін і лимонний сік. Крем потрібно продовжувати збивати до стійких піків.
Отриманою масою можна відразу ж начиняти будь тістечка або прикрашати домашні пироги/торти.
З додаванням крохмалю
Інгредієнти: півлітра жирного коров’ячого молока, за повного стакана цукрового піску і якісного вершкового масла, куряче яйце, 3 ст. ложки картопляного крохмалю, дрібку ваніліну.
Яйця добре збиваються разом із зазначеними в рецепті сипучими компонентами. Маса повинна перетворитися в однорідну пишну піну.
До отриманої солодкої яєчної суміші вливається молоко. Останнім попередньо потрібно злегка підігріти.
Після перемішування інгредієнти відправляються на вогонь.
Основа крему доводиться до кипіння при частому помішуванні. Далі при дуже слабкому нагріванні плити маса вариться до бажаної густоти. На це може піти від 7 до 25 хвилин.
У готове гаряче ласощі додається дрібку ваніліну і розтоплене вершкове масло. Інгредієнти збиваються міксером до пишноти. Відразу після цього можна змащувати кремом основу для торта або прикрашати тістечка.
На основі сметани
Інгредієнти: ціла стандартна упаковка жирного масла, 130 г цукрового піску, 330 г жирної сметани, 40 г високосортного борошна, куряче яєчко, дрібку ванільного цукру.
Яєчко у каструлі або сотейнику розтирається з цукровим піском, після чого відправляється на мінімальний вогонь. Коли маса закипить, можна відразу засипати попередньо просіяне борошно. Складові знову розтираються і нидіють до тих пір, поки почне загусати.
Наприкінці варіння всипається ванільний цукор. Його кількість можна регулювати за смаком. Потім відразу ж додається сметана.
Маса в черговий раз доводиться до закипання і продовжує варитися при частому помішуванні.
Як тільки крем помітно загусне, його можна зняти з плити і прямо гарячим збити міксером.
Масло додається в крем тільки тоді, коли він вже охолоне. Попередньо воно окремо збивається до пишноти.
Готовий крем можна використовувати.
Сирний заварний крем
Інгредієнти: 420 г розсипчастого сиру, 160 мл дуже жирних вершків, 70 м якісного вершкового масла, 90 г цукрового піску, 2 курячих яйця, дрібку ванільного цукру.
Спочатку сирок протирають через сито. Це запобіжить поява крупинок в кремі.
В отриману масу забиваються жовтки, пісок.
Додається розм’якшене масло. Все знову збивається міксером.
На невеликому вогні суміш варять до загустіння.
У зварену масу втручаються вершки, збиті до стійкої піни.
Готовим кремом начинюються різні десерти. Відмінно підійде він і для фарширування тонких млинчиків, приготованих за будь-яким рецептом.