Невід’ємними складовими заварного крему найчастіше є молочні продукти: молоко, жирні вершки, — підсолоджувачі і яйця. І багато хто помилково вважають, що без останнього найменування крем немислимий: так як він не досягне необхідної густоти. Насправді заварний крем без яєць зробити досить легко. Існує кілька смачних рецептів.
Заварний крем без яєць – класичний рецепт
Класичний рецепт включає всього 5 інгредієнтів, в число яких, як і говорилося раніше, не входять яйця:
- молоко – 200 мл;
- цукор – 100 г;
- вершкове масло – 100 г;
- борошно – 75 г;
- пакетик (1 г) ваніліну.
Щоб втілити в життя заварний крем без яєць на молоці, слід в точності слідувати рекомендаціям:
- Свіже масло розм’якшуємо: зробити це можна попередньо діставши його з холодильника або прогрів його трохи в мікрохвильовці. Головне не переборщити, щоб масло не розтануло повністю.
- 4/5 від наявного обсягу молока вливаємо в товстостінну каструлю. Туди ж відправляємо цукор. Включаємо конфорку і підігріваємо молоко.
- Чекаючи закипання, застосуємо залишок молока. Воно потрібно, щоб розвести в ньому борошно: не повинно бути ні найменшого натяку на грудочки.
- Молоко в каструлі добре прогрілося, але ще не кипить – відмінно! Додаємо туди розведену борошняну суміш.
- І регулярно перемішуємо, доводячи масу до загусання.
- Маса загусла – знімаємо з плити і, регулярно помішуючи, щоб на поверхні не утворювалася молочна плівка, чекаємо остигання.
- В цей час необхідно збити вершкове масло. Так як масляна суміш повинна бути пишною, зручно використовувати міксер.
- З’єднання двох частин варто починати з додавання ваніліну. Зробивши це, починаємо додавати до остигнула суміш молочної збите масло. Робимо це порційно – по 3 столові ложки за раз. І знову не забуваємо про міксер.
За цим рецептом виходить досить густий крем. І багатьом може здатися, що він не підійде для промазування торта. У цьому випадку читайте наступний рецепт.
Готуємо прошарок для торта на молоці
Для промазування коржів, особливо бісквітних, більше підійде менш густий заварний крем.
Він готується на основі наступного продуктового набору:
- масло вершкове – 100 г;
- вода – 125 мл;
- цукор – 500 г;
- борошно – 1 ст. л.
Щоб зробити заварний крем для торта, виконуємо наступні кроки:
- 65 мл охолодженої, кип’яченої води вливаємо 0,5 кг цукру, як і в попередньому рецепті, відправляємо на плиту. Домагаємося отримання прозорого сиропу.
- Решта 60 мл води з’єднуємо з борошном до стану одноманітного тесту.
- У гарячий, але ще не киплячий сироп, додаємо тісто і варимо до загустіння. Стежимо, щоб вміст каструлі не підгоряло.
- Знімаємо з плити і, поки чекаємо охолодження, займемося маслом.
- Збиваємо масло і додаємо його до остиглої цукрової суміші.
Крем повинен бути менш густим, а значить, він краще просочить коржі торта, зробивши його більш соковитим.
Покрокове приготування з крохмалем
Відмінною альтернативою використовуваної раніше борошні можна назвати крохмаль: він стане відмінним загусником.
Заварний крем без яєць на крохмалі включає:
- цукор – 200 г;
- молоко – 500 г;
- крохмаль картопляний або кукурудзяний – 2 ст. л.;
- масло вершкове – 75 г;
- жирні вершки – 250 мл
Послідовність кроків:
- Стартуємо із з’єднання сипучих інгредієнтів. Цукор беремо білий – не тростинний. А крохмаль картопляний або кукурудзяний або картопляний – будь-який на вибір.
- Відправляємо їх в товстостінну каструлю, туди ж відправляємо молоко. Перемішавши до повної однорідності, за допомогою термічного впливу, нагрівання на плиті, доводимо масу до загусання.
- Прокипевшую, загуслу заварную масу охолоджуємо.
- Вмішуємо масло.
- Вершки збиваємо до стійкої піни і порційно вводимо з масляно-молочну суміш.
Густоту крему підлаштовуємо під себе – в залежності від його призначення. Пам’ятаймо: чим більше і довше маса піддається взбиванню, тим гущі виходить крем.
Заварний крем без яєць зі згущеним молоком
Заварний крем із згущеним молоком стане ідеальним доповненням для бісквітного або листкового торта. Він добре просочує їх, роблячи соковитими, і одночасно залишається в достатній кількості у вигляді прошарку.
Інгредієнти:
- молоко – 250 мл;
- банку згущеного молока;
- масло вершкове – 100 г;
- борошно – 50 р;
- цукор – 50 р.
Послідовність:
- Молоко прогріваємо, але не доводимо до кип’ятіння.
- Відміряємо від загального обсягу молока 120 мл і з’єднуємо з сухими складовими
- Решта 130 мл молока прогріваємо до закипання і вводимо в цукрово-молочну масу.
- Знову відправляємо на вогонь: чекаємо загусання і охолоджуємо. Тільки в охолоджену масу можна буде вводити масло, змішане зі згущеним молоком.
Збиваємо, домагаючись максимальної пишності і легкості.
З додаванням шоколаду
Крем вимагає наступного складу продуктів:
- молоко – 250 мл;
- борошно – 25 г;
- крохмаль картопляний – 30 г;
- гіркий шоколад – 50 г;
- какао-порошок – 3 ст. л.;
- цукор – 150 г;
- масло вершкове – 100 г.
Шоколадна начинка готується наступним чином:
- Розділений на часточки шоколад додаємо в молоко. Туди ж відправляємо цукор і ставимо на плиту. Шоколад повинен розтанути, а молоко прогрітися.
- Змішуємо залишкові сипучі продукти. І завершивши процес, вливаємо до них шоколадне молоко.
- Знову відправляємо все на плиту: мінімальний вогонь. Доводимо до максимальної густини маси.
- За схемою знімаємо з вогню, охолодити і збиваємо з розм’якшеним вершковим маслом.
Шоколадний заварний крем для торта або тостів готовий – насолоджуємося.
Як зробити для торта Наполеон
Крем для торта «Наполеон» нерідко відлякує початківців кухарів кількістю і складністю кроків. Наступний метод приготування відрізняється не тільки чудовим смаком, але і простотою втілення.
Підготуємо наступні продукти:
- молоко – 700 мл;
- цукор – 50 г;
- борошно — 150 г;
- масло вершкове – 200 г;
- ванілін.
Виконуємо наступні кроки:
- Цукор, розведений у 500 мл рідини (в нашому випадку – молоко), ставимо на вогонь.
- 200 мл залишаємо для розведення борошна – повинно вийти рідке тісто.
- Суміш на плиті досягла кипіння – вводимо в неї тісто.
- Уварюють до густоти, не забувши при цьому на завершальному етапі додати ванілін.
- Масло розм’якшуємо до стану м’якого пластиліну. І вмішуємо шматочками в остиглу масу. Перемішуємо і приступаємо до промазування коржів до «Наполеону».
Заварний крем без яєць для еклерів
Багатьом здається, що обов’язковою умовою начинки еклерів є яйця – адже маса повинна бути не тільки смачною, але й досить стійкою і не текучої. Але яйця – аж ніяк не головний інгредієнт, так як крем легко зробити і без них.
Інгредієнти:
- вода охолоджена, кипяченная – 200 мл;
- борошно – 50 р;
- цукор – 250 г;
- масло вершкове – 250 г;
- ванілін.
Щоб зробити смачний крем, виконуємо наступні кроки:
- Відміряємо 50% води і беремо весь цукор: на їх основі робимо сироп.
- Змішуємо борошно і залишок води: акуратно вводимо рідке тісто в сироп.
- Уварюють до густоти.
- До остиглої, але ще теплої маси додаємо масло: строго розм’якшене і бажано порзане на кубики. Додавати порційно. Збиваємо міксером до пишноти не менше 10 хвилин. Яким повинен бути крем в підсумку? Обов’язкова умова хороше підтримання форми і наявність гострих піків.
Ось і все: при детальному виконання кожного зазначеного кроку, у результаті ви повинні отримати бездоганний крем для еклерів.
Здійсніть ці рецепти в життя, і ви зрозумієте, що яйця – не обов’язкова умова смачного і повітряного крему. Крему без яєць виходять не менш насиченими, повітряними і смачними.