Наскільки вдалим вийде бісквітний торт до святкового столу, в першу чергу буде залежати від обраного для нього крему. Останній повинен бути ніжним, повітряним і добре просочувати коржі. Краще всього вибрати заварний крем для бісквіта.
Класичний заварний крем для бісквіта
За таким рецептом вийде ніжна м’яка маса з тонким ванільним ароматом. Для крему береться: 6 великих ложок кукурудзяного крохмалю, 15 г ванільного цукру, 970 мл жирного коров’ячого молока, 270 г цукру, 4 великих курячих яйця, 60 г якісного вершкового масла.
Молоко виливається в товстостінний посуд і змішується з половиною звичайного цукру і ванільним компонентом (15 г).
Після перемішування розчин доводять до кипіння, після чого відразу знімається з плити і остуджується. Краще залишити настоюватися пару годин.
Яйця збиваються з просіяним крохмалем.
Солодка молочна суміш знову підігрівається на мінімальному вогні, після чого в неї вводяться збиті яйця.
Розчин доводять до кипіння і знову остуджується до 50-60 градусів.
Залишилося додати в крем масло, що додасть йому густоти.
Готуючи заварний крем для бісквіта на молоці, кукурудзяний крохмаль, можна сміливо замінювати картопляним варіантом.
Рецепт приготування з сметани
Замість молока для обговорюваного крему можна використовувати сметану. Продукт повинен бути середньої жирності (1 склянка). Крім нього, береться: добірне яйце, 1,5 ст. цукрового піску, 2 великі ложки пшеничного борошна, 160 г якісного вершкового масла.
Сметана, цукровий пісок, яйця і пшеничне борошно змішуються в каструлі.
З отриманої маси 20-25 хвилин на водяній бані варять крем. Дуже важливо постійно його помішувати, щоб запобігти утворенню грудочок.
Вершкове масло розм’якшується і гарненько збивається, після чого вливається в повністю остиглий крем. Разом потрібно ще раз збити всі інгредієнти.
Вийшла густа в’язка маса ідеально підійде для бісквітних коржів будь-якої товщини.
Сирний заварний крем
Навіть на основі сиру можна приготувати смачний заварний крем для торта. Він буде включати в себе наступні компоненти: 2 пачки жирного сиру, 60 г вершкового масла, 160 мл жирних вершків, 90 г цукрового піску, щіпку ванільного цукру, 2 жовтки курячих яєць.
Сир пару раз протирають через дрібне сито. Маса повинна вийти однорідною, без грудочок. Можна використовувати для цього блендер.
До сиру додаються яєчні жовтки і два види цукру. Маса добре збивається.
До майбутнього крему викладається розм’якшене масло.
На повільному вогні маса вариться при постійному помішуванні до загусання.
Вершки збиваються до стійких піків.
Охолоджена сирна суміш з’єднується з вершковою масою.
При бажанні в крем можна додати будь-який ароматизатор.
Французький ніжний рецепт на молоці
На відміну від класичного рецепту в такому варіанті використовуються виключно яєчні жовтки. Крім 3 штук зазначених компонентів, береться: 85 г цукру-піску, півлітра коров’ячого молока, 45 г пшеничного борошна, ½ великої ложки вершкового масла, велика ложка ванільного цукру.
Першим ділом жовтки розтираються з піском, поки маса не придбає світло-жовтий відтінок.
У крем додається не холодне молоко, ванільний цукор і просеянная борошно.
На повільному вогні суміш доводиться до кипіння, після чого вариться до загустіння.
Залишилося вмішати в крем вершкове масло. Попередньо цей молочний продукт потрібно потримати пару годин при кімнатній температурі.
Замість ванільного цукру можна взяти стручок ванілі.
Заварний шоколадний крем з яйцем та маслом
Цей варіант точно припаде до смаку любителям шоколаду. Для його приготування буде використовуватися: 4 яєчних жовтка, 90 г цукрового піску, 2 великі ложки какао-порошку, така ж кількість борошна і кукурудзяного крохмалю, плитка гіркого шоколаду, півлітра молока, 70 г вершкового масла, щіпка солі.
Жовтки збиваються з цукром, поки маса не посвітлішає і не стане повітряної.
У суміш додається какао, сіль, крохмаль і просеянная борошно. Всі інгредієнти ретельно перемішуються.
В окремому посуді доводиться до кипіння молоко, після чого в ньому розчиняються шоколадні скибочки.
Поступово до збитим білків вливається шоколадне молоко. Робити це потрібно повільно, щоб яйця не згорнулися.
Суміш проціджують, переливають в каструлю і при мінімальному нагріві плити вариться до загустіння.
Залишилося додати в крем вершкове масло, дочекатися її повного остигання і останній раз добре збити масу.
Визначити готовність вариться крему можна, застосувавши віночок. Після проведення їм по поверхні ласощі повинні залишитися явні сліди.
Білкова прошарок для торта
Головне достоїнство такого крему полягає в тривалому терміні зберігання. Торт можна приготувати напередодні свята. В рецепт зазначеного крему увійде: 3 білка великих курячих яєць, 80 мл питної води, щіпка сухої лимонної кислоти, 1 ст. цукрового піску.
Дуже важливо використовувати для збивання білків ідеально чисту суху посуд. Якщо в ємності випадково виявиться найменша крапля жиру, то зробити цього не вдасться.
У сотейник засипається цукровий сироп і виливається вода. Коли рідина закипить, сироп варять до загустіння. Якщо крапнути їм в тарілку з крижаною водою вийде м’який кульку.
На цьому етапі в масу додається лимонна кислота, і сироп ретельно перемішується широкої ложкою.
Білки збиваються до гострих піків. Простіше всього використовувати для цієї мети стаціонарний міксер, який сам робить за господиню практично всю роботу.
Залишилося змішати гарячий сироп і білкову масу. Робити це потрібно повільно і обережно.
Ємність з отриманим кремом встановлюється в миску з крижаною водою. Збивання триває до повного охолодження маси.
Якщо залишити крем гарячим, то білки просто згорнуться в ньому. В результаті продукт буде безнадійно зіпсований.
З додаванням лимона
Лимонний заварний крем має особливе окрему назву – «курд». Він має яскравий насичений жовтий відтінок і дивовижний тонкий цитрусовий аромат. Така добавка дозволить надати оригінальності будь-якому торту. Готується вона з: 3 лимонів, неповного склянки цукрового піску, 3 добірних курячих яєць, 40 г цукру.
З двох лимонів зчищається цедра і треться на тертці з самими маленькими осередками.
До отриманої ароматною масі додається сік всіх трьох фруктів.
У майбутній крем втручаються яйця, після чого він настоюється приблизно півгодини.
По закінченню вказаного часу маса проціджують через сито. Вона повинна бути максимально однорідною.
До лимонному соку з яйцями додається вершкове масло, після чого майбутній крем вариться при самому мінімальному нагріві плити. Масу необхідно постійно помішувати.
Коли курд загусне, можна знімати його з плити. На це потрібно приблизно 7-10 хвилин.
Перед використанням крем потрібно остудити.
Особливо смачним вийде лимонний курд, якщо настояти його в холоді всю ніч.