Заварний крем для еклерів можна приготувати різними способами. Крім того, він відмінно підходить і для іншої випічки: Наполеона, Медівника, трубочок.
Класичний заварний крем для еклерів
Базовий рецепт, так крем готували ще в СРСР і напевно багато хто пам’ятає його. У результаті виходить яскравий і насичений смак.
Необхідні продукти:
- пакетик ванільного цукру;
- 4 яйця;
- 50 грам масла;
- близько 80 грам борошна;
- пів-літри молока;
- склянку цукру.
Процес приготування:
- У глибокій мисці спочатку збити яйця, потім з’єднати їх з цукром і знову скористатися міксером.
- Всипати ванільний цукор і зазначена кількість борошна, при цьому продовжувати збивати на середній швидкості.
- Акуратно влити молоко, воно обов’язково повинно бути холодним. Всі інгредієнти поставити на вогонь і, не даючи їм закипіти дочекатися поки суміш стане густою.
- Залишилося тільки додати вершкове масло і перетерти до однорідності.
Рецепт приготування на молоці
Заварний крем на молоці підійде тим, хто часто використовує його не тільки для випічки, але і просто як десерт, посипавши зверху тертим шоколадом або горішками з сухофруктами.
Необхідні продукти:
- приблизно 100 грам масла;
- стакан цукру;
- п’ять великих ложок борошна;
- три яйця;
- близько літра молока.
Процес приготування:
- У миску викладіть половину указного кількості цукру і яйця, збийте до утворення піни.
- В іншій ємності змішуємо другу частину цукру з борошном, також збиваємо, і потім додаємо до яєчної суміші, доводимо до однорідності і вливаємо холодне молоко, продовжуючи акуратно заважати масу.
- Вміст нагріти на плиті, довести до появи бульбашок, потримати близько трьох хвилин. Після цього з’єднати з маслом, злегка збити.
Зі згущеним молоком
Заварний крем із згущеним молоком – справжні ласощі. Він виходить повітряним, солодким і обов’язково сподобається дітям.
Необхідні продукти:
- близько 80 грам борошна;
- 350 мілілітрів молока;
- пакетик ванільного цукру;
- 150 грам масла;
- банку згущеного молока – приблизно 350 грам.
Процес приготування:
- Злегка нагрійте молоко і змішайте його з цукром і борошном. Зберігайте цю суміш на вогні близько 7 хвилин, не забуваючи постійно помішувати, щоб була однорідна консистенція.
- Зачекайте, поки маса охолоне, додайте до неї масло і згущене молоко.
- Скористайтеся міксером і збийте все сполучені інгредієнти, так щоб крем вийшов дуже пишним.
Білковий варіант начинки для еклерів
Один з найбільш смачних і ніжних варіантів крему. Виходить практично завжди, головне – правильно все зробити і дотримувати певні нюанси.
Необхідні продукти:
- чотири яєчних білка;
- один лимон;
- стакан цукру;
- 130 мілілітрів води.
Процес приготування:
- Віджати сік з лимона або ж використовувати готовий. Знадобиться близько двох великих ложок.
- Білки викласти в глибоку миску і почати збивати. Продовжувати це робити, поки не з’являться стійкі піки, так щоб, навіть перевернувши ємність, вміст залишилося на місці.
- У каструлі змішуємо цукор з водою, та приготуємо сироп. Він буде готовий, коли консистенція стане тягучою, а температура підніметься до 110 градусів.
- Отриманий сироп повільно вливаємо до білків, продовжуємо збивати на низькій швидкості. Потім додаємо сік лимона і доводимо до готовності, збиваючи ще близько 10 хвилин на високих оборотах.
Шоколадний заварний крем
Ще один варіант начинки для еклерів, такий шоколадний наповнювач нікого не залишить байдужим.
Необхідні продукти:
- пів-літри молока;
- чотири великих ложки какао;
- три ложки борошна;
- стакан цукру;
- приблизно 200 грам масла;
- три жовтка;
- ванілін за смаком.
Процес приготування:
- У каструлю покласти жовтки від яєць, змішуємо їх з половиною зазначеної кількості цукру і перетираємо.
- Потім всипаємо борошно, какао, ванілін, ретельно перемішуємо до однорідності.
- Молоко потрібно злегка нагріти і обережно вливати до решти інгредієнтів, не перестаючи заважати.
- Поставити низький рівень нагріву і варити крем до потрібної густоти, дочекатися остигання.
- В цей час з’єднати цукор, що залишився з маслом, добре перебити, і до цієї маси влити вже остиглий заварений крем, знову скористатися міксером.
Кілька рецептів тесту для приготування еклерів
Незважаючи на те, що назва випічки досить складне, тісто готується дуже просто. До того ж є кілька різних варіантів. Серед них ви знайдете той, який сподобається більше.
Заварне тісто
Необхідні продукти:
- маленька ложка цукру;
- сіль – щіпка;
- п’ять яєць;
- півсклянки молока і стільки ж води;
- близько 100 грам масла;
- 150 грам борошна.
Процес приготування:
- Підготуйте каструлю з товстим дном і в ній змішайте воду, молоко, сіль і цукор. Коли трохи нагріється, викладіть масло і дочекайтеся кипіння.
- Після закипання вмісту, відразу додаємо борошно і починаємо збивати до тих пір, поки маса не почне відлипати від ємності.
- Після цього перекладаємо суміш в іншу глибоку миску і починаємо вводити яйця. Робити це потрібно по одному, добре збиваючи масу після кожного компонента. У результаті повинно вийти досить густе, не поточне тісто.
Тісто з житнього борошна
Такий варіант, безперечно, сподобається любителям не надто солодкої випічки. Воно підійде для сирної або сирної начинки.
Необхідні продукти:
- два яйця;
- 100 грам житнього борошна;
- дві великі ложки рослинного масла;
- трохи солі;
- близько склянки води.
Процес приготування:
- У каструлі змішуємо воду, масло і сіль, чекаємо, поки вміст закипить.
- Після цього робимо вогонь більш слабким, всипаємо борошно. Тримаємо на вогні і заважаємо до тих пір, поки маса не стане однорідною.
- Знімаємо ємність з плити, чекаємо, поки вона охолоне, додаємо яйця по черзі. Після кожного компонента масу добре вимішуємо, щоб вона була гладкою.
- З допомогою мішка або шприца викладаємо тісто на деко і випікаємо до готовності близько 35 хвилин при 160 градусному температурному режимі. Після повного охолодження випічки її можна наповнити будь-яким обраним кремом по своєму смаку.