Наполеон – мабуть найпопулярніший торт. Особливість торта в тому, що не кожен заварний крем підійде для «Наполеона». Тому, потрібно завжди знати кілька рецептів відповідного крему, щоб урізноманітнити ласощі або приготувати з того, що є під рукою.
Класичний крем для «Наполеона»
Щоб експериментувати з приготуванням оригінальних і різноманітних кремів, необхідно для початку привчитися готувати стандартний крем, який використовують у всіх рецептах.
Нам знадобляться:
- Молоко – 1 л;
- Цукор – 350 г;
- Вершкове масло – 300 г;
- Курячі яйця – 3 шт.;
- Борошно – 3,5 ст. л.;
- Ванільний цукор – пакетик.
Покроковий спосіб приготування:
Нам потрібно каструлька з товстим дном об’ємом на 1,5 – 2 літри.
- В підготовлену тару просіваємо борошно, додаємо цукор, не забуваючи про ванільний цукор.
- Вбиваємо три курячих яйця і обережно перемішуємо суміш виделкою або вінчиком, стежачи за тим, щоб не утворювалося грудочок.
- Тоненькою цівкою вливаємо в крем молоко продовжуючи збивати. У нас повинен вийти рідкуватий однорідний крем.
- Ставимо крем варитися. Тепер найскладніше, необхідно безперервно помішувати крем, щоб він не підгорів.
- Таким чином тримаємо крем на повільному вогні до появи перших бульбашок повітря.
- Як тільки крем починає закипати, знімаємо його з вогню і залишаємо остигати.
Як тільки крем досягне кімнатної температури, додаємо в нього розм’якшене вершкове масло. Завдяки цьому, крем стане більш ніжним і блискучим.
Маленька хитрість. Якщо вам під час варіння не вдалося уникнути грудочок з борошна, не засмучуйтеся, ще не все втрачено. Все що потрібно – протерти суміш через дрібне сито, і ви отримаєте однорідний ніжний крем.
Різноманітні види крему для «Наполеона»
«Наполеон» з’явився в далекі радянські часи, коли готували смачно, але без екзотичних продуктів. Однак це не обмежує нашу з вами свободу дій, і якщо тісто по суті однакова, то крем для «Наполеона» можна оживити на свій смак. Ось кілька варіантів приготування незвичайного крему.
Крем з грушами
У цьому рецепті ми будемо використовувати кукурудзяний крохмаль, що зробить крем ще більш ніжним і неймовірно смачним, а легка нотка рома навіє нам спогади про далеких країнах і захоплюючі пригоди.
Беремо такі інгредієнти:
- Молоко – 1,5 склянки;
- Курячі жовтки – 2 шт.;
- Цукор – 3 – 4 ст. л.;
- Крохмаль – 1 ст. л.;
- Ром – 1 ст. л.;
- Лимонна цедра – з половинки лимона;
- Груші – 2 шт.;
- Ванілін – 10 г;
- Рослинне масло – для змащення.
Приготуємо крем таким чином:
- Беремо наші жовтки, у них потрібно додати половину заготовленої цукру і ретельно збити в пишну масу світлу піну.
- В отриману піну висипаємо кукурудзяний крохмаль (бажано просіяти його перед цим, щоб уникнути грудочок) і цедру лимона.
- Другу половину цукру розчиняємо в молоці з ваніліном. Ставимо каструльку на слабкий вогонь і, постійно помішуючи, нагріваємо молоко.
- У тепле молоко додаємо яєчну суміш і, не перестаючи перемішувати крем, доводимо його до кипіння.
- Після появи перших бульбашок знімаємо масу з вогню і даємо трохи охолонути.
- В теплий крем додаємо ром і ретельно перемішуємо.
Крем з вареним згущеним молоком
Згущене молоко наситить крем запаморочливим молочним смаком. Взагалі в крем можна додавати будь-які інгредієнти, як зефір, мармелад і так далі. Головне, не втратити цей непередаваний карамельно-молочний смак.
Беремо такі продукти:
- Молоко – 0,5 л;
- Згущене молоко – банку;
- Цукор – 3 стіл. л.;
- Масло вершкове – упаковка;
- Борошно/крохмаль – 5 ст. л.
Приготування:
- Блендером перемішуємо молоко з борошном до зникнення грудочок.
- Додаємо цукор і так само перемішуємо суміш.
- Ставимо крем на слабкий вогонь і, не перестаючи помішувати, варимо протягом п’яти хвилин.
- Охолоджуємо крем.
- У холодну суміш додаємо масло. Слідкуйте за тим, щоб масло не тануло, це завадить збити крем.
- Збиваємо масу. На виході повинен вийде сніжно-білий крем.
- Тепер необхідно тонким струменем влити згущене молоко і ретельно збити крем.
Крем на йогурті і меду
Щоб зробити крем більш рідким, тим самим ретельніше просочити коржі, а так само додати нову смакову нотку в торт, можна додати йогурт.
Давайте спробуємо!
Нам знадобиться:
- Йогурт – 200 г;
- Молоко – 250 мл;
- Курячий жовток – 1 шт.;
- Мед – столова ложка;
- Добавки (малина, полуниця, кокосова стружка) – на смак.
Готуємо крем по такому рецепту:
- Збиваємо молоко і йогурт з жовтком і медом.
- Ставимо суміш на вогонь, ретельно перемішуючи.
- Доводимо крем до загустіння, після знімаємо з вогню й даємо охолонути.
- Якщо хочете зробити крем більш ніжним, додайте вершкове масло на свій розсуд.
- Всипаємо добавки. Готовий торт так само прикрашаємо обраним доповненням.
Крем для «Наполеона» з горіхами
Нове виконання звичного рецепта. Будьте впевнені, ви будете здивовані результатом.
Беремо такі продукти:
- Молоко – 0,5 літра;
- Цукор – 250 г;
- Борошно/крохмаль – 160 г;
- Вершки – 250 мл;
- Яйця курячі – 2шт.;
- Ванілін – 1 ч. л.;
- Горіхи волоські – за смаком.
Готуємо крем так:
- Беремо миску, наливаємо туди 200 г молока, додаємо ванілін, цукор і крохмаль.
- Вбиваємо яйця і ретельно збиваємо все міксером до утворення пишної маси.
- Молоко, що залишилося, підігріваємо в сотейнику з товстим дном.
- У тепле молоко тонкою цівкою, постійно перемішуючи, вливаємо раніше підготовлену суміш з крохмалем.
- Стежачи за тим, щоб суміш не подгорала, доводимо її до консистенції густої сметани.
- Коли крем готовий, знімаємо його з вогню і даємо повністю охолонути.
- У холодну суміш додаємо вершки і все ретельно збиваємо міксером.
- В закінчення додаємо подрібнені в блендері волоські горіхи.
Ніжний сирно-банановий крем
Взагалі, такого крему потрібно робити на півпорції більше, тому що до самого «Наполеона» він навряд чи дійде в своєму первісному кількості.
Використовуємо такі продукти:
- Молоко – літр;
- Цукор – 350 г;
- Яйця – 4шт.;
- Ванілін – чайна ложка;
- Борошно – 5 ст. л.;
- Масло вершкове – 200 г;
- Сир – 400 г;
- Банан – 1шт (можете більше, орієнтуйтеся на свій смак).
Етапи приготування:
- В каструльку з товстим дном розбиваємо яйця, висипаємо цукор (залишимо 50 г сир), додаємо ванілін і борошно. Збиваємо суміш міксером на середній швидкості.
- Тонкою цівкою вливаємо молоко, попутно збиваючи крем, щоб не утворилося грудочок.
- Ставимо суміш на повільний вогонь і не припиняючи помішувати доводимо крем до консистенції вершків.
- Коли суміш готова, вимикаємо вогонь і даємо охолонути крему.
- Додаємо в крем вершкове масло і збиваємо крем. В результаті у нас повинні вийде білосніжні піки.
- У блендері подрібнюємо банан.
- Сир з бананом ретельно збиваємо блендером.
- Наносимо крем таким чином, корж – заварний крем – сирно-бананова суміш.
Сметанний крем
Такий ніжний, що тане в роті, він однозначно не залишить нікого байдужим. А легка кислинка зведе з розуму будь-якого гурмана.
Інгредієнти для нашого крему:
- Сметана – 250 мл;
- Цукор – 250 г;
- Лимон – 1 шт.;
- Молоко – 800 мл;
- Ванілін – пакетик;
- Борошно – 4 ст. л.;
- Вершкове масло – пачка.
Покроковий рецепт:
- Беремо 250 г молока і ретельно збиваємо з борошном і 100 грамами цукру.
- Молоко, що залишилося, гріємо на плиті з цукром і ваніллю.
- Як тільки молоко починає булькати, активно помішуючи, вливаємо раніше підготовлену суміш з молока і борошна.
- Не припиняючи заважати, варимо крем ще близько п’яти хвилин.
- Відставляємо крем остигати.
- Тим часом збиваємо вершкове масло до пишної і пухкої консистенції.
- У остиглий крем додаємо масло.
- І останній етап – повільно, по ложці додаємо в крем сметану, при цьому збиваючи все міксером.
Шоколадний крем
Побалуйте себе і близьких неймовірно смачним «Наполеоном» з ніжною гірчинкою. Просто божественне насолоду.
Для приготування нам необхідно:
- Яйця – 3 шт.;
- Гіркий шоколад – 100 г;
- Цукор – 180 г;
- Вершкове масло – упаковка.
Перед тим, як готувати крем розімніть вершкове масло при кімнатній температурі.
- У каструльку кладемо два жовтки, яйце і цукор.
- Ретельно збиваємо суміш.
- Додаємо поламаний шоколад і вершкове масло.
- Варимо на повільному вогні до закипання.
- Даємо крему охолонути.
- Тим часом збиваємо білки з цукром до повітряних піків.
Змащуємо коржі шоколадним кремом, а зверху торт прикрашаємо білосніжним безе.
Заварний крем без яєць
Ви дотримуєтеся вегетаріанської дієти, або просто під рукою немає яєць, а в магазин йти ой як не хочеться? Тоді цей рецепт для вас.
Візьмемо:
- Молоко – літр;
- Олія – 200 г;
- Борошно – 5-6 ст. л.;
- Цукор – 1,5 ст.;
- Ванілін – 10 г;
- Добавки за смаком.
Готуємо крем так:
- Змішуємо молоко з цукром і ваніллю і ставимо на середній вогонь грітися.
- Тим часом у каструльці з товстим дном розтоплюємо вершкове масло.
- Додаємо в борошно олія і смажимо її там, поки молоко не стане гарячим.
- Коли молоко з цукром досить нагрілося, зливаємо каструльку з маслом і борошном з вогню і тонкою цівкою вливаємо туди молоко.
- Буде трохи шипіти, не лякайтеся і не забувайте помішувати, інакше крем вийде з грудочками.
- Коли вся суміш стане однорідною поставте крем на вогонь і варіть до загустіння.
- У готовий крем можна додавати різноманітні ароматизатори за бажанням.
Ось невеликий список варіацій, які крему можна зробити для доблесного «Наполеона» так що, експериментуйте і приємного вам апетиту!