Смачне і ніжне здобне печиво − це смак дитинства. Існує багато унікальних рецептів його приготування, які подобаються дорослим і дітям. Домашнє печиво у своєму складі містить тільки корисні продукти, тому часто присутній на столах багатьох хазяєчок.
Класичний рецепт
Приготувати класичний рецепт здобного печива нескладно, а якщо ще й під рукою мати формочки для тіста і шоколад, то можна приготувати справжній кулінарний шедевр.
Для приготування класичного рецепту потрібно підготувати:
- 0,5 кг борошна;
- Масло − 250 г;
- Склянку цукру.
Готується печиво так:
- Дістати з холодильника масло, щоб воно нагрілося і стало м’якше. Тільки після розм’якшення відправити його в миску. Додати цукор і на середній швидкості все ретельно перемішати міксером, а після збити на більшій швидкості, щоб отримати однорідну повітряну масу. Додати частину просіяного борошна і перемішати ложкою, після ще частину і знову вимішати. У підсумку вийде розсипчаста маса, адже в цьому рецепті тільки одне сполучна ланка − масло.
- Стіл притрусити борошном, викласти тісто і руками добре вимішати, поки воно не стане гладким. Готовий грудку поділити на кілька кульок. Кожен їх них розкачати качалкою, щоб отримати шар в 1 див.
- Скориставшись формою видавити майбутнє печиво. Викласти на деко, попередньо застелений пергаментом. Відправити випікатися при температурі 180 градусів на 15 хвилин.
Ось і все домашнє печиво готове, можна прикрасити його розтопленим шоколадом або притрусити пудрою.
На основі кефіру
Існує багато хороших рецептів здобного печива і всі вони між собою відрізняються кількістю інгредієнтів. Можна приготувати його не на вершковому маслі, а на кефірі. Для приготування потрібно:
- Нежирний кефір − 250 мл;
- Цукровий пісок − 6 столових ложок;
- Просіяного борошна − 0,5 кг;
- Олія рослинна;
- Щіпка соди.
Готується випічка так:
- Щоб приготувати дуже смачне печиво, потрібно ретельно збити кефір з цукром.
- Після, додати соду, попередньо гашену оцтом, рослинне масло і знову все добре перемішати.
- Дрібними порціями всипати борошно і вимішувати тісто спочатку ложкою, а потім руками на столі. У підсумку воно повинно легко відставати від рук і столу.
- Готове тісто покласти в целофановий пакет і відправити на 15 хвилин на холод.
- Після за допомогою качалки розкотити в пласт 1,5 см завтовшки і порізати формочками для тіста.
- Викласти печиво на деко, в який попередньо змастити маслом і присипати борошном, і випікати в духовій шафі, розігрітій до 200 градусів 15 хвилин.
Здобне печиво на кефірі готове, можна готувати чай і приступати до трапези.
Готуємо сирну ласощі
Цей рецепт відомий вже дуже давно, часто в магазинах можна зустріти, і називається він «Сочником», але от з домашнім печивом він не зрівнятися. Щоб його приготувати, потрібно мінімум продуктів:
- Жирного сиру − 300 г;
- Масло вершкове 300-400 г;
- Борошна вищого сорту − 0,5 кг;
- Цукрового піску півсклянки;
- Розпушувача − чайна ложка.
Готується рецепт за такою схемою:
- Масло потрібно заздалегідь дістати з холодильника, щоб воно стало м’яким.
- Змішати разом усі складові без цукрового піску.
- З отриманої маси вимісити гладке грудочку, розділити на кілька частин і розкачати тонкі пласти, близько 1 див.
- Вирізати круглої формочкою печиво, всередину насипати трохи цукру і згорнути у вигляді вареника.
- Викласти на деко і відправити в духовку на 25 хвилин, розігріту до 180 градусів.
Здобне печиво на маргарині
Можна приготувати страву на маргарині. Буде потрібно мінімум інгредієнтів, але в підсумку вийде дуже смачне ласощі до чаю. Для приготування потрібно:
- Куряче яйце;
- Цукровий пісок-250 г;
- Борошна вищого сорту − 0,5 кг;
- Маргарин − 250 г;
- Щіпка соди;
- трохи молока для змащування.
Спосіб приготування такий:
- Ретельно збити яйце і цукор.
- Розм’якшений маргарин змішати з яєчною масою. Добре перемішати, щоб в результаті вийшла консистенція сиру.
- Просіяне борошно невеликими порціями додавати до масі і вимішувати, додати соду і добре вимішати.
- Відправити отримане тісто в холодильник на півгодини.
- Дістати з холодильника, розділити на кілька частин і розкачати пласти, за допомогою формочок зробити печиво.
- Викласти на деко, застелене пергаментом, готові шматочки, змастити молоком.
- Відправити в розігріту до 180 градусів духовку на 20 хвилин.
Найпростіший рецепт
Буває так, що гості вже майже на порозі, а до чаю нічого немає. Цей рецепт готується швидко і не потребує з доступних продуктів. Для його приготування знадобляться такі продукти:
- Цукор пісок − 100 г;
- Маргарин − половина пачки (90 – 100 м);
- Яйце;
- Води − 1/4 склянки;
- Ванілін на кінчику ножа;
- Розпушувач;
- Борошна − 0,35 кг
Приготувати здобне печиво можна так:
- З’єднати маргарин і цукор, збити масу до пишної консистенції.
- Вбити яйце і влити воду, знову скористатися міксером.
- Додати просіяне борошно, розпушувач і ванілін. Ретельно вимісити тісто.
- Качалкою розкотити пласт 0,5 см в товщину, вирізати невеликого розміру шматочки, відправити в духову шафу на 20 хвилин при 200 градусах.
Ось і все можна зустрічати гостей.
Без додавання яєць
Якщо в холодильнику не знайдеться яєць, то здобне печиво можна приготувати і без них. Потрібні тільки такі продукти:
- Борошна − 0,5 кг;
- Маргарин − 200 г;
- Сметани жирної 5-6 ложок;
- Щіпка солі;
- Ваніль на кінчику ножа;
- Повидло для начинки.
А приготувати тісто потрібно так:
- Змішати розм’якшений маргарин, борошно, сіль, сметану, ванільний цукор і замісити тісто.
- Відправити готове тісто в холодильник на півгодини.
- Дістати з холодильника і розкачати пласт товщиною 0,5 див.
- Порізати тісто на квадратики, покласти в центр кожного ложку повидла і защипнути краю над ним.
- Викласти конвертики на деко, покритий пергаментом, відправити в розігріту до 180 градусів духовку на 20 хвилин.
Шоколадне печиво здобне
Щоб його приготувати знадобитися запастися такими інгредієнтами:
- Маргарину 100 г;
- Цукру піску дві столових ложки;
- 1/2 склянки борошна;
- Чайна ложка розпушувача;
- Какао − 20 р.
Готується шоколадна випічка швидко, досить просто змішати всі інгредієнти, зробити за допомогою формочок і відправити в духову шафу на 20 хвилин.
Здобне печиво «Село»
Рецепт припаде до душі кожному, хто його спробує. Щоб його приготувати, потрібно підготувати такі продукти:
- Яйце;
- Борошна − 400 г;
- Пачка маргарину;
- Дріжджі − 10 г;
- 3 ст. л. води;
- 1/2 склянки цукру;
- сіль.
Приготування:
- Дріжджі змішати з цукром і теплою водою, дати їм піднятися.
- Розм’якшений маргарин змішати з борошном, яйцем, сіллю. Додати до маси піднялася опару і замістити тісто.
- Залишити тісто в теплому місці, щоб воно підійшло.
- Потім тісто викласти на стіл, присипаний борошном, щоб воно не липло до рук. Сформувати невеликого розміру кульки і викласти їх на деко, трохи приплюснувши рукою.
- Посипати кожну кульку цукром і відправити в духовку на 30 хвилин, попередньо її розігріти до 150 градусів.
Поради з приготування здобного печива
- Не варто підігрівати маргарин або масло, воно має саме підтанути, в іншому випадку його можна пом’яти виделкою.
- Тісто краще замішувати після того, як разом змішані сипучі інгредієнти.
- Тісто вийде смачніше, якщо змішувати його за допомогою міксера.
Здобне печиво готується дуже швидко і не потребують складних інгредієнтів, тому його можна легко готувати вдома в будь-який зручний час.