Здобне тісто для булочок – найсмачніше ніжне, 6 рецептів приготування
Щоб випічка вийшла вдалою потрібно зробити найсмачніше здобне тісто для булочок. Є кілька варіантів приготування.
Рецепт класичного здобного дріжджового тіста
Найпростіший варіант. Отримане тісто вважається універсальним.
Необхідні продукти:
Півкілограма борошна вищого сорту;
Трохи топленого масла;
Чверть маленької ложки солі;
П’ять грам сухих дріжджів;
Близько 100 грам цукру;
Стакан молока.
Процес приготування:
Візьміть миску середнього розміру і в ній перемішайте всі сипучі інгредієнти.
В іншій ємності потрібно розтопити масло і перемішати з яйцем. Сюди ж вливаємо молоко. Зверніть увагу, що температура суміші повинна бути приблизно на кілька градусів вище температури в приміщенні.
Тепер змішуються всі складові з обох мисок і добре перемішуються. В цей час потроху підсипати борошна так, щоб тісто не тягнулося за вашими руками.
Залиште попередньо накриту ємність з масою на годину або півтора для збільшення в об’ємі.
Найсмачніше здобне тісто для булочок
Здобне дріжджове тісто для булочок по простому рецептом, який вийде у всіх.
Необхідні інгредієнти:
Два склянки не занадто жирного молока;
Три яйця;
Близько 200 грама цукру;
Маленька упаковка масла або маргарину;
Упаковка сухих дріжджів. Можна використовувати свіжі;
Трохи солі;
Борошно – стільки, скільки буде потрібно.
Процес приготування:
Почніть з підігріву молока. Зробити це можна в мікрохвильовці або в каструлі. І в ньому одразу ж розчиніть дріжджі з великою ложкою цукру і борошна. Залиште на 15 хвилин.
Масло доведіть до рідкого стану, яйця збийте з цукром.
Тепер візьміть велику і глибоку ємність, в якій перемішайте вміст склянки з дріжджами, молоком і яйцями. Все це посоліть.
Почніть акуратно засипати борошно. Робити це потрібно невеликими порціями, щоб тісто вийшло ніжне. Консистенція повинна злегка прилипати до рук. Накрийте її і дайте настоятися протягом 30 хвилин.
Більш складний рецепт, але краще підходить для здоби, ніж безопарний.
Необхідні продукти:
Трохи цукру і солі;
Стакан молока об’ємом 250 мл;
100 грам масла;
Одне яйце;
Півкілограма борошна гарного сорту;
Свіжі дріжджі – близько 20 грам.
Процес приготування:
Для початку розігрійте молоко, холодне не підійде. Воно повинно бути трохи тепліше, ніж температура в приміщенні. У нього ж додається цукор, потім дріжджі і приблизно п’ять великих ложок борошна. Отриманої суміші треба дати постояти близько 20 хвилин.
Після того як час вийшло піднялися дріжджі потрібно влити у велику миску, розбити туди яйце і все вимішати.
Борошно засипте в ємність з дріжджами і яйцем. Всю цю суміш посоліть.
Доведіть масло до кімнатної температури так, щоб воно не було зовсім рідким, але досить м’яким. Його потрібно додавати по частинах до решти продуктів.
Все що залишилося – це гарненько вимісити так, щоб отриманий ком був гладким, не лип.
Накрийте чим-небудь миску і залиште на 60 хвилин. За час, що минув, маса повинна стати більше в два рази.
Злегка пам’ятаєте грудку і знову приберіть його на годину. Після цього можна готувати пироги та іншу випічку.
Ніжне тісто на кефірі
Відмінне здобне тісто для пиріжків для тих, у кого немає особливих навичок в готуванні.
Продукти для приготування:
Стакан нежирного кефіру;
3-4 склянки борошна;
100 грам розм’якшеного вершкового масла;
Дві великі ложки цукру;
Трохи солі;
Півтори чайні ложки сухих дріжджів;
Два яйця;
Півсклянки гарячої води.
Процес приготування:
Доведене до рідкого стану вершкове масло змішайте з кефіром, гарячою водою. Сюди ж влийте яйця і цукор. Трохи посоліть і добре перемішайте.
В окремій ємності перемішайте три склянки борошна з дріжджами і отриману суміш невеликими порціями додайте до решти інгредієнтів, так щоб ком вийшов пластичним.
Поставте миску накриту на 60 хвилин у досить тепле місце.
Приготувати смачні здобні булочки можна з тіста, зробленого на маргарині. Рецепт підійде для випадку, коли потрібно швидко приготувати тісто, а масла будинку не знайшлося. Тут знадобляться ті ж самі інгредієнти, що і для класичного рецепту. Єдиною відмінністю буде – відсутність вершкового масла. У цьому варіанті воно замінюється маргарином.
Всі інші дії повторюються. Дріжджі потрібно всипати у тепле молоко, сюди ж додати цукор і трохи солі сіллю. Залишається на п’ятнадцять хвилин для підняття. Додається борошно, продукти перемішуються і доводяться до однорідної консистенції, щоб маса не клеїлася до рук. Ставиться в тепле місце на шістдесят хвилин і по закінченню часу готове до використання.
На сметані
Хтось вважає, що такий варіант приготування набагато краще класичного. Тісто виходить просто чудовим.
Необхідні інгредієнти:
Два яйця;
Стакан теплого молока;
Маленька упаковка сметани;
Дві чайні ложки сухих дріжджів;
Півкілограма борошна;
Цукор на свій смак;
Трохи солі.
Процес приготування:
Злегка підігріте молоко, але не гаряче змішується з цукром і дріжджами. Сюди ж всипається невелику кількість борошна. Отриману суміш потрібно добре перешкодити за допомогою виделки або віночка так, щоб не було ніяких грудок.
Масу в ємності чим-небудь накриваємо і ставимо в тепле місце приблизно на 40 хвилин для того, щоб її стало більше.
Коли відведений час минув, туди ж додається вся сметана, сіль і вміст двох яєць.
Тепер потрібно акуратно невеликими порціями всипати решту борошна і вимісити суміш. Робити це необхідно не менше десяти хвилин, щоб грудку перестав прилипати, а був м’яким і приємним. Після чого він знову забирається на півтори години і потім використовується для випічки.
Приготувати булочки можна з різною начинкою, як солодких, так і несолодким. Все залежить від вашого смаку і бажання. Наприклад, якщо ви хочете булочки до чаю, то вони можуть бути просто солодкими або ж з джемом. Якщо ж є бажання приготувати щось ситне, то підійде бекон або сир.
Є кілька варіантів найбільш смачних начинок:
Найпростіший варіант — з родзинками. Смак таких булочок знайомий всім з дитинства. Так само можна використовувати і інші сухофрукти, наприклад курагу. Вони просто додаються в тісто.
Більш цікавий варіант солодкої булочки — з бананової начинкою. Для приготування використовується бананове пюре, яким наповнюється тісто, як при ліпленні пиріжків.
Ситний варіант для сніданку або перекусу – з беконом і сиром. Продукти можна покласти всередину, так і змішати з тестом.
Солодкі булочки для дітей — з джемом або варенням. Начинку можна покласти в тісто або прикрасити їй верх булочки.
Всім відомо поєднання сиру з часником і майонезом. Пробуйте зробити начинку в здобної випічки. Це буде не тільки оригінальний смак, але і ситна закуска.
Ну і, звичайно ж – кориця. Варіант, який сподобається всім. Ароматна приправа або всипається прямо в тісто разом з вершковим маслом або насипається поверх випічки. Але перший варіант вважається кращим, так як смак булочок виходить більш яскравим, насиченим і цікавим.