Зефір домашній – 8 рецептів приготування

Зефір – смачне і корисне ласощі, відоме людству з давніх часів. Достеменно не з’ясовано, хто є першовідкривачем цього частування, однак продукт завжди цінували і продовжують цінувати за те вплив, який він чинить на організм завдяки вхідним в його склад пектину і агар-аґару. Домашній зефір багато в чому перевершує покупні варіанти, і до того ж саме такий продукт варто давати дітям.

Домашній десерт білий

Нижче представлено 8 рецептів, які пояснюють, як зробити зефір в домашніх умовах, щоб ласощі було не тільки смачним, але і безпечним, і корисним. І почнемо з самого простого варіанту. Класичний рецепт, завдяки якому можна приготувати всім відоме біле повітряне ласощі, не складний.

Слід запастися наступними інгредієнтами:

  • півкіло цукру;
  • 30 г сухого желатину;
  • ½ Ч. л. лимонної кислоти;
  • чверть ч. л. соди.

Готується солодкість наступним чином:

  • Желатин розмочити у воді (достатньо половини склянки).
  • Змішати звістка цукор з 125 мл води і поставити на повільний вогонь. Помішувати, поки суміш не стане однорідною, аж до закипання.
  • У киплячий сироп додати розмочений желатин, обережно розмішати і відразу зняти з вогню.
  • Після того, як суміш трохи охолоне, її починають збивати міксером не більше 6-ти хвилин на середніх обертах. Потім слід зробити перерву і повторити цей процес.
  • В пишну суміш залишилося додати інші інгредієнти (соду і лимонну кислоту) і ретельно збити склад протягом 10 хвилин.
  • Після цього продукту дають настоятися, а потім викладають за допомогою кондитерського мішка або ложки на попередньо змочену дошку.
  • За бажанням можна присипати готовий зефір цукровою пудрою.

Цей рецепт є найбільш простим, займає не багато часу і вийде навіть у недосвідчених господинь.

З агар-агаром

Агар-агар, що отримується з особливого виду водоростей, надає страві потрібну щільність, пишність і ніжність. Він вигідно відрізняється від пектину і желатину, так як не наділяє кінцевий продукт ніяким стороннім присмаком.

Для приготування такого зефіру знадобиться:

  • 500 г яблучного пюре, попередньо заготовленого з кислих сортів яблук;
  • 2 свіжих яєчних білка;
  • 300 мл чистої відфільтрованої води;
  • 3 склянки цукру;
  • 18 г агар-агару.

Готують ласощі наступним чином:

  • Яблучне пюре помістити в каструлю, додати до нього 2,5 склянки цукру і нагріти на повільному вогні. Суміш слід помішувати до тих пір, поки всі кристалики цукру не розчиняться. Після цього її потрібно остудити до кімнатної температури.
  • Розчинити у воді агар-агар і поставити на повільний вогонь. Коли суміш закипить, додати цукор, що залишився. Проварити сироп не більше 5-ти хвилин, постійно помішуючи.
  • Поки сироп трохи остигає, потрібно збити яблучне пюре разом з білками до утворення міцних піків.
  • Після цього в яблучно-білкову суміш тонкою цівкою вливається цукровий сироп. Склад необхідно збивати все це час. У підсумку виходить пишна і щільна маса.
  • Солодкі порції отсаживаются кондитерським мішком або ложкою на папір для запікання. Готовому продукту дають остаточно застигнути протягом 12 годин, після чого ласощі можна подавати до столу.

Десерт з агар агаром відрізняє ніжна і одночасно щільна консистенція, чистий смак і аромат яблук.

Як зробити з желатином

Приготувати зефір з желатином буде під силу будь-якій господині. Ласощі вийде ніжним, повітряним, в прямому сенсі слова тане в роті.

Щоб приготувати таке частування, знадобиться:

  • 8 дрібних зелених яблук;
  • 600 г цукру;
  • 2 яєчних білка;
  • 150 мл води;
  • 50 г желатину;
  • за бажанням можна використовувати харчовий барвник.

Етапи приготування виглядають наступним чином:

  • Яблука миють, обсушують, розрізають на четвертинки, попередньо видаливши серединки. Отримані заготовки відправляють в духовку, розігріту до 150 градусів і випікати, поки плоди не стануть м’якими.
  • Після цього відділяють шкурки, а отриману масу ретельно збивають, щоб домогтися гладкої текстури без грудочок.
  • Вводять у фруктовий склад цукор і знову збивають, поки останній повністю не розчиниться.
  • Потім яблучне пюре продовжують збивати, обережно вводячи білки. Процес триває до тих пір, поки маса не стане білою і пишною.
  • Желатин заливають невеликою кількістю гарячої води і чекають, поки він розбухне.
  • До яблучно-яєчної суміші додають набряклий желатин, ще раз ретельно збивають.
  • Готовий продукт викладають кондитерським мішком або ложкою на пергамент, дають охолонути, затвердіти і посипають цукровою пудрою.

Отримане ласощі не тільки володіє чудовим смаком, але й просто в приготуванні. Якщо немає потреби за один раз заготовляти велику кількість зефіру, вказану кількість інгредієнтів можна скоротити на половину.

Смачний зефір з яблук

Для приготування десерту обов’язково беруться яблука певного сорту. Потрібна саме «Антонівка», інші не підійдуть. У сорті фрукта полягає основний секрет смаку і аромату кінцевого продукту.

Для приготування знадобиться:

  • 5 яблук середнього розміру;
  • 550 г цукру;
  • 10 г агар-агару (в даному рецепті замінити його на желатин не можна);
  • 160 г води;
  • 1 великий білок.

Приготування виглядає наступним чином:

  • Яблука очистити від шкірки, вирізати серцевину, нарізати невеликими шматочками і запікати в духовці до м’якості.
  • Отриману масу з’єднати з 250 г цукру і збивати до утворення однорідної і гладкою суміші. Залишити остигати.
  • З’єднати в ковшике воду, цукор, що залишився і агар-агар. Дати складу закипіти, а після проварити до утворення прозорого сиропу.
  • Остигле пюре з яблук збити з білком до утворення міцної білої маси. Після чого влити цукровий сироп, не перестаючи збивати.
  • Суміш відсадити порційно на вологу дошку за допомогою кондитерського мішка, дати застигнути.

Пектин, що міститься в яблуках, і агар-агар роблять десерт ніжним і м’яким, а завдяки поєднанню цукру і кислих яблук вдається досягти збалансованого смаку.

Полуничне ласощі

Класичний зефір готується з яблук, але ніщо не заважає використовувати для його приготування полуницю. Ягода має кислуватим смаком, який відмінно збалансує входить до складу десерту цукор.

Для приготування знадобиться:

  • 400 г стиглої полуниці;
  • 600 г цукру;
  • 2 білка;
  • 10 г агар-агару;
  • трохи ваніліну;
  • півсклянки води.

Готують десерт наступним чином:

  • Полуницю пюрируют, додають до отриманої маси 200 г цукру і ставлять на повільний вогонь. Томлять, поки маса не буде однорідною.
  • Від отриманого складу відокремити склянку, додати в нього білки і збивати до ніжно-рожевою маси.
  • Решту полунично-цукрову суміш потрібно знову поставити на вогонь, додати цукор, що залишився і воду і уварювати до того моменту, поки крапля сиропу не буде утворювати кулька при попаданні в холодну воду.
  • В полунично-білкову масу влити отриманий сироп, безперервно збиваючи до загустіння.
  • За допомогою кондитерського мішка солодкі порції відсаджують на пергамент, дають їм затвердіти і присипають цукровою пудрою.

Такий рецепт стане знахідкою для тих господинь, кому набрид класичний рецепт зефіру з яблук.

Готуємо з пектином

Зефір на основі пектину володіє особливою структурою, адже ця речовина вже міститься в яблуках. Готовий продукт буде повітряним і тане в роті.

Щоб приготувати корисний і смачний десерт, знадобиться:

  • 2 зелених яблука;
  • 80 г води;
  • півтора ст. цукру;
  • 4 г пектину;
  • 10 г ванільного цукру.

Готують зефір з пектином наступним чином:

  • Пектин залити водою і залишити для набухання мінімум на 50 хвилин.
  • Яблука вимити, витерти, розрізати навпіл. Вирізати середину і відправити запікатися в духовку.
  • Відокремити м’якоть плодів від шкірки, ретельно розтерти до утворення однорідної маси.
  • Поки ще гаряче пюре, додати до нього половину звичайного і ванільний цукор, ретельно збити. Дати охолонути.
  • Розмоклий пектин перелити в кухлик, поставити на вогонь і дочекатися моменту, коли він почне закипати. Після цього всипати решту цукру сироп і проварити не більше семи хвилин.
  • Змішати білок з яблучним пюре, збити до пишноти.
  • В отриману суміш влити пектиновый сироп і збити ще раз.
  • Масу відсадити на пергамент за допомогою ложки або кондитерського мішка, дати застигнути.

Після того, як зефір покриється тонкою скоринкою, його можна подати до столу.

Дієтичний домашній зефір

Приготування такого продукту дуже схоже з рецептом, в якому використовується агар-агар. Єдина відмінність – в дієтичному ласощах не використовується цукор, так як саме він відповідає за калорійність страви.

Замість нього використовують цукрозамінники, які додають за смаком в невеликій кількості.

Отже, для приготування некалорийного десерту знадобляться:

  • 4 м’яких невеликих яблука;
  • півсклянки води;
  • щіпка ваніліну;
  • 9 г агар-агару;
  • 1 яєчний білок.

Готувати його слід так:

  • Яблука ретельно вимити і висушити. Розрізати навпіл, вийняти кісточки і внутрішні перетинки. Підготовлені шматочки відправити запікатися до тих пір, поки м’якоть не стане м’якою.
  • Після цього ложкою викласти її без шкірки в блендер і ретельно збити, поки суміш не буде однорідною. Додати ванілін, ретельно розмішати.
  • Агар-агар з’єднати з водою і цукрозамінників, поставити на малий вогонь і томити до тих пір, поки суміш не закипить. Трохи проварити отриманий сироп і відставити для остигання.
  • Білки змішати з яблучним пюре і збити в міцну піну. Після чого, продовжуючи збивати, влити сироп з агар-агаром тонкою цівкою.
  • Отриману масу викласти порційно на пергамент і дати застигнути.

Такий варіант зефіру виходить з невеликою кислинкою, так як у нього з-за невисокого вмісту підсолоджувача виразно відчувається смак і аромат яблук.

В шоколадній глазурі

Шоколад збагачує смак зефіру, надаючи останньому особливі нотки. У приготуванні такого ласощі немає нічого складного. Для цього потрібно взяти приготований десерт і плитку будь-якого шоколаду.

  • Шоколад треба розпустити на водяній бані до рідкого стану, постійно помішуючи.
  • Після цього готовий зефір занурюють в отриману масу і дають їй застигнути аж до утворення твердої скоринки.
  • За бажанням, готовий продукт прикрашається зверху шматочками фісташок або кольоровим цукром.

Приготувати зефір на основі яблук, пектину або желатину в домашніх умовах не так вже й складно. Важливо вибирати якісні інгредієнти і суворо дотримуватися технологічний процес. Тоді в будь-який час року можна насолоджуватися смачним, ароматним, а головне – безпечним продуктом.

Прокрутка до верху