Зелені помідори квашені на зиму в банках, в бочці, каструлі або відрі

Заготовки на зиму – відмінний спосіб зберегти врожай і ласувати їм всю зиму. Квашена капуста у багатьох є в запасах, а от зелені помідори квашені не так вже популярні. І дуже даремно, адже вони корисні для здоров’я і багаті вітамінами, які так необхідні в зимовий період.

Нюанси і рекомендації з приготування

Незрілі плоди томата непридатні в їжу в свіжому вигляді, так як містять соланін – речовина, небезпечна для здоров’я людини. Тому помістіть плоди в солону воду перед приготуванням. До речі, вибирайте помідори середнього розміру без пошкоджень, щоб знизити ймовірність високого вмісту в них соланіну, так і в готуванні такий розмір найзручніший. Добре, якщо вони будуть трохи бліді або пожовклі, що свідчить про знижений вміст соланіну. Просто заквашені зелені помідори не можна буде їсти раніше, ніж через місяць після заготівлі.

Перед приготуванням потрібно вибрати відповідну ємність. При цьому потрібно враховувати:

  • скільки плодів ви плануєте заквасити;
  • на скількох осіб розрахований рецепт;
  • термін зберігання заготовки;
  • умови зберігання.
  • Якщо рецепт на велику кількість людей, зручніше всього використовувати бочку.

Пам’ятаєте! Дерев’яні бочки потребують дезінфекції перед використанням

Пластикові, як правило, не зовсім підходять для зберігання харчових продуктів.

Відмінний і безпечний варіант на всі часи – всім відомі скляні банки, їх слід стерилізувати перед закваскою. Зберігати готову заготовку потрібно в прохолодному темному місці, у погребі, коморі, підвалі.

Щоб продовжити термін зберігання і надати заготівці особливий аромат, покладіть в ємність з помідорами гілочку черемхи.

Зелені помідори квашені на зиму в банках

Квашені зелені помідори в банках як діжкові – дуже смачні. Перед приготуванням потрібно обов’язково простерилізувати порожні ємності. Найпростіше скористатися для цього мікрохвильовкою.

У банку налийте кілька столових ложок води, відправте в мікрохвильовку на 2 хвилини. Покладіть банку горизонтально, якщо вона велика і її не можна поставити повністю.

  • Дістаньте банку і вилийте воду, якщо вона не википіла.
Дивіться також:  Варення з соснових шишок: користь і протипоказання. 5 рецептів, як зварити лікувальне варення

Для заготівлі вам знадобляться:

  • 3 кг зелених помідорів
  • 4 великі моркви
  • 4 солодких перцю
  • 0,5 кг ріпчастої цибулі
  • 1,5 головки часнику
  • стручок перцю чилі
  • 1/4 ст. цукру
  • 1/4 скл. солі
  • 1/2 ст. оцту
  • 1/2 ст. раст. масла

Як готувати:

  • Помийте і почистіть овочі. Солодкий перець і томати і наріжте кубиками однакового розміру. Морква, цибуля, часник і чилі натріть на тертці.
  • Помістіть всі овочі в каструлю, налийте олію і закип’ятіть. Якщо потрібно, додайте трохи води.
  • Після того як овочі закиплять, додайте оцет, сіль, цукор. Тушкуйте на повільному вогні ще хвилин 20. Зніміть з плити і загорніть в банки.

Рецепт приготування в бочках

Рецепт, перевірений часом. Дерев’яна бочка додасть страві особливий смак і аромат.

За традиційним рецептом потрібно:

  • 10 кг зелених помідорів
  • 300 г кропу разом з парасольками
  • 40 г естрагону (тархун)
  • 50 г петрушки
  • 100 г листя вишні
  • 100 г листя смородини
  • велика голівка часнику
  • 3 стручки чилі
  • 70 г солі на літр води

Приготування:

  • Дно бочки викласти 1/3 листя і зелені. Наповнити бочку томатами до середини, розподіляючи між ними зубчики часнику і нарізаний гострий перець.
  • На середині бочки покрити помідори ще третю зелені і листя. Викласти решту помідорів і знову покрити листям і зеленню. У холодній воді розчинити сіль і залити помідори. Зверху можна покласти коріння хрону, щоб продовжити термін зберігання.
  • Покласти вантаж поверх заготовки, винести на холод на 1,5 місяці.

Як заквасити у відрі

За цим рецептом ви можете запросто приготувати помідори у відрі. Причому процес займе часу не більше, ніж за рецептом для банки.

Що потрібно?

  • 1 відро зелених помідор, заповнене не до краю
  • 125 г кропу з парасольками
  • 100 г лаврового листа
  • 50 г смородинового листа
  • По 20 г запашного перцю і червоного
  • 50 р ніяких листя
  • 50 г солі
  • 3 л води
Дивіться також:  Компот з яблук – 12 рецептів приготування в каструлі і мультиварці

Процес приготування:

  • Помийте овочі, викладіть на дно хрінові і смородинові листя. Наповнюйте банку помідорами, перемішуючи їх з зеленню, перцем, лавровими листами.
  • В 3 л води ретельно розчиніть сіль, залийте овочі.

Через місяць ви вже цілком можете поласувати отриманими соліннями, які вийдуть апетитними і пікантними на смак.

Квашені зелені помідори в каструлі

Навіть якщо у вас немає можливості тримати помідори у погребі, ви можете приготувати не менш смачну заготовку в каструлі, для цього потрібні:

  • 1 кг зелених помідорів
  • 4 парасольки кропу
  • 50 г листя смородини
  • 1 ст. л. яблучного оцту
  • 2 головки часнику
  • 1 ст. л. цукру
  • 4 ст. л. солі

Як готувати квашені помідори в каструлі:

  • Промийте овочі, акуратно проткніть виделкою помідори.
  • На дно викладіть кріп і листя, зверху щільно укладіть томати, додаючи часник.
  • У трьох літрах води розведіть оцет, цукор, сіль, залийте овочі і приберіть в холодильник на 5-6 днів.
    Приготувати їх, як бачите, дуже просто, а смак вийшла заготівлі здивує вас і ваших гостей.

Томати, фаршировані часником на зиму

Ця варіація рецепту не так складна в приготуванні, а приємна гостриночка додасть пікантності будь-якої трапези.

Інгредієнти:

  • 2 кг зелених помідорів
  • 1 зубчик часнику на кожен помідор
  • 100 г кропу з парасольками
  • 1 л води
  • 70 мл оцту
  • 15 г лаврового листа
  • 3 ч. л. солі
  • 1 ст. л. цукру

Як готувати:

  • Вимийте помідори і обережно наріжте. У надріз покладіть зубчик часнику. Дно банки викладіть кропом і половиною листя.
  • Закип’ятіть розсіл з розведених у воді оцту, цукру, солі і частини лавра, зніміть з вогню.
  • Викладіть томати в ємність і влийте розсіл. Приблизно через місяць помідори будуть готові.

Експрес-метод приготування

Буває, що раптово з’являються гості на порозі, а у вас немає ніяких домашніх страв. У такому разі врятує цей рецепт, всього через дві години закуску можна буде подати на стіл.

Дивіться також:  Варення з агрусу – 7 рецептів ароматного і корисного домашнього варення

Що потрібно:

  • 3 великих зелених помідори (1 кг)
  • 0,5 л води
  • 300 мл оцту 9%
  • 1 головка часнику
  • 200 г кропу без парасольок
  • 2,5 ст. л. солі

Метод приготування:

  • Помідори і часник наріжте акуратними шматочками, порубаєте стебла кропу.
  • Закип’ятіть Воду з сіллю, влийте оцет. Відразу ж залийте помідори. Це потрібно для того, щоб нейтралізувати соланін.
  • Коли заготовка охолоне, поставте в холодильник на годину. Подавайте закуску на стіл і пригощайте гостей!

Варіант для любителів погостріше

Один з найцікавіших, смачних варіантів заготівлі зелених помідор, а рецепт не складніше за інших.

Що потрібно:

  • З кг помідор
  • 4 стручка перцю чилі
  • 6 болгарських перців
  • 2 головки часнику
  • 1 л води
  • 150 мл оцту 9%
  • 150 мл рослинного масла
  • 100 г кропу
  • 150 г цукру
  • 3 ст. л. солі

Як приготувати помідори «по-корейськи»:

  • Розріжте помідори на чотири частини, болгарський перець, кріп і часник наріжте, гострий перець поріжте кубиками.
  • З’єднайте всі в одній мисці. Приправте і ретельно перемішайте.
  • Розбавте оцет закип’ятила водою, вилийте на томати, додайте рослинне масло і перемішайте.
  • У банку викладіть помідори, зверху можна покласти пару парасольок кропу. Приберіть в холодильник.

Квашені зелені помідори – прекрасна закуска, яка поєднується з багатьма стравами. Використовуючи наші рецепти, ви зможете заготовити на зиму помідори запас або приємно здивувати ваших близьких.