З приходом зими на столі як на повсякденному, так і на святковому з’являються соління. І коли настає сезон консервації, хочеться порадувати близьких чимось новеньким. Зелені помідори на зиму – оригінальний і дуже смачний спосіб використовувати непридатні для їжі в свіжому вигляді недозрілі плоди томатів.
Зелені помідори на зиму в банках
Щоб приготувати смачну закуску в банках, необхідні:
- 3 кг помідорів;
- 200 г зелені;
- головка часнику;
- 100 г цибулі;
- 30 г солі;
- 3 стопки цукру;
- 3 лаврових листа;
- 3 л води;
- 200 мл оцту;
- 15 мл соняшникової олії на 1 л води.
Схема підготовки проста:
- На дно стерилізованою ємності містяться зелень, часник і соняшникову олію.
- Далі укладаються плоди томата і покриваються цибульними кільцями.
- Вода, в яку кладуть сіль, цукор, лавровий лист, доводять до кипіння.
- Помідори заливаються закипевшим маринадом.
- У ємність додається оцет, після чого закуска стерилізується 20 хвилин і закупорюється.
Рецепт приготування в бочках
Соління, доповнює різноманітні страви, можна заквасити і в бочці.
Потрібно:
- 50 кг помідорів;
- 1,5 кг свіжого кропу;
- по 250 г естрагону і петрушки;
- 150 г часнику;
- в 2 рази менше гострого стручкового перцю;
- 0,5 кг листя чорної смородини;
- вода;
- сіль.
Етапи створення:
- Готується бочка, на дно якої розміщується у третій частині зелені, часнику, перцю і листя.
- Далі ємність до половини заповнюється перебранными і помитим помідорами.
- Потім знову викладається третину супутніх інгредієнтів, на яку висипаються останні помідори.
- Зверху недозрілі плоди покриваються залишком зелені, часнику, перцю і листя.
- Підготовлені продукти заливаються сольовим розчином з розрахунку 80 г на 1 л води.
- Бочка закривається кришкою, а через 45 діб можна приступати до дегустації помідорів.
Як заквасити у відрі?
Квашені помідори, приготовані у пластиковому відрі, є відмінною закускою.
Готується вона з:
- 2 кг зелених помідорів;
- головки часнику;
- 2 смородинового листя;
- стопки солі;
- листків хрону;
- парасольки кропу;
- 20 мл оцту;
- 15 г цукру.
Переважно вибирати невеликі плоди приблизно однакового розміру. Це не тільки данина естетиці страви, але й гарантія того, що всі томати будуть заквашены однаково.
В процесі виконуються наступні кроки:
- У плодоніжок помідора робиться хрестоподібний надріз.
- У відерце закладаються листя, часник і кріп, а потім щільно укладаються овочі.
- Наприкінці всипати цукор і сіль, заливається вода і оцет.
- Помідори будуть готові через 7 днів.
Зелені помідори по-грузинськи
Коли літо добігає кінця, а на грядках залишається багато зелених помідор, варто спробувати цей рецепт.
Для приготування потрібні:
- 3 штуки болгарського перцю;
- 2 штуки гострого перцю;
- 5 кг помідорів;
- 3 головки часнику;
- 5 мл оцту;
- 5 г цукру;
- 30 г солі;
- 1 л води;
- по пучку селери, кропу, кінзи і базиліку.
Спосіб приготування:
- У плодоніжок томатів робляться надрізи, після чого чисті плоди заливаються окропом.
- Поки помідори вимочуються, очищені часник і перець, а також вимита зелень подрібнюються блендером.
- Через 20 хвилин плоди начинюються зеленою сумішшю і щільно укладають в банки.
- Ємності заливаються киплячим маринадом з води, цукру, солі і оцту, а потім стерилізують у великій каструлі.
- Через 25 хвилин банки укупориваются.
Томати, фаршировані часником на зиму
Фаршировані зелені помідори – прекрасна закуска.
Щоб заготовити соління, будуть потрібні:
- помідори – 2 кг;
- часник – по зубчику на помідор;
- вода – 1 л;
- сіль – 15 г;
- цукор – стільки ж;
- оцет – 1,5 стопки;
- лавровий лист – 1 шт.;
- кріп в зернах – 5 р.
Процес приготування складається з наступних етапів:
- В томатах робляться надрізи, які нашпиговываются зубчики часнику.
- В стерилізовані банки укладаються фаршировані плоди, які заливаються киплячим маринадом.
- Ємності укупориваются стерильними кришками.
Експрес-метод приготування
Недозрілі мариновані помідори чудово доповнять будь-який гарнір.
У приготуванні використовуються:
- помідори – 1 кг;
- часник – 1 – 2 зубчики;
- вода – 1 л;
- сіль – 15 г;
- цукор – вдвічі більше;
- оцет – 15 мл;
- соняшникова олія – стільки ж;
- петрушка, суміш перців.
Щоб подати картоплю з шикарною закускою виконуються такі дії:
- Помідори нарізати часточками, які складаються в каструлю, пересипаються цукром, сіллю, подрібненою петрушкою, товченим часником і поливаються олією з оцтом.
- Вміст перемішується і після розчинення переміщається в холод.
- Через 2 доби помідори готові до вживання.
Гостра зимова заготівля
Гострі зелені помідори по-корейськи можуть виступати прекрасним гарніром до м’яса або риби, а також вживатися в їжу самостійно.
Інгредієнти:
- 1 кг помідор;
- 15 г солі;
- 1 морквина;
- 1 солодкий перець;
- стручок перцю чилі;
- 5 г коріандру;
- зубчик часнику;
- 45 г цукру;
- по 30 мл винного оцту і рослинного масла;
- стопка кунжутного масла.
Спосіб приготування:
- Помідори ріжуться тонкими слайсами, які пересипаються сіллю.
- Через 20 хвилин виділився сік зливається.
- З перцю готується соломка, з моркви – стружка, а часник давиться.
- Всі овочі змішуються, посипаються цукром і поливаються оцтом.
- На сковороді з кунжутним і рослинним маслом пережариваются коріандр і порізаний кільцями перець чилі.
- Суміш виливається до овочів.
- Все перемішується і розкладається по стерильним ємкостей, які закручуються і поміщаються в холод.
Салат із зелених помідорів на зиму
Завдяки прекрасному поєднанню зелених помідор з іншими овочами, вони часто закриваються у вигляді салатів.
Щоб взимку насолодитися смаком кисло-солодкої консервації, будуть потрібні:
- 750 г моркви;
- стільки ж цибулі;
- 3 болгарських перцю;
- стопка солі;
- 3 стопки рослинного масла;
- 3 стопки цукру;
- 3 стопки оцту.
Спосіб приготування:
- Береться більша ємність, в яку складаються нарізані скибочками помідори.
- Цибулю нарізають півкільцями, які одразу вирушають туди ж.
- Перець звільняється від насіння і нарізати смужками, а морква натирається на тертці. Після цього овочі викладаються до помідорів.
- Підготовлені інгредієнти пересипаються сіллю і настоюють близько 4 годин.
- Через відведений час маринад зливається в каструлю, куди засипається цукор, вливаються оцет і масло.
- У доведену до кипіння рідину відправляються подрібнені овочі.
- Коли салат протушкується 30 хвилин, він розкладається по стерильним банкам, які закручуються і відправляються в темне місце.
Важливі рекомендації з приготування
У приготуванні зелених помідорів на зиму слід дотримуватися певних правил:
- Плоди. Для консервації слід відбирати цілі овочі без видимих пошкоджень.
- Маринад. Для більш тривалого зберігання в умовах погребу слід використовувати заправку з додаванням оцту.
- Підготовка помідорів. Щоб тверді плоди були м’якше, слід робити надрізи біля плодоніжок.
- Стерилізація при консервуванні. Для тривалого зберігання рекомендується використовувати стерилізовані банки. Процес стерилізації знищує мікробів, які можуть призвести до бродіння і зриву кришок.
Отже, якщо врожай помідорів перевершив очікування, то обов’язково слід зробити оригінальні заготовки на зиму з зелених плодів. Вони можуть стати закускою і гарніром, і увійти до складу пікантних салатів.