Згущене молоко в домашніх умовах – 8 рецептів, як зробити домашню згущене молоко з молока та цукру, а також як приготувати варену згущенку

Якщо вам до душі це просте ласощі, то не поспішайте бігти в магазин і купувати консервований продукт, адже приготована в домашніх умовах згущене молоко набагато краще.

Згущене молоко з незбираного молока та цукру

Домашня згущене молоко – це натуральний продукт, зроблений своїми руками. Ви можете бути впевнені в якості результату, однак лише в тому випадку, якщо придбали якісне молоко.

Необхідні інгредієнти:

  • два склянки хорошого незбираного молока;
  • півтора склянки цукру.

Процес приготування:

  • Зазначене кількість молока влийте в каструлю або будь-яку іншу ємність, придатну для нагріву.
  • Увімкніть на плиті середній вогонь і дочекайтеся, поки молоко не стане теплим, але стежте, щоб воно не кипіло.
  • Засипте цукор, постійно заважаючи вміст. Варіть склад приблизно 60 хвилин, поки суміш не стане потрібної консистенції. При цьому не доводьте її до кипіння.

З сухого молочного продукту

Зробити згущене молоко в домашніх умовах можна і з сухого продукту, причому вона виходить не менш смачною.

Необхідні інгредієнти:

  • один стакан цукру;
  • ложка води;
  • стакан сухого молока і стільки ж звичайного;
  • 50 грам вершкового масла.

Процес приготування:

  • У ємність влийте вказану кількість води, покладіть цукор, перемішайте. Нагрійте суміш на невеликому вогні так, щоб солодкі гранули повністю розчинилися і утворилася карамель.
  • Відправте в неї масло, доведіть до рідкого стану і влийте нагріте молоко
  • Постійно помішуючи, дочекайтеся однорідного стану складу і засипте сухе молоко.
  • Готуйте ще близько трьох хвилин, остудіть і варена згущене молоко готова.

З вершками

Необхідні інгредієнти:

  • 300 грам цукру;
  • 0,3 літра вершків будь-якої жирності.

Процес приготування:

  • Вливаємо вершки в підходящу для нагріву ємність, туди ж засипаємо вказану кількість цукру.
  • Перемішуємо компоненти, нагріваємо і чекаємо, коли склад почне кипіти.
  • Постійно заважаючи масу, тримаємо її на вогні близько десяти хвилин. За цей час вона стане досить густий. Остуджуємо і насолоджуємося ласощами.
Дивіться також:  Варення з ківі — 11 рецептів

Згущене молоко в мультиварці

Якщо ви часто користуєтеся цим приладом, то напевно зацікавитесь, як приготувати згущене молоко в мультиварці. Зробити це не складніше, ніж на плиті.

Необхідні інгредієнти:

  • 200 грам цукру;
  • молоко сухе – близько 150 грам;
  • 300 мл цільного молока.

Процес приготування:

  • У чашу блендера засипте сухе молоко і цукор, увімкніть прилад і кілька секунд перебивайте суміш.
  • Туди ж влийте звичайне молоко і знову збивайте вміст, щоб воно стало повністю рівномірним.
  • Маса повинна вийти не занадто густий. Перелийте її в мультиварку і включіть режим «Каша» на 30 хвилин. Також можна скористатися ручною програмою, залишивши такий же час, а рівень нагріву – 90 градусів.
  • Протягом півгодини, поки йде процес варіння, вміст чаші обов’язково потрібно постійно помішувати.
  • Після закінчення режиму роботи можна подумати, що згущене молоко вийшла занадто рідка, але це не так – просто дайте їй охолонути і вона стане досить густий.

В хлібопічці

Виявляється, зробити згущене молоко можна і в хлібопічці, причому це дуже зручно – немає потреби постійно заважати масу, достатньо щоб прилад мав режим «Джем».

Необхідні інгредієнти:

  • 350 грам цукру;
  • щіпка соди;
  • один літр молока.

Процес приготування:

  • Для початку всі зазначені компоненти зі списку помістіть в каструлю. Класти соду необов’язково, але вона захистить молоко від створаживания.
  • Цю масу перемішайте, поставте на плиту і прогрійте, але не доводите до кипіння.
  • Перекладіть її в хлібопічку і увімкніть пристрій в режим «Джем».
  • Після того як програма закінчиться, потрібно запустити її ще два рази, а то й три. Все залежить від моделі і потужності приладу. Тільки після декількох проварок згущене молоко буде потрібної густоти. Зверніть увагу, що остиглий продукт також стане більш густим, ніж гарячий.
Дивіться також:  Полуниця в шоколаді – 6 рецептів, як зробити вишуканий десерт своїми руками

Як зварити згущене молоко в домашніх умовах

Щоб отримати дійсно гідний і якісний продукт, дуже важливо взяти хороше молоко. Воно повинно бути досить жирним – не менше 2,5%. А ще краще використовувати фермерський продукт перевіреної якості.

Якщо бажаєте отримати більш насичений смак, то змішуйте звичайне молоко з сухим варіантом в пропорції 1:1.

А щоб зробити варену згущенку просто збільшіть процес теплової обробки приблизно в півтора рази.

  • літр жирного молока;
  • півкілограма цукру;
  • 50 мілілітрів води;
  • половина ч. л. соди.

Процес приготування:

  • Засипте В каструлю цукор і залийте його зазначеною кількістю води. Варіть на невеликому вогні, поки цукор практично розчиниться і утворюється щось у вигляді сиропу.
  • Влийте туди ж молоко, обов’язково доведені до кімнатної температури, і дочекайтеся закипання вмісту.
  • Зробіть низький рівень нагріву, додайте соду, швидко все перемішайте, поки маса не осяде, і варіть близько 60 хвилин.
  • Через цей час склад злегка змінить свій колір. Якщо ви хочете ласощі рідкої консистенції, то вже можете знімати його з вогню. Якщо ж вам потрібна більш густа маса, то готуйте її ще 30 хвилин.

Зробити густу «варенку» можна і з уже готового згущеного молока. Для цього досить вибрати якісний продукт. Про те, скільки варити згущене молоко в банку, єдиної думки бути не може – все залежить від методу термічної обробки. На водяній бані молоко буде нудитися до 3-х годин, а в мікрохвильовці – буквально кілька хвилин.

Рецепт від Юлії Висоцької

Компоненти для згущеного молока:

  • 200 мл жирного молока;
  • цукрова пудра – приблизно 0,2 кг;
  • 20 грам вершкового масла.

Процес приготування:

  • У ємність, придатну для нагріву на плиті, вливаємо зазначене в списку кількість молока. Туди ж засипаємо пудру і кладемо масло.
  • Злегка перемішуємо компоненти. Зверніть увагу, що і молоко, і масло обов’язково повинні бути кімнатної температури.
  • Відправляємо ємність на плиту, включаємо досить низький рівень нагріву і чекаємо, коли весь вміст розтопиться і перетвориться в однорідну суміш.
  • Доводимо масу до кипіння, і як тільки на поверхні утворюється пінка, відразу ж робимо вогонь трохи сильніше, до середнього.
  • Продовжуємо варити не більше десяти хвилин і переміщаємо ємність в інший посуд з холодною водою. Чекаємо, коли згущене молоко охолоне і бачимо, що вона стала значно густіше.
Дивіться також:  Шарлотка з гарбузом – 6 швидких і смачних рецептів

Швидка згущене молоко за 15 хвилин

Згущене молоко за 15 хвилин – ідеальний варіант для тих, хто поспішає або хоче подати солодке ласощі до сніданку, адже немає необхідності стояти біля плити годину, а то й більше.

Необхідні інгредієнти:

  • три столових ложки вершкового масла;
  • один стакан молока;
  • приблизно, склянку цукру і по своєму смаку.

Процес приготування:

  • Молоко злегка підігріваємо, щоб воно було ледве теплим. Туди ж засипаємо цукор і постійно помішуємо, поки він практично не розчиниться.
  • Все це має відбуватися на слабкому вогні. Як тільки цукор розтопиться, додаємо вказану кількість масла і, продовжуючи заважати масу, чекаємо, коли вона стане рідкою і однорідною.
  • Включаємо більш сильний рівень нагріву, доводимо складу до кипіння і після цього варимо ще рівно десять хвилин.
  • Готовий продукт знімаємо з вогню, даємо йому охолонути. Коли згущене молоко стане більш холодною, вона значно загусне, тому не варто лякатися, якщо спочатку вона здалася вам рідкою.

Як бачите, приготувати домашню згущене молоко самостійно не так вже й складно. А якщо ще й скористатися швидким рецептом, то сам процес не займе багато часу і подати такі ласощі можна буде практично відразу ж на сніданок разом з оладками або млинцями.

Прокрутка до верху