Згущене молоко: як зварити в домашніх умовах і 6 рецептів випічки зі згущеним молоком

Завдяки Франції та правління Наполеона Бонапарта ми насолоджуємося дивовижним смаком згущеного молока. А все тому, що імператор оголосив конкурс на кращий спосіб збереження їжі. Його переможцем став кондитер Аппер, який проводив досліди з молоком, в результаті чого у нього вийшла солодка молочна маса. Сьогодні згущене молоко популярно у всьому світі, з нього готують креми та інші смачні десерти.

Як зварити згущене молоко в домашніх умовах

Це ласощі обожнюють люди всіх віків. Як правило, багато хто з нас купують його в ж у готовому вигляді, але якщо ви не довіряєте якості магазинної продукції, то спробуйте приготувати ніжну і ароматну згущене молоко просто на своїй кухні.

Для її приготування краще взяти парне молоко або наскільки можливо максимально жирний магазинний продукт.

Ви можете також замінити молоко вершками або взяти інгредієнти в рівних пропорціях. Щоб домашня згущене молоко вийшла однорідною, ніжної консистенції, покладіть в її склад трохи соди і шматочки топленого масла. А ось ванілін додасть їй приголомшливий аромат.

Класичний рецепт

Для класичного рецепту вам знадобиться зовсім небагато інгредієнтів:

  • півлітра жирного молока;
  • обсяг цукру визначаємо в залежності від бажаного рівня солодощі (в середньому від 150 до 250 м);
  • трохи соди.

Алгоритм дій:

  • Підготуйте товстостінну каструлю, налийте в неї молоко, висипте солодкий пісок і соду.
  • На невеликому рівні нагріву томіть масу, поки вона не придбає характерну густоту і злегка коричневий відтінок. Приблизно, на процес приготування піде півтори години. Не мучте прискорити його шляхом збільшення вогню – так ваша згущене молоко тільки підгорить.
  • Готовий продукт перелийте в банку.

Готуємо з вершками

Зварити згущене молоко можна з додаванням вершків. Час приготування вершкового десерту, порівняно з молочним, скорочується вдові.

Заздалегідь підготуйте:

  • вершки пожирніше – 700 мл;
  • молоко – стакан;
  • цукровий пісок – вдвічі більше;
  • ванілін – якщо є бажання.

Алгоритм дій:

  • Підігріваємо Молоко на бані. Головне, зробити невеликий нагрів, щоб напій не почав кипіти.
  • В теплу рідину вливаємо вершки, додаємо ванілін і цукор, який повинен весь розійтися до того моменту, поки маса закипить.
  • Варимо згущене молоко до набуття нею жовтуватого кольору. За консистенцією вона повинна вийти тягучою.
Дивіться також:  Капкейки — 13 рецептів в домашніх умовах

З вершковим маслом

Додавання вершкового масла зробить згущене молоко більш ніжним на смак.

Для виконання цього рецепту вам необхідно придбати:

  • молоко пожирніше – 2 ст.;
  • порошкові вершки – 450 г;
  • цукровий пісок – 1 ст.;
  • масло топлене – брусочок.

Алгоритм дій:

  • У підходящої ємності гріємо молоко. До речі, якщо у вас знайшлися всі компоненти, крім молока, то не обов’язково бігти за ним в магазин, можна просто налити воду.
  • Ледь напій завирує, висипаємо сипучі компоненти, виливаємо масло і тут же збовтуємо складу віночком.
  • Тепер робимо баню і варимо згущене молоко вже на ній протягом двох годин.

Згущене молоко в мультиварці

Практично в кожній мультиварці є такі режими, як «Суп» і «Випічка», але мало хто знає, що з їх допомогою можна готувати не тільки перші блюда і випічку, але і зробити згущене молоко. Для цього вам потрібно тільки взяти по склянці цукру, а також сухого і жирного молока.

Алгоритм дій:

  • У чашу висипаємо і виливаємо інгредієнти змішуємо, щоб не було грудочок.
  • Встановлюємо режим «Суп», кришку не закриваємо, щоб молочна маса не втекла. Також не забуваємо її помішувати, щоб уникнути підгоряння.
  • Після закипання міняємо режим «Випічка». Час приготування буде залежати від того, який густоти ви хочете отримати згущене молоко. Чим більше часу, тим густіше вона вийде. Але для першого етапу встановіть час на 15 хвилин.

Кекс на згущеному молоці

Згущене молоко – це не просто солодке ласощі, а справжня основа для приготування інших смачних десертів. Так, на згущеному молоці без особливих зусиль і кулінарних навичок ви зможете спекти ніжний, насичений і апетитний кекс. Головна умова – згущене молоко повинна бути якісною.

Інгредієнти:

  • 360 мл згущеного молока;
  • три яйця;
  • 40 г топленого масла;
  • дві ч. л. ванільного цукру;
  • одна ч. л. розпушувача;
  • 120 г борошна.

Спосіб приготування:

  • У ємності збиваємо згущене молоко з яйцями, цукром і маслом.
  • В отриману масу висипаємо просіяне борошно разом з розпушувачем. Ще раз перемішуємо. Тісто повинне вийти рідким.
  • Наповнюємо форму, змащену маслом, тестом і відправляємо в духовку на 40 хвилин при температурі 180°С.
  • Готову випічку можна полити сумішшю з розтопленого шоколаду з додаванням вершків.
Дивіться також:  Торт «Москва» – 4 рецепта приготування в домашніх умовах

Шоколадний торт на згущеному молоці

Якщо у вашому холодильнику знайшлося кілька банок згущеного молока, а також є яйця і трохи олії, то вам залишилося підготувати тільки борошно, какао і знайти трохи часу, щоб приготувати смачний шоколадний торт на згущеному молоці.

Інгредієнти:

  • дві банки згущеного молока (одна для крему);
  • 300 г топленого масла (100 г для глазурі);
  • два сирих яйця;
  • дванадцять ложок какао (сім ложок для крему);
  • склянка борошна;
  • чорний шоколад.

Алгоритм дій:

  • Яйця збиваємо разом зі згущеним молоком, поступово всипаємо борошно з какао і 1 ч. л. розпушувача.
  • Форму застеляємо пергаментом, виливаємо тісто і випікаємо корж до готовності при температурі 180°С
  • Для крему потрібно збити згущене молоко з топленим маслом і какао.
  • Для глазурі потрібно розтопити темний шоколад і потім змішати його з маслом.
  • Готовий корж розрізаємо навпіл, просочуємо його кремом, а зверху поливаємо шоколадною глазур’ю.

Домашнє печиво

На основі згущеного молока можна швидко приготувати домашнє печиво. Випічка виходить м’якою, головне, дотримуватися рецептуру, щоб печива не вийшли занадто розсипчастими.

Інгредієнти:

  • півпачки масла;
  • півсклянки згущеного молока;
  • ложка цукру;
  • 1 ч. л. соди;
  • 320 г борошна;
  • щіпка солі і ванілін за смаком.

Спосіб приготування:

  • Розтоплене масло збиваємо з цукром і ваніліном, потім вливаємо згущене молоко і висипаємо борошно з содою. Добре замішуємо тісто, щоб не було грудочок.
  • З нього робимо кульки, злегка їх приплющиваем і викладаємо на змащене олією деко, залишаючи між заготівками відстань від двох до трьох сантиметрів.
  • Випікаємо 12 хвилин при температурі 170°С, випічку не перетримуємо.

Листкове тістечко зі згущеним молоком

З листкового тіста і концентрованого молока можна приготувати м’яке тістечко, яке буде просто танути в роті.

Інгредієнти:

  • упаковка листкового тіста;
  • половина банки згущеного молока;
  • півпачки масла;
  • цедра одного лимона.

Спосіб приготування:

  • Як правило, в упаковці передбачено два листа квадратної форми, тому ми просто розкачуємо тісто, перетворюючи квадрат прямокутник.
  • Тепер кожен прямокутник ріжемо на 4 частини і кладемо на деко з пергаментом.
  • Випікаємо листкові заготовки протягом 15 хвилин при температурі 180°С.
  • Цедру цитруса дрібно подрібнюємо і змішуємо з топленим маслом і згущеним молоком.
  • Тепер з випічки і крему робимо маленькі тортики і ставимо їх в холодильник на годину.
Дивіться також:  Пиріг з вишнею – 10 рецептів вишневого пирога

Простий і швидкий пиріг

Якщо бажаєте побалувати своїх близьких смачною випічкою, то спробуйте спекти їм пиріг на основі згущеного молока. Приготування десерту не потребує багато часу, а в результаті ви отримаєте повітряний і ароматний десерт. За основу можна взяти звичайну або варену згущенку.

Інгредієнти:

  • банку згущеного молока;
  • два яйця;
  • склянка борошна;
  • ложка цукрової пудри;
  • по 1 ч. л. рослинного масла і розпушувача;
  • щіпка солі.

Алгоритм дій:

  • Першим ділом збиваємо яйця разом з цукровою пудрою і дрібкою солі. Потім вливаємо і збиваємо згущене молоко, змішуючи до однорідності.
  • Тепер отриману масу з’єднайте з борошном і розпушувачем.
  • Форму змащуємо маслом, виливаємо тісто і випікаємо пиріг 30 хвилин при температурі 180°С.
  • Готову випічку можна прикрасити ягодами.

Бісквіт на згущеному молоці

Бісквіт – це найкращий варіант для приготування смачних тортів і тістечок. Але мало хто знає, що пишне тісто можна приготувати на основі концентрованого молока, тобто, на згущеному молоці.

Інгредієнти:

  • банку згущеного молока;
  • два яйця;
  • ложка крохмалю;
  • склянка борошна;
  • 40 г топленого масла;
  • цукор за бажанням.

Спосіб приготування:

  • Спочатку збиваємо два яйця. Якщо ви бажаєте отримати більш пухке тісто, то кількість можна збільшити вдвічі.
  • Потім у збиті яйця вливаємо згущене молоко, додаємо крохмаль і невеликими порціями вводимо борошно. Тісто має бути густим, але ллється, а також блискучим.
  • Форму для бісквіта потрібно не тільки змастити маслом, але ще злегка прогріти і тільки потім наповнити її тістом і поставити в розігріту до 180°С духовку на 40 хвилин.

Перші півгодини духовку категорично не можна відкривати, а готового бісквіту треба дати охолонути в духовці.

Багато дієтологів стверджують, що згущене молоко шкідлива для здоров’я, але насправді, якісний продукт несе в собі цінні для нашого організму речовини. Це вітаміни, амінокислоти та мікроелементи у вигляді калію, натрію, кальцію і сірки. Завдяки тому, що продукт готується при температурі не вище 60 градусів, корисні властивості в ньому зберігаються протягом усього року.

Прокрутка до верху