Желе з калини – 7 рецептів, як приготувати смачне і корисне желе

Желе з калини – це те, що обов’язково варто приготувати. Адже з ягід можна зробити не тільки смачну, але і корисну заготівлю на зиму. Вона стане відмінним профілактичним і лікувальним засобом від застуди.

Класичне желе з калини без кісточок

Желе з калини без кісточок за цим рецептом приготувати дуже просто, процес проходить з тепловою обробкою.

Необхідні продукти:

  • дві склянки води;
  • приблизно кілограм калини і стільки ж цукру.

Процес приготування:

  • Ягоди добре промийте, переберіть і видаліть все зайве. Залийте киплячою водою, щоб вона повністю покривала. Потримайте хвилин п’ять, а потім злийте рідину, відкинувши плоди на друшляк.
  • Ягоди знову поміщаємо в каструлю (бажано, щоб вона була емальованому), додаємо воду, але вже теплу, а не киплячу. Температура її повинна бути близько 40 градусів.
  • Чекаємо, поки калина стане м’якою, і перетираємо її, використовуючи сито, щоб позбутися від кісточок.
  • Те, що вийшло, покриваємо цукром, ставимо на плиту, включаємо середній рівень нагріву і варимо близько 60 хвилин.
  • Після цього готове желе перекладається закриваються скляні ємності.

На зиму без варіння

Якщо хочете зберегти якомога більше корисних властивостей цілющою калини, то спробуйте зробити з неї желе без варіння. Це найшвидший варіант. Однак і стояти така заготовка буде менше.

Необхідні інгредієнти:

  • 500 грам цукру;
  • близько 600 грамів плодів калини.

Процес приготування:

  • Ягоди обов’язково промийте, а потім скористайтеся ситом або друшляком і перетріть їх. Робіть це ретельно – потрібно позбутися від кісточок, які мало того, що тверді, так ще й додають готовому ласощів гіркоту. Полегшите собі працю, скориставшись дерев’яним віночком або ложкою.
  • В отриману масу разом з соком засипаємо вказану кількість цукру і заважаємо, поки він повністю не розчиниться.
  • Перекладаємо заготовку в стерилізовані банки, закриваємо їх і прибираємо на зберігання.
Дивіться також:  Бісквіт з яблуками – 7 рецептів приготування

В мультиварці

Якщо у вас є такий чудовий прилад як мультиварка, то ви можете приготувати желе з калини в ньому.

Необхідні інгредієнти:

  • два кілограми цукру;
  • півтора кілограма ягід калини.

Процес приготування:

  • Спочатку добре промиваємо плоди, прибираємо з них все зайве і обдаємо окропом. Після цього перетираємо за допомогою сита або марлі і таким чином видаляємо кісточки.
  • Перекладаємо отриману масу в чашу мультиварки, включаємо її в режим «Суп» на 15 хвилин.
  • Через цей проміжок часу засипаємо цукор і перемішуємо суміш, поки солодкий пісок в ній повністю не розчиниться.
  • Перекладаємо готовий склад по ємностей і прибираємо на зберігання, бажано, в холодильник.

Як приготувати желе з калини з медом

Необхідні інгредієнти:

  • 100 мілілітрів води;
  • півкілограма рідкого меду;
  • кілограм ягід калини.

Процес приготування:

  • Обов’язково перед початком готування желе добре переберіть ягоди, потім промийте під проточною водою і обшпарте окропом. Після цього помістіть їх на паперові рушники і дайте обсохнути.
  • Надішліть ягоди в сито і почніть тиснути, щоб вони виділили сік.
  • Отриманий сік потрібно зважити, на кожні 0,2 літра покласти стільки ж меду і влити вказану кількість води.
  • Перемішуйте суміш, поки мед повністю не розчиниться, і перекладіть в скляні ємності.
  • Приберіть хоча б на ніч у холодильник для застигання і вранці ласощі вже можна буде їсти.

Готуємо з агар-агаром

Необхідні інгредієнти:

  • пів-літри чистої води;
  • одна столова ложка агар-агару;
  • 100 грам калини;
  • ложка цукру.

Агар-агар перетворить готове ласощі в щільне желе і продовжить його термін зберігання. Це повністю натуральний компонент, бо він анітрохи не зменшить користь продукту.

Процес приготування:

  • Переберіть ягоди, обдайте їх окропом і помістіть в друшляк.
  • Його опустіть у воду, яку потрібно довести до кипіння і чекайте, коли ягоди стануть м’якими.
  • Змішуємо їх з цукром і перетираємо вручну або ж використовуємо блендер.
  • У невелику каструлю наливаємо зазначене в списку кількість води, засипаємо агар-агар і на слабкому вогні доводимо цю суміш до кипіння. Відразу ж знімаємо, не даючи температурі піднятися.
  • Заливаємо одержаним складом ягідну масу, остуджуємо і прибираємо в холод для загустіння.
Дивіться також:  Як спекти хліб – 10 смачних рецептів в домашніх умовах

З желатином

Необхідні інгредієнти:

  • шість грам желатину;
  • 50 грам калини;
  • 180 мл води;
  • 40 грам цукру або на свій смак.

Процес приготування:

  • Перебираємо плоди, добре промиваємо, кладемо в сито і починаємо тиснути, щоб в одній ємності виявився сік, а інша – залишилася м’якоть. Після цього сік ставимо на деякий час в холодильник. Можна скористатися соковижималкою і спростити цей процес.
  • М’якоть заливаємо зазначеною кількістю води, яку заздалегідь потрібно нагріти, ставимо на плиту і на слабкому вогні варимо близько 10 хвилин.
  • Те, що вийшло, проціджуємо, засипаємо цукор і знову ставимо на плиту, щоб прокип’ятити.
  • Желатин використовуємо строго по інструкції на упаковці. Даємо йому набрякнути і додаємо до киплячій суміші.
  • Чекаємо, коли він повністю розчиниться, перепустками суміш через марлю і з’єднуємо її з соком з холодильника.
  • Перемішуємо склад, даємо йому охолонути і знову ставимо в холод для застигання.

Желе з соку калини

Можна зробити желе не тільки з самих плодів цієї чудової ягоди, але і з її соку.

Будьте обережні в процесі тисняви, так як утворюються бризки можуть розлітатися на всі боки, забруднюючи не тільки одяг, але і стіни.

Необхідні інгредієнти:

  • кілограм стиглих ягід калини;
  • 0,8 кг цукру.

Процес приготування:

  • Ягоди відразу ж покладіть в друшляк, добре обдайте окропом і начиніть продавлювати, підставивши вниз ємність, щоб туди виділявся сік. Краще всього для цього використовувати картофелемялку, ложку або взагалі відправити ягоди в соковижималку, якщо під рукою є такий прилад.
  • В отриманий сік засипати цукор і заважати стільки часу, скільки буде потрібно для його повного розчинення.
  • Заготівку з калини розміщуємо по скляних ємностей і зберігаємо в холодильнику не більше двох тижнів, оскільки готували желе без теплової обробки.
Дивіться також:  Як приготувати заварний крем для торта — 10 рецептів в домашніх умовах

Желе з калини готується дуже просто, а виходить корисним і смачним. При цьому є багато рецептів як легких, так і більш складних серед яких ви обов’язково знайдете підходящий для себе. Але зверніть увагу, що для тривалого зберігання підходять тільки ті заготовки, які пройшли через варіння.

Прокрутка до верху