Ароматний, насичений, з пікантною кислинкою і апетитною хрусткою скоринкою. Це все чудово характеризує житній хліб на заквасці. В даний час він впевнено завойовує позиції на столах багатьох сімей. А кожна господиня вважає своїм обов’язком навчитися його готувати.
Класичний житній хліб на заквасці в хлібопічці
Вважається, що процес приготування хліба вкрай складний і трудомісткий. Однак це не так. Самостійно приготувати житній хліб в хлібопічці під силу кожній господині.
Рецепт приготування житнього хліба на заквасці в хлібопічці
Для приготування потрібні такі продукти:
- Вода 0,5 л;
- Борошно житнє 480г;
- Борошно пшеничне 220г;
- Рафінована рослинна олія 55 мл;
- Цукор 65г;
- Сіль 25г;
- Закваска 200г;
- Насіння кмину.
У ємність хлібопічки необхідно помістити воду, рослинне масло і закваску. Туди ж додати всі сухі інгредієнти – сіль, цукор і обидва види борошна.
Увага! Борошно обов’язково потрібно просіяти перед замісом тіста. Це наситить її киснем і додасть майбутнього хліба легкості.
На цьому активну участь в приготуванні закінчується, і справа повністю переходить в руки хлібопічки. Режим роботи необхідно встановити вручну.
Режими і час:
- Заміс 15 хвилин;
- Розстойка 4,5 години;
- Випічка 1,5 години.
Після завершення роботи хліб треба обов’язково дістати і дати йому повністю охолонути.
Як зробити в духовці
Спекти житній хліб в духовці так само досить просто.
Для приготування необхідно взяти:
- Закваску 100 г;
- Борошно житнє 300 г;
- Борошно пшеничне 300 г;
- Сіль 25 г;
- Вода 550 мл
Всі сухі інгредієнти (сіль і обидва види борошна) добре перемішати. Борошно попередньо необхідно просіяти. У другій ємності змішати воду і закваску. Потім необхідно об’єднати обидві суміші до однорідної маси. Будь-яке тісто з використанням пшеничного борошна важливо дуже добре вимісити, т. к. це сприяє утворенню клейковини.
Увага! Тісто має досить в’язку консистенцію, тому вимінювати краще за допомогою дерев’яної ложки.
Після того, як тісто готове його необхідно викласти у форму і залишити в теплому місці приблизно на 5-6 годин. За цей час воно підніметься і стане пористим.
Духовку необхідно нагріти до 240 градусів і випікати хліб при цій температурі 10 хвилин. Потім знизити нагрів до 200 градусів і залишити випічку на 90 хвилин.
Заварна випічка
Самим елегантним і делікатесним варіантом житнього хліба на заквасці є заварний хліб. Він володіє унікальними смаковими якостями. У нього практично повністю відсутня характерна для житнього хліба кислинка. Процес заварювання борошна надає хлібу ненав’язливу солодкість і незвичайний аромат.
Подібна технологія приготування широко застосовувалася в довоєнний час. Потім рецептура була невиправдано забута і лише зараз цей благородний хліб впевнено повертає свої позиції.
Житній хліб на заквасці в мультиварці
Мультиварка – універсальний інструмент на кухні в кожної господині. З приготуванням хліба вона так само чудово справляється. В даний час існує велике різноманіття рецептів хліба на заквасці адаптованих для приготування в мультиварці. Технологія приготування ідентична приготування в духовці. Відмінною особливістю є лише те, що після етапу расстойки хліб випікається в чашу мультиварки. Температура встановлюється на 130 градусів, і хліб випікається 60 хвилин. Потім необхідно відкрити мультиварку, перевернути хліб і випікати ще 60 хвилин при цій же температурі.
Покрокове приготування без дріжджів
Для приготування даного виду хліба не використовуються дріжджі. Пористість надає закваска з дріжджовий борошна, вона ж відповідає і за характерну кислинку в смаку. На сьогоднішній день існує велика кількість різноманітних рецептів приготування закваски.
Ось один з них:
Житнє борошно вагою 100 г залити 100 мл теплої води. Все добре перемішати і залишити в ємності достатньо великого об’єму. В якості ємності для закваски добре підійде трилітрова банка.
Увага! Температура води не повинна перевищувати 40 градусів.
Отриману суміш накрити марлею і залишити на добу в теплому місці. Через цей час до заквасці потрібно додати ще 100 г житнього борошна і 100 мл води. Повторити всі маніпуляції. Через добу знову ввести воду і борошно в кількості 100г. Фінальне введення борошна і води відбувається на 4 добу, і суміш знову залишається стояти 24 години. Після цього закваска готова. Таким чином, в цілому на приготування закваски йде 400 г житнього борошна і 400 мл води.
Після того як закваска готова, можна приступати до приготування самого домашнього хліба.
Всі рецепти дуже схожі між собою. Головна відмінність полягає у використанні добавок у вигляді кмину, коріандру, насіння різних і навіть сухофруктів.
Домашній хліб на заквасці хмельовий
Цікавим різновидом бездріжджового хліба є хліб на хмельовий заквасці.
Вона готується з шишок хмелю, які необхідно залити окропом (зразкове співвідношення 1:2), довести до кипіння і залишити на ніч. На наступний день відвар пропускають через сито, додають цукор і борошно. Всі інгредієнти дуже добре перемішуються і підігріваються на водяній бані. Після цього закваску прибирають в тепле місце на 2 доби. За цей час активізується процес бродіння.
Хміль надає хлібу дуже приємний аромат. Так само вважається, що даний вид хліба не має негативного впливу на шлунково-кишковий тракт людини.
Типові помилки при приготуванні закваски
При всій видимій простоті процесу, необхідно враховувати ряд особливостей, які забезпечать ідеальний результат.
На якості закваски негативно позначаються такі фактори як:
- Занадто висока температура води;
- Відсутність доступу кисню;
- Зберігання закваски в холодильнику.
Хліб – особливий продукт. Він почитаємо в кожній сім’ї, без нього не обходиться жодна трапеза. Смачний натуральний домашній хліб займе гідне місце на кожному столі.