Житній хліб на заквасці – 6 рецептів, як спекти домашній хліб в духовці, в хлібопічці і в мультиварці

Ароматний, насичений, з пікантною кислинкою і апетитною хрусткою скоринкою. Це все чудово характеризує житній хліб на заквасці. В даний час він впевнено завойовує позиції на столах багатьох сімей. А кожна господиня вважає своїм обов’язком навчитися його готувати.

Класичний житній хліб на заквасці в хлібопічці

Вважається, що процес приготування хліба вкрай складний і трудомісткий. Однак це не так. Самостійно приготувати житній хліб в хлібопічці під силу кожній господині.

Рецепт приготування житнього хліба на заквасці в хлібопічці

Для приготування потрібні такі продукти:

  • Вода 0,5 л;
  • Борошно житнє 480г;
  • Борошно пшеничне 220г;
  • Рафінована рослинна олія 55 мл;
  • Цукор 65г;
  • Сіль 25г;
  • Закваска 200г;
  • Насіння кмину.

У ємність хлібопічки необхідно помістити воду, рослинне масло і закваску. Туди ж додати всі сухі інгредієнти – сіль, цукор і обидва види борошна.

Увага! Борошно обов’язково потрібно просіяти перед замісом тіста. Це наситить її киснем і додасть майбутнього хліба легкості.

На цьому активну участь в приготуванні закінчується, і справа повністю переходить в руки хлібопічки. Режим роботи необхідно встановити вручну.

Режими і час:

  • Заміс 15 хвилин;
  • Розстойка 4,5 години;
  • Випічка 1,5 години.

Після завершення роботи хліб треба обов’язково дістати і дати йому повністю охолонути.

Як зробити в духовці

Спекти житній хліб в духовці так само досить просто.

Для приготування необхідно взяти:

  • Закваску 100 г;
  • Борошно житнє 300 г;
  • Борошно пшеничне 300 г;
  • Сіль 25 г;
  • Вода 550 мл

Всі сухі інгредієнти (сіль і обидва види борошна) добре перемішати. Борошно попередньо необхідно просіяти. У другій ємності змішати воду і закваску. Потім необхідно об’єднати обидві суміші до однорідної маси. Будь-яке тісто з використанням пшеничного борошна важливо дуже добре вимісити, т. к. це сприяє утворенню клейковини.

Дивіться також:  9 рецептів для хлібопічки

Увага! Тісто має досить в’язку консистенцію, тому вимінювати краще за допомогою дерев’яної ложки.

Після того, як тісто готове його необхідно викласти у форму і залишити в теплому місці приблизно на 5-6 годин. За цей час воно підніметься і стане пористим.

Духовку необхідно нагріти до 240 градусів і випікати хліб при цій температурі 10 хвилин. Потім знизити нагрів до 200 градусів і залишити випічку на 90 хвилин.

Заварна випічка

Самим елегантним і делікатесним варіантом житнього хліба на заквасці є заварний хліб. Він володіє унікальними смаковими якостями. У нього практично повністю відсутня характерна для житнього хліба кислинка. Процес заварювання борошна надає хлібу ненав’язливу солодкість і незвичайний аромат.

Подібна технологія приготування широко застосовувалася в довоєнний час. Потім рецептура була невиправдано забута і лише зараз цей благородний хліб впевнено повертає свої позиції.

Житній хліб на заквасці в мультиварці

Мультиварка – універсальний інструмент на кухні в кожної господині. З приготуванням хліба вона так само чудово справляється. В даний час існує велике різноманіття рецептів хліба на заквасці адаптованих для приготування в мультиварці. Технологія приготування ідентична приготування в духовці. Відмінною особливістю є лише те, що після етапу расстойки хліб випікається в чашу мультиварки. Температура встановлюється на 130 градусів, і хліб випікається 60 хвилин. Потім необхідно відкрити мультиварку, перевернути хліб і випікати ще 60 хвилин при цій же температурі.

Покрокове приготування без дріжджів

Для приготування даного виду хліба не використовуються дріжджі. Пористість надає закваска з дріжджовий борошна, вона ж відповідає і за характерну кислинку в смаку. На сьогоднішній день існує велика кількість різноманітних рецептів приготування закваски.

Ось один з них:

Житнє борошно вагою 100 г залити 100 мл теплої води. Все добре перемішати і залишити в ємності достатньо великого об’єму. В якості ємності для закваски добре підійде трилітрова банка.

Дивіться також:  Торт з пряників — 8 рецептів

Увага! Температура води не повинна перевищувати 40 градусів.

Отриману суміш накрити марлею і залишити на добу в теплому місці. Через цей час до заквасці потрібно додати ще 100 г житнього борошна і 100 мл води. Повторити всі маніпуляції. Через добу знову ввести воду і борошно в кількості 100г. Фінальне введення борошна і води відбувається на 4 добу, і суміш знову залишається стояти 24 години. Після цього закваска готова. Таким чином, в цілому на приготування закваски йде 400 г житнього борошна і 400 мл води.

Після того як закваска готова, можна приступати до приготування самого домашнього хліба.

Всі рецепти дуже схожі між собою. Головна відмінність полягає у використанні добавок у вигляді кмину, коріандру, насіння різних і навіть сухофруктів.

Домашній хліб на заквасці хмельовий

Цікавим різновидом бездріжджового хліба є хліб на хмельовий заквасці.

Вона готується з шишок хмелю, які необхідно залити окропом (зразкове співвідношення 1:2), довести до кипіння і залишити на ніч. На наступний день відвар пропускають через сито, додають цукор і борошно. Всі інгредієнти дуже добре перемішуються і підігріваються на водяній бані. Після цього закваску прибирають в тепле місце на 2 доби. За цей час активізується процес бродіння.

Хміль надає хлібу дуже приємний аромат. Так само вважається, що даний вид хліба не має негативного впливу на шлунково-кишковий тракт людини.

Типові помилки при приготуванні закваски

При всій видимій простоті процесу, необхідно враховувати ряд особливостей, які забезпечать ідеальний результат.

На якості закваски негативно позначаються такі фактори як:

  • Занадто висока температура води;
  • Відсутність доступу кисню;
  • Зберігання закваски в холодильнику.

Хліб – особливий продукт. Він почитаємо в кожній сім’ї, без нього не обходиться жодна трапеза. Смачний натуральний домашній хліб займе гідне місце на кожному столі.

Дивіться також:  6 рецептів заварних тістечок в домашніх умовах