Традиційне французьке блюдо – жульєн готують зазвичай у невеликих формочках, які називаються кокотницами. Існує й інший спосіб подачі – жульєн в тарталетках. Таке блюдо ідеально для фуршетного столу, але і на домашньому святкове застілля, під час повсякденного трапези такий жульєн не залишить нікого байдужим.
Класичний жульєн в тарталетках з грибами і куркою
Для класичного варіанту жульєна в тарталетках знадобиться взяти:
- 300 г курячого філе;
- 250 мл молока;
- 250 р сметани;
- 200 г печериць;
- 100 г твердого сиру;
- 30-45 мл рослинного масла;
- 40 г вершкового масла;
- 30 г борошна хлібопекарського;
- сіль і спеції за смаком.
Цієї кількості інгредієнтів вистачить, щоб наповнити 15-20 тарталеток з прісного пісочного тіста.
Рецепт покроково:
- М’ясо курки попередньо відварити до готовності, дати йому охолонути і розібрати його на волокна або замість цього нарізати соломкою.
- Свіжі печериці вимити, обсушити і нашаткувати тонкими слайсами. Потім обсмажити гриби на сковороді з рослинним маслом.
- Як тільки вся рідина випарується, додати м’ясо, сіль і спеції. Перемішати вміст сковороди і через 1-2 хвилинки зняти з вогню.
- Для соусу в сотейнику на вогні з’єднати розтоплене вершкове масло з борошном, активно перемішати, щоб не утворилися грудки. Потім влити холодне молоко і після закипання зняти соус з вогню.
- Трохи остиглий соус додати сметану і перемішати до гладкості текстури. Соус для жульєна в тарталетках повинен бути трохи густіше, ніж для цієї страви, приготованої в кокотницях, щоб тісто не раскисло і зберегло свою форму до того моменту, як апетитна тарталетка відправиться в рот дегустатора.
- Гриби з м’ясом розкласти по тарталеткам, зверху полити соусом і посипати сирної стружкою. Запікати чверть години при 180 градусах до золотистої скоринки. Подавати курячий жульєн в тарталетках гарячим.
Ніжний жульєн в тарталетках з вершками
Щоб вийшов ніжний жульєн з грибами та сиром у вершковому соусі слід підготувати наступні інгредієнти:
- 300 г свіжих печериць;
- 100 г твердого сиру;
- 90 г цибулі;
- 15-30 мл рослинного масла;
- 150 мл жирних вершків (20-25%);
- 50 г борошна;
- 3-4 г мускатного горіха;
- готові пісочний тарталетки;
- сіль та інші спеції за смаком.
Алгоритм приготування:
- Гриби нарізати тонкими слайсами, цибулю нашаткувати будь-яким звичним способом. Обсмажити обидва інгредієнта на невеликій кількості олії до легкої золотистої скоринки.
- Потім в сковороду до грибів додати борошно і мускатний горіх, перемішати. Слідом за нею влити вершки густі. Щоб вони не згорнулися, вогонь зменшити до мінімального значення і томити гриби у вершках п’ять-сім хвилин.
- Густий вершково-грибний масою наповнити формочки, зверху присипати подрібненим твердим сиром. Запікати в розігрітій духовці до рум’яної сирної скоринки.
Незвичайний рецепт з креветками
Для незвичайного жульєна з креветок в часниково-сметанному соусі перелік інгредієнтів буде таким:
- 1000 г креветок;
- 90 г ріпчастої цибулі;
- 350 г сметани;
- 180 г твердого сиру;
- 60 г борошна;
- 30 мл рослинного масла;
- 12 г часнику;
- тарталетки для запікання жульєна;
- сіль, спеції.
Як приготувати жульєн з морепродуктів:
- У киплячій підсоленій воді відварити морепродукти до готовності. Варені креветки промити в холодній воді і зняти з них панцирі.
- Дрібно нашаткувати цибулю і зубки часнику, обсмажити їх на рослинній олії. До почало золотиться пекучим овочів просіяти борошно, трохи обсмажити її.
- Потім додати креветки і сметану, тушкувати все на маленькому вогні до густоти.
- Далі морепродукти в часниковому соусі розкласти по формах, зверху притрусити сирної стружкою і запекти до апетитної карамельної скоринки в духовці.
Жульєн з кальмарами
Щоб жульєн в тарталетках не розкис, слід використовувати для його приготування свіжі кальмари, оскільки в консервованих занадто багато рідини.
Пропорції інгредієнтів:
- 500 г кальмарів;
- 50 г вершкового масла;
- 150 г твердого сиру;
- 50 мл вершків;
- 50 мл сметани;
- 40 р борошна в/с;
- тарталетки в кількості, достатній, щоб викласти всю начинку;
- сіль, мускатний горіх, розмарин і інші спеції за смаком.
Інструкція по приготуванню:
- Сирі тушки кальмарів обшпарити окропом, зняти плівки, вирізати хрящі, нашаткувати тонкою соломкою.
- Половину рецептурної кількості вершкового масла розтопити на сковороді, додати до нього сіль і інші, заявлені в рецепті спеції. У цьому маслі кілька хвилин обсмажувати соломку з морепродуктів.
- Вийняти кальмарів шумівкою, розкласти по тарталеткам. Масло відправити в сковороду, де готувалися кальмари, додати до нього борошно, яку перемішуючи довести до золотистого відтінку.
- До олійно-борошняної суміші в сковороду вилити вершки і сметану. Після того, як соус стане досить густим, залити їм кальмарів в тарталетках.
- Запікати страву 10 хвилин при 200 градусах, посипавши зверху тертим сиром.
Як зробити тарталетки в домашніх умовах?
Тарталетки можна купити практично в будь-якому продуктовому супермаркеті, але їх приготування в умовах домашньої кухні також не займе багато часу.
Для прісного пісочного тіста потрібно взяти:
- 160 г борошна;
- 100 г вершкового масла (або маргарину для випічки);
- 1 жовток;
- 15-30 мл води;
- 3 г солі.
Випічка:
- Холодне масло порубати в крихту з борошном, зібрати на столі в гору, на вершині якої зробити поглиблення.
- У воронку на маслянистої крихті влити жовток, трохи розбовтаний з сіллю. Рухаючись від країв до центру збирати крихту в грудку тіста. Якщо необхідно, додати кілька ложок холодної питної води.
- Грудку тіста покласти між двома листами пергаменту, злегка розкачати і прибрати на 30 хвилин у холод.
- Стабилизировавшееся тісто розкачати до 3 мм і вистелити ним формочки для тарталеток, які потім знову прибрати на півгодини в холодильник.
- Охолоджені формочки з тістом випікати в гарячій (200-220 градусів) духовці протягом 15-20 хвилин.
Щоб тісто в духовці не роздулося, його слід часто проколоти виделкою, або покласти зверху вантаж (квасоля, горох), а щоб жульєн в тарталетках не просочився крізь печене тісто, гарячу випічку можна змастити збитим яйцем.
Ідеї оформлення готового страви
Оформлення жульєна має значення не тільки для святкової сервіровки, але і в повсякденному меню. Варто звичайний жульєн перекласти з кокотниці в невелику кошичок з пісочного тіста прісного і зовнішній вигляд страви відразу ж зміниться. Тарталетки можуть бути різного розміру: розраховані на один укус» або ті, які потрібно буде відкушувати кілька разів.
Будь-яка з таких пісочних кошичків з красивою сирною скоринкою вже сама по собі дуже красива і не потребує додаткового декорі. Але при бажанні, жульєн в тарталетках можна посипати свіжою зеленню, прикрасити грибними слайсами або квітами з овочів на манер солодких кошичків з кремом.