Жульєн в тарталетках з грибами і куркою по праву вважається делікатесної закускою. За незвичайне поєднання і ситість її з’їдають першою на святкових застіллях. А ще її дуже зручно брати з собою на пікніки, міні-жульенчики добрі навіть в холодному вигляді. Розповімо секрети приготування такої закуски.
Як приготувати тарталетки в домашніх умовах
Сьогодні легко купити готові тарталетки, але куди смачніше виходять домашні. Всього-то й треба: навчитися готувати пісочне тісто і запекти його у спеціальних формочках.
Придбайте паперові «кошики» для кексів потрібного розміру. Можна використовувати силіконові форми для мафінів або інший невеликий випічки.
Нам потрібні:
- пачка вершкового масла або хорошого маргарину;
- борошно – на-віч (скільки візьме» масло, але не менше 250 м);
- 1 яйце;
- сіль, цукор за смаком;
- рослинне масло, щоб змастити формочки.
Першим ділом замісимо тісто.
- Для цього змішаємо масло з борошном і яйцем, вымесим тугий пластичний колобок.
- Приберемо тісто в холодильник на 20 хвилин.
- Тим часом змастимо формочки прозорим шаром рослинного масла.
- Виймаємо тісто і ліпимо з нього тонкі коржі, які важливо розкачати до 1 см, не товщі.
- Укладемо коржі в формочки, піднімаючи їм невеликі бортики. В принципі, розмір бортиків можна регулювати на свій смак. Але оптимальним вважається 1 – 1,2 див.
- Випікаємо тарталетки до золотистого кольору.
Маленький секрет – тарталетки ніколи не «спучаться» у вигляді капелюха, якщо покласти на їх дно трохи квасолі або гороху. Під вагою бобових заготовки залишаться плоскими і акуратними.
У духовці
Коли під рукою є готові тарталетки, справа залишається за малим – начинити їх соковитою, ароматною начинкою і запекти в духовці. Можна взяти копчену курку або обсмажити на сковорідці – вирішувати вам. Гриби краще брати печериці: це самий закусочний вид грибів. До того ж, вони швидко готуються.
Підготуємо 200 г грибів, курку (грудку/стегна/ніжки), цибулину, рослинне масло і трохи твердого (не прісного!) сиру.
Закуска вийде пікантніше, якщо додати в неї трохи часнику – всього один зубчик.
Діємо так:
- Печериці дрібно наріжемо.
- Обсмажимо їх з цибулею, поки рідина не випарується.
- Курку наріжемо і теж обсмажимо. Якщо ви вибрали варене м’ясо, його потрібно просто розібрати на волокна.
- З’єднаємо м’ясо з грибами і викладемо отриману начинку на дно тарталеток.
- Щедро присипаємо її твердим сиром і відправляємо в духовку, розігріту до 200 градусів.
- Чекаємо, поки сир розплавиться.
Готові тарталетки викладемо на красиве плоске блюдо, прикрасимо зеленню або оливками. Їмо теплими або холодними: тане розсипчасте тісто, шматочки грибів і курятини чудово поєднуються з розплавленим сиром і самі «стрибають» в рот.
Простий рецепт в мікрохвильовці
Готувати В мікрохвильовці тарталетки дуже просто, особливо, якщо подбати заздалегідь і зробити начинку напередодні. У день торжества достатньо буде просто начинити готові пісочні кошики і швидко розплавити сир.
Спростити рецепт легко, якщо замінити твердий сир плавленим: купіть готовий смачний сир в коробочці і замість соусу заправте ним курку з грибами.
Для страви підготуйте:
- куряче стегно;
- гриби – 100 г;
- цибулину;
- плавлений сир;
- будь-які спеції за смаком.
Обсмажимо гриби, курку і цибулю поки виділяться соки: занадто сухий начинку не робіть, інакше вона втратить у смаку. Змішаємо всі з сиром, щоб вийшла тягуча маса. Розкладемо одержаний склад за тарталеткам, а потім запечемо кілька хвилин у мікрохвильовій печі. Готову закуску відправимо на блюдо і подамо на стіл.
Готуємо з вершковим соусом
Зараз в моді європейські тартари і всілякі карпаччо. Але лише нещодавно в ресторанних меню займали перші почесні місця саме жульєни. І непрості, а з вершковим соусом.
Приготувати такий варіант просто. Головне, придбати якісні вершки високої жирності і не скупитися на сир – він повинен відмінно плавитися. Також візьмемо 2 курячих стегна, гриби і цибулю.
Готуємо по етапах:
- Курку обсмажимо з грибами.
- Додамо вершки.
- Прогреем так, щоб вершки загусли.
- Ложкою викладемо начинку в пісочні кошики.
- Посиплемо всі сиром і відправляємо в духовку (220 градусів).
Як тільки сир розплавиться, виймаємо міні-жульєни і подаємо на стіл. Прикрашаємо блюдо маринованими корнішонами і зеленню.
Як зробити в мультиварці
Мультиварку спритні господині пристосували для будь-яких цілей. Міні-жульєни – зовсім не виняток, тільки готувати їх потрібно виключно на режимі «випічка» або «смаження» (дивіться на можливості свого апарату).
Нам знадобиться: сир, гриби, олія для смаження, небагато сметани або майонезу і, звичайно, готові тарталетки.
Слідуємо інструкції:
- Гриби обсмажуємо з куркою і луком прямо на дні мультиварки.
- Начинку виймаємо і викладаємо в тарталетки.
- Кожну порцію посипаємо тертим сиром.
- Тарталетки акуратно ставимо на дно мультичаши, закриваємо кришку і включаємо режим «смаження» або «випічка».
- Готуємо 20 – 30 хвилин, в залежності від обраного режиму.
- Тарталетки подаємо ледь теплими, розклавши на великій тарілці.
Їмо, запиваючи молодим ігристим вином, з листям руколи і томатами черрі. Жульєни ситні, але легкі – готуйте їх більше!
Курино-грибний жульєн в тарталетках у майонезному соусі
Майонезний соус більш калорійний, але який же він смачний і духмяний. Не варто спрощувати все, купуючи недорогий майонез – в ньому багато крохмалю. Нехай це буде якісний соус відомого бренду з жирністю не менше 67%.
Замість звичайного сиру радимо одного разу спробувати вершковий або сирний смак жульєнів буде іншим, але дуже цікавим.
Необхідні інгредієнти:
- тарталетки – 10 шт.;
- куряче філе – 200 г;
- печериці – 100 г;
- цибулина;
- майонез – 70 г;
- рослинна олія для смаження;
- сир.
Курку обсмажимо з грибами і цибулею до золотистого кольору. Заправимо начинку соусом з майонезу, викладемо в пісочні «кокотниці» і притрусим все сиром. Запікаємо закуску в духовці або мікрохвильовій печі, поки сир не стане тягучим.
Стежте, щоб начинка не була надто соковитою – так закуска вийде надто мокрою і наші пісочні кошики можуть розвалитися.
Блюдо дуже подобається чоловікам, так і всім шанувальникам ситних страв. Спробуйте жульєни холодними – вони теж дуже смачні. Рекомендуємо запивати їх чаєм або чим-небудь міцнішим.
Сервірування та подавання страви
Як правильно сервірувати страву?
Існує кілька способів:
- Можна розкласти все на великому блюді.
- Або на кілька маленьких блюдечок.
- Або покласти в легкі прозорі контейнери і відправитися з тарталетками на пікнік.
- Ефектно, ресторанного, можна сервірувати закуску на блюді з декількох ярусів – тоді воно не займе багато місця, а гостям буде зручно брати порції. Сьогодні так часто купують відомі кейтерингові компанії, що організують обіди для сотень гостей одночасно.
Тарталетки мають величезний плюс – їх зручно їсти без страху забруднитися соками. Вони виглядають естетично і доречні скрізь. Ви ж вільні урізноманітнити їх смаки. Начиняти їх можна підкопченим лососем, ікрою, включаючи невигадливу овочеву. Дуже смачний жульєн з мовою або шматочками яловичини. Вибирайте свій варіант, готуйте відразу кілька видів жульєнів, і тоді ваше свято обов’язково запам’ятається всім надовго.