Жульєн з грибами і куркою – 8 рецептів приготування

Жульєн з грибами і куркою — це популярна закуска, назвою зобов’язана своїм французам. Проте за складом це чисто російський винахід. Ароматний, смачний грибний жульєн з курячим м’ясом може цілком бути ситним блюдом на вечерю. А вже як гаряча закуска він просто чудовий, не дарма цінитель гарній російській кухні професор Преображенський рекомендував її до стопочки хорошої горілки.

Класичний жульєн з грибами і куркою

Взагалі-то слово «жульєн» в перекладі з французької мови означає тип нарізки овочів для супу. І нічого більше. Але російські любителі смачно поїсти, та ще й піднести блюдо з шиком, «з кандибобером», придумали таку мудровану назву. Воно прижилося, що стало синонімом тонкого смаку. Чи жарт — дріжджові млинці з грибним жульєном подавали навіть у буфеті Кремлівського Палацу з’їздів.

Ми розповімо, як готувати жульєн в домашніх умовах, причому робити це в варіаціях.

На 4 повноцінні порції потрібно:

  • пара курячих грудок, очищених від шкіри і хрящиків;
  • кілька штук сушених білих грибів;
  • 200 г свіжих печериць;
  • чверть літра вершків;
  • 1 велика цибулина;
  • 1 ст. ложка пшеничного борошна;
  • сіль, перець чорний, трохи мускатного горіха — все за смаком;
  • пару ложок вершкового або рослинного масла або будь-якого жиру (курки, качки, гусака тощо);
  • натертий твердий сир.

Важливо! Для класичного рецепту рекомендуємо використовувати сухі гриби. Крім нарізаних печериць сухі білі гриби будуть потрібні, щоб передати неповторний аромат лісових грибів — яскравий і насичений. Крім того, перемелені білі зроблять соус чудово густим. Якщо не знайдеться натуральних білих грибів можна доповнити жульєн грибний приправою.

Приготування:

  • Змолоти до порошку сухі гриби або розтовкти в ступці.
  • Додати порошок у вершки.
  • Почистити печериці, насухо витерши капелюшок і ніжку. У великих грибів ніжки щільніше і грубіше, їх краще подрібнити. Капелюшки нарізати пластинками. Для дрібних грибів годиться нарізка ніжок разом з капелюшками.
  • Почистити цибулину і тонко нарізати півкільцями.
  • Сирі грудки порізати смужками упоперек волокон. Непогано, щоб вони мали приблизно однаковий вигляд, це прикрасить блюдо.
  • На сковороді або в сотейнику розтопити жир або прогріти масло. У нього в один шар викласти частину смужок грудки і злегка, не засмажуючи, підсмажити до побіління шматочків. Обсмажені шматки викласти в каструльку, решту посмажити окремо. Скласти все разом.
  • На що залишився після смаження курки маслі підсмажити цибулю трохи. Додати нарізані печериці. Смажити, поки не випарується вся рідина. Важливо! Жульєн не терпить засмажених продуктів. Сильна обсмажування м’яса, пережарка лука зіпсують ніжний смак страви!
  • В кінці смаження додати борошно, перемішати і ще трохи потримати на вогні до легкого зарум’янювання грибів.
  • В гриби з цибулею і борошном внести курку, влити вершки, посолити, поперчити і тушкувати хвилин п’ять. Після цього спробувати, як вийшло з солі, додати тертий мускатний горіх і вимкнути.
  • Готовий жульєн перекласти в кокотниці (це невеликі спеціальні каструльки з металу або кераміки) і, посипавши тертим сиром, запекти в духовці.
  • Дивіться також:  Як варити брокколі: скільки часу варити свіжу та заморожену брокколі, в каструлі, пароварці і мультиварці

    Важливо! Смажити відразу можна тільки печериці. Якщо використовуєте інші гриби, наприклад гливи, їх слід спочатку трохи відварити у підсоленій воді хвилин десять друшляк і дати стекти воді, після цього готувати.

    Чудовий, ароматний жульєн готовий до урочистого виносу гостям!

    Жульєн з грибами і куркою в духовці

     

    Таким же чином можна готувати жульєн з грибами і куркою в духовці. Курку, гриби і цибулю, обсмаживши, відразу перекласти в формочки для запікання (це можуть бути звичайні силіконові форми), після чого приготувати соус, змішавши вершки, сир, борошно, посоливши і поперчив заготівлю соусу. Далі соусом полити вміст формочок і відправити все в нагріту до 180 градусів духовку. Готувати протягом 20 хвилин. Подавати страву у тих же формах, що і запікали.

    Рецепт приготування на сковороді

    Можна також приготувати жульєн на сковороді. Цей варіант не настільки вишуканий, як класичний рецепт, проте для ситного і смачного вечері для всієї сім’ї він цілком гідний.

    Знадобиться:

    • 400 г філейної частини курки;
    • по чверті літра сметани та молока;
    • одна ст. ложка борошна;
    • 300 г грибів (можна брати гливи, печериці або будь-які лісові гриби);
    • масло вершкове для обсмажування;
    • трохи натертого твердого сиру, приблизно ст. ложку;
    • сіль, перець.

    Для приготування потрібно зробити наступне:

  • на сковороді злегка підсушити борошно — трохи, до отримання легкого аромату горіха;
  • у борошно додати пару ложок олії і перемішати;
  • влити спочатку молоко, потім, довівши його до кипіння, додати сметану, прокип’ятити. Підсолити і поперчити. Готовий соус відставити на деякий час;
  • в інше масло, всипати спочатку нарізану брусками курку, потім, обсмаживши її трохи, додавши нарізані гриби;
  • коли курка буде готова, влити соус;
  • посипати зверху тертий сир і відправити на сковороду декілька хвилин у духовку для підрум’янення верху.
  • Дивіться також:  Як приготувати пиріжки з капустою в духовці на сковороді – 10 дуже смачних рецептів

    В тарталетках

    А ще можна зробити красиве святкове блюдо, подавши його у тарталетках. Жульєн в тарталетках готується на основі листкового тіста. Його можна зробити самостійно, але можна скористатися і готовим магазинним. Брати бездріжджове тісто краще.

     

    Спочатку печемо тарталетки. Для цього розморожений напівфабрикат ділити на 6 частин, розкладаємо в кожну формочку або готову кокотницу, придавивши по центру, і відправляємо в прогріту духовку хвилин на п’ятнадцять. Спечені тарталетки складаємо на деко, а зиску вони остигають, приготуємо для них начинку.

    Звичайним чином ріжемо курку, гриби і цибулю, обсмажуємо, додаємо сметану, перець з сіллю, ще трохи тушкуємо і досить густу готову начинку розкладаємо по формах-тарталеткам. Трохи присипавши сиром, ставимо в духовку зовсім трохи, лише тільки сир розплавиться — можна виймати.

    Простий рецепт в булочках

    Це той випадок, коли можна ефектно подати страву, навіть якщо взагалі немає ніяких формочок. Підійдуть готові несолодкі булочки, у яких щільна кірочка. Зрізати з кожної верхівку, дістати акуратно м’якушка з серединки і порожнечу заповнити начинкою. Посипати зверху сиром і відправити запікати в духовку. Якщо гарнірувати блюдо листям зеленого салату, то буде дуже красиво, а булочки з начинкою стануть одночасно і жульєном, і гарніром. Жульєн в булочках дуже цікавий і економічний варіант.

    Варіант з копченою куркою

    Існує безліч придуманих народом варіантів класичного жульєна. До справжнього страви, не має вже ніякого відношення, але в народі популярні і досить смачні. До таких можна віднести і страва з копченою куркою.

     

    У даному рецепті використовується готова копчена грудка-філе (400 г), 200 г грибів, стебло порею, масло, сир сметана (дві склянки), а також перець та сіль.

    Дивіться також:  Конвертики з лаваша – 7 рецептів приготування

    Жульєн готується в тій же послідовності, виняток становить тільки курка, яку ріжуть невеликими шматочками і додають відразу без обжарювання. Все інше — готування соусу, заливка в кокотниці і запікання з сиром, проводиться в тій же послідовності.

    З додаванням картоплі

    Ще один спрощений, але популярний рецепт ситного страви домашнього заснований на класичному жульене. Картопля, попередньо обсмажена до легкої скоринки в рослинному маслі, кладуть на дно спеціальних горщиків для запікання або кокотниць. Зверху кладеться обсмажена суміш курки, цибулі, грибів. Все заливається підготовленим соусом. Для багато цікавого смаку додають також до соусу ще й кріп. Це справа смаку — кріп може спростити жульєн і перебити аромат грибів. Всі запікається звичайним порядком до готовності в духовці.

    Як готувати в мультиварці?

    В мультиварці виходить досить смачний і ароматний курино-грибний жульєн. Можна брати будь-які гриби, в тому числі і відварні лісові (400 г). Ще приготуйте пару цибулин, 700 г курячого м’яса, один мультистакан вершків і 100 г сиру. Сіль і перець за смаком і трохи вершкового масла.

     

    Масло покласти в чашу і включити режим смаження. На цьому режимі обсмажити куряче м’ясо, нарізане шматочками, протягом 10 хвилин, помішуючи, щоб м’ясо обжарилось рівномірно. Додати нашатковану цибулю і дрібно нарізані гриби печериці, все смажити ще хвилин десять. Якщо застосовуються інші види грибів, вони повинні бути відвареними.

    Залити вершки, посолити і поперчити, зверху соус посипати тертим сиром. Виставити режим «Гасити» на півгодини, після закінчення часу блюдо буде готово.

    Приємного апетиту!

    Прокрутка до верху