Журавлина, протерта з цукром – 6 смачних рецептів приготування

Журавлина, протерта з цукром, така ж корисна, як і соковиті ягоди. У ній багато вітамінів, її приготування не така клопітка захід, як заготівля варення, а ще це прекрасний наповнення для пирогів, та млинців, база для морсів і компотів.

Журавлина, протерта з цукром без варіння

Відсутність термообробки робить це ласощі особливо корисним, оскільки в ньому зберігається максимум корисних речовин. Також в процесі готування краще уникати контакту ягідного пюре з металевим посудом та приладдям.

Краще розминати ягоди в скляній або емальованій ємності дерев’яної картофелемялкой.

Пропорції продуктів:

  • 1000 г журавлини;
  • 1500 – 2000 г цукру.

Кроки приготування:

  • Ягоди перебрати, помити і обсушити, розсипавши їх в один шар на бавовняному рушник.
  • Підготовлену журавлину зсипати в посудину відповідного літражу і розім’яти в однорідне пюре. Далі буквально по одній склянці засипати цукор і старанно перемішайте, щоб кожна порція підсолоджувача максимально розчинилася.
  • Після того, як весь цукор стане єдиним цілим з ягодами, дати заготівлі постояти в прохолодному місці приблизно шість – сім годин і можна ласувати вітамінним десертом.

Як зробити заготовки на зиму

Журавлина без теплової обробки зберігається, закатана в банках, протягом всієї зими, тільки тару для зберігання і кришки попередньо обов’язково стерилізують.

Для такої заготовки знадобляться:

  • 1000 г червоних ягід журавлини;
  • 1200 г цукру і ще 300 г для цукрових пробок.

Хід роботи:

  • Проробити ті ж самі маніпуляції з підготовки ягід, як і в рецепті вище. Потім суху журавлину пересипати цукром.
  • Цукрово-журавлинну масу перекрутити через м’ясорубку або перебити в пюре в блендері. Дати складу постояти пару годин, час від часу перемішуючи, щоб всі цукрові крупинки розтанули.
  • Після цього розкласти ягідне пюре по пів-літрових банках, не докладаючи до верху 1,5 – 2 см. Це простір засипати цукром. Закатати банки кришками і прибрати на зберігання в прохолодний льох.
Дивіться також:  Йогуртовий торт – 11 рецептів приготування

Для зберігання в морозильній камері

У ягодах журавлини міститься бензойна кислота, що перешкоджає розмноженню різних мікроорганізмів. Вона ж є натуральним консервантом.

Тому журавлина з цукром без варіння може тривалий час зберігатися в темному прохолодному підвалі або на полиці холодильника. У міській квартирі ще одним місцем зберігання журавлиною заготовки може бути морозильна камера.

Щоб зберегти користь ягід таким способом, потрібно:

  • 1000 г свіжих ягід;
  • 1000 г цукру;
  • щільні пакети з поліетилену зі спеціальними застібками для заморозки.

Черговість дій:

  • З попередньо підготовлених ягід і цукру зробити пюре будь-яким доступним способом (дерев’яна толокушка, кухонний комбайн, м’ясорубка або блендер). При необхідності, дати йому постояти до повного розчинення підсолоджувача.
  • Потім наповнити журавлинним пюре пакети і відправити їх в морозильну камеру на щільній основі (наприклад, обробній дошці) на 15 – 20 хвилин. За цей час пюре трохи «схопиться»,
  • Тоді лінійкою розділити вміст пакета на порційні квадратики і повернути в морозильник для повної заморожування і подальшого зберігання.

Цю заготовку можна використовувати для приготування морсів, компотів, киселів або в якості начинки для пирогів.

Повторне заморожування ягідного пюре не припустимо, оскільки в цьому випадку втрачаються не тільки вітаміни, але і смакові якості.

З апельсинами

У ягід журавлини присутня невелика гірчинка в смаку, але її легко нейтралізувати, просто додавши в заготовку соковитий цитрусовий плід. Оскільки апельсин буде використовуватися в варення цілком, то його обов’язково потрібно попередньо старанно вимити в гарячій воді щіткою або жорсткої стороною губки для миття посуду.

Журавлина з апельсинами готується з:

  • 1000 г журавлини;
  • 1 великого апельсина;
  • 1500 г дрібного цукрового піску.

Спосіб заготівлі:

  • Ягоди і апельсин вимити й обсушити. Оранжевий фрукт разом зі шкіркою нарізати на невеликі скибочки, щоб можна було без проблем отримати апельсинові кісточки.
  • Перекрутити підготовлену сировину через м’ясорубку, засипати його цукром і залишити на добу, періодично перемішуючи до повного розчинення останнього. Щоб при перемелюванні журавлини через м’ясорубку в усі сторони не летіли ягідні бризки, на вихідний отвір пристрою потрібно прив’язати поліетиленовий пакет, який направить ягідне пюре в ємність для його збору.
  • Якщо через 24 години весь цукор не розтанув, то варення потрібно поставити на вогонь і прогріти до розчинення всіх крупинок, але не допустити кипіння. Після цього розлити журавлину по стерильним банкам і закатати.
Дивіться також:  Дзеркальна глазур для торта – 6 рецептів

Журавлина, протерта з цукром з варінням

Вітамін C, яким багата журавлина, дуже боїться високих температур, тому більш популярні рецепти холодного варення з журавлини. Звичайно, прихильники термічної обробки можуть проварити протерту журавлину з цукром, але вплив високих температур не повинно бути довгим.

Кількість ягід і цукру для даного виду заготовки:

  • 1 частина журавлини;
  • 1 частина цукру.

Технологія варіння:

  • Очищені від лісового сміття і вимиті ягоди перетворити в кашку або пюре за допомогою блендера або м’ясорубки. Змішати з цукром і залишити, прикривши вологим рушником, в кімнаті на 2 – 3 години.
  • Після цього на середньому вогні прогріти варення практично до кипіння, зробити вогонь мінімальним і витримати на ньому заготівлю від 5 до 10 хвилин (не більше!).
  • Гарячим закатати варення в невеликі сухі стерильні скляні баночки.

З додаванням лимона

Цю заготовку, приготовану холодним методом, нудотно не назвеш. Це справжня вітамінна бомба, яка в пору холодів, простудних хвороб та грипу не дасть вірусів ні єдиного шансу.

Для посилення лікувально-профілактичного ефекту цукор можна замінити медом (1 кг цукру на 500 г меду).

Інгредієнти:

  • 800 г журавлини;
  • 800 г цукру;
  • 1 лимон.

Як протерти журавлину з цукром і лимоном:

  • Ягоди і лимон гарненько вимити, просушити. Цитрусовий плід розрізати уздовж на чотири частини і вибрати кісточки.
  • Далі все перекрутити через м’ясорубку, на якій встановлена решітка з великими отворами, щоб виходили невеликі шматочки, а не пюре.
  • Отриману масу змішати з цукром, витримати добу в прохолодному місці, не забуваючи заважати час від часу, а потім розлити по обеззараженным скляних ємностей і закрити кришками, а також їх стерилізації.

Як правильно зберігати журавлину, протерту з цукром

Журавлина, протерта з цукром, – продукт, що вимагає особливих правил зберігання. Якщо звичайне варення добре себе почуває на полиці кухонної шафки, то ця заготовка повинна зберігатися тільки в прохолодному, добре провітрюваному приміщенні без доступу прямих променів сонячного світла.

Дивіться також:  Лимонник пиріг – 10 рецептів випічки

У приватному секторі місцем її зберігання стане підвал, а мешканцям багатоквартирних будинків залишається тільки відправити баночку з холодним журавлинним варенням в холодильник. Використання стерильних банок і цукрових пробок також благотворно впливає на тривалість зберігання заготовки.

Прокрутка до верху