Ні для кого не секрет, що максимальна користь сконцентрована тільки в свіжих ягодах і фруктах, а будь-які заготовки з них зменшують кількість вітамінів в кінцевому продукті. Тому зберегти користь журавлини зможуть тільки десерти без тривалої термічної обробки. І кращим рішенням стане журавлина в цукрі. Можна використовувати як цілісні ягідки, покриті цукром чи солодкою глазур’ю, так і перетерту з цукром журавлину, приготовану за принципом «холодного» варення.
Журавлина в цукрі – простий рецепт
Цей простий рецепт ягідного десерту готується з продуктів, які завжди знайдуться на будь-якій кухні. Залишиться тільки купити журавлину і взятися за приготування.
Візьміть:
- 500 г ягід журавлини;
- 2 білка курячих яєць;
- 500 г цукрової пудри.
Етапи приготування:
- Журавлину залити водою і перемішати. В результаті таких дій на поверхню спливе сміття, який міг потрапити в ягоди. Його слід зібрати з допомогою ситечка, воду злити, а журавлину обсушити протягом 1 – 2 годин, щоб не залишилося на її поверхні вологи. Для цього ягоди укладають на рушник і періодично перемішують.
- Білки розмішати (важливо: не збивати!) до однорідної консистенції. Утворення піни потрібно всіляко уникати, інакше бульбашки повітря не дадуть білків покрити ягоди рівномірною плівкою.
- Невеликими порціями журавлину занурювати в білки, потім, виловлюючи ягоди ситечком (це дозволить зайвим білків стекти), перекладати їх в ємність з цукровою пудрою. Гарненько обваляти журавлину і перекласти в ємність для подачі або зберігання.
Рецепт на зиму без варіння
Ягоди журавлини В цукрі за цим рецептом виходять не дуже солодкими, але завдяки відсутності термічної обробки вони зберігають всю свою вітамінну користь.
Для цієї зимової заготівлі потрібно взяти:
- 1000 г ягід журавлини;
- 900 г цукру.
Хід роботи:
- Вимиті і обсушені ягоди засипати 600 г цукру і розім’яти з допомогою картоплем’ялкою. Після цього журавлину прибрати на ніч у холодильник. Це потрібно для того, щоб цукор повністю розчинився в выделившемся соку.
- На наступний день розкласти журавлину в цукрі за півлітрових баночках, не доходячи до краю 1,5 – 2 див.
- З пергаменту вирізати кружки на пару сантиметрів більше, ніж діаметр горлечка банки. Накрити ними журавлину, а зверху насипати по одній – дві столові ложки цукру.
- Закрити заготівлю кришками і прибрати в прохолодне місце для зберігання.
З додаванням апельсинів
Ягоди журавлини володіють невеликою гіркуватістю в смаку, але такого недоліку не мають десерти з неї, приготовані з додаванням цитрусових (лимонів або апельсинів).
Щоб приготувати журавлину в цукрі з апельсинами, слід заздалегідь підготувати:
- 1000 г ягід журавлини;
- 1000 г цукрового піску;
- 3 великих апельсина.
Журавлина в цукрі в домашніх умовах з цитрусовими готується наступним чином:
- З одного апельсина тоненько зняти цедру з допомогою дрібної терки або ножа для чищення картоплі. З апельсинів вичавити склянку соку. Якщо рідини вийде менше цього обсягу, можна взяти ще один плід або долити до потрібного обсягу воду.
- Апельсиновий сік влити в ємність з цукром і поставити на середній вогонь. При постійному помішуванні довести суміш до повного розчинення цукру, але ні в якому разі не дозволяти сиропу кипіти.
- Перекласти в сироп промиті і обсушені ягоди журавлини і цедру одного апельсина. Томити склад приблизно 10 хвилин, не допускаючи кипіння, до того моменту, коли ягоди почнуть лопатися.
- Перекласти журавлину в підготовлені стерильні банки і зберігати в прохолодному місці, щільно закривши кришкою.
Журавлина, протерта з цукром
Протерті з цукром ягоди, які не піддавалися термічній обробці, так само корисні, як і тільки зібрані. Таким способом господині вважають за краще готувати смородину, малину, брусницю, горобину та інші дари садів.
Щоб так заготовити журавлину, потрібно:
- 1000 г свіжої або мороженої журавлини;
- 1000 г білого кристалічного цукру.
Черговість дій:
- Журавлину старанно промити. Робити це можна як «купаючи її у великій ємності, так і промиваючи проточною водою, попередньо помістивши в друшляк. Чисті ягоди обов’язково потрібно обсушити, щоб ні краплі води не потрапило в десерт. Якщо журавлина буде вологою, то при подальшому зберіганні в банку можуть створитися сприятливі умови для розвитку мікроорганізмів, що провокують бродіння або появі цвілі. З цієї ж причини тара повинна бути стерильною і сухий.
- Підготовлену журавлину подрібнити за допомогою м’ясорубки або розім’яти товкачем для картопляного пюре і засипати цукром. Перемішати.
- В ідеалі, журавлину в цукрі потрібно залишити на кілька годин для розчинення солодких кристалів. Але можна і відразу розкласти її по банках, закрити і прибрати на зберігання.
Як зробити в блендері
Невеликі порції журавлини в цукрі дуже зручно готувати за допомогою блендера. Це може бути як чаша з ножами, так і занурювальне пристрій.
Пропорції інгредієнтів у цьому випадку на невелику порцію заготовки будуть такими:
- 500 г свіжої журавлини;
- 500 г цукру.
Оскільки не передбачено, що маленька порція журавлини в цукрі буде довго зберігатися, то «нелюбитель» солодкого можуть трохи зменшити кількість цукру.
Особливості приготування в блендері:
- Підготувати ягоди і тару для подальшого зберігання. Журавлину вимити, простерилізувати банки. Сировина і ємності ретельно обсушити.
- Якщо подрібнювати всі заглибним блендером, то в ємність відповідного літражу висипати ягоди і цукор. Все перемішати і подрібнити блендером.
- Якщо використовується чаша з ножами, то інгредієнти завадять в неї і перебивають до однорідності.
- Готову журавлину в цукрі перекласти в підготовлені ємності невеликого обсягу.
Така заготівля підходить для приготування ягідного чаю або журавлинного морсу.
Варіант для зберігання в морозильній камері
Не завжди для баночки журавлини в цукрі можна знайти місце на полиці в холодильнику, а ось пакет з замороженим продуктом чудово влаштуватися в морозильній камері.
Пропорції журавлини з цукром для такого способу зберігання будуть трохи відрізнятися від класичної рецептури:
- 1500 г журавлини;
- 250 г цукру.
Алгоритм дій:
- Вимиті і обсушені ягоди перетерти будь-яким доступним способом (блендер, м’ясорубка або картофелемялка), засипати цукром і перемішати до його повного розчинення.
- Потім наповнити отриманою масою щільні пакети для заморозки і закрити їх. Можна лінійкою продавити на пакеті бороздочки, розділивши заготовку на порційні кубики і відправити у морозильну камеру.
Журавлина в цукрі з глазур’ю з сиропу
Щоб покрити яскраві ягоди журавлини цукровою глазур’ю, необхідно підготувати:
- 200 г свіжих ягід;
- 200 г цукрової пудри;
- 120 мл води;
- 100 г цукрового піску.
Послідовність приготування:
- На вогонь відправити цукор з водою і прогрівати їх суміш до тих пір, поки абсолютно всі солодкі кристали не розійдуться в рідині.
- Журавлину гарненько вимити, як і в попередніх рецептах, і злегка вологі ягоди обваляти в цукровій пудрі.
- Потім опустити журавлину в сироп і перемішати, щоб кожна ягода була повністю покрита. Ситечком вивудити плоди з солодкої маси і розкласти в один шар на деякій відстані один від одного.
- Коли сироп на ягодах трохи підсохне, залишиться тільки їх зверху притрусити цукровою пудрою і перемішати для більш рівномірного розподілу шару глазурі. Журавлина в цукровій глазурі готова.
Щоб надати десерту ніжний аромат ванілі, можна змішати цукрову пудру, з ваніліном.