Журавлинний морс — 7 рецептів приготування в домашніх умовах

Журавлинний морс – джерело вітамінів. Рецепт журавлинного морсу можуть взяти на озброєння всі, хто піклується про імунітет близьких, стежить за фігурою і просто підтримує себе в тонусі. Компоти, морси, детокс-коктейлі… Ми розповімо, як готувати найсмачніші напої з журавлиною, і які інгредієнти корисно додавати.

Журавлинний морс — класичний рецепт з свіжих ягід

Приготувати найсмачніший журавлинний морс краще зі свіжих ягід, які часто продаються на ринку. Складнощів у технології немає.

Але журавлина миттю втрачає левову частку корисних речовин при будь-якому контакті з залізом.

Тому вирішувати її потрібно тільки дерев’яною ступкою, віджимати через пластиковий друшляк або марлю, і варити в ковшике з емальованим, антипригарним покриттям (або з будь-якого неокисляющегося сплаву).

Для 2 склянок напою нам буде потрібно:

  • ягоди журавлини – 200 г;
  • цукор – 50 г (3 ст. л.);
  • вода – 700 мл

Ягоди моєму, злегка обсушуємо, перетираємо в дерев’яній або кам’яній ступці, віджимаємо через марлю або друшляк. Макуха заливаємо водою, ставимо кухлик на плиту і доводимо до кипіння. Ледь вода почала трохи вирувати, перемикаємо вогонь до мінімуму і тушкуємо на слабкому ще 10 хвилин. В цей час сік змішуємо з цукром, щоб всі кристали розчинилися.

Морс, де варився макуха, проціджуємо і охолоджуємо до кімнатної температури. Тепер тонкою цівкою зливаємо сік з цукром, ретельно перемішуємо. Напій готовий! Такий морс виходить самим «живим» — обробка щадна і зберігає всі цінні властивості ягід. Лікарі стверджують, що такий морс швидко «вбиває» грипозні мікроби і за один-два дні ставить людину на ноги у період застуди.

Готуємо з заморожених ягід

Журавлинний морс із заморожених ягід в цілому не поступається тому, що готується з свіжих плодів. Журавлина зберігає більшість своїх цінних властивостей при заморожуванні, особливо шоковою. Якщо хтось вам близький почав чхати – миттю біжіть в супермаркет за журавлиною і готуйте цілющий напій.

Необхідні інгредієнти:

  • 400-500 г журавлини;
  • 2 л води;
  • склянку цукру.

Якщо не любите солодкі напої, зменшуйте кількість цукру.

Ягоди викладаємо в кухлик не розморожуючи. Засипаємо цукром, тиснемо дерев’яним товкачем, поки не з’явиться сік. Заливаємо водою. Ставимо на плиту і гріємо, поки на поверхні не з’являться легкі бульбашки.

Дивіться також:  Полуничний лікер в домашніх умовах – 6 рецептів

Доводити напій до кипіння не можна – сильна термообробка губить вітаміни в журавлині. Досить добре прогріти компот, а потім знизити вогонь до мінімуму.

Тушкуємо 20 хвилин, після чого проціджуємо морс і охолоджуємо. Подавати напій можна дуже ефектно: краю склянки змащуємо кулінарної пензликом водою, а потім опускаємо в цукровий пісок. П’ємо через трубочку!

В мультиварці

Журавлину обожнюють в Америці – вона росте там повсюдно, заполонивши всю північну частину від Чикаго до Канади. Американці дуже люблять готувати соуси з журавлини, а морс варять більшою частиною в мультиварці: прилад дозволяє не «заморочуватися» з перетиранням ягід, а готувати напій за лічені хвилини.

Нам потрібні: склянку чистої журавлини, півсклянки цукру, три склянки води.

Готуємо в мультиварці «по-американськи»:

  • На дно мультичаши покладемо ягоди.
  • Засипаємо все цукром.
  • Заливаємо водою.
  • Включаємо режим «варка» або виставляємо вільний режим на 10 хвилин. Цього цілком достатньо, щоб морс був повністю готовий.

По закінченні процесу вимикаємо мультиварку, проціджуємо рідина, перелити в глечик і охолоджуємо. Справедливості заради відзначимо, що напій більше нагадує компот, ніж звичний всім морс. Хоча смак у нього чудовий!

Напій з додаванням яблук

Яблучно-журавлинний напій чудово втамовує спрагу жарким літнім днем, коли здається, що ніщо не врятує від палючого спеки. Всього пара ковтків компоту подарує довгоочікуване почуття прохолоди, а заодно додасть сил.

Для приготування знадобиться:

  • стакан журавлини (сирої або мороженої);
  • 2 кисло-солодких яблука;
  • 2 літри води.
  • цукор або мед за смаком (ми радимо додати 0,5 склянки).

Журавлину перетираємо з цукром. Яблука очищаємо від серцевинки, ріжемо на шматочки, додаємо до ягід. Заливаємо фруктово-ягідну суміш водою. Ставимо на вогонь, добре прогріваємо кухлик. Ледь напій починає закипати, зменшуємо вогонь до мінімуму і тушкуємо 30 хвилин. Ягідно-яблучний мікс проціджуємо, перелити в глечик і охолоджуємо. Подаємо в келихах, прикрашених листочками м’яти.

Морс з журавлини і кореня імбиру

Поєднання журавлини з імбиром заохочують всі прихильники модних детокс-дієти: два компоненти утворюють унікальний за властивостями союз з потужним очисним ефектом. Тільки будьте з імбиром обережніше, він дуже «яскравий» і повинен лише делікатно підкреслити природну пряність ягід журавлини.

Підготуємо для детокс-коктейлю:

  • корінець імбиру – 5 м;
  • 200 г журавлини;
  • мед – 3 ст. л.;
  • вода – 1 л.
Дивіться також:  Коктейль мохіто – 6 рецептів, як зробити в домашніх умовах

Журавлину змішуємо з медом і перетираємо, щоб вийшла медово-ягідна кашка. Заливаємо все водою і трохи прогріваємо на плиті. В теплий напій тремо на дрібній тертці імбир. Щільно накриваємо кришкою, щоб корінець повністю «розкрився» в теплі, передавши напою свій аромат і цілющі властивості.

Наполягаємо напій. Проціджуємо. Подаємо у високих коктейльних келихах. Такий напій добре пити з ранку — він заряджає енергією. Можна вживати прямо з журавлинним макухою — він відмінно прочистить шлунково-кишковий тракт.

Корисний журавлинний морс з шипшиною

Журавлина і шипшину – два джерела вітаміну С. А напій з міксом червоних ягід бадьорить не гірше кави, але шкоди організму не приносить. Для приготування потрібні: склянка ягід журавлини, половина склянки шипшини, півсклянки цукру і півтора літра води.

Як приготувати напій:

  • Сухі ягоди шипшини заливаємо окропом.
  • Наполягаємо кілька годин у термосі.
  • Ягоди журавлини перетрем із цукром.
  • Сік отожмем через марлю.
  • Шипшиновий відвар проціджуємо.
  • Додаємо в нього журавлинний сік.
  • Перемішуємо.

Напій готовий! Пити його можна теплим, холодним – вибирайте самі. Він смачний, в будь-якому вигляді. Бажано вживати його за півгодини до їжі: так вітаміни усвояться швидше.

Рецепт приготування з медом

Медом рекомендується замінювати цукор при застуді, а ще він корисний всім, хто стежить за вагою.

Тільки врахуйте, мед сильно нагрівати не можна.

В теплі руйнуються всі його властивості, залишається лише характерна солодкість.

Підготуємо стакан журавлини, 1,5 літра води, 2-3 ст. л меду.

Як приготувати журавлинний морс:

  • Журавлину перетираємо з медом, щоб виділився сік.
  • Заливаємо теплою водою (35-40 градусів).
  • Ретельно перемішуємо.
  • Наполягаємо 60 хвилин під кришкою.

Проціджуємо морс, перелити в глечик і подаємо у високому келиху, прикрасивши м’ятою або паличкою кориці.

Корисні властивості

Морс – прямий спадкоємець» всієї користі, яку журавлині подарувала сама природа. Цілителі називають її рослинним антибіотиком за потужні антибактеріальні властивості. У ягоді міститься фруктоза, глюкоза, сахароза, який пом’якшують кислоту журавлини, так що при бажанні її можна їсти навіть у сирому вигляді (хоча страва, зізнатися, на любителя).

Максимальну користь людині приносять органічні кислоти:

  • щавлева;
  • бензойна;
  • яблучна;
  • гликолиевая;
  • лимонна;
  • хінна.
Дивіться також:  Розчинна кава: як роблять, калорійність, склад. 5 смачних рецептів приготування

У журавлині вони гармонійно збалансовані і повністю засвоюються організмом. А ще ягоди — цінне джерело вітамінів, включаючи рідкісний В9, а також залізо, магній, калій і срібло.

Журавлинний морс при вагітності від набряків

Лікарі настійно рекомендують пити морс при вагітності — напій володіє легким моченным ефектом і виводить надлишки рідини з організму. Набряки, особливо на пізніх термінах вагітності, провокують гестоз (підвищення тиску, небезпечне передчасними пологами).

Видимі набряки усуне літр журавлинного морсу в день, а для профілактики досить двох склянок – вранці і ввечері. Перед пологами (після 37 тижня) буде досить склянки 2-3 дні.

У журавлині зашкалює вміст флавоноїдів – антиоксидантів, які зміцнюють стінки судин майбутньої мами, покращують склад крові і регулюють обмінні процеси. А це сприятливо для розвитку плода.

Вживання при циститі морс з журавлини при циститі

Журавлинний морс обов’язково входить в частину терапії захворювань сечостатевої системи. Як природний антисептик, вона вбиває хвороботворні бактерії, змінює структуру сечі людини до кращих показників за короткі терміни.

Морс ефективний при лікуванні циститу, особливо на ранніх стадіях, коли хвороба тільки дала про себе знати.

Запущені форми, журавлина, звичайно не вилікує, але при медикаментозної терапії медики завжди радять пити журавлинний морс по одному—два склянки в день.

Чи можна пити морс при грудному вигодовуванні?

Молоді матусі часто побоюються пити журавлинний морс після пологів, вважаючи, що ягода, як усі червоні овочі та фрукти, — потенційний алерген для дитини. Але журавлина, виявляється, приємний виняток. Ця ягода вважається гіпоалергенною і дозволена годуючим мамам.

При грудному вигодовуванні морс:

  • збагачує молоко вітамінами, мікроелементами;
  • знижує ризик простудних захворювань у годуючої мами;
  • позбавляє без таблеток від перших ознак нездужання в пору грипу;
  • налагоджує роботу шлунково-кишкового тракту матері (якщо пити морс не фільтруючи, з шматочками ягід).

Корисна ягода ще й дуже смачна: легка гіркувата нота, ледь уловима терпкість і прянощі роблять напій привабливим не тільки для дорослих. Діти теж із задоволенням п’ють ягідні морси, особливо, якщо вони насичені. Відкрийте для себе журавлину, готуйте з неї компоти і морси. Нехай ваші близькі будуть здорові і щасливі.

Прокрутка до верху