Зимовий салат – класичний рецепт, з ковбасою і огірками
Ні єдиний важливе свято в нашій країні не обходиться без салатів, одним з таких є Зимовий. Класичний рецепт зимового салату – це всіма відомий Олів’є, також в народі його звуть М’ясної чи Московський. Навіщо ж тоді кликати його «Зимовий»? А все просто, справа в тому, що готується він в основному взимку з продуктів, які доступні в холодну пору року, а в окремих країнах це блюдо взагалі заборонено готувати влітку.
Класичний рецепт зимового салату (він же салат зимовий з ковбасою)
Це найбільш часто зустрічається рецептура приготування страви. Його родзинка полягає в тому, що він готується з вареною ковбасою, а не відвареним м’ясом. Погодьтеся, це значно спрощує процес готування і значно економить час. Особливо якщо врахувати той факт, що рецепт класичного зимового салату з ковбасою досить трудомісткий.
Інгредієнти:
6 картоплин (середніх);
4 морквини;
2 цибулини;
6 яєць;
500 гр. ковбаси варенки (можна докторської без сала);
4-5 маринованих огірка (кислих);
1 банку консервованого зеленого горошку (420 гр.);
1 пачка майонезу (200-280 гр.).
Покроковий спосіб приготування:
Для початку приготуємо продукти, які потребують термічної обробки. Картоплю і моркву в очищеному вигляді перед нарізкою відварити в різних водах. Готові овочі викласти на тарілку, дати охолонути.
Яйця варимо круто, після занурюємо в холодну воду остигати.
Тепер беремося за нарізку. Чистимо картоплю і моркву ріжемо середніми кубиками, зсипаємо в миску.
Холодні яйця чистимо, так само ріжемо кубиками, висипаємо до овочів.
Огірки нарізаємо трохи дрібніше, ніж інші продукти, зсипаємо в друшляк. Необхідно дати стекти розсолу щоб салат не вийшов занадто мокрим. Коли стечуть, відправляємо в загальну миску до заготівлі.
Чистимо від лушпиння, обполіскуємо водою, дрібно шаткуємо цибулю.
На завершення ріжемо кубиками і висипаємо в миску ковбасу.
Відкриваємо банку з горошком, зливаємо розсіл, висипаємо в салат. Все добре змішуємо.
Заправляємо Зимовий салат майонезом, перемішуємо, накриваємо, щоб не «заветрівся», даємо постояти близько години, щоб настоявся.
Готовий салат накладають на красиву тарілку, подають до столу, прикрасивши зеленню.
З м’ясом і свіжими огірками
Основна відмінність салату з м’ясом від класичного з ковбасою – ситність. Відварне м’ясо саме по собі досить ситна страва, а в поєднанні з картоплею, огірками та іншими продуктами стає ще ситніше. Свіжі огірки роблять страву легким, свіжим на смак.
Інгредієнти:
400 гр. м’яса;
2 свіжих огірка;
5 картоплин;
3-4 яйця;
1 головка цибулі;
1 банка зеленого горошку;
140 гр. майонезу;
сіль, чорний перець за смаком;
зелень для прикраси.
Спосіб приготування:
Спочатку готуємо м’ясо. Для салату згодиться м’якоть яловичини/телятини, баранини або нежирна свинина. М’ясо ретельно миємо, відварюємо до готовності. Час варіння залежить вибраного м’яса.
Яйця, картоплю миємо, варимо традиційно в різних водах.
Яйця чистимо, знімаємо шкірку з картоплі, нарізаємо приблизно такими ж кубиками, як і м’ясо, за бажанням можна трохи крупніше.
Моєму огірок, якщо він не гіркий, ріжемо кубиками разом з шкіркою.
Шаткуємо Кубиками очищену цибулину.
Всі підготовлені продукти зсипаємо в посуд, в якій буде зручно перемішати. Солимо, перчимо до смаку, заправляємо майонезом.
Готовий салат відправляємо в холодильник на півгодини настоятися.
Делікатесний зимовий салат з рибою
Ще один варіант зимового салату, але тепер без м’яса, з рибою. Це справжній делікатес, його готують з окуня, осетра або севрюги. Якщо така розкішна риба вам не по кишені, її можна замінити будь рибою без кісточок і сильного рибного аромату.
Моркву, картоплю, цвітну капусту в шкірці варимо в різних водах. Готові овочі студим, чистимо, подрібнюємо в середні кубики. Капусту просто розбираємо на суцвіття маленькі.
Консервований горошок/квасоля відкриваємо, зливаємо розсіл, підмішуємо до раніше нарізаним продуктів.
Солимо, перчимо, заправляємо майонезом, добре розмішуємо.
Смачні рецепти салату з огірків Зимовий король
Непогана зимова закуска – салат зимовий «Король з огірків». Є кілька способів його приготування, але в кожному окремому випадку огірочки виходять дуже смачними і хрусткими. А додані до смаку спеції, трави і прянощі доповнюють закуску приємним ароматом. Крім подачі на стіл, цю заготовку можна використовувати в якості основи для розсольнику або вінегрету.
Без стерилізації
Це найпростіший і досить швидкий спосіб заготовки, так як не потрібно стерилізувати банки і кришки.
Інгредієнти:
5 кг молодих огірків;
1,5 кг ріпчастої цибулі;
3 ст. л. солі;
5 ст. л. цукру;
за 3-5 горошин гіркого і запашного перцю;
150 мл оцту (яблучного);
1-2 гілочки м’яти;
свіжий кріп в довільному обсязі.
Спосіб приготування:
Огірки добре миємо, зрізаємо носики і попки, нарізаємо кружальцями.
Цибулю чистимо від лушпиння, нарізаємо тонкими кільцями.
У глибокому посуді змішуємо овочі, залишаємо постояти хвилин 40. Це необхідно для того, щоб огірки пустили сік.
В окрему миску насипаємо сіль з цукром, додаємо оцет.
Зелень миємо, дрібно рубаємо.
Висипаємо В каструлю овочеву заготівлю, заливаємо оцтовим маринадом, додаємо перці. Все перемішуємо, ставимо на вогонь.
Доводимо салат до кипіння, періодично перемішуючи, кладемо м’яту. Варимо буквально 2-3 хв.
Готовий салат розкладаємо в заздалегідь вимиті і просушені банки, відразу закатуємо кришками. Перед тим як прибрати в холод на зберігання, залишаємо заготівлю остигати в кімнаті під ковдрою.
Зимовий король без оцту з лимонною кислотою
Цей салат зручний тим, що для його приготування цілком згодяться перезрілі огірки.
Якщо ви взяли перезрілі огірки, попередньо очищаємо їх від шкірки, виймаємо насіння, молоді огірки чистити не треба. Підготовлені овочі нарізаємо півкільцями.
У невеликій каструлі змішуємо воду, сіль, цукор, перець, доводимо до кипіння.
Знімаємо з вогню розсіл, висипаємо в нього огірки, накриваємо дерев’яним кільцем або плоскою тарілкою, придавлюємо гнітом. Залишаємо на 35 хв..
Поки заготівля настоюється банки для закачування ретельно миємо, стерилізуємо разом з кришками.
Готові мариновані огірки розкладаємо по банках без розсолу.
Розсіл ставимо на вогонь, знову доводимо до кипіння, заливаємо ним огірки.
Перед тим як закатати банки кришками, в кожну насипаємо щіпку лимонної кислоти.
Зимовий король з оцтом і цибулею
Цей рецепт можна назвати класичним, у нього не додається нічого зайвого, винятково традиційні трави і спеції.
Змішуємо цибулю з огірками, солимо, сахарим. Даємо постояти 30 хв. Огірки повинні пустити багато соку.
Додаємо в ємність з овочами дрібно рубаний кріп, оцет і перець з гірчицею. Перемішуємо.
Ставимо каструлю з заготівлею на плиту, включаємо середній вогонь. Постійно помішуючи доводимо до кипіння. Коли огірки почнуть змінюватися в кольорі – відключаємо вогонь інакше вони не будуть хрусткими.
Готовий гарячий салат розкладаємо по чистим сухим банкам, закатуємо кришками. Даємо охолонути під ковдрою, прибираємо на зберігання.