Ні єдиний важливе свято в нашій країні не обходиться без салатів, одним з таких є Зимовий. Класичний рецепт зимового салату – це всіма відомий Олів’є, також в народі його звуть М’ясної чи Московський. Навіщо ж тоді кликати його «Зимовий»? А все просто, справа в тому, що готується він в основному взимку з продуктів, які доступні в холодну пору року, а в окремих країнах це блюдо взагалі заборонено готувати влітку.
Класичний рецепт зимового салату (він же салат зимовий з ковбасою)

Це найбільш часто зустрічається рецептура приготування страви. Його родзинка полягає в тому, що він готується з вареною ковбасою, а не відвареним м’ясом. Погодьтеся, це значно спрощує процес готування і значно економить час. Особливо якщо врахувати той факт, що рецепт класичного зимового салату з ковбасою досить трудомісткий.
Інгредієнти:
- 6 картоплин (середніх);
- 4 морквини;
- 2 цибулини;
- 6 яєць;
- 500 гр. ковбаси варенки (можна докторської без сала);
- 4-5 маринованих огірка (кислих);
- 1 банку консервованого зеленого горошку (420 гр.);
- 1 пачка майонезу (200-280 гр.).
Покроковий спосіб приготування:
Для початку приготуємо продукти, які потребують термічної обробки. Картоплю і моркву в очищеному вигляді перед нарізкою відварити в різних водах. Готові овочі викласти на тарілку, дати охолонути.
Яйця варимо круто, після занурюємо в холодну воду остигати.
Тепер беремося за нарізку. Чистимо картоплю і моркву ріжемо середніми кубиками, зсипаємо в миску.
Холодні яйця чистимо, так само ріжемо кубиками, висипаємо до овочів.
Огірки нарізаємо трохи дрібніше, ніж інші продукти, зсипаємо в друшляк. Необхідно дати стекти розсолу щоб салат не вийшов занадто мокрим. Коли стечуть, відправляємо в загальну миску до заготівлі.
Чистимо від лушпиння, обполіскуємо водою, дрібно шаткуємо цибулю.
На завершення ріжемо кубиками і висипаємо в миску ковбасу.
Відкриваємо банку з горошком, зливаємо розсіл, висипаємо в салат. Все добре змішуємо.
Заправляємо Зимовий салат майонезом, перемішуємо, накриваємо, щоб не «заветрівся», даємо постояти близько години, щоб настоявся.
Готовий салат накладають на красиву тарілку, подають до столу, прикрасивши зеленню.
З м’ясом і свіжими огірками

Основна відмінність салату з м’ясом від класичного з ковбасою – ситність. Відварне м’ясо саме по собі досить ситна страва, а в поєднанні з картоплею, огірками та іншими продуктами стає ще ситніше. Свіжі огірки роблять страву легким, свіжим на смак.
Інгредієнти:
- 400 гр. м’яса;
- 2 свіжих огірка;
- 5 картоплин;
- 3-4 яйця;
- 1 головка цибулі;
- 1 банка зеленого горошку;
- 140 гр. майонезу;
- сіль, чорний перець за смаком;
- зелень для прикраси.
Спосіб приготування:
Спочатку готуємо м’ясо. Для салату згодиться м’якоть яловичини/телятини, баранини або нежирна свинина. М’ясо ретельно миємо, відварюємо до готовності. Час варіння залежить вибраного м’яса.
Яйця, картоплю миємо, варимо традиційно в різних водах.
Готове, охолоджене м’ясо ріжемо середніми кубиками.
Яйця чистимо, знімаємо шкірку з картоплі, нарізаємо приблизно такими ж кубиками, як і м’ясо, за бажанням можна трохи крупніше.
Моєму огірок, якщо він не гіркий, ріжемо кубиками разом з шкіркою.
Шаткуємо Кубиками очищену цибулину.
Всі підготовлені продукти зсипаємо в посуд, в якій буде зручно перемішати. Солимо, перчимо до смаку, заправляємо майонезом.
Готовий салат відправляємо в холодильник на півгодини настоятися.
Делікатесний зимовий салат з рибою

Ще один варіант зимового салату, але тепер без м’яса, з рибою. Це справжній делікатес, його готують з окуня, осетра або севрюги. Якщо така розкішна риба вам не по кишені, її можна замінити будь рибою без кісточок і сильного рибного аромату.
Інгредієнти:
- 500 гр. сирого рибного філе;
- 4 картоплини;
- 1 помідор (великий);
- 2 свіжих огірка;
- 1 морковина;
- 1 банка горошку (або червоної квасолі);
- 90 гр. цвітної капусти;
- 160 гр. майонезу;
- сіль, перець мелений за смаком.
Спосіб приготування:
Тушку риби чистимо, варимо, ріжемо кубиками.
Моркву, картоплю, цвітну капусту в шкірці варимо в різних водах. Готові овочі студим, чистимо, подрібнюємо в середні кубики. Капусту просто розбираємо на суцвіття маленькі.
Консервований горошок/квасоля відкриваємо, зливаємо розсіл, підмішуємо до раніше нарізаним продуктів.
Солимо, перчимо, заправляємо майонезом, добре розмішуємо.
Смачні рецепти салату з огірків Зимовий король

Непогана зимова закуска – салат зимовий «Король з огірків». Є кілька способів його приготування, але в кожному окремому випадку огірочки виходять дуже смачними і хрусткими. А додані до смаку спеції, трави і прянощі доповнюють закуску приємним ароматом. Крім подачі на стіл, цю заготовку можна використовувати в якості основи для розсольнику або вінегрету.
Без стерилізації

Це найпростіший і досить швидкий спосіб заготовки, так як не потрібно стерилізувати банки і кришки.
Інгредієнти:
- 5 кг молодих огірків;
- 1,5 кг ріпчастої цибулі;
- 3 ст. л. солі;
- 5 ст. л. цукру;
- за 3-5 горошин гіркого і запашного перцю;
- 150 мл оцту (яблучного);
- 1-2 гілочки м’яти;
- свіжий кріп в довільному обсязі.
Спосіб приготування:
Огірки добре миємо, зрізаємо носики і попки, нарізаємо кружальцями.
Цибулю чистимо від лушпиння, нарізаємо тонкими кільцями.
У глибокому посуді змішуємо овочі, залишаємо постояти хвилин 40. Це необхідно для того, щоб огірки пустили сік.
В окрему миску насипаємо сіль з цукром, додаємо оцет.
Зелень миємо, дрібно рубаємо.
Висипаємо В каструлю овочеву заготівлю, заливаємо оцтовим маринадом, додаємо перці. Все перемішуємо, ставимо на вогонь.
Доводимо салат до кипіння, періодично перемішуючи, кладемо м’яту. Варимо буквально 2-3 хв.
Готовий салат розкладаємо в заздалегідь вимиті і просушені банки, відразу закатуємо кришками. Перед тим як прибрати в холод на зберігання, залишаємо заготівлю остигати в кімнаті під ковдрою.
Зимовий король без оцту з лимонною кислотою

Цей салат зручний тим, що для його приготування цілком згодяться перезрілі огірки.
Інгредієнти:
- 3 кг огірків;
- за 7 горошин чорного і запашного перцю;
- 90 гр. цукру;
- 25 гр. солі;
- 10 гр. лимонної кислоти;
- 1 л води.
Спосіб приготування:
Якщо ви взяли перезрілі огірки, попередньо очищаємо їх від шкірки, виймаємо насіння, молоді огірки чистити не треба. Підготовлені овочі нарізаємо півкільцями.
У невеликій каструлі змішуємо воду, сіль, цукор, перець, доводимо до кипіння.
Знімаємо з вогню розсіл, висипаємо в нього огірки, накриваємо дерев’яним кільцем або плоскою тарілкою, придавлюємо гнітом. Залишаємо на 35 хв..
Поки заготівля настоюється банки для закачування ретельно миємо, стерилізуємо разом з кришками.
Готові мариновані огірки розкладаємо по банках без розсолу.
Розсіл ставимо на вогонь, знову доводимо до кипіння, заливаємо ним огірки.
Перед тим як закатати банки кришками, в кожну насипаємо щіпку лимонної кислоти.
Зимовий король з оцтом і цибулею

Цей рецепт можна назвати класичним, у нього не додається нічого зайвого, винятково традиційні трави і спеції.
Інгредієнти:
- 10 кг огірків;
- 2 кг ріпчастої цибулі;
- 4 пучка кропу;
- 10 ст. л. цукру;
- 4 ст. л. солі;
- по 1 ч. л. перцю горошком і гірчиці в зернах;
- 200 мл 9% оцту.
Спосіб приготування:
Огірки моєму прохолодною водою, нарізаємо кружальцями.
Цибулю чистимо, миємо, шаткуємо півкільцями.
Змішуємо цибулю з огірками, солимо, сахарим. Даємо постояти 30 хв. Огірки повинні пустити багато соку.
Додаємо в ємність з овочами дрібно рубаний кріп, оцет і перець з гірчицею. Перемішуємо.
Ставимо каструлю з заготівлею на плиту, включаємо середній вогонь. Постійно помішуючи доводимо до кипіння. Коли огірки почнуть змінюватися в кольорі – відключаємо вогонь інакше вони не будуть хрусткими.
Готовий гарячий салат розкладаємо по чистим сухим банкам, закатуємо кришками. Даємо охолонути під ковдрою, прибираємо на зберігання.