Щоб здивувати сім’ю і гостей незвичайним блюдом з м’яса, можна приготувати зрази з яйцем – соковиті і ніжні котлети з начинкою всередині.
Закуска виходить смачною з яловичого, рибного, курячого фаршу, а в якості наповнювача використовуються варені яйця з цибулею або інші інгредієнти.
М’ясні зрази з яйцем в духовці
Зрази з м’яса з цибульно-яєчною начинкою – відмінне рішення для домашнього вечері. Оригінальні котлети, з підсмаженою скоринкою і апетитним ароматом, обов’язково сподобаються всім присутнім за сімейним столом.
Використовувані компоненти:
- свинячий фарш – 0,5 кг;
- молоко – 180 мл;
- чотири яйця;
- цибулина;
- білий хліб – 120 грам;
- сіль – 4 г;
- зелень(петрушка, кінза, кріп) – 100 грам;
- спеції, приправи – на свій смак.
Готуємо:
- Хліб розділити на маленькі шматочки, покласти в молоко і розімнути ложкою до кашоподібної консистенції.
- Фарш викласти в тарілку, додати вимочену в молоці хліб і сире яйце.
- М’ясну суміш посолити, присипати спеціями і гарненько розмішати.
- Почистити цибулину, вимити її і нарізати брусочками. Три яйця відварити, потім видалити з них шкаралупу і порізати на кубики.
- Цибуля відправити в сковороду і обсмажити на рослинному маслі до світло-коричневого кольору. Додати до нього порізану зелень і згасити ще 2 хвилини.
- Яйця з’єднати з цибулі, обсмаженням, посолити і розмішати.
- Сформувати з фаршу коржі з діаметром 8-9 см і товщиною 1,5 див.
- Потім в кожну заготовку покласти 20 грам начинки, обгорнути її м’ясними краями і надати виробу форму котлети.
- Деко змастити рослинним жиром, розкласти на ньому м’ясні зрази з яйцем і поставити в духовку з температурою 190 градусів. Випікати 50-55 хвилин.
Готове частування подавати в гарячому вигляді зі сметаною, чорним хлібом і салатом зі свіжих овочів.
Як зробити в мультиварці
Зрази з яйцем в мультиварці виходять пишними, рум’яними і дуже смачними. До того ж, електрична піч дозволяє готувати м’ясні страви значно швидше і простіше.
Використовувані компоненти:
- фарш з яловичини – 0,6 кг;
- цибулина;
- два шматочки батона;
- вершки – 80 мл;
- два варених яйця;
- сир – 230 грам;
- сіль, суміш перців – по 5 грам.
Готуємо:
- Хлібні скибочки вимочити в тарілці з вершками.
- М’ясний фарш посолити, насипати перець, додати розм’якшений хліб і ретельно перемішати.
- Яйця нашаткувати маленькими шматочками, сир подрібнити на тертці. Потім з’єднати продукти і посолити.
- З фаршу зробити круглі і плоскі заготовки. У центр кожного покласти начинку, після чого надати їм форму котлет.
- У чашу мультиварки налити олію, викласти в неї зрази і вибрати функцію «Смаження». Потім обсмажити з обох сторін 7-8 хвилин.
- Коли вироби покриються хрусткою, коричневою скоринкою, переключити прилад на режим «Гасіння» і залишити їх нудитися протягом 60 хвилин.
Гарячі зрази перекласти на велике блюдо, посипати рубаною зеленню і запропонувати до них гарнір з картопляного пюре.
З курячого фаршу
Домашні котлети з курячого фаршу з начинкою з яйця – поживна страва з насиченим смаком, який вважається дієтичним. Воно підійде для дитячого раціону і дуже сподобається дорослим, що стежать за своєю вагою.
Використовувані компоненти:
- курячий фарш – 0,7 кг;
- цибуля – 110 грам;
- три часточки часнику;
- сире яйце;
- приправи для м’яса, сіль – 5-7 грам;
- два варених яйця;
- масло вершкове (мяке) – 25 грам;
- маленький пучок кропу з петрушкою.
Готуємо:
- Спочатку потрібно зробити начинку. Для цього варені яйця необхідно очистити і потім нашаткувати.
- Зелень подрібнити і змішати з яйцями. Отриману масу посолити, додати вершкове масло, відповідні спеції і перемішати.
- Цибулину порізати кубиками, часник попустити через прес.
- У куряче філе вбити яйце, посолити, додати приправи, часник і цибулю. Потім перемішати, щоб склад став однорідним.
- Зліпити з фаршу невеликі коржі, начинити яєчно-цибулевої масою і сформувати овальні котлетки.
- Розжарити Сковороду з маслом і посмажити напівфабрикати до утворення золотисто-коричневого кольору.
Курячі зрази до обіду готові, вживати їх рекомендується з макаронами-перами у поєднанні з гострим соусом або томатним кетчупом.
М’ясна закуска з додаванням сиру
Сирна начинка додасть страви з м’яса ніжності і надасть йому неповторний вершковий смак. Приготувати зрази з фаршу з сиром можна до звичайного вечері або здивувати гостей оригінальної закускою під час сімейного торжества.
Використовувані компоненти:
- фарш (будь-який) – 750 грам;
- одне яйце;
- борошно – 150 грам;
- два варених яйця;
- перець і сіль – на смак;
- дві цибулини;
- сир – 140 грам;
- три шматочка хліба;
- молоко – 220 мл;
- два зубчики часнику.
Готуємо:
- Хліб просочити молоком, після чого віджати і змішати з рубаним м’ясом.
- Часник і цибулю дрібно нашаткувати і покласти у фарш. Після чого додати перець, яйце, присипати сіллю і розмішати.
- Варені яйця і сир подрібнити на тертці з великими отворами, насипати сіль і перемішати. Повинна вийти пружна і м’яка маса.
- З м’ясного фаршу зліпити кулю, злегка приплюснути його, потім помістити в середину сирну начинку і зліпити котлети.
- Обробити вироби борошном і викласти в сковорідку з гарячим маслом.
- Ретельно обсмажити зрази, потім вимкнути вогонь, накрити кришкою і дати постояти 30 хвилин.
Смачне частування готово. Подавати сирні котлетки рекомендується з листям салату, сметанним соусом і тушкованими овочами.
Картопляні зрази з яйцем і цибулею
Чудове блюдо для повсякденного столу, яке готується зовсім нескладно – це зрази з картоплі з начинкою з яєць і зеленого лука. Овочева закуска подарує чудовий настрій і забезпечить енергією на довгий час.
Використовувані компоненти:
- картопля – 0,4 кг;
- сметана (25%) – 25 грам;
- борошно – 20 грам;
- вершковий жир – 35 грам;
- три яйця;
- цибуля зелена – 6 пір’я;
- приправи – 4 грами;
- сіль – 6 грам.
Готуємо:
- З картоплі видалити шкірку, потім відварити його. У готову картоплю покласти вершковий жир (масло), сіль і потовкти, щоб вийшло пюре.
- Яйця зварити і порізати на невеликі квадратики. Зелену цибулю вимити і нашаткувати маленькими кільцями. Потім змішати їх між собою, трохи присолити і за бажанням додати приправи для овочів.
- У пюре з картоплі покласти сметану, борошно і розім’яти до утворення тіста.
- З картопляної маси сформувати плоскі і круглі коржі, викласти на них начинку і ретельно заліплювати її.
- Запанірувати вироби мукою і покласти у сковорідку з гарячим маслом.
- Обсмажити овочеві котлети з обох боків до золотистого відтінку.
Картопляні зрази з яйцем і цибулею розкласти на великій тарілці і подати з часниковим соусом в поєднанні з нарізкою зі свіжих помідорів.
Готуємо з рибного фаршу
Щоб урізноманітнити меню, можна зробити рибні зрази з запашної начинкою з рубаних яєць. Для приготування підійде філе великої риби, але найбільш смачним страва вийде з морських сортів – тріски, минтая, камбали.
Використовувані компоненти:
- риба – 750 грам;
- цибулина;
- зелень (цибуля, петрушка) – 120 грам;
- три шматочка білого хліба;
- сіль і чорний перець – за 4-5 грам;
- яйця – одне сире і два варених;
- сухарі панірувальні – 90 грам.
Готуємо:
- Рибу вимити, почистити, видалити голову, всі кістки і перемолоти в м’ясорубці разом з очищеною цибулиною.
- В отриману суміш вбити яйце, додати розм’якшений у воді хліб. Потім посолити, засипати перець і перемішати ложкою або руками.
- Зелень сполоснути водою і нашаткувати. Варені яйця подрібнити і з’єднати з цибулею. Після чого додати сіль і розмішати.
- В коржі з рибного фаршу помістити 20-25 грам начинки, накрити їх краями м’ясної заготовки і закріпити.
- Посмажити котлети на рафінованій олії до утворення апетитною скоринки.
Смачні і корисні зрази з рибного філе готові. Вживати їх потрібно гарячими, з вареною картоплею або іншими крупами.
Рецепт з грибами
Зрази за цим рецептом можна приготувати як з вареними, так і з консервованими грибами. Краще всього використовувати свіжі печериці, гливи або боровики – вони відмінно поєднуються з курячим філе і подарують чудовий смак готового блюда.
Використовувані компоненти:
- фарш птиці – 0,65 кг;
- цибулина;
- гриби – 250 грам;
- два яйця;
- спеції та сіль – за своїм смаком.
- подрібнені сухарі або борошно – 180 грам.
Готуємо:
- Цибулину порізати соломкою і посмажити в маслі 5-7 хвилин.
- Гриби нашаткувати, обробити сіллю, приправити спеціями і відправити до цибулі. Обсмажити продукти близько 9-12 хвилин.
- У курячий фарш покласти яйця, посолити, насипати чорний перець і гарненько розмішати.
- Зробити з фаршу коржі, начинити їх грибною сумішшю і зліпити котлетки.
- Вироби обсипати борошном або панірувальними сухарями, покласти на розпечену сковорідку. Смажити на рафінованій олії до готовності.
Курячі зрази з грибами і яйцем можна подати в якості окремого частування з аджикою або свіжою сметаною.
Гречані зрази з яйцем
Ситні котлети з гречки, начинені цибулею і яйцем, стануть повноцінним сніданком перед початком трудового дня. Корисна страва готується досить швидко і дуже легко, тому цей варіант ідеально підійде для початківців кулінарів.
Використовувані компоненти:
- гречана крупа – 250 грам;
- відварне м’ясо курки – 220 грам;
- два яйця;
- зелена цибуля – 130 грам;
- три варених яйця;
- сіль і суміш перців – на свій розсуд.
Готуємо:
- Крупу промити, засипати в злегка солону воду, зварити, а потім остудити.
- У блендер помістити готову крупу, варену курку і розтерти. В отриману масу вбити яйця, посолити і заправити перцем. Все ретельно розмішати.
- Варені яйця порізати на кубики і з’єднати з подрібненим зеленим луком.
- З гречаного фаршу зліпити маленькі і товсті млинці, покласти в середину начинку і сформувати круглі котлети.
- Покласти вироби в сковороду, наповнену маслом і посмажити до рум’яності.
Готові зрази з гречаної крупи розкласти по тарілках, полити сметаною та засипати рубаною петрушкою. Приємного апетиту!