Зрази класичні – 10 рецептів приготування

Зрази – це національна страва білоруської, литовської та польської кухні, що є котлетами або м’ясними рулетиками з різною начинкою з овочів, сиру та яєць. Найбільш популярні зараз зрази картопляні. Готуються зрази просто і відрізняються соковитістю та гарним смаком. Подають їх самостійною стравою з бульйоном або будь-яким гарніром. У цій темі вам пропонуються оригінальні та цікаві рецепти зраз.

Картопляні зрази з фаршем на сковороді

Картопляні зрази з фаршем на сковороді будуть у вас ситною та смачною стравою до будь-якого столу. У цьому простому рецепті готуємо їх із картопляного пюре з додаванням борошна з яйцем. Для начинки фарш обсмажуємо із цибулею.

Інгредієнти:

на – 3 порції

  • Картопля – 800 гр.
  • Фарш м’ясний – 150 гр.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Борошно – 3 ст.л.
  • Борошно – для паніровки
  • Олія вершкове – 50 гр.
  • Сіль за смаком
  • Спеції та Приправи – за смаком
  • Олія – ​​для смаження
  • Зелень – 30 гр.

Процес приготування:

Класичні зрази готуються дуже просто. Насамперед підготувати простий набір інгредієнтів для зраз.

Картоплю почистити, нарізати шматочками та відварити до готовності.

Цибулину очистити та нарізати маленькими кубиками.

М’ясний фарш обсмажити разом із нарізкою цибулі на розігрітій олії і додати сіль із чорним перцем.

Відварену картоплю пюрувати, додавши сіль із вершковим маслом.

Картопляне пюре трохи остудити, додати|добавляти| муку|борошно|, розбити яйце і добре перемішати.

Мокрими руками сформувати з картопляного тіста зрази будь-якої форми, помістивши начинку всередину з обсмаженого фаршу.

Сформовані зрази запанувати у борошні.

Обсмажити їх у сковороді на розігрітій олії.

Смажити зрази на середньому вогні і до рум’яної скоринки з обох боків.

Приготовлені картопляні зрази з фаршем на сковороді сервірувати до столу гарячими і на додаток із зеленню зі сметаною. Смачного!

М’ясні зрази з цибулею та яйцем

М’ясні зрази з цибулею та яйцем, як найсмачнішою начинкою, будуть у вас чудовою стравою для сімейного столу. У цьому рецепті готуємо зрази з фаршу. Для начинки змішуємо відварене яйце з обсмаженою цибулею. Зрази обсмажимо на сковороді та доведемо до готовності у духовці та під томатним соусом.

Час приготування: 1 година 30 хвилин.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 5.

Інгредієнти:

  • Фарш м’ясний – 1 кг.
  • Цибуля – 3 шт.
  • Яйце відварене – 3 шт.
  • Сіль за смаком.
  • Приправи – до смаку.
  • Батон – 3 скибочки.
  • Борошно для панірування – 3 ст.
  • Томатний соус/томатна паста – до смаку.
  • Вода – 200 мл.
  • Цукор – до смаку.
  • Яйце сире – 1 шт.
  • Олія – ​​для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Дві цибулини дрібно нарізати і обсмажити до золотистого кольору на олії. Посипати сіллю та цукром.

Крок 2. У м’ясний фарш додати заздалегідь замочений батон, подрібнену в пюре цибулину, сіль із будь-якою приправою, розбити яйце і добре перемішати. Фарш можна кілька разів відбити.

Крок 3. Невеликими кубиками нарізати круто відварені яйця, обсмажену цибулю і додати улюблену приправу.

Крок 4. Начинку обережно перемішати.

Крок 5. Мокрими руками фаршу з начинкою сформувати зрази будь-якої форми.

Крок 6. Потім зрази добре обваляти в борошні з усіх боків.

Крок 7. На сковороді розігріти олію і на ній порційно обсмажити зрази до рум’яної скоринки.

Крок 8. Для соусу, на цьому ж маслі обсмажити борошно, що залишилося.

Крок 9. Налити до борошна томатний соус або розведену у воді томатну пасту і поварити до однорідної густої консистенції.

Крок 10. Обсмажені зрази перекласти у форму для запікання.

Крок 11. Увімкніть духовку на 180°С. Зрази залити соусом, прикрити фольгою і поставити в духовку на 30 хвилин.

Крок 12. М’ясні зрази з цибулею і яйцем розкласти по тарілках, доповнити гарніром і сервірувати до столу гарячими. Смачного!

Картопляні зрази із сиром

Картопляні зрази з сиром готуються просто і на основі картопляного пюре, а сир для начинки підходить будь-який, головне, щоб плавився. У цьому рецепті картопляне тісто замішуємо з додаванням яйця та крохмалю, але його можна замінити рисовим борошном, що зробить зрази ніжнішими. Твердий сир кладемо в начинку скибочкою.

Час приготування: 1 год.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 1.

Інгредієнти:

  • Картопля велика – 4 шт.
  • Яйце – 1 шт.
  • Крохмаль кукурудзяний – 2 ч.л.
  • Сир твердий – 100 гр.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Борошно для панірування – 2 ст.
  • Олія – ​​для смаження.
Дивіться також:  Льняна каша: користь і шкода, 5 рецептів приготування

Процес приготування:

Крок 1. Картоплю почистіть, розріжте на середні шматочки та відваріть до готовності з додаванням солі. Злийте відвар, а картопля пюруйте.

Крок 2. У пюре розбийте яйце, насипте крохмаль із сіллю та чорним перцем.

Крок 3. Ложкою замісіть картопляне тісто.

Крок 4. Руками сформуйте акуратні коржики з тіста.

Крок 5. Вибраний сир розріжте на скибочки, покладіть їх у середину кожного коржика і сформуйте зрази.

Крок 6. Потім зрази з сиром добре обваляйте в борошні пшеничного.

Крок 7. У сковороді добре розігрійте олію. Обсмажте на ньому сформовані зрази до рум’яної скоринки з усіх боків.

Крок 8. Приготовлені картопляні зрази з сиром подайте гарячим гарячим столом і доповніть їх сметаною із зеленню. Смачного!

Картопляні зрази у духовці

Картопляні зрази в духовці виходять менш жирними, калорійність їх менша порівняно зі смаженням на сковороді. Начинка підходить будь-яка, а в цьому рецепті беремо обсмажений із цибулею м’ясний фарш. Рецепт простий та швидкий.

Час приготування: 1 год.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 4.

Інгредієнти:

  • Картопля – 1 кг.
  • Фарш м’ясний – 0.5 кг.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Яйце – 3 шт.
  • Борошно – 2 ст.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Олія – ​​1 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Картоплю почистіть, наріжте середніми шматочками та відваріть у підсоленій воді до готовності.

Крок 2. Цибулю наріжте невеликими кубиками. На сковороді з олією обсмажте до золотистого кольору нарізку цибулі, додайте м’ясний фарш із сіллю та чорним перцем і посмажте 5 хвилин.

Крок 3. Відварену картоплю будь-яким способом пюруйте, розбийте до неї два яйця, додайте дві ложки борошна і замісіть картопляне тісто.

Крок 4. Руками з цього тіста сформуйте зразки довгастої форми, поклавши м’ясну начинку всередину.

Крок 5. Сформовані зрази покладіть на застелений папером лист. Зверху змастіть збитим із щіпкою солі яйцем, щоб вийшла рум’яна скоринка при запіканні.

Крок 6. Увімкніть духовку на 180°С. Запікайте картопляні зрази протягом 30 хвилин. Потім їхньою лопаткою перекладіть на блюдо і сервіруйте до столу в гарячому вигляді, доповнивши овочами або соусом. Смачного!

Зрази з курячого фаршу

Зрази з курячого фаршу популярніші останнім часом, адже куряче м’ясо нежирне і готується швидше. Начинка для таких зразів береться будь-яка за смаком господині. У цьому рецепті до курячого фаршу додаємо батон із цибулею та часником. Для начинки беремо відварені яйця, твердий сир, вершкове масло та зелень. Пануємо зрази в сухарях і смажимо на сковороді.

Час приготування: 1 год.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 5.

Інгредієнти:

  • Філе курки – 0.6 кг.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Батон – 100 гр.
  • Часник – 2 зубки.
  • Панірувальні сухарі – 100 гр.
  • Олія – ​​для смаження.

Для начинки:

  • Яйце відварене – 3 шт.
  • Сир твердий – 100 гр.
  • Олія вершкове – 30 гр.
  • Кріп – 10 гр.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Філе курки промити і нарізати шматочками. Батон замочити на 5 хвилин|мінути| у воді і віджати. Очистити цибулю із зубками часнику. Ці інгредієнти перекрутити через м’ясорубку з дрібними ґратами.

Крок 2. До фаршу насипати сіль з чорним перцем і добре перемішати. Фарш для більш однорідної текстури можна кілька разів відбити.

Крок 3 Для начинки подрібнити на середній тертці шматок твердого сиру. Відварені круто яйця очистити і подрібнити на тертці.

Крок 4. До цих інгредієнтів додати дрібно нашаткований кріп, розтоплене в мікрохвильовій печі вершкове масло, сіль і все перемішати.

Крок 5. Курячий фарш розділити на однакові заготовки, сформувати з них коржики і в середину кожної покласти начинку.

Крок 6. Потім заготовкам надати форму довгастих зразків.

Крок 7. Сформовані зрази обваляти з усіх боків у панірувальних сухарях.

Крок 8. У сковороді розігріти олію і викласти на неї сформовані зрази.

Крок 9. Обсмажити зрази на невеликому вогні та до рум’яної скоринки з обох боків.

Крок 10. Звари з курячого фаршу приготовані сервірувати до столу гарячими і в доповненні з нарізкою свіжих овочів. Смачного!

Дивіться також:  В’ялене м’ясо – 6 рецептів в домашніх умовах

Рибні зрази з яйцем

Хорошим варіантом смачної домашньої їжі можуть бути рибні зрази з яйцем. Для них береться чи готовий рибний фарш, чи подрібнюється філе будь-якої риби. У цьому рецепті фарш доповнимо яйцем, цибулею, часником та зеленню. Начинкою беремо відварені та нарізані часточками яйця. Смажимо зрази на сковороді.

Час приготування: 40 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 4.

Інгредієнти:

  • Рибний фарш – 0,5 кг.
  • Яйце – 4 шт.
  • Цибуля – 120 гр.
  • Часник – 2 зубки.
  • Олія – ​​для смаження.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Петрушка – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед підготувати, згідно з рецептом, простий набір інгредієнтів для рибних зразків. Три яйця для начинки відварити круто і остудити.

Крок 2. Очистити від лушпиння цибулю з часником і дрібно нарубати ножем.

На четвертинки розрізати відварені яйця.

Крок 4. Петрушка або іншу зелень, промити і дрібно нашаткувати.

Крок 5. До рибного фаршу перекласти нарізку часнику та зелені. На свій смак додати сіль з чорним перцем.

Крок 6. Потім фаршу розбити одне яйце, перекласти нарізку цибулі і добре перемішати.

Крок 7. З фаршу мокрими руками сформувати довгасті зрази, поклавши всередину четвертинки яєць. У сковороді добре розігріти трохи олії і перекласти на неї сформовані зрази.

Крок 8. Обсмажити зрази до рум’яної скоринки з обох боків.

Крок 9. Приготовлені зрази з яйцем подати до столу гарячими і в додатку з будь-яким гарніром. Смачного!

Картопляні зрази з капустою

Картопляні зрази з капустою просто готуються і будуть у вас смачним доповненням до будь-якого столу. У цьому рецепті картопляне тісто для зраз замішуємо з додаванням борошна. Капусту трохи відварюємо та смажимо на вершковому маслі, а начинку доповнюємо відвареними яйцями. Зрази пануємо у сухарях і смажимо на сковороді.

Час приготування: 60 хвилин.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 5.

Інгредієнти:

  • Картопля – 10 шт.
  • Яйце – 3 шт.
  • Борошно – 1 ст.
  • Капуста невелика – 500 гр.
  • Олія – ​​80 мл.
  • Олія вершкове – 50 гр.
  • Сухарі панірувальні – 200 гр.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Картоплю почистити, промити та відварити до готовності з додаванням солі.

Крок 2. Відварену картоплю пюрувати з додаванням вершкового масла. Потім розбити до нього одне яйце, насипати муку|борошно| і замісити тісто.

Крок 3. Капусту нашаткувати невеликими кубиками. На 7-8 хвилин залити окропом, відкинути на друшляк і обполоснути холодною водою.

Крок 4. Потім обсмажити її до м’якості на розігрітій вершковій олії і посипати сіллю з чорним перцем.

Крок 5. До обсмаженої капусти додати нарізані варені яйця і перемішати. Вологими руками з картопляного тіста сформувати зрази з капустяною начинкою всередині.

Крок 6. Картопляне тісто дуже ніжне, тому сформовані зрази обсипати панірувальними сухарями з усіх боків.

Крок 7. Акуратно перекласти їх на сковороду на розігріту олію. Обсмажити зрази на невеликому вогні та до рум’яної скоринки з обох боків.

Крок 8. Приготовані картопляні зрази з капустою, сервіруємо до столу гарячими і в додатку зі сметаною з нарізкою свіжих овочів. Смачного!

Картопляні зрази з грибами

Картопляні зрази з грибами будуть у вас варіантом смачної та ситної їжі до пісного столу. У цьому рецепті тісто для зраз замішуємо на відвареній картоплі з морквою і додаванням борошна. Для начинки гриби обсмажуємо із цибулею. Смажимо зрази на сковороді.

Час приготування: 60 хвилин.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 4.

Інгредієнти:

  • Картопля – 360 гр.
  • Печериці – 250 гр.
  • Морква – 90 грн.
  • Цибуля – 80 гр.
  • Борошно – 2 ст.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Олія – ​​для смаження.

Для подачі:

  • Листя салату – до смаку.
  • Помідори «Черрі» – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу підготувати всі інгредієнти для зразок. Очистити овочі. Печериці промити і серветкою обсушити.

Крок 2. Картоплю з морквою нарізати великими шматочками.

Крок 3. Цибулину дрібно подрібнити.

Крок 4. Тонкими слайсами нарізати печериці.

Дивіться також:  Бефстроганов з печінки – 6 рецептів

Нарізку картоплі з морквою відварити до м’якості у воді без додавання солі.

Крок 6. На розігрітій олії і до золотистого кольору обсмажити нарізку цибулі.

Крок 7. До нього перекласти слайси печериць та посмажити до повного випарювання грибного соку. Потім посипати начинку сіллю з чорним перцем.

Крок 8. З відварених овочів злити воду та будь-яким зручним способом їх пюрувати.

Крок 9. До пюре насипати борошно із сіллю та замісити картопляне тісто.

Крок 10. Вологими руками з тіста зробити плоскі коржики і всередину покласти по столовій ложці грибної начинки.

Крок 11. Сформувати акуратні зразки довгастої форми.

Крок 12. Обсмажити зрази на розігрітій олії і до рум’яної скоринки з обох боків. Жаряться вони дуже швидко.

Крок 13. Приготовлені зрази картопляні з грибами подати до пісного столу гарячими, доповнивши помідорами з листям салату. Смачного!

Картопляні зрази з курячою печінкою

Для любителів страв з лівером, гарним варіантом будуть картопляні зрази з курячою печінкою. Для начинки печінка обсмажується з цибулею, подрібнюється та доповнюється відвареним яйцем. Таку начинку відрізняє ніжна текстура, що добре поєднується з картопляним тестом. Смажимо зрази на сковороді.

Час приготування: 45 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 3.

Інгредієнти:

  • Картопля – 400 гр.
  • Печінка куряча – 250 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Борошно – 100-150 гр.
  • Яйце відварене – 1 шт.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Олія – ​​для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Почищену картоплю відварити до готовності та будь-яким способом пюрувати.

Крок 2. Пюре трохи остудити, тому що гаряче бере муки набагато більше. Борошно у пюре насипати порційно з одночасним перемішуванням.

Крок 3. Замісити тісто руками, змащеними олією, тоді воно не буде прилипати до долонь.

Крок 4. Курячу печінку очистити, промити та серветкою прибрати зайву вологу. Дрібно нарізати цибулину, обсмажити до прозорості на розігрітій олії і перекласти на сковороду курячу печінку. Посмажити її до готовності щонайменше 10-15 хвилин. Потім посипати сіллю із|із| чорним перцем.

Крок 5. Смажену з|із| цибулею печінку остудити і подрібнити через м’ясорубку або в блендері. До печінкової начинки додати|добавляти| нарізане яйце і перемішати.

Крок 6. Картопляне тісто розділити на 6 однакових порцій і скачати їх кульками.

Крок 7. З кульок зробити коржики і на них розкласти печінкову начинку.

Крок 8. Потім сформувати зразки довгастої чи круглої форми.

Крок 9. Обсмажити зрази на розігрітій олії, на середньому вогні і до золотистої скоринки з обох боків.

Крок 10. Приготовлені зрази картопляні з курячою печінкою трохи остудити, серветкою прибрати зайву олію і сервірувати до столу. Смачного!

М’ясні зрази з грибами

М’ясні зрази з грибами готуються як основна гаряча страва і мають різні варіанти: з м’ясного фаршу або з відбитих шматків м’яса. У цьому рецепті робимо зрази з фаршу, замішаного з яйцем, панірувальними сухарями та діжонською гірчицею. Гриби обсмажуємо. Запікаємо зрази в духовці, що робить їх менш жирними.

Час приготування: 1 год.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 6.

Інгредієнти:

  • Фарш м’ясний – 600 гр.
  • Печериці – 200 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Сухарі панірувальне – 200 гр.
  • Діжонська гірчиця – 2 ст.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Олія – ​​для змащування дека.
  • Зелень – 10 гр.
  • Сметана – 2 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу підготувати простий набір інгредієнтів для зраз, відповідно до пропорції рецепту.

Крок 2. Печериці почистити, промити та нарізати тонкими слайсами. Обсмажити їх на розігрітій олії до випарювання грибного соку, а потім посипати сіллю з чорним перцем.

Крок 3. До м’ясного фаршу розбити яйця, насипати дві ложки панірувальних сухарів із сіллю та чорним перцем, і додати дві ложки дижонської гірчиці. Фарш добре вимісити і можна кілька разів відбити.

Крок 4. З примішаного фаршу руками сформувати довгасті зрази, поклавши всередину грибну начинку. Зарази обваляти в сухарях, укласти на застелене фольгою і змащене лист. Зверху зрази змастити сметаною. Увімкнути духовку на 180°С. Запекти зрази протягом 40 хвилин.

Крок 5. Приготовані м’ясні зрази з грибами розкласти по порційних тарілках, доповнити зеленню і гарячим сервірувати до столу. Смачного!

Прокрутка до верху