Зубатка синя з сімейства окунеподібних – риба незвичайного виду, що має щось спільне з морським вугром і муреной. Своєю назвою вона зобов’язана сильним щелеп з великою кількістю зубів. Але незважаючи на страхітливий вигляд, завдяки високій харчовій цінності й неперевершеному смаку, зубатка зайняла гідне місце в різних кухнях світу.
Зубатка, запечена в духовці
Це просте у приготуванні блюдо з ніжною текстурою і відмінним смаком.
Для його виконання досить підготувати:
- 2 стейка;
- чарку лимонного соку;
- сіль і перець
Етапи створення страви:
- При необхідності риба розморожується, після чого промивається і просушується за допомогою паперових рушників.
- Стейки натираються сіллю і улюбленими спеціями, а потім вкладаються у вогнетривку форму, де поливаються лимонним соком.
- Форма закривається за допомогою фольги і встановлюється в попередньо розігріту до 190 °C духовку на 40 хвилин.
Дуже смачний рибний суп
Корисні властивості зубатки насичують суп кальцієм, фосфором і великою кількістю вітамінів різних груп, які так необхідні людському організму.
Щоб зварити поживне перше блюдо, необхідні:
- 1 кг зубатки;
- 1 морквина;
- 2 середні цибулини;
- 5 картопляних бульб;
- зелень;
- сіль і спеції.
Спосіб приготування полягає у виконанні наступних дій:
- Овочі миються і очищаються.
- Морква натирається на тертці. Цибулини шинкують маленькими кубиками. З картоплі готуються брусочки.
- Розморожене і обсушенное філе риби нарізати шматочками, які відправляються в каструлю з підсоленою водою.
- Після закипання води з її поверхні видаляється піна, яка може надати бульйону темну забарвлення.
- Коли піни не залишиться, до риби додається картопля.
- З цибульно-морквяної суміші готується зажарка, яка викладається в бульйон перед готовністю картоплі.
- Суп приправляється, притрушивается зеленню і нудиться під кришкою 5 хвилин.
У вершковому соусі
Ніжне м’ясо чудово доповнює соус з вершковим смаком, додає страві вишуканість і особливо апетитний вигляд.
Для створення рибного делікатесу необхідні:
- ½ Кг зубатки;
- 780 мл вершків;
- 1 л рибного бульйону;
- 70 г солі;
- 5 г норі;
- мелений чорний перець;
- стопка соняшникової олії.
Черговість дій:
- Якщо вдалося купити рибу цілком, то спочатку розморожена зубатка нарізається у вигляді стейків, які замочуються в 2 л солоної води.
- У глибоку сковороду вливаються вершки, обсяг яких у процесі томління має зменшитися вдвічі. Після цього в ємність додаються міцний бульйон і водорості.
- Соус настоюється для придбання насиченого смаку і збивається до однорідності.
- Зубатка обсмажується на сильному вогні до рум’яної скоринки, а потім викладається в соус, де гаситься до готовності.
Як приготувати стейк з зубатки
Щоб замість апетитною рибки з ніжним м’ясом не вийшло несмачне місиво, слід вивчити процес приготування стейків з синьою зубатки.
Для створення страви досить підготувати:
- борошно,
- сіль;
- соняшникова олія;
- філе риби.
Основні кроки приготування:
- В першу чергу риба повинна бути правильно підготовлена: філе розморожується, обсушивается, притрушивается сіллю і залишають на 30 хвилин для маринування. Ця процедура надалі не дасть зубатке раскрошиться при обжарюванні.
- Сковорода добре розжарюється.
- Підготовлені стейки ретельно обвалюються в борошні і викладаються в ємність, де обсмажуються до рум’яної скоринки.
- Знімаються готові стейки не відразу, що дозволяє зберегти акуратну форму рибних шматочків.
З овочами у фользі
Оскільки синя зубатка є великою морською рибою, у продаж надходять найчастіше саме готові стейки з неї.
М’ясо цієї мешканки солоних водойм чудово поєднується з різними продуктами. Тому у фользі її можна сміливо запекти з кабачками, баклажанами, цибулею та іншими овочами за смаком.
Для приготування рибного блюда з класичним набором овочів, достатньо мати:
- 1 стейк;
- 100 мл майонезу;
- 2 морквини;
- 2 цибулини;
- шматочок сиру;
- соняшникова олія;
- сіль і спеції за бажанням.
Щоб приготувати зубатку синю, слідуємо простим алгоритмом:
- Стейк розморожується.
- Морква натирається на дрібній тертці і обсмажується з попередньо нашаткованими цибулинами до м’якого стану.
- З майонезу і улюблених спецій готується заправка, яку добре обмазується стейк.
- Сир натирається на крупній тертці.
- Підготовлена риба викладається у форму, застелену фольгою, і покривається засмажкою з овочів.
- Всі притрушивается сирної стружкою.
- Фольга закривається, після чого страва на 20 хвилин відправляється в духовку, яка до цього була розігріта до 180 °C.
- Якщо є бажання отримати рум’яну скоринку, то страва витримується в духовці ще 5 хвилин, але вже без металевого покриття.
В імбирно-часниковому маринаді
Щоб страви з риби зубатки зберігали харчову цінність основного продукту, для їх приготування найчастіше використовується духовка. Одним з дуже смачних страв є зубатка в імбирно-часниковому маринаді, запечений у духовій шафі.
Для створення страви необхідні:
- 30 г вершкового масла;
- 15 мл оливкової олії;
- 20 г петрушки;
- 5 г кореня імбиру;
- стільки ж цедри лимона;
- зубчик часнику;
- 1 стейк зубатки;
- сіль і додаткові спеції за бажанням.
У процесі приготування смачного і ароматного страви з зубатки виконуються прості кроки:
- Вершкове масло розтоплюється.
- Зелень подрібнюється.
- Часник товчеться.
- Цедра лимона імбир натираються.
- В піалі з’єднуються всі інгредієнти для приготування маринаду, яким поливається попередньо розморожений, обсушенный і натерту сіллю стейк.
- Риба в соусі відправляється на 10 хвилин у холодильник, з якого потім переводиться у вогнетривку форму.
- Запікається зубатка 30 хвилин в розігрітій до 200 °C духовці.
Смажимо в клярі
Багато хто навіть досвідчені господині відмовляються від приготування ніжного і соковитого м’яса зубатки на сковороді з-за його підступною здатності миттєво перетворюватися при неправильній обробці в дуже неапетитне желе. Щоб риба вийшла по вищому розряду і порадувала не тільки поживністю, але і красивим зовнішнім виглядом, досить слідувати інструкції приготування.
Попередньо придбаємо:
- 1 кг стейків;
- яйце;
- борошно;
- сіль;
- соняшникова олія.
Хід роботи полягає у виконанні наступних дій:
- Розморожені стейки діляться на 2 частини. Велика кістка витягується.
- Заготовки поміщаються в миску з розсолом, приготовленим з розрахунку 15 г солі на 1 л води.
- Через 1 годину рибні шматочки обсушиваются і перчатся.
- З яйця, збитого з 100 мл води і 100 г борошна, готується кляр.
- На плоску тарілку насипається ще трохи борошна, в якій перед обмакувания в кляр обвалюється зубатка.
- Обсмажується риба в гарячому маслі до утворення рум’яної скоринки.
Синя зубатка – найбільш поширений вид великої морської риби, представлений на прилавках наших рибних супермаркетів. При правильному приготуванні вона вразить повнотою смаку, ніжністю і соковитістю м’яса.