Зубатка синя – як приготувати? 7 рецептів смачних і корисних страв з риби

Зубатка синя з сімейства окунеподібних – риба незвичайного виду, що має щось спільне з морським вугром і муреной. Своєю назвою вона зобов’язана сильним щелеп з великою кількістю зубів. Але незважаючи на страхітливий вигляд, завдяки високій харчовій цінності й неперевершеному смаку, зубатка зайняла гідне місце в різних кухнях світу.

Зубатка, запечена в духовці

Це просте у приготуванні блюдо з ніжною текстурою і відмінним смаком.

Для його виконання досить підготувати:

  • 2 стейка;
  • чарку лимонного соку;
  • сіль і перець

Етапи створення страви:

  • При необхідності риба розморожується, після чого промивається і просушується за допомогою паперових рушників.
  • Стейки натираються сіллю і улюбленими спеціями, а потім вкладаються у вогнетривку форму, де поливаються лимонним соком.
  • Форма закривається за допомогою фольги і встановлюється в попередньо розігріту до 190 °C духовку на 40 хвилин.

Дуже смачний рибний суп

Корисні властивості зубатки насичують суп кальцієм, фосфором і великою кількістю вітамінів різних груп, які так необхідні людському організму.

Щоб зварити поживне перше блюдо, необхідні:

  • 1 кг зубатки;
  • 1 морквина;
  • 2 середні цибулини;
  • 5 картопляних бульб;
  • зелень;
  • сіль і спеції.

Спосіб приготування полягає у виконанні наступних дій:

  • Овочі миються і очищаються.
  • Морква натирається на тертці. Цибулини шинкують маленькими кубиками. З картоплі готуються брусочки.
  • Розморожене і обсушенное філе риби нарізати шматочками, які відправляються в каструлю з підсоленою водою.
  • Після закипання води з її поверхні видаляється піна, яка може надати бульйону темну забарвлення.
  • Коли піни не залишиться, до риби додається картопля.
  • З цибульно-морквяної суміші готується зажарка, яка викладається в бульйон перед готовністю картоплі.
  • Суп приправляється, притрушивается зеленню і нудиться під кришкою 5 хвилин.

У вершковому соусі

Ніжне м’ясо чудово доповнює соус з вершковим смаком, додає страві вишуканість і особливо апетитний вигляд.

Дивіться також:  Чахохбілі класичне – 10 рецептів чахохбілі з курки в домашніх умовах

Для створення рибного делікатесу необхідні:

  • ½ Кг зубатки;
  • 780 мл вершків;
  • 1 л рибного бульйону;
  • 70 г солі;
  • 5 г норі;
  • мелений чорний перець;
  • стопка соняшникової олії.

Черговість дій:

  • Якщо вдалося купити рибу цілком, то спочатку розморожена зубатка нарізається у вигляді стейків, які замочуються в 2 л солоної води.
  • У глибоку сковороду вливаються вершки, обсяг яких у процесі томління має зменшитися вдвічі. Після цього в ємність додаються міцний бульйон і водорості.
  • Соус настоюється для придбання насиченого смаку і збивається до однорідності.
  • Зубатка обсмажується на сильному вогні до рум’яної скоринки, а потім викладається в соус, де гаситься до готовності.

Як приготувати стейк з зубатки

Щоб замість апетитною рибки з ніжним м’ясом не вийшло несмачне місиво, слід вивчити процес приготування стейків з синьою зубатки.

Для створення страви досить підготувати:

  • борошно,
  • сіль;
  • соняшникова олія;
  • філе риби.

Основні кроки приготування:

  • В першу чергу риба повинна бути правильно підготовлена: філе розморожується, обсушивается, притрушивается сіллю і залишають на 30 хвилин для маринування. Ця процедура надалі не дасть зубатке раскрошиться при обжарюванні.
  • Сковорода добре розжарюється.
  • Підготовлені стейки ретельно обвалюються в борошні і викладаються в ємність, де обсмажуються до рум’яної скоринки.
  • Знімаються готові стейки не відразу, що дозволяє зберегти акуратну форму рибних шматочків.

З овочами у фользі

Оскільки синя зубатка є великою морською рибою, у продаж надходять найчастіше саме готові стейки з неї.

М’ясо цієї мешканки солоних водойм чудово поєднується з різними продуктами. Тому у фользі її можна сміливо запекти з кабачками, баклажанами, цибулею та іншими овочами за смаком.

Для приготування рибного блюда з класичним набором овочів, достатньо мати:

  • 1 стейк;
  • 100 мл майонезу;
  • 2 морквини;
  • 2 цибулини;
  • шматочок сиру;
  • соняшникова олія;
  • сіль і спеції за бажанням.
Дивіться також:  Курячі стегенця з картоплею в духовці – 8 рецептів

Щоб приготувати зубатку синю, слідуємо простим алгоритмом:

  • Стейк розморожується.
  • Морква натирається на дрібній тертці і обсмажується з попередньо нашаткованими цибулинами до м’якого стану.
  • З майонезу і улюблених спецій готується заправка, яку добре обмазується стейк.
  • Сир натирається на крупній тертці.
  • Підготовлена риба викладається у форму, застелену фольгою, і покривається засмажкою з овочів.
  • Всі притрушивается сирної стружкою.
  • Фольга закривається, після чого страва на 20 хвилин відправляється в духовку, яка до цього була розігріта до 180 °C.
  • Якщо є бажання отримати рум’яну скоринку, то страва витримується в духовці ще 5 хвилин, але вже без металевого покриття.

В імбирно-часниковому маринаді

Щоб страви з риби зубатки зберігали харчову цінність основного продукту, для їх приготування найчастіше використовується духовка. Одним з дуже смачних страв є зубатка в імбирно-часниковому маринаді, запечений у духовій шафі.

Для створення страви необхідні:

  • 30 г вершкового масла;
  • 15 мл оливкової олії;
  • 20 г петрушки;
  • 5 г кореня імбиру;
  • стільки ж цедри лимона;
  • зубчик часнику;
  • 1 стейк зубатки;
  • сіль і додаткові спеції за бажанням.

У процесі приготування смачного і ароматного страви з зубатки виконуються прості кроки:

  • Вершкове масло розтоплюється.
  • Зелень подрібнюється.
  • Часник товчеться.
  • Цедра лимона імбир натираються.
  • В піалі з’єднуються всі інгредієнти для приготування маринаду, яким поливається попередньо розморожений, обсушенный і натерту сіллю стейк.
  • Риба в соусі відправляється на 10 хвилин у холодильник, з якого потім переводиться у вогнетривку форму.
  • Запікається зубатка 30 хвилин в розігрітій до 200 °C духовці.

Смажимо в клярі

Багато хто навіть досвідчені господині відмовляються від приготування ніжного і соковитого м’яса зубатки на сковороді з-за його підступною здатності миттєво перетворюватися при неправильній обробці в дуже неапетитне желе. Щоб риба вийшла по вищому розряду і порадувала не тільки поживністю, але і красивим зовнішнім виглядом, досить слідувати інструкції приготування.

Дивіться також:  Медальйони з яловичини – ніжні і м’які: 7 рецептів приготування в духовці на сковороді і в мультиварці

Попередньо придбаємо:

  • 1 кг стейків;
  • яйце;
  • борошно;
  • сіль;
  • соняшникова олія.

Хід роботи полягає у виконанні наступних дій:

  • Розморожені стейки діляться на 2 частини. Велика кістка витягується.
  • Заготовки поміщаються в миску з розсолом, приготовленим з розрахунку 15 г солі на 1 л води.
  • Через 1 годину рибні шматочки обсушиваются і перчатся.
  • З яйця, збитого з 100 мл води і 100 г борошна, готується кляр.
  • На плоску тарілку насипається ще трохи борошна, в якій перед обмакувания в кляр обвалюється зубатка.
  • Обсмажується риба в гарячому маслі до утворення рум’яної скоринки.

Синя зубатка – найбільш поширений вид великої морської риби, представлений на прилавках наших рибних супермаркетів. При правильному приготуванні вона вразить повнотою смаку, ніжністю і соковитістю м’яса.