Таку мешканку північних морів ще називають морським вовком через наявність великих іклів. Але незважаючи на настільки страхітливий вигляд риби, м’ясо її ніжне, соковите і солодкувате на смак. При правильному приготуванні з нього можна створити справжнє делікатесне блюдо. Особливо вдало виходить запечена в духовці зубатка. Вона виходить і смачною, і найголовніше, корисною.
Зубатка, запечена у фользі в духовці
Запекти таку рибу в духовці можна за різними рецептами, наприклад, з овочами, соусами і приправами.
Зубатка є великим морським мешканцем, тому цілою тушкою її на прилавках не зустріти. Зазвичай її продають у вигляді стейків.
Інгредієнти:
- два стейка зубатки;
- 110 мл майонезу;
- дві невеликих морквини;
- 110 г сиру;
- дві середні цибулини.
Як приготувати рибу:
- Першим ділом злегка промаринуем стейки. Для цього в майонез додамо трохи чорного перцю або інших приправ, ретельно обмажем соусом рибу.
- Цибулю шаткуємо кубиками, моркву подрібнюємо на тертці, пасеруємо овочі до м’якості, трохи підсолюємо.
- На лист фольги кладемо стейки риби, на кожен викладаємо овочі, присипаємо тертим сиром, загортаємо і ставимо в піч на 20 хвилин (температура – 180 °С).
- Якщо хочете отримати стейк з рум’яною скоринкою, то розгорніть фольгу і протримаєте рибу під жаром ще п’ять хвилин.
Готуємо з картоплею
Зубатка – це мешканець морських вод північних широт, яка по набору своїх поживних і смакових якостей ні в чому не поступається лососевим рибам.
Інгредієнти:
- два рибних стейка;
- п’ять бульб картоплі;
- 60 г твердого сиру.
Спосіб приготування зубатки з картоплею:
- Рибні стейки натираємо сумішшю з солі і перцю, можна додати і інші приправи для рибних страв.
- Картоплю нарізаємо часточками або кружечками.
- На аркуші фольги робимо подушку з картоплі, присмачую її спеціями. Зверху кладемо стейки, загортаємо і відправляємо запікатися на 20 хвилин (температура -200 °С).
- Потім рибу розгортаємо, присипаємо подрібненим сиром і продовжуємо запікати до красивої скориночки.
Рецепт запікання з овочами в соєвому соусі
Зубатка дуже жирна, корисна риба, її м’ясо ніжне і соковите на смак.
Щоб зберегти якомога більше вітамінів, таку рибу краще запікати.
Інгредієнти:
- три рибних стейка;
- велика морква;
- соковитий плід солодкого перцю;
- 110 мл соєвої приправи;
- зелену цибулю.
Спосіб приготування:
- Перець, моркву і зелений цибулю шаткуємо тонкою соломкою.
- Стейки солимо, перчимо і викладаємо у форму. Поверх риби розподіляємо овочі і поливаємо все соєвого заправкою.
- Запікаємо страву в духовці протягом 30 хвилин (температура – 180 °С). До такої рибі як гарнір краще подати рис або китайську локшину.
Стейк з зубатки в духовці
Якщо ви обожнюєте рибу, то вам обов’язково варто спробувати зубатку. Її м’ясо дуже ніжне, смачне, а головне-корисне.
Інгредієнти:
- чотири стейка риби;
- лимон;
- велика цибулина;
- сухарі для панірування;
- майонез (при бажанні).
Спосіб приготування:
- Стейки риби складаємо в миску, присмачую приправами і цитрусовим соком, ретельно перемішуємо.
- Потім кожен стейк по краю паніруємо в сухарях і перекладаємо на лист фольги.
- Зверху кладемо цибульні кільця, при бажанні наносимо на них сітку з майонезу і присипаємо її сухарями.
- Запікаємо рибу в духовці протягом 30 хвилин (температура – 190 °С).
Запікаємо рибу в вершках
Риба – дуже поживний продукт. У ній багато вітамінів і важливих для людини речовин, які важко отримати з будь-якої іншої їжі. Тому хоч раз в тиждень обов’язково вживати рибні страви.
Зубатка – риба велика і дуже смачна. Особливо якщо її запекти в духовці під вершковим соусом.
Інгредієнти:
- чотири стейка риби;
- 180 г печериць;
- чашка вершків;
- 120 г сиру;
- пучок зелені.
Спосіб приготування:
- Якщо вам неприємний запах риби, можете натерти стейки сіллю і перцем і вимочити їх пару годин у молоці.
- Печериці шаткуємо смужками, зелень дрібно рубаємо, а сир подрібнюємо за допомогою терки.
- Беремо форму, викладаємо в неї рибні заготовки і зверху кладемо гриби. Посипаємо все сиром упереміш з зеленню і заливаємо вершками.
- Відправляємо рибне блюдо на 30 хвилин у духовку (температура – 180 °С).
В імбирно-часниковому маринаді
Крім іншого, зубатка – риба жирна, а тому дозволяє використовувати для свого приготування безліч варіантів. Пропонуємо оригінальний рецепт рибного блюда з додаванням часнику і імбиру.
Інгредієнти:
- чотири рибних стейка;
- зубчик часнику;
- 50 г масла топленого;
- 30 мл олії оливи;
- підлогу ч. ложки імбиру і стільки ж цедри лимона;
- зелень петрушки.
Спосіб приготування:
- В піалу насипаємо подрібнений часниковий зубчик, тертий імбир, рубану петрушку, цедру лимона, а також масла олив і топлене. Перемішуємо.
- Підготовленим маринадом ретельно натираємо рибні стейки і відправляємо їх маринуватися в прохолодне місце на півгодини.
- Потім перекладаємо рибу у форму разом з маринадом і ставимо в духовку на півгодини (температура – 180 °С).
З помідорами та цибулею
Рибне м’ясо відмінно поєднується з будь-якими овочами. Так і зубатку можна запекти з цибулею і томатами – виходить дуже гарне і апетитне блюдо.
Інгредієнти:
- близько одного кіло рибних стейків;
- 320 г ріпчастої цибулі;
- 750 г томатів;
- один плід лимона;
- дві ложки томат-пасти;
- 110 мл вина (білого або червоного);
- ч. ложка паприки;
- щіпка цукру і кориці;
- зелень петрушки.
Спосіб приготування:
- Рибні стейки присипаємо сіллю, присмачую цитрусовим соком і ставимо в холодильник на годину.
- Цибулю шаткуємо на тонкі четвертинки і пасеруємо до м’якості на оливковій олії.
- Помідори нарізаємо на кубики і викладаємо до цибулі. Через п’ять хвилин вливаємо вино, додаємо томат-пасту, яку потрібно заздалегідь розвести в 50 мл води. А також додаємо спеції, включаючи сіль. Тушкуємо соус протягом 15 хвилин.
- Потім дістаємо наші стейки, укладаємо їх у форму, заливаємо овочевим маринадом і відправляємо на півгодини в духовку (температура – 180 °С). Кожні десять хвилин слід поливати стейки соусом – так риба вийде більш соковитою і смачною.
Тепер ви знаєте, як можна швидко, смачно і корисно нагодувати свою сім’ю. Зубатку можна згасити з овочами в горщиках, запекти у фользі, приготувати під маринадом або використовувати для начинки просто чарівно смачних пирогів… А от смажити її не радимо, так як при такому способі термічної обробки її м’ясо перетворюється в кашоподібну, не апетитну масу.