Грузинське блюдо «Сациві»
«Сациві – це горіховий соус, який подають з будь-якими м’ясними, рибними, овочевими закусками або простими нарізками.
Але в Грузії він вважається повноцінним стравою, тому і м’ясо, приготоване з таким соусом, буде називатися Сациві. Сьогодні пропонуємо овочевий варіант Сациві з баклажанами.
Інгредієнти:
- до півкіло «синеньких»;
- чверть кіло горіхів;
- цибулина;
- два часникового зубчики;
- пучок кінзи;
- ч. ложка винного оцту;
- ч. ложка хмелі-сунелі;
- по 0,5 ч. ложки солі і імеретинського шафрану;
- гострий червоний перець за смаком.
Спосіб приготування:
- Соус «Сациві» можна приготувати досить рідким, щоб полити їм пересмажені баклажани. Але нерідко роблять його більш густим, як пасту, – так закуска виглядає набагато виграшніше. Замість оцту в Грузії використовують гранатовий соус, але за браком такого компонента, візьміть інший, більш доступний.
- З баклажан чистимо шкірку. Якщо вони гірчать, то солимо їх і витримуємо півгодини. Потім промиваємо й обсушуємо. Обсмажуємо овочі на олії з двох сторін.
- Для соусу горіхи подрібнюємо в порошок, потім перекручуємо в блендері ще раз разом з кінзою, часниковими зубками і цибулею. В отриману масу додаємо приправи і оцет.
- Соус не повинен бути кислим. Якщо він вийшов густим надмірно, то розбавте його холодної водою.
- На пластинки синеньких викладаємо соус. Можна просто розмазати отриманий склад і скласти овоч навпіл, але більш витонченою вийде закуска, якщо згорнути баклажанові «язички» рулетами.
- Закуску подаємо на плоскому блюді, посипавши зернами граната і зеленню.