Бешбармак – 6 рецептів як смачно приготувати

Класичний бешбармак з бараниною

Оскаржувати право на самий правильний рецепт страви напевно вызовутся всі країни і республіки, де жили кочові племена. Башкирія, Татарстан, Казахстан, Киргизія і багато інших споконвіку готують бешбармак на свій лад.

Традиційний рецепт дозволяє використовувати чотири види м’яса – яловичину, конину, баранину і навіть верблюжатини, але часи змінюються, і сьогодні використовують і курку – нічого поганого в цьому немає. Але класикою вважається все-таки баранина. Розповімо, як готуватися бешбармак з баранини у жителів Казахстану.

Для приготування нам знадобиться:

  • 1 кг свіжої баранини;
  • сочні (див. рецепт вище);
  • вершкове масло-150 г;
  • цибуля – 2 головки;
  • часник – 2 зубці;
  • сіль, чорний перець за смаком.

М’ясо повинно буквально відходити від кістки; кришать його на окремі волокна руками.

Для початку відваримо м’ясо з цибулею, часником і спеціями на найменшому вогні. Воно повинно стати настільки м’яким, що розвалюється на окремі волокна, ледь торкаєшся виделкою. Рвемо на окремі волокна. Раніше технологія вимагала подрібнювати м’ясо на тонкі волокна товщиною з волосину. Так віддавали данину поваги до аксакалів, які від старості не мали зубів і жували з працею. Але сьогодні ситуація змінилася – модно подавати великі шматки м’яса, які свідчать про достаток у домі.

У процесі варіння бульйону важливо знімати з нього піну, інакше бульйон буде каламутним.

Поки м’ясо остигає, приготуємо соус. Шаткуємо цибулину на півкільця, кладемо зверху вершкове масло, додаємо чорний перець. Заливаємо бульйоном, де мліло м’ясо. Соус готовий!

Паралельно відварюємо сочні на м’ясному бульйоні. Залишилося зібрати бешбармак. Для цього м’ясо заливаємо соусом, викладаємо поруч (або зверху тісто). Злегка поливаємо бульйоном.

Намагайтеся не переборщити з бульйоном: спочатку страву їли руками, так що воно нагадувало скоріше друге, а бульйон лише надавав додаткової соковитості. До речі, дуже часто бульйон подають в окремих піалах, а кожен гість може запивати на свій розсуд.

Дивіться також:  Маринад для курки з соєвим соусом – 8 рецептів

Готовий бешбармак – густий, наваристий, багатошаровий і дуже ароматний. В Азії його їдять великою компанією, запиваючи міцним чорним чаєм з молоком і сіллю. Блюдо самодостатнє, але його цілком можна прикрасити щедрим пучком зелені, і їсти з шматочками теплих хлібних коржів.

Прокрутка до верху