Людина відводить харчування в житті дуже велику роль. Створюються унікальні страви з екзотичними компонентами, іноді приготування незвичайного страви бере участь рідкісне поєднання інгредієнтів. Однак існує одне блюдо, яке хай і набуло масу різновидів, але міцно закріпилося в лінії живлення людини. Мова йде про хліб.
Різноманітна випічка наповнила полиці магазинів, відкрилися приватні хлібопекарні і всілякі здобні, з висівками і цільними злаками, бездріжджові і листкові вироби з тіста ваблять своїм ароматом. Проте багато людей, в силу певних знань і технологій, все більше прагне виготовляти здобу самостійно. Особливою популярністю користується бездріжджовий хліб.
Домашній бездріжджовий хліб: користь і шкода
Як і будь-який продукт харчування бездріжджові хлібобулочні вироби мають ряд переваг і недоліків, про які необхідно знати всі. Та й тема «Користь і шкода бездріжджового хліба» залишається популярною не одне покоління. Одночасно недоліком і гідністю цієї страви є його структура. З-за своєї щільності і жорсткості він прекрасно впливає на ШКТ і сприяє роботі м’язів кишечника. Але поряд з цим така консистенція деяким людям здається неприйнятною для вживання. До основного позитивного моменту можна віднести відсутність дріжджів, і як наслідок не наноситься шкоди мікрофлорі кишечника. А також основний склад обговорюваного хліба містить масу корисних для здоров’я людини речовин. Що стосується недоліків, то найвагомішим можна вважати розміри буханців і специфічний смак. Люди звикли до пишного і ароматного дріжджового хліба, його побратим без дріжджів має щільну структуру і тому буде майже в два рази менше. За смаковими ж якостями бездрожжевая випічка специфічна, але не менш смачна, ніж звичайний хліб.
Цей продукт можна придбати як в готовому вигляді від хлібозаводів або хлібопекарень, а можна приготувати самостійно кількома способами.
Простий рецепт приготування в хлібопічці
Спекти бездріжджовий хліб в хлібопічці не складна і не тривалий заняття. Головне дотримуватися рецепту, а машина вже сама все зробить.
Для приготування бездріжджового тіста знадобиться:
- борошно 2-2,5 склянки;
- кефір 0,8-1,0 склянки;
- сіль, цукор і сода по одній чайній ложці.
Всі компоненти закладаються в хлібопічку і на спеціальному режимі проводиться спершу заміс тіста, а потім сама випічка.
Пісний бездріжджовий хліб в духовці.
Деякі господині не мають можливості або бажання купувати сучасну техніку на кухню, і випікають хліб в духовці. При цьому він не втрачає свого унікального смаку та користі.
Склад компонентів для приготування пісного бездріжджового хліба:
- вода 1 склянка;
- борошно 2 склянки;
- сіль, цукор за смаком.
Кроки приготування:
Готуємо в мультиварці
Ще одним сучасним пристроєм для полегшення процесу готування є мультиварка. Вона здатна виконувати такі ж функції по випічки, як і хлібопічка, за винятком першого етапу – замісу тіста. Саме тому для приготування бездріжджового тіста слід пройти всі необхідні кроки як у випадку з духовкою, тільки кінцевий етап, трохи змінюється — хліб готуємо в мультиварці. На смак це не вплине, проте приготування станемо набагато комфортніше і простіше. Виріб при цьому точно не пересушити і не перепечется, тому що сучасне кухонне пристосування дозволяє контролювати час випікання.
Бездріжджовий хліб житній
Можна розглянути як приклад приготування житнього хліба. Адже для нього знадобиться особливий вид борошна – житній. Спочатку готується бездрожжевая закваска, тільки борошно використовують житнє і бажано грубого помелу. В закваску додається вода кімнатної температури в кількості 1 літра, сіль за смаком і борошно 800 грам. Все вимішують до однорідної маси тягучою консистенції. Далі приготоване тісто має «подихати» пару годин і тільки після цього випікатися в будь-якому пристосуванні піч, мультиварка, духовка, хлібопічка. Для додаткового смаку і наповненості у тісто можна додати насіння кунжуту, соняшнику або льону.
Рецепт приготування по-монастирськи
Монастирський хліб апетитно пахне і легко готується. Єдиний нюанс — заготівля самого тіста триває 4 години.
Також використовується особлива закваска.
- вода 800 мл;
- борошно цільнозернові 300 гр;
- борошно житнє 700 гр;
- сіль 1 десертна ложка без верху;
- закваска;
- насіння соняшникове, гарбузове, заздалегідь очищені), родзинки — по невеликій жменьці.
У теплій воді розчинити сіль. Якщо є дерев’яна ложка — кладемо 2 ложки, якщо використовуються столові, 4. Дуже важливо, щоб вода була трохи теплою. Якщо насіння обсмажувалися — вони повинні заздалегідь охолонути.
Руками розмішуємо ці продукти до однорідного стану. Після можна додавати борошно. Перед застосуванням її потрібно обов’язково просіяти. З цільнозерновий цього не вийде, а житнє можна легко просіяти для того, щоб просочилася повітрям. Акуратно замішуємо, розчавлюючи грудочки. Спочатку може здаватися, що муки занадто багато, але при тривалому вимішування тісто добре просочиться. Рекомендується залишити на третину години під полотенчиком — настоятися.
Викладаємо на дошку, посипану борошном, тісто. Воно виходить важким, густим. Коли при вимішування воно перестане прилипати до рук, можна сформувати колобок, трохи обваляти в борошні, злегка відбити руками, підкидаючи вгору. Іноді тісто відбивають об стіл, але є ризик все навколо покрити борошном.
Готовий кулька кладемо в миску, вкриваємо рушником, залишаємо на 10 годин. Можна поставити все в духовку, не включаючи її. За цей час тісто піднімається. Далі розкладаємо його за формами і відправляємо дбати при 180 градусах на годину. Після остуджуємо, дістаємо з форм, накриваємо вологою серветкою.
Важливо! Цільнозернові борошно буде найбільш корисною.
На кефірі
Пишне і ніжне тісто готується на кефірі:
- борошно;
- кефір-1 склянка;
- сіль 1,5 ч. л.;
- цукор 1 ст. л.;
- будь-яке масло 50 гр;
- ½ Ст. л. дріжджів;
- яйце.
У ємність для тіста вливаємо кефір. В мікрохвильовці або на водяній бані злегка гріємо масло (маргарин). Додаємо до кефіру, туди ж відправляємо сухі дріжджі, цукор і сіль. Замішуємо всі продукти до однорідного стану. Потроху висипаємо борошно невеликими порціями, до тих пір, поки не вийде сформувати невеликий куля, і залишаємо підніматися на годину-півтора.
Змащуємо деко або форму маслом, а в окремій ємності збиваємо для змащування яєчко. На робочу поверхню наливаємо трохи олії, викладаємо тісто і катаємо товсту ковбаску. Ділимо її на 8 часточок, перетворюємо в невелику коржик і викладаємо на деко. В даний момент вони будуть невеликими, але в духовці вони піднімуться.
Змащуємо яєчною масою і відправляємо дбати. Маленькі хлебушки швидко випікаються — всього за 7-10 хвилин.
Традиційний ірландський содовий бездріжджовий хліб
Цікавий рецепт — ірландська, без шкідливих для здоров’я дріжджів і з цільнозерновий борошна.
- борошно цільнозернові і пшеничне — 250 гр;
- кисляк 420 гр;
- півсклянки родзинок;
- 2 чайн. лож. солі;
- 1 чайн. лож. соди.
Перемішати всі сухі інгредієнти, влити кисле молоко і акуратно перемішати тісто, щоб всі складові з’єдналися, але, ні в якому разі не місити його.
Посипати стіл борошном, викласти тісто і надати йому бажану форму. Деко посипати борошном, помістити виріб. Акуратно зробити надрізи на кульці і для прикраси присипати цільнозерновий борошном. Поставити в духовку на 200 градусів і пекти 45 хвилин.
Хліб на заквасці з води і пшеничного цільнозерновий борошна
Бездріжджовий хліб на заквасці називають «Корисний», тому що він готується на живий заквасці і з додаванням цільнозерновий борошна.
Для закваски:
- 2 ст. л. пшеничного стартера;
- 150 гр білого борошна;
- 150 гр фільтрованої води.
Для тіста:
- 350 гр цільнозерновий борошна;
- 300 гр пшеничного закваски;
- 150 гр води;
- 2 ч. л. цукру;
- 1 ч. л. солі;
- 2 ст. л. олії.
У ємності з’єднуємо закваску і воду, висипаємо сіль і цукор, перемішуємо.
До заготівлі висипаємо борошно і замішуємо хвилину. Залишаємо під рушником відпочинуть хвилин 10.
Додаємо масло і продовжуємо вимішувати. Тісто повинне вийти м’яким, еластичним, не липнути до рук. Затягуємо ємність плівкою і залишаємо підходити на 3 години.
Через певний час викладаємо тісто на робочу поверхню, посипану борошном. Ділимо на 8 частин і формуємо колобки. Форму змащуємо маслом і складаємо вироби. Знову затягуємо плівкою і залишаємо на годину-другу. Ставимо в духовку на 10 хвилин при 200 градусах, а потім знижуємо температуру до 180-ти. Хліб готовий.
На замітку. Вода використовується або злегка тепла, або кімнатної температури. В іншому випадку ні дріжджі, ні закваска не подіють.
Хліб на столі присутній у будь-якої господині, в залежності від смаків і можливостей він може бути купленим або свіжоспеченим, з дріжджами і без, пшеничним або житнім. Але одне завжди буде незмінно – це чудова і смачна випічка ніколи не покине свій п’єдестал в кулінарії.