Класичний борщ із буряком
Класичний борщ з буряком – це густа і навариста перша страва на яловичому бульйоні із засмажкою. Традиційно така страва подається до столу в гарячому вигляді разом із житнім хлібом, тонкими скибочками солоного сала та пір’ям зеленої цибулі. Для балансу смаку можна додати часточку лимона.
Інгредієнти:
на – 6 порції
- Картопля – 400 гр.
- Буряк – 360 гр.
- Цибуля ріпчаста – 330 гр.
- Капуста білокачанна – 330 гр.
- Морква – 250 гр.
- Яловичина – 250 гр.
- Томатна паста – 140 мл.
- Помідори – 120 гр.
- Вода – 2 л.
- Петрушка – 50 гр.
- Часник – 2 зуб.
- Оцет столовий 9% – 15 мл.
- Цукор-пісок – 15 гр.
- Сіль – 7 гр.
- Перець чорний мелений – 5 гр.
- Лавровий лист – 1 шт.
- Олія – для смаження
Процес приготування:
Класичний борщ із буряком готується дуже просто. Продукти, перелічені у списку, викладаємо на робочий стіл та приступаємо до процесу.
У каструлю наливаємо два літри води та доводимо до кипіння. У той же час очищаємо і розрізаємо навпіл головку цибулі, кладемо зрізом вниз на розпечену сковороду і підрум’янюємо.
У окріп закидаємо скибочки яловичини, лавровий лист і цибулю – томимо на повільному вогні протягом 60 хвилин, забираючи всю піну шумівкою. Через 10 хвилин після закипання додаємо в бульйон стебла свіжої петрушки.
Не гаючи часу, готуємо овочі: цибулю ріжемо тонкими півкільцями, буряк і моркву – соломкою, картопля та томати на брусочки. Зубці часнику пропускаємо через прес.
Готовий бульйон проціджуємо та повертаємо на плиту, викидаємо овочі, м’ясо остуджуємо та подрібнюємо.
Перекладаємо картоплю в каструлю і варимо на помірному полум’ї.
У сковорідці розігріваємо олію і пасеруємо морквину з цибулею до м’якості, посипаємо цукром і продовжуємо смаження до золотистості.
Змішуємо пасерування з томатною пастою, прогріваємо все разом ще 3-5 хвилин.
Вміст сковорідки викладаємо в бульйон разом із скибочками яловичини, солимо та перчимо.
Бурякову соломку смажимо на олії 7-10 хвилин, потім поливаємо оцтом і тримаємо на вогні ще кілька хвилин.
Розм’якшений буряк закидаємо в каструлю до інших складових, проварюємо 8-10.
В останню чергу доповнюємо склад тонко нашаткованою капустою, томатами та зеленню з часником. Перемішуємо і через 10 хвилин вимикаємо нагрівання, наполягаємо під кришкою 30-40 хвилин.
Наваристий борщ розливаємо порційними піалами і насолоджуємося. Смачного!