Булочка бріош (brioche) – 7 рецептів дуже смачних і ніжних французьких булочок

Класичний рецепт

У сучасних варіантах рецептуру зазвичай спрощують, і це неминуче позначається на смаку випічки. Справжній класичний рецепт – для тих, хто не шукає легких шляхів.

На 600 г тіста:

  • 230 г нехолодного масла;
  • 8 г гарних живих дріжджів;
  • 20 мл води;
  • 8 г звичайної дрібної солі;
  • 15 г білого цукру-піску;
  • 40 мл жирного молока;
  • 250 г у/з борошна;
  • три яйця.

Всі зазначені компоненти опарного тіста повинні бути теплими.

  • Дріжджі розкришити в воду. Сіль і цукор розчинити в молоці.
  • У миску з просіяним борошном вилити дріжджі, змішати з частиною борошна. Залишити на 10 хвилин.
  • Влити молоко, яйця.
  • Замісити тісто. Дуже довго воно буде липким. Іноді потрібно не менше години, щоб воно зібралося в якусь форму.
  • На тісто викласти маленькі кубики масла. Загорнути краї і знову болісно довго місити, поки воно не стане податливим і м’яким.
  • Накрити і прибрати в тепле місце на 2 – 3 години. Маса повинна в два рази збільшитися в об’ємі. Після цього її потрібно ретельно вимісити.
  • Наступні 2 – 3 години тісто проведе на холоді і знову сильно збільшиться в об’ємі. Його знову ретельно обминають. Важливий момент, на холоді – це при 10 – 12 ºС. У холодильнику занадто низька температура, тісто просто «помре».
  • Нарешті, перекласти готову основу в поліетиленовий пакет, випустити з нього повітря і туго зав’язати. У стиснутим стані тісто має охолоджуватися не менше 8 – 10 годин.
  • Перед випічкою холодний склад знову ретельно місять на присипаному борошном столі. У процесі він трохи нагрівається, стаючи шовковистим і блискучим.
  • З тіста формують булочки: традиційну бріош, паріжель або бріош у формі пиріжка.
  • Заготовки протягом півтора годин зігріваються під рушником.
  • Нарешті, їх змащують сумішшю жовтка з вершками і прибирають в розігріту духовку.
  • Brioschi випікаються при 190 С півгодини і остуджувати на решітці.
Дивіться також:  Бісквіт на кефірі – 6 рецептів в духовці, мультиварці
Прокрутка до верху