З яблуками
Для приготування булочок:
- молоко — 2 скл.;
- цукор — половина склянки і ¾ склянки;
- масло пост. — половина склянки;
- сухі дріжджі — 2 ¼ ч. л.;
- борошно — 4 ½ скл.;
- сіль — пара ч. л.;
- сода — ½ ч. л.;
- розпушувач — 1 ч. л.;
- слив. масло топлене — ¾ скл.;
- корична пряність — 4 ст. л.
Карамель яблучно-медова:
- слив. масло — 120 гр.;
- сіль — щіпка;
- тростн. цукор — 1,5 скл.;
- мед — 1 ст. л.;
- вершки жирні — 2 ст. л.;
- яблучний сік — 2 ст. л.;
- кисло-солодке середнє яблуко.
На тихому вогні нагріти молоко, додати першу порцію цукру і заважати, щоб він повністю розчинився. Влити олію, перемішати. Залишити трохи охолонути до теплого стану. Ввести муку, залишивши 1 склянка на потім, додати дріжджі і все гарненько з’єднати. Залишити на годину підніматися, обгорнувши махровими рушниками або старою ковдрою.
Через годину ввести залишки борошна, розпушувач. Станом тісто буде трохи липким, тому може знадобитися ще жменю борошна. Гарне тісто, якщо воно спокійно відстає від рук. Прикрити рушником і залишити відпочити.
Тим часом підготувати карамель: змішати всі, крім фруктів, поставити на прогрівання, постійно помішуючи. Готувати, таким чином, поки маса не придбає однорідність.
Використовувати глибоку форму, вилити в неї карамель, розкласти пластинки яблук.
Тісто розкачати в пласт, змастити топленим маслом, присипати цукрово-коричної сумішшю. Загорнути заготівлю рулетом і нарізати на шматочки — повинно вийти близько 16-ти штук. Викласти їх зрізом вниз на карамель, прикрити рушником і залишити трохи розійтися.
Спекти булочки при 190-та градусах 25 хвилин, прикривши фольгою. Потім фольгу приберіть і залиште ще на чверть години. Перевернути на широке блюдо і залишити остигати.