М’ясо, мариноване в квасі
Влітку, коли в будинку коштує домашній хлібний квас, рекомендуємо приготувати соковиту ароматну буженину на квасі. Для неї знадобиться кілограмовий шматок м’яса, злегка покритий салом, а також цибулина, мелений перець, кілька зубків часнику, сіль і, звичайно, справжній домашній квас. Жодних магазинних напоїв не потрібно, тільки чистий хлібний — білий або на житніх кірках. Його потрібно приблизно пів-літра.
М’ясо на пару діб замаринувати у квасному розсолі. Для цього в чистий посуд помістити шматок, на нього розкласти нарізаний кільцями цибулю, лавровий лист, гвоздику, поперчити, посолити і поставити в холодильник.
Через пару днів м’ясо вийняти, висушити рушником, надрізати для краси жирок зверху, натерти розтертим або розчавленим з сіллю часником.
У розігріту духовку поставити деко або форму, в якій укладено м’ясо, по краях можна розмістити начинений і злегка підсолений картоплю. Все полити залишками маринаду і накрити фольгою.
Перші 40 хвилин м’ясо готується закрите, потім на 10 хвилин відкриваємо його і запікаємо до рум’яності.