Як приготувати цукати?
Склад продуктів: 1,5 кіло свіжого гарбуза, 820 г цукру-піску, щіпка лимонної кислоти, паличка кориці, стакан фільтрованої води, великий апельсин.
- Гарбуз миється і очищається від усього зайвого. Далі м’якоть нарізати великими кубиками. Якщо зробити шматочки дрібними, то після варіння і просушування в духовці вони виявляться занадто маленькими і деформуються.
- Нарізану овоч перекладається в глибоку миску і засипається всім складом цукру. Ємність ставиться на ніч в прохолоду. За цей час гарбуз пустить сік, в якому розчиниться пісок. В результаті в мисці вийде цукровий сироп.
- Апельсин ретельно миється і разом з шкіркою ріжеться на невеликі шматочки. З скибочок видаляються кісточки. Фрукти перетворюються в пюре за допомогою підходящої насадки блендера.
- Сироп з гарбуза переливається в каструлю, з’єднується з водою, «лимонкою», корицею, апельсиновим пюре.
- При постійному помішуванні маса вариться на повільному вогні 6-7 хвилин. Відразу після закипання в неї занурюються овочеві кубики.
- Далі суміш повністю остуджується і залишають на 3 години.
- Маса знову доводиться до кипіння і вариться ще 5-6 хвилин. З її поверхні знімається утворилася піна. Коли вміст каструлі, знятої з вогню, повністю охолоне, процедура повторюється. Знову: кипіння-охолодження.
- Суміш виливається на велике сито. Залишилися кубики гарбуза вибираються, укладаються на деко, застелене пергаментом, і підсушуються близько години при температурі 120 градусів.
- Готові охолоджені цукати перекладаються в скляну ємність і зберігаються під кришкою.
Що залишився після варіння ласощі сироп можна використовувати для просочення бісквітів або приготування морсів.