Долма — 7 рецептів приготування

З додаванням горіхів

Це вегетаріанський варіант долми. Нерідко її називають сарма, поширення вона одержала в основному в західній Вірменії. Там у виноградне листя загортають не м’ясний фарш, а сочевицю, гриби, гарним і калорійним виходить пісний рисовий або інший круп’яної фарш з додаванням горіхів.

Азербайджанською

Зовсім недавно, в кінці 2017 року, ЮНЕСКО відбулося засідання міжурядового комітету, де, відповідно до Конвенції про охорону нематеріальної культурної спадщини цієї організації було прийнято рішення про включення традиції приготування долми і її поширення саме від держави Азербайджан. Для нас це означає лише одне: просто необхідно розповісти про те, як готується долма азербайджанською, тому що поширена вона в дуже широкому колі країн, але азербайджанці готують її по-своєму і майстерно.

Відмінності азербайджанської долми:

  • вона чудово жирна;
  • начинюються не виноградні листя (хоча і вони теж), а різні овочі;
  • смаковим нотах дає розкритися свіжий йогурт;
  • всі овочі тушатся одночасно в одній каструлі.

Її часто називають поетично «Три сестри», «Три брати» або щось подібне, так як фаршируються три овоча — помідори, болгарський перець і баклажани.

На кожну порцію зазвичай передбачається по кожному з овочів, відповідно, на трьох чоловік береться:

  • 6 середнього розміру помідорів;
  • стільки ж середніх баклажана;
  • 6 середніх перців;
  • півкіло баранини і стільки ж яловичини або кілограм якогось одного виду м’яса;
  • півкіло ріпчастої цибулі;
  • 200 мл рослинного масла;
  • сіль, перець, базилік за смаком.

Порядок дій:

  • Зробити фарш, прокрутивши на м’ясорубці м’ясо з цибулею.
  • Розігрів сковороду, на половині масла смажити фарш до світло-коричневого кольору. В кінці смаження поперчити і посолити.
  • Поки смажиться фарш, треба встигнути підготувати всі овочі. В холодній солоній воді замочити хвилин на двадцять баклажани (попередньо відрізавши кінчики і надрізавши уздовж, щоб вийшла свого роду книжечка). Баклажани з усіх боків обсмажити на олії і дати охолонути. У перців і помідорів надрізати зверху кришечку, вибрати ложкою насіння і м’якоть, посолити овочі зсередини. Насіння перцю і перегородки викинути, помідорні серцевинки порубати і додати у фарш, продовжуючи обсмажувати ще кілька хвилин. Додаємо базилік.
  • Трохи остудивши фарш, начинити овочі. Перець і помідори прикрити кришечками.
  • Всі рядами скласти в каструлю, додати решту масла і, накривши кришкою, на малому вогні тушкувати. Води не потрібно, овочі дадуть свій чудовий ароматний сік. Подається долма азербайджанською полита соком. А ще добре посипати її сушеної м’ятою.
  • Дивіться також:  Картопля з м’ясом у казані – 8 рецептів приготування на плиті, на багатті і в духовці
    Прокрутка до верху