З додаванням горіхів
Це вегетаріанський варіант долми. Нерідко її називають сарма, поширення вона одержала в основному в західній Вірменії. Там у виноградне листя загортають не м’ясний фарш, а сочевицю, гриби, гарним і калорійним виходить пісний рисовий або інший круп’яної фарш з додаванням горіхів.
Азербайджанською
Зовсім недавно, в кінці 2017 року, ЮНЕСКО відбулося засідання міжурядового комітету, де, відповідно до Конвенції про охорону нематеріальної культурної спадщини цієї організації було прийнято рішення про включення традиції приготування долми і її поширення саме від держави Азербайджан. Для нас це означає лише одне: просто необхідно розповісти про те, як готується долма азербайджанською, тому що поширена вона в дуже широкому колі країн, але азербайджанці готують її по-своєму і майстерно.
Відмінності азербайджанської долми:
- вона чудово жирна;
- начинюються не виноградні листя (хоча і вони теж), а різні овочі;
- смаковим нотах дає розкритися свіжий йогурт;
- всі овочі тушатся одночасно в одній каструлі.
Її часто називають поетично «Три сестри», «Три брати» або щось подібне, так як фаршируються три овоча — помідори, болгарський перець і баклажани.
На кожну порцію зазвичай передбачається по кожному з овочів, відповідно, на трьох чоловік береться:
- 6 середнього розміру помідорів;
- стільки ж середніх баклажана;
- 6 середніх перців;
- півкіло баранини і стільки ж яловичини або кілограм якогось одного виду м’яса;
- півкіло ріпчастої цибулі;
- 200 мл рослинного масла;
- сіль, перець, базилік за смаком.